x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prin ţinutul prieteniei

Prin ţinutul prieteniei

de Carmen Dragan    |    11 Iun 2008   •   00:00

Suporterii care participă la meciu­rile de la Klagenfurt vor afla că se află pe tărîmul prieteniei.

Suporterii care participă la meciu­rile de la Klagenfurt vor afla că se află pe tărîmul prieteniei. Şi asta nu pentru că la orice meci trebuie să existe fair-play, ci pentru că Klagenfurt este capitala statului federal Ca­rintia (Karnten), care în limba celtică înseamnă “ţinutul prieteniei”. Aşezat pe malul Rîului Glan, într-o zonă montană, oraşul poate fi o destinaţie reuşită de vacanţă. La periferie se găsesc 23 de castele. Halleg Schloss este unul dintre ele. El este atestat documentar tocmai din 1198. Deşi este proprietate privată, curţile interioare sînt deschise publicului. Pe timpul verii este casă de oaspeţi. Megeregg Schloss este un alt castel, construit în 1503. Din 1967 aparţine Asociaţiei Vînătorilor din Carintia şi găzduieşte şi el o casă pentru musafiri.

 

Atracţii diverse

În Klagenfurt se mai pot vizita Grădinile Botanice, cu vegetaţie alpină, specifică pentru Carintia, Muzeul Minier, Observatorul şi, nu în ultimul rînd, Minimundus, un muzeu în aer liber, cu replicile celor mai frumoase clădiri din lume. Din România a fost aleasă Curtea Domnească de la Curtea de Argeş. Pe lîngă preparatele culinare, specifice locului, o altă atracţie este vinul austriac. Acesta a început să fie foarte apreciat de specialiştii din întreaga lume, datorită liniei pe care o urmează: fără producţie de masă, numai apariţii excepţionale. Regiunile viniviticole sînt Neusiedlersee, Weinviertel, Kamptal, Kremstal şi Wachau, în total fiind 20.000 de producători de vin. Cu toate că peste jumătate dintre aceştia nu deţin mai mult de cinci hectare de vie, vinurile de aici sînt competitive la nivel internaţional. Dintre vinurile produse, cel mai mare procent îl deţin vinurile albe. Zweigelt, Krug şi Grue­ner Veltliner, cele mai cunoscute vinuri din Austria, merită încercate.

 

Zwiebelrostbraten - Antricot cu ceapă

Ingrediente: 4 antricoate de 180 g fiecare, sare, piper, o ceapă tăiată julien, puţină făină, 40 g untură, o bucată mică de unt, 150 ml vin roşu, bulion.
Preparare: Carnea se bate bine. Bucăţile se sărează şi se piperează. Se prăjesc în ulei pe ambele părţi. În aceeaşi tigaie se prăjeşte şi ceapa, se adaugă untul, vinul roşu şi puţin bulion. Sosul obţinut se toarnă peste carne. Se serveşte alături de cartofi natur şi fasole verde.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda