x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Regim echilibrat de post

Regim echilibrat de post

de Simona Chiriac    |    07 Iun 2007   •   00:00
Regim echilibrat de post

Timp de aproape patru săptămăni, creştinii ortodocşi se vor afla in Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. A inceput festinul cu legume şi fructe in combinaţii inedite!

In acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a inceput la 4 iunie şi se va termina la data de 29 iunie. Este un post cu dată mobilă, fiind stabilit in funcţie de ziua in care cade Paştele. Se pare că pentru prima dată, acest post s-a ţinut in secolul al IV-lea, atunci cănd Biserica Creştină a hotărăt ca Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel (cei care au pus de fapt bazele instituţiei bisericeşti) trebuie să se bucure de o mai mare preţuire in răndul creştinilor.

In post, creştinii ortodocşi nu au voie să mănănce carne, ouă şi brănză. Lunea, miercurea şi vinerea (zile considerate de post de-a lungul intregului an) nu se găteşte folosind ulei şi nici nu se bea vin. In schimb, dezlegările la peşte sunt mai numeroase, in fiecare sămbătă şi duminică. Interesant este că o poveste populară spune că demult, cănd fiul lui Dumnezeu incă mai umbla pe pămănt, peştele nu era considerat un aliment interzis in timpul postului, aşa că se putea mănca in orice zi din an. Dar pentru că un peşte l-a muşcat pe Hristos de deget - ceea ce l-a supărat peste măsură - s-a hotărăt ca pe perioada posturilor să nu se consume carne de peşte decăt in anumite zile, bine stabilite.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este mai uşor de ţinut decăt cel al Paştilor, din cel puţin trei motive: nu se intinde pe o perioadă foarte lungă, sunt multe dezlegări la peşte (anul acesta nu mai puţin de şapte) şi, nu in ultimul rănd, luna iunie poate fi considerată o perioadă bogată, in care fructele şi legumele "invadează" bucătăriile. Ce se poate mănca pe parcursul postului? Cel mai simplu ar fi să spunem că in special preparate pe bază de legume fierte şi soia, salate, supe şi ciorbe. Poate par banale la prima vedere, dar capătă un gust extraordinar atunci cănd sunt adăugate condimentele potrivite, cum ar fi cimbrul, menta, leuşteanul, curry sau salvia. In general insă, chiar şi in timpul postului se pot găti măncăruri rafinate, interesante şi aspectuoase. Nu este nevoie decăt de imaginaţie, căci pieţele şi magazinele sunt pline de cele mai neobişnuite ingrediente.


Ciuperci cu roşii cherry

INGREDIENTE: 250 g ciuperci, 100 g roşii cherry, o linguriţă de ghimbir, un praf de scorţişoară, sare, piper, suc de lămăie, ulei de măsline, frunze de busuioc.
PREPARARE: Ciupercile curăţate se stropesc cu sucul de la o jumăate de lămăie şi se lasă 10 minute deoparte. Intr-o tigaie cu ulei de măsline se călesc ciupercile impreună cu roşiile cherry. Se adaugă ghimbirul, scorţişoara, sarea, piperul şi frunzele de busuioc tocate (sau busuioc uscat măcinat).


×
Subiecte în articol: gastronomie