x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mucenici muntenești

Mucenici muntenești

de Andreea Tiron    |    06 Mar 2024   •   10:15
Mucenici muntenești
Sursa foto: Cumvaplace.ro

În 9 martie, calendarul creștin-ortodox ne spune că se prăznuiește sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.

În Moldova, mucenicii sunt copți din aluat de post sau de cozonac. În partea de sud a țării, mucenicii se fierb în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Rețeta mucenicilor muntenești e foarte simplă și e gata în mai puțin de 30 de minute, doar să avem răbdare să se răcească.

INGREDIENTE

  • 200 g mucenici

  • 2 l apă

  • 8 linguri de zahăr

  • 2 plicuri de zahăr vanilinat

  • 1 baton de scorțișoară

  • Coaja rasă de la 1 lămâie

  • Nucă măcinată

  • Pudră de scorțișoară

  • Sare

CUM SĂ FACEȚI

  • Fierbeți apa cu un praf de sare, zahărul, batonul de scorțișoară și zahărul vanilinat.
  • Când apa stă să fiarbă, puneți mucenicii și îi fierbeți conform instrucțiunilor de pe pachet. Noi i-am fiert 10 minute.
  • Luați vasul de pe foc, scoateți batonul de scorțișoară și puneți 3-4 linguri de nucă măcinată. Nu puneți acum mai mult, pentru că se înnegrește apa.
  • Acoperiți vasul și lăsați mucenicii muntenești să se răcească (în acest timp, ei se vor mai găti).
  • Adăugați extra nucă și pudră de scorțișoară în boluri, înainte de a mânca.

REȚETĂ VIDEO

×