Pentru clujeni, toamna vine cu legume şi fructe de soi, preparate culinare tradiţionale obţinute numai din ingrediente naturale, "bine crescute" şi, bineînţeles, copturi pe vatră aşa cum se făceau pe vremea bunicilor.
Gusturi delicate
Toate acestea le-au putut savura clujenii ce au trecut pragul "Pieţii Ţăranului", organizată la sfârşit de săptămână de către Organizaţia Slow Food Turda. De fapt, o vizită în "piaţă" a reprezentat o călătorie a gusturilor în Maramureş, delicatesele aşezate pe mese fiind emblematice pentru Ţara Choarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului sau Ţara Codrului.
Specialităţi naturale
Slăninuţa afumată sau cârnaţii de casă, ale căror mirodenii te duc cu gândul la un timp de sărbătoare, au atras zeci de gurmanzi. Au fost degustaţi şi apoi cumpăraţi pentru a fi savuraţi la ceas de taină. Nu au lipsit nici pastrama (fie că era de vită, de porc sau de oaie), cârnaţii ţărăneşti cu şuncă sau jambonul, ce trebuie însoţite de o palincă tare şi o pâine de casă rumenită şi tăiată felii. Brânză în burduf, numai bună de servit alături de o porţie de mămăligă, smântână groasă să o tai cu cuţitul, sau diferite specialităţi de brânză obţinută din lapte proaspăt. Plăcinte cu jumări, o specialitate pe care mulţi dintre orăşeni poate că nu au avut niciodată şansa să o guste, alături de cozonaci pufoşi şi borcane pline cu magiun sau dulceaţă din fructe pârguite. Mai adăugaţi la toate acestea cele mai bune legume (ecologice, desigur) pentru zacuşti, salate sau murături, şi veţi avea cu siguranţă un motiv pentru a trece prin Cluj, la sfârşit de săptămână.
Slow Food Turda
Păstrarea tradiţiei şi a identităţii gastronomice, folosirea ingredientelor naturale, de bună calitate, precum şi încurajarea producătorilor locali sunt cele mai importante obiective ale mişcării Slow Food. De asemenea, se organizează campanii prin care preparate vechi, pe cale de a se pierde, sunt readuse la lumină. Spre exemplu, Friptura de Turda, a cărei reţetă originală a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia Arpad, a fost "vedeta" unei demonstraţii culinare, cei prezenţi putând astfel să-şi pregătească acasă această delicatesă specifică Turzii. "Cumpărătorul eco-conştient" este o campanie care constă în "educarea" consumatorilor în spiritul unei alimentaţii sănătoase, "prietenoase" cu mediul înconjurător. Copiii participă la lecţii de gătit, au în grijă grădini de legume şi merg în vizită la producătorii locali pentru a vedea cum, folosind doar darurile naturii, se pot obţine cele mai gustoase preparate.
Citește pe Antena3.ro