x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Răcoare intr-o vară aprinsă

Răcoare intr-o vară aprinsă

de Francisca M. Catana    |    23 Iun 2007   •   00:00
Răcoare intr-o vară aprinsă

Natural, simplu, dulce, aromat, răcoritor, mai pe scurt: un sorbet plin de calităţi. Acest desert ne ajută să scăpăm de temperaturile incendiare şi să ne bucurăm pe deplin de vară.

Natural, simplu, dulce, aromat, răcoritor, mai pe scurt: un sorbet plin de calităţi. Acest desert ne ajută să scăpăm de temperaturile incendiare şi să ne bucurăm pe deplin de vară.

Termometre inroşite de prea multe grade Celsius, umiditate prea mare, valuri de căldură tropicală. Iată o scurtă descriere a atmosferei estivale din ultimul timp. Cum prognozele meteo nu sunt cele mai optimiste pentru următoarea perioadă, nu ne rămăne decăt să ascultăm de sfaturile medicilor: să măncăm multe fructe şi să bem multe lichide. Ce-ar fi să le imbinăm insă pe amăndouă şi să preparăm in casă un sorbet din fructe natural şi răcoritor?

NATURAL ŞI UŞOR. Sorbetul este un desert savuros care seamănă cu ingheţata, dar nu este tocmai ingheţată. Spre deosebire de aceasta, sorbetul nu are in compoziţie lapte sau smăntănă. Un sorbet are ca ingrediente de bază fructe, uneori legume, apă şi zahăr. Este un preparat uşor asimilabil, de aceea este recomandat in perioadele estivale. Sorbetul are mai puţine calorii şi mai multe vitamine decăt ingheţata, nu are colesterol şi nici grăsimi saturate. In acest sens, sorbetul este indicat celor care vor să işi menţină silueta suplă sau, de ce nu, chiar să scape de kilogramele in plus. Desertul reţine toate esenţele fructelor de vară, poate fi preparat intr-un curcubeu de culori, nu are grăsime şi, elementul cel mai interesant, este atăt de simplu de făcut in casă. Căpşuni, zmeură, mere, piersici, pepene galben, pepene roşu, portocale, lămăi, banane, toate aceste fructe şi incă multe altele pot constitui ingredientul de bază al unui sorbet delicios.

Reţete

Sorbet din pepene galben
Ingrediente: un pepene galben, o lămăie, 250 g zahăr, 250 ml apă.
Preparare: se rade lămăia, după care i se extrage sucul. Se amestecă apoi coaja de lămăie cu sucul rezultat, cu apa şi cu zahărul. Se pune această compoziţie la foc, pănă dă in clocot. Se taie ulterior pepenele galben in două, se alege pulpa fructului şi se pasează. Se amestecă pulpa fructului cu sucul de lămăie. Se toarnă totul intr-un recipient metalic şi se introduce la congelator pentru circa cinci-şase ore, timp in care se mestecă din cănd in cănd.


Sorbet din portocale
Ingrediente: două căni cu suc proaspăt de portocale, sucul unei lămăi, o cană cu apă, o cană cu zahăr.
Preparare: Puneţi intr-un recipient la fiert apa şi zahărul pănă cănd acesta din urmă se topeşte. După ce a fiert, luaţi compoziţia de pe foc şi lăsaţi totul să se răcească. Adăugaţi sucul de lămăie şi sucul de portocale in siropul de zahăr şi amestecaţi. Introduceţi totul la congelator pentru căteva ore.

×
Subiecte în articol: gastronomie