Sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010 au fost marcate de recompensele şi recunoaşterile profesionale pentru ziariştii din cadrul colectivului redacţional al Jurnalului Naţional, Jurnalului de bucătărie şi al Jurnalului de călătorie, pentru articolele scrise măiestrit.
Evidenţiind permanent valoarea tradiţiilor culinare şi pe cele populare, din zonele pe care le-au străbătut, pentru a putea aduce cititorului informaţii cât mai vaste despre moştenirea culinară şi obiceiuri, au reuşit să atragă admiraţia cititorilor.Premiul pentru Jurnalism 2009, din partea ANTREC România a fost acordat de ziua naţională a României, pentru susţinerea turismului rural, ziaristelor Maria Belu, Carmen Drăgan şi Simona Chiriac. "Articole inspirate au făcut ca lectorii revistei să poată «călători» pe meleaguri de basm şi să afle obiceiuri străvechi. Jurnalul de bucătărie a contribuit la punerea în valoare a potenţialului turistic rural.
Cum hrana şi felul în care este pregătită au o importanţă deosebită, turiştii noştri pot avea încredere deplină în preparatele pe care Jurnalul de bucătărie le descrie amănunţit, pentru a atrage atenţia asupra calităţii mâncărurilor tradiţionale preparate din produse proaspete, din ograda gospodarului care-i invită să petreacă o vacanţă în aer curat, dar şi să încerce o mâncare «ca la mama acasă»", a spus doamna Cristina Partal, preşedinte al ANTREC.
De la reportaj la cărţi de bucate
O altă peniţă cu talent a colectivului este editorul Simona Lazăr, care a primit premiul pentru Reportaj, acordat de Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism - AJTR, la gala premiilor AJTR 2009, la Horezu, în ianuarie 2010, pentru articolele din Jurnalul Naţional, Jurnalul de Bucătărie, Jurnalul de Călătorie, precum şi pentru reeditarea volumului "Dictatura gastronomică. 1.501 feluri de mâncare", al jurnalistului Constantin Bacalbaşa. Premiile au fost acordate de domnul Mihai Ogrinji, preşedintele AJTR, care a punctat calităţile ziariştilor premiaţi.
Efortul deosebit depus de Simona Lazăr şi de colectivul care a participat la reeditarea cărţii de bucate a lui Constantin Bacalbaşa a fost recompensat şi cu Premiul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, ANBCT. Domnul maestru bucătar Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, a înmânat premiul, la 17 ianuarie 2010, la gala de la Bran, şi a menţionat că "această carte este o istorie a poporului nostru, plină de reţete tradiţionale sau burgheze care constituie o bună orientare pentru profesioniştii din domeniu. Este prima carte de bucate românească în care se explică amplu reţetele şi în care se dau «sfaturi şi lămuriri» în privinţa aprovizionării produselor ce se folosesc la prepararea mâncărurilor", a mai adăugat domnia sa.
Festivaluri
Jurnalistele premiate de ANTREC au luat parte la toate evenimentele gastronomice şi au primit cu deosebit interes invitaţiile la serbările populare, acolo unde tot românul îşi manifestă ospitalitatea, talentul şi priceperea.
La festivalurile etniilor, la campionatele de gătit în aer liber, la carnavaluri şi festivaluri locale, ambianţa şi arta participanţilor au fost descrise în articolele publicate, dezvăluind şi îndemnând cititorii către locuri de basm, mâncăruri tradiţionale, de care mulţi au uitat şi, nu în ultimul rând, către o fărâmă de linişte şi fericire, smulsă vieţii cotidiene trăită în blocurile din beton. Simona Chiriac ne-a adus imagini gorjene şi sărbători inedite ca Festivalul Răciturilor.
Carmen Drăgan vine cu parfumul Festivalului clătitelor din Prejmer, jud. Braşov, şi evenimente gastronomice din judeţul Buzău, iar Maria Belu ne umple sufletul cu mirosurile îmbătătoare ale Campionatului de Gătit în Aer Liber, de la Turia, jud. Covasna. Sunt doar câteva dintre locurile vizitate.