x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    16 Sep 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Pregătind, cu sprijinul E.S. Dna. Maria Eliana Cuevas Bernales, ambasador al Republicii Chile în România, ediţia specială a Jurnalului de bucătărie pentru sărbătorirea la 18 septembrie a 200 de ani de la formarea primului guvern autonom al ţării sale, povestea vinului chilian m-a atras.

Cu atât mai mult cu cât este un subiect "la zi": "Cred că momentan Chile este foarte cunoscută pentru vinurile sale. Vinul este cel mai bun ambasador pentru a atrage turiştii", spune Excelenţa Sa. În ceea ce priveşte vinul, Chile are o particularitate extraordinară: datorită condiţiilor climatice a reuşit să conserve vinurile Europei vechi. Chile este singura ţară din lume în care găsim soiurile vechi medievale europene, pe rădăcină proprie şi nu pe rădăcină americană. "Industria nu a început acum 500 de ani, când au venit primii spanioli, atunci ei au adus soiurile europene. Dar dezvoltarea acestei industrii a avut loc doar în ultimii 30 de ani.

Au început să producă vinuri foarte sofisticate care sunt apreciate pe plan internaţional. Înainte erau considerate de calitate normală şi cu un preţ foarte scăzut. Dar industria s-a dezvoltat mult şi acum sunt competitive pe plan internaţional. Cred că îmi va fi foarte greu să promovez vinul chilian în România, pentru că aici avem concurenţă. Sunt vinuri foarte bune în România. Sunt vinuri chiliene pe piaţa românească, dar reprezintă doar o mică mostră din ceea ce sunt vinurile chiliene." Remarc faptul că vinurile care provin din aceste viţe sunt crescute în unul dintre cele mai sănătoase locuri pentru agricultură. Sunt cel mai puţin expuse la boli din cauza condiţiilor climate. Sunt nişte factori care au favorizat dezvoltarea agriculturii în Chile şi cred că se poate promova foarte bine acest mediu în care nu doar strugurii, ci şi alte plante agricole se dezvoltă. Iar E.S. Dna Maria Eliana Cuevas Bernales precizează: "Vă referiţi la zona maritimă. Acolo se produc vinurile de tip Sauvignon Blanc. Dar adevărata industrie a vinurilor tradiţionale este în centrul ţării. Acolo se produce, de exemplu, Carménčre, care este un vin mai gros".

 

Ode Gastronomice
Bicentenarul Americii Latine - 200 de ani de la câştigarea Independenţei faţă de Spania - a cuprins cu aceeaşi frenezie toate ţările acestei părţi de lume. Însă parcă nicăieri sărbătoarea nu are atâta frumuseţe, strălucire şi căldură ca în Chile, patria poetului Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, cel care - fapt rar întâlnit în lumea literară - a dăruit o carte de "ode" legumelor, fructelor, peştilor şi bucatelor din ţara sa.
Ediţia de faţă a Jurnalului de bucătărie este dedicată în întregime gastronomiei chiliene, fiind realizată cu sprijinul ambasadei acestei ţări la Bucureşti.
Bucuraţi-vă, aşadar, de "sabores de Chile"! Şi... degustaţi, publicate pentru prima dată în limba română, "Odele Gastronomice" ale lui Pablo Neruda (în traducerea excelentă a dnei Ileana Scipione).

×
Subiecte în articol: editorial