x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

06 Sep 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

FRIGARUI DE CARNATI
INGREDIENTE:
, o cutie cu rosii cherry , doi ardei grasi rosii , doi ardei grasi verzi , masline verzi , carnaciori de bere , 200 g smantana , 4 rosii , sare , piper , o foaie de dafin , doi catei de usturoi , o lingura cu zahar tos , ulei , patrunjel , seminte de chimen , busuioc
MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala, se curata de pielita, se paseaza si se pun intr-un castron. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se adauga rosiile, sarea, piperul, foaia de dafin, zaharul tos si se fierbe.
Se pun semintele de chimen si se indeparteaza tigaia de pe foc. Smantana se amesteca bine cu cateii de usturoi pisati, sarea, piperul si patrunjelul tocat.
Ardeii se curata de seminte si se taie in patrate egale. Maslinelor li se scot samburii, apoi se pun pe o farfurie. Se incepe construirea frigaruilor, alternand bucatile de ardei rosu, masline, carnaciori, ardei verde si terminand cu rosiile cherry. Frigaruile se pun pe gratar, pentru cinci minute, pe fiecare parte. Se servesc cu cele doua sosuri caldute (de rosii si de smantana).
SFAT

In loc de patrunjel se poate folosi busuioc.
BAUTURA: Feteasca
PUI CU LEGUME
INGREDIENTE:
4 copane de pui , 400 g varza de Bruxelles , o jumatate de conopida , 3 linguri cu miere , o jumatate de pahar cu vin alb , ulei de masline , 3 catei de usturoi , o ceapa , sare , piper , boia iute , fire de cimbru , marar

MOD DE PREPARARE
Copanele de pui se spala, se pun intr-un castron, peste ele se toarna vinul alb si se presara sarea si piperul. Se incinge cuptorul, se asaza copanele, se ung deasupra cu miere, se presara boia iute, se adauga cateii de usturoi curatati de coaja si ceapa taiata solzisori. Se toarna uleiul de masline, putina apa si se introduce tava in cuptor. Cand sunt gata, se scot din tava, se pun pe un platou si se acopera cu un capac, ca sa stea calde.
Conopida se rupe in buchetele mai mici, varza de Bruxelles se lasa intreaga si se pun la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare. Se scot legumele din apa, se scurg si se pun pe platou alaturi de copanele calde. Se presara cimbru si se servesc.
SFAT
Cimbrul poate fi inlocuit cu marar.
BAUTURA: Muscat demisec
GHIVECI DE VARA CU CHIFTELUTE
INGREDIENTE:
400 g carne tocata , o jumatate de conopida , doi morcovi , 200 g fasole verde , 200 g mazare , 500 g rosii , 3 cepe , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , faina , o legatura de patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Cepele curatate de foi se taie marunt. O ceapa se opreste pentru chiftelute, iar cealalta ce pune pe o farfurie. Conopida, fasolea verde, morcovii si mazarea se pun la fiert intr-o oala in care s-a adaugat putina sare. Cand sunt fierte pe jumatate se scot si se lasa la scurs.
Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga ceapa si se caleste. Se pun apoi legumele fierte, rosiile, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba, se adauga jumatate din legatura de patrunjel tocat si se indeparteaza cratita de pe foc.
Carnea tocata se amesteca bine cu ceapa tocata, restul de patrunjel, sarea si piperul. Se fac mingiute care se dau prin faina si se prajesc. Ghiveciul de legume se serveste impreuna cu chiftelutele fierbinti.
SFAT
Patrunjelul poate fi inlocuit cu marar.
BAUTURA: Pinot Noir
CROCHETE DE CARNE CU OREZ
INGREDIENTE:
300 g orez , 500 g carne de pui , 200 g carne de vita , 200 g slanina , doi ardei grasi , doua cepe , doi catei de usturoi , 3 oua , sare , piper , bicarbonat , ulei , pesmet , mustar frantuzesc , patrunjel , marar

MOD DE PREPARARE
Carnea de pui, carnea de vita si slanina se dau prin masina de tocat, apoi se pun intr-un castron. Cepele se toaca, se opreste o ceapa, iar a doua se adauga peste carne impreuna cu usturoiul. Se pun doua oua, o jumatate de lingurita cu bicarbonat, sare, piper si jumatate din cantitatea de patrunjel tocat.
Se formeaza crochete, se dau prin oul ramas si pesmet. Se incinge ulei intr-o tigaie, se prajesc crochetele, avand grija sa nu se arda prea tare pesmetul. In alta cratita se incinge ulei, se adauga ceapa ramasa, orezul, sarea si piperul, apa si se lasa sa fiarba. Cand orezul este aproape gata, se adauga ardeii taiati cubulete si se mai fierbe putin. Se pune restul de patrunjel si se serveste alaturi de crochete si mustar.
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi marar.
BAUTURA: Pinot Gris

PREPARATE DIN PESTE

PESTE CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kilogram de peste , 3 bucati de praz mai mari , 500 g ardei capia , doua lamai , sare , piper , ulei de masline , 3 catei de usturoi , o legatura de marar , cimbru

MOD DE PREPARARE
Pestele eviscerat se taie in bucati si se pune pe o farfurie. Prazul se taie in bucati mai mici, se pune intr-o tava, se adauga rondele de ardei capia, se toarna putina apa si se introduce tava in cuptor. Lamaile se spala cu apa rece, se sterg cu un servet de bucatarie si se taie in felii subtiri.
Cand prazul este pe jumatate fiert, se asaza deasupra bucatile de peste si se adauga cateii de usturoi curatati de coaja. Se condimenteaza cu sare si piper, se toarna uleiul de masline si se asaza feliile de lamaie. Se mai adauga apa daca este nevoie, apoi se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand pestele a fiert. Mararul se spala, se toaca, apoi se presara deasupra pestelui.
SFAT
Cine doreste poate inlocui mararul cu cimbru.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
HAMSII PRAJITE
INGREDIENTE:
un kilogram de hamsii , 500 ml lapte dulce , 300 g smantana , o jumatate de capatana de usturoi , sare , piper , malai , suc de lamaie , ulei de floarea-soarelui , mustar picant , boia iute

MOD DE PREPARARE
Hamsiile se curata, se spala, apoi se pun intr-un castron si se toarna deasupra laptele dulce. Se lasa sa stea 10 minute, se scurg de lapte si se pun intr-un castron. Se presara sare, piper, se dau prin malai si se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda prea tare malaiul.
Se scot din ulei si se pun pe o hartie absorbanta sau intr-o strecuratoare. Se transfera apoi intr-un castron si se acopera cu un capac.
Usturoiul se curata de foi, se piseaza impreuna cu putina sare si se pune intr-un castron. Se adauga smantana, mustarul, sarea, piperul, sucul de lamaie si un pic de ulei. Se amesteca totul bine, se da sosul la rece pentru 10 minute, apoi se serveste alaturi de hamsii.
SFAT
In sos se poate adauga si boia iute.
BAUTURA: Chardonnay
PACHETELE DE PESTE
INGREDIENTE:
doua bucati de macrou , un borcan cu ciuperci taiate , 500 g faina , 250 ml apa , 50 g unt , 25 g drojdie , un praf de sare , piper , o lamaie , o legatura de patrunjel , parmezan , marar , ulei

MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putina apa, se adauga o lingura cu faina si se lasa la dospit. Se amesteca apoi drojdia dizolvata cu sarea, se adauga untul, restul de apa si faina. Se framanta totul pana rezulta un aluat potrivit de tare.
Pestele se taie in bucati mai mici si se pune la fiert impreuna cu putina sare. Se scoate din apa, se lasa la racit, apoi se condimenteaza cu putina sare si piper.
Se intinde o foaie din aluat, se taie in dreptunghiuri mai lungi, apoi se pun pe fiecare dreptunghi bucati de peste, patrunjel tocat si felii de ciuperci. Li se da forma de pachetel, se unge o tava cu ulei si se asaza placintele in ea. Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coc. Se servesc cu parmezan si felii de lamaie.
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi marar.
BAUTURA: Merlot
MACROU CU SALATA DE SFECLA
INGREDIENTE:
4 bucati de macrou , un borcan cu salata de sfecla , 3 ardei grasi , o ceapa rosie , o salata verde , rosii cherry , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o jumatate de lamaie , o legatura de marar , hrean

MOD DE PREPARARE
Macroul se eviscereaza, se taie in bucati, se spala, apoi se pune pe o farfurie. Se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge gratarul, se ung bucatile de peste cu ulei si se frig.
Sfecla se scurge de suc si se pune intr-un castron. Se curata ceapa de foi, se spala, apoi se taie solzisori. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie cubulete. Se amesteca sfecla cu ceapa si ardeii, se adauga sucul de la jumatatea de lamaie si mararul spalat si tocat. Se toarna putin ulei, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se amesteca.
Se spala frunzele de salata, se pun pe farfurie, se asaza pestele si salata de sfecla. Se decoreaza cu rosiile taiate felii si firele de marar.
SFAT
Pentru ca salata sa fie picanta, se poate adauga si hrean.
BAUTURA: Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

TELINA CU CHIMEN
INGREDIENTE:
3 teline , 500 g rosii , doi ardei grasi , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , o legatura de patrunjel , seminte de chimen , marar

MOD DE PREPARARE
Telinele se curata de coaja si se taie in felii subtiri. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si feliile de telina. Se lasa sa fiarba pana cand se inmoaie. Se scot din apa si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se pun pe rand cateva felii de telina si se prajesc pe ambele parti. Rosiile se spala, se curata de pielita si se paseaza; ardeii grasi se curata de seminte si se taie cubulete.
Se incige ulei intr-o cratita, se adauga rosiile si ardeii, sarea si piperul. Se presara semintele de chimen si se lasa sa fiarba. Legumele se servesc fierbinti impreuna cu sosul de rosii si chimen, presarate cu patrunjel tocat.
SFAT
Patrunjelul poate fi inlocuit cu marar tocat.
BAUTURA: Vermut
CIORBA DE VARA
INGREDIENTE:
400 g fasole verde , o jumatate de conopida , 200 g mazare , doi ardei grasi , o ceapa , 4 rosii , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o jumatate de lamaie , o legatura de patrunjel , smantana

MOD DE PREPARARE
Ceapa se curata de foi, se spala si se taie solzisori. Fasolea se spala, se taie in bucati mai mici si se pune intr-un castron. Conopida se rupe in buchetele mai mici, se tine intr-un castron cu apa rece si sare. Ardeii se spala, se curata de seminte si se taie cubulete. Rosiile se curata de pielita, se taie pe jumatate si se asaza intr-un castron.
Se pune o oala cu apa la foc, se adauga ceapa si ardeii, putina sare si se lasa sa fiarba. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga restul de legume, in afara de rosii.
Se fierb legumele, se adauga uleiul, piperul, sucul de lamaie si rosiile si se mai lasa sa fiarba 10 minute. Patrunjelul se spala, se toaca si se adauga in ciorba.
SFAT
Pentru un plus de gust se poate servi si cu smantana.
BAUTURA: -
TARTA CU DOVLECEI
INGREDIENTE:
un pachet de foitaj , 3-4 dovlecei , doua oua , 200 g boabe de porumb din conserva , sare , piper , ulei de floarea-soarelui , o legatura de marar , ciuperci

MOD DE PREPARARE
Dovleceii se spala, li se indeparteaza capetele, se taie pe jumatate si apoi in felii. Se pune o oala cu apa la fiert, si cand incepe sa clocoteasca se adauga dovleceii. Se presara putina sare si se lasa sa fiarba pana cand dovleceii sunt fierti pe jumatate. Se scot din oala si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Se amesteca apoi cu ouale, boabele de porumb si mararul tocat. Se adauga putin ulei si se condimenteaza cu sare si piper.
Se stropeste o tava cu apa rece si se intinde foaia de foitaj decongelata. Marginile foii trebuie sa fie un pic ridicate, ca sa nu curga compozitia. Se toarna compozitia si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Se coace pana cand foitajul a crescut si ouale din compozitie s-au inchegat.
SFAT
In compozitie se mai pot adauga si ciuperci.
BAUTURA: Tuica
TRIGOANE CU PORUMB
INGREDIENTE:
250 g boabe de porumb din conserva , 250 g boabe de mazare din conserva , doua cepe , 100 g faina , doua oua , 6 linguri cu ulei de masline , jumatate de pliculet cu praf de copt , sare , piper , o legatura de marar , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Boabele de mazare si cele de porumb se scot din apa si se pun intr-o strecuratoare. Cepele se curata de foi, se spala si se taie marunt, apoi se asaza pe o farfurie. Se pun ouale intr-un castron si se mixeaza cu putina sare pana cand isi dubleaza volumul. Se adauga apoi piperul, ceapa, boabele de mazare si cele de porumb, patru linguri cu ulei, praful de copt si faina.
Mararul se spala, se toaca si se adauga in compozitie. Daca aceasta este prea lichida, se mai adauga faina. Se unge o tava cu uleiul ramas si se toarna compozitia. Se introduce tava in cuptorul fierbinte si se coace placinta. Tava trebuie tinuta in cuptor pana cand, daca introducem o scobitoare in compozitie, nu ramane nimic pe scobitoare. Se taie in triunghiuri si se serveste.
SFAT
In loc de marar se poate folosi patrunjel.
BAUTURA: Palinca

PREPARATE DULCI

PRAJITURA CU SMOCHINE
INGREDIENTE:
un plic cu crema de vanilie instant , 400 ml lapte dulce , 200 g faina , 3 oua , 250 g zahar tos , 200 ml iaurt , o jumatate de pachetel cu praf de copt , 125 g fulgi de cocos , doua linguri cu cacao , zahar vanilinat , un praf de sare , smochine , curmale , frunze de menta

MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic. Jumatate se amesteca bine cu 75 g fulgi de cocos, iar cealalta se lasa simpla si se introduce la rece.
Se amesteca ouale cu zaharul tos, praful de copt, sarea, doua pliculete cu zahar vanilinat si se mixeaza. Se adauga cacaua, restul de fulgi de cocos, iaurtul si faina. Se mixeaza totul pana cand rezulta un aluat pufos. Daca este prea lichid, se mai adauga faina. Se tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie pentru copt prajituri, se toarna aluatul si se coace. Se taie apoi in foi mai subtiri, se unge cu crema cu fulgi de cocos, se adauga smochinele taiate cubulete si se continua alternarea foilor si a cremei. Se da la rece, se taie in forme diferite, se decoreaza cu restul de crema simpla, felii de smochine si frunze de menta.
SFAT
Smochinele pot fi inlocuite cu bucati de curmale.
BAUTURA: Cafea
INGHETATA CU FRUCTE DE PADURE
INGREDIENTE:
500 g afine , 250 ml frisca , doua galbenusuri , 200 g zahar tos , 100 ml apa , o lamaie , doua pliculete cu zahar vanilinat , topping de capsuni , fulgi de musli

MOD DE PREPARARE
Afinele se spala sub un jet de apa rece, apoi se pun intr-o strecuratoare. Se mixeaza 300 g afine, iar restul se pastreaza pentru servit. Zaharul tos si zaharul vanilinat impreuna cu apa, sucul si coaja de lamaie se pun la fiert si se lasa sa dea un clocot. Se adauga piureul de afine, se fierbe timp de 5 minute, apoi se toarna lichidul printr-o strecuratoare.
Intr-un castron se mixeaza fisca si se introduce la rece. Se freaca galbenusurile, se adauga frisca si se mixeaza in continuare pana cand rezulta o crema spumoasa. Se adauga compozitia cu afine, se amesteca, se toarna intr-o cutie si se introduce in congelator pentru 45 de minute. Se serveste cu topping de capsuni, restul de afine si fulgi de musli.
SFAT
Cine doreste poate sa nu separe cojile de afine.
BAUTURA: Cafea turceasca
FLORI CU CAPSUNI SI AFINE
INGREDIENTE:
un borcan cu gem de capsuni , 250 g afine , 500 g faina , 100 g zahar , 250 ml lapte dulce , 125 g unt , doua oua , 25 g drojdie , doua pachetele cu zahar vanilinat , un varf de cutit cu sare , coaja rasa de lamaie , ulei , mac

MOD DE PREPARARE
Drojdia se dizolva in putin lapte, se adauga sarea si o lingura cu faina. Se cerne faina, se face o adancitura in mijlocul ei si se toarna drojdia. Zaharul tos si cel vanilinat se dizolva in restul de lapte, adaugandu-se si coaja de lamaie.
Se toarna deasupra drojdiei, apoi se adauga untul, un ou si se framanta totul pana rezulta un aluat potrivit de tare. Se lasa la dospit o jumatate de ora, apoi se intinde o foaie de aluat de un centimetru grosime.
Se decupeaza cercuri cu un pahar, se taie sub forma de raze, se pune cate o lingurita cu gem in mijlocul lor si trei boabe de afine. Apoi se strang bucatile de raze si se asaza intr-o tava tapetata cu ulei. Se ung deasupra cu oul batut care a mai ramas, se introduc in cuptor si se coc.
SFAT
In gem se pot adauga si seminte de mac.
BAUTURA: Zmeurata
TORT CU BANANE
INGREDIENTE:
un plic cu crema de cacao instant , 400 ml lapte dulce , 200 g faina , 200 g zahar tos , doua oua , 50 g unt , un praf de sare , sucul de la o lamaie , esenta de vanilie , zahar vanilinat , praf de copt , doua linguri cu cacao , 4 banane , frunze de menta , stafide

MOD DE PREPARARE
Crema de cacao se prepara conform instructiunilor de pe plic. Intr-un castron se mixeaza ouale impreuna cu sarea si zaharul tos, se adauga untul, o jumatate de pliculet cu praf de copt, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de vanilie si faina amestecata cu cacao. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat ca de chec. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se toarna aluatul si se coace.
Se scoate din tava, se lasa la racit, apoi se taie pe jumatate. Se unge prima foaie cu crema, se adauga rondele de banane, care au fost tinute in suc de lamaie, se mai pune putina crema si a doua foaie de blat. Se imbraca tortul in crema, se asaza feliile de banane, se decoreaza cu frunze de menta si se introduce la rece.
SFAT
In blat se pot adauga si stafide.
BAUTURA: Suc natural de fructe
×