x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

18 Oct 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CEAFA DE PORC CU SOS LA CUPTOR
Ingrediente: 2.850 kg ceafa de porc, cimbru, foi de dafin, 50 g mustar, piper, sare, usturoi, un litru de vin de bucatarie, un litru de apa, ulei
1 Usturoiul se curata, se spala, jumatate din cantitate se taie felii, jumatate se lasa intreaga. Ceafa de porc se cresteaza cu varful cutitului din loc in loc, crestaturile fiind suficient de mari pentru a putea introduce cateii de usturoi intregi.
2 Sosul se prepara astfel: intr-un vas se pun mustarul si uleiul, se amesteca pana se omogenizeaza, dupa care se vor adauga: cimbrul, piperul boabe, piperul macinat, sarea, usturoiul feliat, vinul alb si apa. Toate aceste ingrediente se vor amesteca.
3 Intr-o tava se va pune ceafa de porc, peste care se va adauga sosul, se va da la cuptor, la foc mic, timp de 90 de minute, intorcandu-se din cand in cand pentru a nu se arde. Daca sosul scade foarte mult, se poate completa cu putina apa.
4 Preparatul se prezinta pe farfurie, cu decor din salata verde si legume de sezon, peste care se vor pune doua-trei linguri cu sos si o felie de portocala.
Sfat: Se serveste fierbinte. Bautura: Merlot
CHIFTELE DE CARNE CU SUSAN
Ingrediente: 200 g carne de vita, 300 g carne de pui, 200 g slanina, un dovlecel, un morcov, 4 catei de usturoi, sare, piper, 70 g seminte de susan, o legatura de marar, salata bowl, 4 portocale, o lamaie, faina, ulei de masline, ceapa
1 Carnea si slanina se dau prin masina de tocat. Morcovul si dovlecelul se dau pe razatoarea cu ochiuri mici, mararul se toaca si se adauga o parte din el la chiftele.
2 Usturoiul se curata de coaja si se piseaza impreuna cu putina sare. Se adauga 50 g din semintele de susan si ceapa tocata, se amesteca totul si se condimenteaza cu sare si piper.
3 Se fac chiftelute, se dau prin faina, apoi se prajesc in ulei fierbinte. Se scot din ulei cu o spumiera, ca sa se elimine uleiul in exces.
4 Se face o vinegreta din sucul de portocale, sucul de lamaie, sarea, piperul si uleiul de masline.
5 Salata se spala, se toarna vinegreta si se adauga chiftelele racite. Se presara semintele de susan, mararul ramas si se serveste.
Sfat: Se orneaza cu felii de portocale. Bautura: Riesling
FRIPTURA DE PORC IMPANATA
Ingrediente: un kilogram muschi de porc, 500 g ceapa, 4 morcovi, ulei de floarea-soarelui, o capatana de usturoi, cimbru, sare, piper, un pahar cu vin alb, oregano
1 Ceapa se curata de foi, se spala si se taie rondele sau in patru. Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri.
2 Se incinge ulei intr-o cratita, se caleste ceapa si apoi morcovii, cate cinci minute fiecare.
3 Carnea se spala, se cresteaza din loc in loc cu varful cutitului si se introduc in orificiile formate cateii de usturoi curatati de coaja.
4 Se unge carnea cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se asaza intr-o tava unsa cu ulei.
5 Se adauga ceapa si morcovii, se toarna doua pahare cu apa si se introduce tava in cuptor.
6 Cand carnea este fiarta pe jumatate, se pun vinul, cateva fire de cimbru si se lasa sa fiarba. Se serveste fierbinte, presarata cu cimbru tocat.
Sfat: In loc de cimbru se poate folosi oregano. Bautura: Pinot Noir
RULADA DE PUI CU STRUGURI
Ingrediente: salata bowl, doi piepti de pui, un ou, o legatura de ridichi, samburi caju prajiti, seminte de susan, oregano, 400 ml vin alb, 3 linguri de zahar tos, 500 g de struguri, sare, piper, nucsoara, ulei
1 Pieptii de pui se dezoseaza, se bat un pic cu ciocanul de snitele, apoi se condimenteaza cu sare si piper. Se ruleaza, se dau prin ou batut si apoi prin seminte de susan.
2 Se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda semintele de susan. Se scot din ulei cu o paleta si se lasa pe un servet absorbant ca sa dispara uleiul in exces.
3 Zaharul se caramelizeaza intr-un ibric, se adauga vinul si se lasa sa fiarba pana cand devine ca un sos.
4 Ridichile se spala, se taie rondele si se pun pe farfurie alaturi de salata bowl.
5 Ruladele de pui se taie in felii mai subtiri, se asaza pe farfurii, avand alaturi boabele de struguri si sosul de vin. Se presara oregano tocat si samburi caju sfaramati sau lasati intregi.
Sfat: Se poate condimenta si cu nucsoara. Bautura: Pinot Gris

PREPARATE DIN PESTE

PASTRAV ROMANESC
Ingrediente: 500 g pastrav, 20 g faina, lamaie, 50 ml lapte, malai, sare, ulei
1 Pastravul se eviscereaza, i se scot branhiile si se spala. Se pune pe un servet absorbant si se lasa la scurs.
2 Se sareaza, apoi se trece prin faina, lapte si malai o singura data.
3 In continuare se prajeste in uleiul incins la 170ÞC, timp de cinci-sapte minute pe fiecare parte, intorcandu-l cu grija. Dupa aceea se lasa sa se scurga uleiul in exces.
4 Preparatul se prezinta pe platou cu decor din salata verde si o jumatate de lamaie. Se serveste fierbinte.
Sfat: Se poate servi cu mujdei. Bautura: Francusa
SALATA DE TON CU STAFIDE
Ingrediente: o cutie de ton in ulei, 200 g boabe de porumb din conserva, 200 g orez, 50 g stafide brune, 4 ardei capia copti, doi ardei capia cruzi, un morcov, o lamaie, sare, piper, ulei de masline, cuscus
1 Ardeii capia cruzi se curata de seminte, se spala si se toaca cubulete.
2 Morcovul se curata de coaja, se spala, apoi se taie pe jumatate si se fierbe. Dupa ce s-a fiert se taie cubulete si se pune langa ardeiul capia.
3 Stafidele se pun la inmuiat in putina apa si se lasa sa stea zece minute.
4 Orezul se spala in apa rece, apoi se pune le fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat un sfert de lingurita cu sare.
5 Dupa ce s-a fiert, se pune la scurs intr-o strecuratoare, apoi se amesteca impreuna cu stafidele, tonul, boabele de porumb si ardeii capia copti si tocati marunt.
6 Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna uleiul de masline, se adauga sucul de lamaie si se amesteca totul. Se introduce la rece pentru 20 de minute sau se serveste imediat.
Sfat: In loc de orez putem folosi cuscus. Bautura: Feteasca Regala
SUPA-CREMA CU HAMSII
Ingrediente: un kilogram de cartofi, doi morcovi, o conopida, hamsii, sare, piper, 100 g unt, 500 ml lapte dulce, o legatura de marar
1 Hamsiilor li se indeparteaza capetele, se taie bucati, apoi se pun pe o farfurie.
2 Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie pe jumatate si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat o jumatate de lingura cu sare.
3 Morcovii se curata de coaja, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert.
4 Conopida se rupe in buchetele, se spala si se fierbe, apoi se scoate din apa si se pune intr-un castron.
5 Se adauga cartofii si morcovii, se toarna laptele putin cate putin, jumatate din cantitatea de unt si se paseaza.
6 Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca si se toarna in castroane. Se adauga bucatile de hamsii, restul de unt taiat cubulete si se presara mararul spalat si tocat.
Sfat: Daca supa este prea groasa, se mai adauga lapte. Bautura: Sauvignon Blanc
PESTE CU SOS ALB
Ingrediente: un kilogram de fasole galbena, 4 pastravi, 200 ml smantana, doua linguri cu branza de vaci, 4 catei de usturoi, sare, piper macinat, piper boabe, ulei de floarea-soarelui, o legatura de patrunjel, praf de curry
1 Fasolea se fierbe in apa fierbinte, se trece sub un jet de apa rece, apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare.
2 Se incinge ulei intr-o tigaie, se pune fasolea, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se prajeste cinci minute.
3 Pestele se curata, se eviscereaza, se taie in bucati potrivit de mari, apoi se spala. Se pune in apa fierbinte si se fierbe timp de zece minute.
4 Se scoate din apa, se condimenteaza cu sare si boabe de piper si se asaza pe farfurie, alaturi de fasolea prajita.
5 Smantana se amesteca impreuna cu branza de vaci, usturoiul pisat, sarea si piperul. Se toarna deasupra pestelui, se presara patrunjelul tocat si se serveste.
Sfat: In sos se poate adauga si praf de curry. Bautura: Feteasca Alba

PREPARATE DIN LEGUME

OREZ EXOTIC
Ingrediente: 300 g orez cu bobul lung, o lingurita cu praf de curry, ulei de masline, 200 ml vin alb, 3 linguri cu zahar tos, un baton de scortisoara, sare, piper, rosii cherry, o legatura de patrunjel, oregano
1 Zaharul se pune intr-un ibric, se caramelizeaza, apoi se adauga vinul si batonul de scortisoara. Se lasa sa fiarba pana cand sosul scade un pic.
2 Se incinge putin ulei de masline intr-o tigaie, se adauga orezul si se prajeste timp de trei minute.
3 Se pune apa cat sa-l acopere, apoi sarea, piperul si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul, apoi cand este aproape gata se adauga praful de curry si se amesteca.
4 Cand orezul este fiert se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga patrunjelul spalat si tocat.
5 Rosiile cherry se spala, se taie felii sau in patru, se presara sare si se pun pe o farfurie, alaturi de orezul cald si sosul caramel. Se presara piper macinat si se serveste.
Sfat: In loc de patrunjel se poate folosi oregano. Bautura: Coniac
CONOPIDA CU CIUPERCI
Ingrediente: o conopida, un kilogram de ciuperci, cascaval afumat, unt, sare, piper, o legatura de patrunjel, branza de capra, ulei
1 Conopida se rupe in buchetele, se asaza intr-un castron, se presara sare si se toarna apa.
2 Se lasa sa stea zece minute, apoi se pune la fiert in apa fierbinte in care s-a adaugat un pic de sare.
3 Ciupercile se curata de pielite, se spala si se calesc in ulei incins. Se condimenteaza cu sare si piper, se pun intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga de ulei.
4 Se scoate conopida din apa, se scurge de apa si se asaza pe farfurie. Se adauga ciupercile, se condimenteaza totul cu sare si piper.
5 Se asaza deasupra cubulete de unt, se presara cascavalul afumat, dat pe razatoarea cu ohiuri mari, si patrunjelul spalat si tocat.
Sfat: Cascavalul poate fi inlocuit cu branza de capra. Bautura: Vin alb de buturuga
COVRIGI CU PARMEZAN
Ingrediente: 500 g faina, 25 g de drojdie, 250 ml iaurt, doua oua, parmezan, un varf de cutit cu sare, fasole verde, ulei de masline, o legatura de patrunjel, marar
1 Fasolea se fierbe in apa fierbinte in care s-a adaugat un pic de sare.
2 Drojdia se dizolva in iaurtul caldut, se amesteca bine cu sarea si se toarna in mijlocul fainii. Se adauga un ou, doua linguri cu ulei si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat omogen, potrivit de tare.
3 Se acopera aluatul cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de 20 de minute. Se imparte aluatul in bucati egale, li se dau forme de covrigi, se ung cu oul ramas amestecat cu sare si se presara parmezan ras.
4 Se tapeteaza o tava cu hartie de copt prajituri, se asaza covrigii si se introduce tava in cuptor. Sunt gata cand au o culoare maronie.
5 Se servesc calzi impreuna cu fasolea, presarati cu parmezan si patrunjel tocat marunt.
Sfat: In loc de patrunjel putem folosi marar tocat. Bautura: Merlot
BRIOSE CU MAZARE
Ingrediente: 300 g mazare, 200 ml lapte, 400 g faina, doua oua, doi ardei capia, un fir de praz, sare, piper, ulei de masline, ciuperci din conserva, o jumatate de pliculet cu praf de copt, o lingura cu pasta de tomate, boia dulce, busuioc
1 Mazarea se spala si se pune la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare.
2 Ardeii capia se curata de seminte, se spala si se toaca marunt. Prazul se spala si se taie in rondele.
3 Ouale se amesteca bine cu sarea, piperul, laptele dulce si trei linguri cu ulei. Se adauga praful de copt, pasta de tomate si faina.
4 Se mixeaza totul pana cand rezulta un aluat ca de chec. Se adauga mazarea racita, ciupercile taiate marunt, busuiocul spalat si tocat, apoi se amesteca.
5 Se unge o tava de briose cu ulei, se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia. Se introduce tava in cuptor si se coc.
6 Sunt gata cand, daca introducem o scobitoare in briose, aceasta iese curata.
Sfat: Se poate adauga si boia dulce. Bautura: Traminer

PREPARATE DULCI

PRAJITURI CU DOVLEAC SI CASTANE
Ingrediente: 300 g dovleac, 150 g castane fierte, 500 g faina, 250 g zahar tos, doua oua, 200 ml iaurt, 100 ml ulei, praf de copt, o lingurita cu scortisoara, doua pliculete cu zahar vanilinat, nuca de cocos, praf de cuisoare, zahar pudra
1 Dovleacul se curata de coaja, se da pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi se amesteca bine cu zaharul tos si se caleste pana cand s-a inmuiat. Se pune intr-o strecuratoare si se lasa sa se scurga sucul format.
2 Se amesteca bine cu zaharul vanilinat, scortisoara, uleiul si iaurtul. Se adauga un pliculet cu praf de copt, nuca de cocos, praful de cuisoare si ouale.
3 Ouale se mixeaza pana cand isi dubleaza volumul, apoi se adauga la celelalte ingrediente. Se amesteca totul, adaugandu-se si castanele taiate marunt si se lasa sa stea zece minute.
4 Se unge o tava de briose cu ulei, se tapeteaza cu faina, apoi se toarna compozitia.
5 Se introduce tava in cuptor si se coc. Sunt gata cand, daca introducem o scobitoare in prajitura, aceasta iese curata.
Sfat: Se pot pudra, cat sunt caldute, cu zahar pudra. Bautura: Cappuccino
PERE CU CREMA DE BISCUITI
Ingrediente: 4 pere, 500 g biscuiti, 600 ml vin alb, 250 g zahar tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, 3 linguri cu cacao, esenta de rom, pudra de scortisoara, 50 g nuca de cocos, zahar pudra, menta, stafide
1 Perele se curata de coaja si se asaza intr-o oala. Se toarna vinul, zaharul tos si un sfert de lingurita cu scortisoara.
2 Dupa ce au fiert, se scot din sirop, se asaza pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.
3 Se taie apoi fiecare para in trei felii, fara sa se amestece feliile intre ele.
4 Biscuitii se farama in bucati mici, se amesteca bine cu cacaua, scortisoara si nuca de cocos. Se toarna deasupra siropul in care au fiert perele, se pune esenta de rom si se amesteca totul pana cand rezulta o crema potrivit de moale.
5 Se ung feliile de pere cu crema, se suprapun si se reconstruiesc perele.
6 Se presara zahar pudra amestecat cu zahar vanilinat, scortisoara si se decoreaza cu frunze de menta.
Sfat: Se pot adauga si stafide tocate. Bautura: Suc de fructe
FURSECURI ETAJATE
Ingrediente: 400 g faina, 100 g unt, 150 g zahar tos, 100 ml lapte batut, doua pliculete cu zahar vanilinat, praf de copt, coaja rasa de la o lamaie, praf de cuisoare, esenta de lamaie, un praf de sare, gem de zmeura, nuca de cocos
1 Untul se mixeaza impreuna cu sarea, zaharul tos si zaharul vanilinat. Se adauga coaja de lamaie, praful de cuisoare, esenta de lamaie, laptele batut si jumatate de pliculet cu praf de copt. Se mixeaza totul bine si se adauga peste faina cernuta.
2 Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare, se asaza pe o farfurie si se lasa sa stea timp de zece minute.
3 Se intinde o foaie din aluat si se decupeaza cercuri cu un pahar. Din aluatul ramas se fac mingiute, apoi se apasa la mijloc cu degetul.
4 Se tapeteaza o tava cu hartie de copt prajiturile, se asaza cercurile de aluat si se coc.
5 Se scot din tava, se lasa sa se raceasca, apoi se lipesc trei cate trei cu gem de zmeura. Se pun gem in mingiute, in golul facut.
Sfat: In gem se poate adauga si nuca de cocos. Bautura: Cafea
FIGURINE DULCI
Ingrediente: 700 g faina, 250 g unt sau margarina, 250 ml lapte, 200 g zahar tos, sare, 30 g drojdie, doua oua, cuisoare, o lamaie, doua pliculete cu zahar vanilinat, pudra de scortisoara, stafide, ulei de floarea-soarelui, nuca de cocos
1 Drojdia se dizolva in 100 ml lapte caldut, impreuna cu un varf de cutit cu sare si o lingura cu faina.
2 Se amesteca zaharul tos, zaharul vanilinat, coaja rasa de lamaie si pudra de scortisoara cu restul de lapte.
3 Se cerne faina, se adauga untul topit, drojdia dizolvata, un ou si laptele amestecat cu zahar si se framanta pana cand rezulta un aluat omogen.
4 Se acopera aluatul cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca timp de 30 de minute.
5 Se imparte aluatul in bucati, li se dau forme diferite, se decoreaza cu stafide sau cuisoare, se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se lasa sa dospeasca inca zece minute.
6 Se ung deasupra cu oul ramas, se introduce tava unsa cu ulei in cuptor si se coc.
Sfat: Se poate folosi si nuca de cocos pentru decor. Bautura: Busuioaca de Bohotin

×