Se pare ca istoria mititeilor a inceput la restaurantul "La Iordache", din Str. Covaci nr. 3, iar nasul lor, adica cel care le-a dat numele de "mici", a fost umoristul N.T. Orasanu.
Sfarsit de secol al XIX-lea - primele decenii ale secolului al XX-lea... Restaurantul "Iordache", supranumit "La o idee", Strada Covaci nr. 3, aflata in centrul istoric al Capitalei. Cladirea exista si acum. Pana mai ieri era un magazin cu mobila de lux al Consignatiei. Cine n-a auzit in acea vreme de acest local? Scriitori, politicieni, diplomati, militari, ziaristi, artisti - gourmet, gurmand si gourmandise (pre romaneste - lacom sau mancau) ai Bucurestilor i-au trecut pragul. Se spune ca si-ar fi capatat o faima mai mare din ziua in care hatrul poet si gazetar N.T. Orasanu, intr-un moment de inspiratie umoristo-gastronomica, i-a alcatuit un meniu original, botezand in stilul sau mucalit preparate, bauturi etc. Nepretuitul memorialist C. Bacalbasa a consemnat "lista de bucate" Ã la Orasanu: Painea - o abundenta, Gheata - crema de Siberia, Scobitoarea - o baioneta, Tacamul - un regulament, tuica - o idee, Socoteala - protocolul, Carnati mici - mititei, Carnati mari - patricieni, Ardeiul rosu - o torpila, Varza acra - originara de la Belgrad, Sticluta de vin de 1/4 - o pricina, Ocaua de vin si borviz la racoritoare - o baterie, Apa - o naturala, Pahare pentru vin - semiplutoane, Cafea turceasca - un taifas.
CARAGIALE
|
"La Iordache se abateau marii artisti dupa succesul de la Ateneu si tot aici se intalneau o data pe an, dupa adunarea generala, membrii «Sindicatului Ziaristilor». La Iordache venea adeseori marele Caragiale, insotit de amicii sai unde, in fata paharelor pline cu vestitul vin din Dealul Mitrofanilor si a cate unei cesti cu «taifas», il apucau zorile..."
|