x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Puritatea fiecarei inghitituri

Puritatea fiecarei inghitituri

04 Mai 2005   •   00:00

Cum Islanda este inconjurata de ape, mancarea traditionala este pestele. Afumat, crud, fiert, oricum. Totul depinde de imaginatia celui care il pregateste.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • NATURAL. Carnea de rechin se consuma de cele mai multe ori cruda
    In intreaga lume este recunoscut faptul ca pestele islandez din apele Oceanului Atlantic este de cea mai buna calitate. Si pentru ca se gaseste proaspat pe toata perioada anului, pestele nu lipseste din meniul zilnic al islandezilor. Bucatarii-sefi din restaurantele islandeze pot ameti un turist neinitiat in arta culinara islandeza cu multitudinea de feluri in care se poate prepara pestele. De fapt, in Islanda poti sa gasesti chiosculete, unde se vand doar vietati marine comestibile, mai la tot pasul, iar supermarketurile ofera o varietate impresionanta de peste. De fapt, aici se consuma carnea oricarei vietuitoare marine, iar carnea de rechin cruda este considerata o delicatesa.

    CARNURI. In afara de peste, in Islanda se poate gasi un numar foarte mare de sortimente de carne: miel, porc, vita, cal si ren. In plus legislatia legata de comercializarea carnurilor este foarte stricta: nu se admit aditivi alimentari sub nici o forma, iar carnea trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Importul de carne este interzis din cauza posibilelor imbolnaviri. Pentru ca pastoritul a fost una dintre ocupatiile principale ale islandezilor, carnea de miel este foarte cautata. Pentru ca aceasta sa aiba un gust cat mai bun, in perioada verii ovinele sunt lasate sa pasca libere in munti ierburi salbatice care confera carnii un gust deosebit.

    LACTATE Islandezii sunt mandri si de calitatea laptelui produs de ei. Printre produsele traditionale se numara skyr si mysa, care este un fel de zer. Catalogata drept branza proaspata, skyr este facuta din lapte fara spuma, seamana la gust cu iaurtul si se serveste cu zahar si cu frisca. Mysa este un preparat despre care islandezii spun ca este foarte bun pentru potolirea setei si un bun inlocuitor pentru vinul alb adaugat la friptura. Printre mancarurile traditionale se numara: "Seytt rÃşgbrau""" (paine de secara), "har""fiskur" (peste uscat) si "slátur" (un fel de budinca din sange), "hangikjöt" (carne de miel afumata), "flatbrau""" (prajituri de secara), hverabraud. Daca veti vedea svid in meniu, sa nu va speriati daca vi se aduce cap de oaie fiert. Legumele si fructele consumate de islandezi sunt crescute in sere, pentru ca doar 1% din suprafata Islandei poate fi folosita pentru agricultura.

    PRAJITURA
    Ingrediente: 50 gr unt, 50 gr zahar, 200 gr sirop de porumb dulce, doua oua, 3 cani de faina, o jumatate de lingurita de praf de copt, o lingurita amoniac, o jumatate de lingurita de sare, doua lingurite scortisoara, doua lingurite ghimbir, un sfert de lingurita piper negru.

    Preparare: Intr-un bol mare se pun untul si zaharul, peste care se adauga siropul de porumb si ouale si se amesteca foarte bine. Apoi puneti toate celelalte ingrediente si amestecati. Puneti compozitia peste noapte la frigider. Inainte de a le pune la cuptor, formati niste liniute si le tineti intre 8 si 10 minute la foc mic.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie