Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
SUPA DE PUI CU FIDEA
|
|
INGREDIENTE:
500 g carne de pui
, 200 g fidea
, un morcov
, o telina
, doua cepe
, o legatura de patrunjel
, o legatura de marar
|
MOD DE PREPARARE
Morcovul si telina se curata, se spala si se dau pe razatoare. Cepele se curata, se spala, se taie in patru si se pun langa legumele rase. Carnea se taie in bucati mai mici si se spala.
Carnea se pune la fiert si se spumeaza. Se adauga legumele si se fierb in continuare. Spre sfarsit, se adauga fideaua. Patrunjelul se spala, se toaca marunt si se presara peste supa. Se acopera oala cu un capac si se mai lasa 5 minute inainte sa se serveasca, pentru a patrunde gustul patrunjelului in supa.
|
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.
|
BAUTURA: Horinca
|
|
CURCAN CU OREZ
|
|
INGREDIENTE:
4 aripi de curcan
, 300 g orez
, ulei de
floarea-soarelui
, suc de lamaie
, sare
, piper
, o ceapa
, doi catei de usturoi
, rosii
, patrunjel
, marar uscat
, o salata
, gogosari murati
MOD DE PREPARARE
Ceapa ce curata, se spala si se toaca marunt. Se pune uleiul la incins, se caleste ceapa, se adauga orezul spalat in apa rece, sare si putin piper.
Aripile se spala, se presara sare si piper si se asaza pe o farfurie. Patrunjelul se spala, se toaca marunt si se pune intr-un castronel. Cand orezul e aproape fiert, se adauga putin marar uscat. Se incinge ulei intr-o cratita si se pun aripile la prajit impreuna cu usturoiul feliat.
Se face o vinegreta din ulei, suc de lamaie, sare si piper. Se taie frunzele de salata si rosiile si se amesteca cu vinegreta. Se pune orezul in farfurii, se scot aripile fierbinti si se asaza deasupra. Se presara patrunjel tocat si se serveste cu salata.
|
SFAT
Salata poate fi inlocuita cu gogosari murati.
|
BAUTURA: Feteasca Neagra
|
|
RULADA DE PUI CU VINETE
|
|
INGREDIENTE:
doua bucati mai mari de piept de pui
, 100 g cascaval
, 3 vinete
, o legatura
de usturoi verde
, rosii
, sare
, piper
, ulei de
floarea-soarelui
, patrunjel
MOD DE PREPARARE
Se spala pieptul de pui si se dezoseaza. Din fiecare bucata de piept se fac cate doua felii ca pentru snitele, se presara sare si piper, se pun cate un fir de usturoi si un bastonas de cascaval. Se ruleaza si se prind cu scobitori ca sa nu se desfaca. Se incinge ulei intr-o cratita si se prajesc ruladele de pui. Se scot si se pun pe o farfurie. Vinetele se spala, se sterg cu un servet, se taie in rondele groase de un centimetru, se presara sare si piper si se prajesc in ulei incins. Usturoiul ramas se piseaza, se amesteca bine cu sare, piper si apa.
Se scot feliile de vinete din tigaie si se pun pe un servet absorbant, pentru a elimina surplusul de ulei. Se pun vinetele pe farfurie si ruladele de pui deasupra, avand alaturi si rosiile taiate.
|
SFAT
Se serveste cu mujdei de usturoi verde si patrunjel tocat.
|
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
CHIFTEA DE PORC CU ALUNE
|
|
INGREDIENTE:
350 g carne de porc
, 150 g slanina
, 3 oua
, un morcov
, un cartof
, o legatura de marar
, 100 g alune
, 3 catei usturoi
, o jumatate de lingurita cu bicarbonat
, sare
, piper
, unt
, pesmet
, salata verde
, rosii
MOD DE PREPARARE
Carnea de porc si slanina se dau prin sita cu gauri mici a masinii de tocat si se pun intr-un castron. Morcovul si cartoful se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Cartoful ras se stoarce putin, ca sa nu lase zeama in compozitie, si se pune in castron alaturi de morcov si carne.
Usturoiul se curata de coaja si se piseaza impreuna cu putina sare; alunele se macina marunt; mararul se spala, se toaca si se pune in castron alaturi de celelalte ingrediente. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga bicarbonatul, doua oua si se amesteca foarte bine, ca sa se incorporeze toate ingredientele.
Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu pesmet si se toarna compozitia. Se unge la suprafata cu ou batut si se da la copt.
|
SFAT
Se serveste cu salata verde si rosii.
|
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DIN PESTE
GREPFRUT CU CREVETE
|
|
INGREDIENTE:
4 grepfruturi
, o salata verde
, 450 g crevete decorticati
, doua fructe
de avocado
, o lamaie
, ulei de masline
, sare
, piper
, o legatura de marar
, alune
MOD DE PREPARARE
Avocado se taie in doua, se curata de coaja, se taie in felii inguste de un centimetru, apoi in cuburi sau pe jumatate. Salata se spala si se taie fasii. Mararul se spala si se toaca marunt.
Se face o vinegreta din ulei, suc de lamaie, sare si piper. Crevetele se fierb cinci minute in apa cu sare. Se spala grepfruturile, se sterg cu un servet, se decupeaza un capac si se scobeste miezul. Se indeparteaza jumatate din pulpa de grepfrut si se toaca marunt. Crevetele se scot, se lasa sa se raceasca, se amesteca usor cu vinegreta, avocado, pulpa de grepfrut, mararul si salata.
Se umplu fructele scobite cu amestecul de mai sus, se pun pe farfurii si se orneaza cu crengute de marar.
|
SFAT
Se pot adauga si alune in compozitie.
|
BAUTURA: Gin tonic
|
|
PESTE LA CUPTOR
|
|
INGREDIENTE:
4 pesti mai mici
, 500 g ciuperci
, doi morcovi
, 300 g varza
de Bruxelles
, o legatura de marar
, sare
, piper
, ulei de masline
, o foaie de dafin
, un pahar cu vin alb
, mujdei
MOD DE PREPARARE
Pestii se curata de solzi, se eviscereaza, se taie in doua sau nu, se spala, se ung cu ulei si se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei, se asaza pestii, se adauga foaia de dafin si o cana si jumatate cu apa. Se adauga ciupercile curatate si spalate. Se pun in cuptor si, cand pestele e aproape fiert, se adauga vinul. Se spala morcovii, se curata de coaja si se taie in rondele sau in bucati lungi si se pun la fiert in apa cu sare. Cand morcovii mai au 10 minute pana sa fie fierti, se spala varza de Bruxelles si se pune la fiert.
Se scoate pestele cu grija din tava, se asaza pe farfurii si langa el se aranjeaza legumele fierte si ciupercile. Se presara marar tocat.
|
SFAT
Se serveste cu mujdei.
|
BAUTURA: Cramposie
|
|
PESTE UMPLUT
|
|
INGREDIENTE:
doi pesti mai mari
, doi morcovi
, doi dovlecei
, 3 ardei capia rosii
, 400 g varza
de Bruxelles
, 200 g smantana
, o legatura de ceapa verde
, sare
, piper
, ulei de masline
MOD DE PREPARARE
Se curata pestele de solzi, se eviscereaza, se spala si se taie in doua. Se curata morcovii de coaja, se spala si se injumatatesc. Morcovii si dovleceii se pun la fiert separat. Cand au fiert, se taie in bastonase lungi cat bucatile de peste si se pun pe o farfurie. Ardeii capia se taie la fel ca morcovii.
Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei, se toarna o cana cu apa. Bucatile de peste se condimenteaza in interior si la suprafata si apoi se umplu cu legumele taiate. Se asaza bucatile de peste in tava, se ung cu ulei si se baga in cuptor. Se fierbe varza de Bruxelles si se serveste langa peste.
|
SFAT
Deasupra se toarna sos de smantana
si ceapa.
|
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
SALAU CU CAPERE SI ROSII
|
|
INGREDIENTE:
4 bucati de salau
, un borcan capere
, 4-5 rosii
, o capatana de usturoi mai mica
, patrunjel
, sare
, piper
, ulei de masline
, un pahar cu vin alb
MOD DE PREPARARE
Se curata pestele de solzi, se eviscereaza, se spala, se condimenteaza si se pune pe o farfurie. Usturoiul se curata si se prajeste. Trei rosii se spala, se taie in felii rotunde si se pun pe o farfurie. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei si se asaza pestele. Se unge cu putin ulei, se pun feliile de rosii langa peste, sare, piper si vin alb. Se lasa in cuptor la foc potrivit, avand grija sa nu se arda.
Separat se face un sos din rosiile ramase, descojite si pasate, ulei, sare si piper. Dupa ce s-a copt pestele, se scoate fara sa se rupa, se pune pe farfurie, alaturi de felii de rosii, capere, sos si catei de usturoi. Se orneaza cu patrunjel verde.
|
SFAT
In sos se poate adauga patrunjel tocat.
|
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
CIULAMA DE CIUPERCI CU CAPERE
|
|
INGREDIENTE:
500 g ciuperci proaspete
, un morcov
, o radacina de pastarnac
, 6 linguri cu unt
, o ceapa
, un borcanel
cu capere
, 150 g faina
, sare
, piper
, marar
MOD DE PREPARARE
Morcovul, ceapa si pastarnacul se curata, se spala, se dau pe razatoare si se pun pe o farfurie. Se fierb legumele impreuna cu un praf de sare. Cand legumele sunt fierte, se curata ciupercile, se taie in feliute subtiri, se spala si se scurg de apa. Se incing trei linguri cu unt, se pun ciupercile la calit si, daca este nevoie, se adauga putina apa. Se acopera cratita cu un capac si se lasa ciupercile la inabusit.
Se topeste restul de unt, se pune faina, se caleste putin, se toarna cate putin din supa de legume, pana cand rezulta un sos de consistenta smantanii. Se fierbe 5 minute, se adauga ciupercile si se continua fierberea, la foc mic, inca 5-6 minute. Cand ciulamaua este gata, se adauga caperele si marar tocat.
|
SFAT
Se serveste cu castraveti murati.
|
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
BARCUTE CU BRANZA
|
|
INGREDIENTE:
doi castraveti lungi
, 200 g branza slaba
de vaci
, 2-3 linguri
cu smantana
, o legatura de marar
, doi catei de usturoi
, ulei de masline
, sare
, piper
, o legatura de ridichi
MOD DE PREPARARE
Se spala castravetii, se taie in bucati de circa 15 cm lungime, apoi se injumatatesc si se rotunjesc putin la capete, ca sa aiba forma unei barcute. Se scobesc jumatatile de castravete, se presara putina sare si se pun pe un gratar cu partea taiata in jos, ca sa se scurga sucul. Mararul se spala, se toaca marunt si se pune intr-un castron. Cateii de usturoi se piseaza, se amesteca bine cu sare, piper si ulei de masline, pana cand rezulta o pasta fina.
Branza se pune in castron peste marar, se adauga pasta de usturoi si smantana, apoi se amesteca. Se iau jumatatile de castravete, se umplu cu crema de branza si se presara putin piper. Se spala ridichile, se taie in rondele subtiri si cu ele se orneaza crema de branza.
|
SFAT
In umplutura se pot adauga
si ridichi rase.
|
BAUTURA: Votca
|
|
SPARANGHEL CU OREZ SI ANANAS
|
|
INGREDIENTE:
300 g orez chinezesc
, 200 g sparanghel
, o cutie cu compot de ananas
, doua-trei kiwi
, sare
, piper
, ulei de masline
, o legatura de ceapa verde
, suc de lamaie
, o lingurita cu unt
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa si sare la fiert. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se incinge ulei intr-o cratita si se pune ceapa la calit. Cand s-a inmuiat, se adauga orezul spalat in apa rece si o cana din apa cu sare. Se fierbe orezul, adaugand apa de cate ori este nevoie. Sparanghelul se curata, se spala, se leaga intr-un manunchi si se asaza intr-o oala cu apa clocotita cu sare. Se adauga putin suc de lamaie si unt. Se fierbe sparanghelul 15-18 minute, in functie de grosime. Se scoate din apa, se lasa sa se scurga si se pastreaza la cald.
Dupa ce a fiert orezul, se imparte pe farfurii, se adauga sparanghelul taiat in bucati, feliile de ananas si deasupra se asaza feliile de kiwi.
|
SFAT
Se poate turna deasupra suc de ananas.
|
BAUTURA: Feteasca Alba
|
|
CIORBA DE STEVIE CU OREZ
|
|
INGREDIENTE:
un morcov
, o telina
, doua cepe
, o sfecla rosie mica
, 200 g orez
, 2-3 legaturi de stevie
, o jumatate
de cana cu bors
, o lingura
cu bulion de rosii
, ulei
, o legatura
de leustean
, smantana
MOD DE PREPARARE
Morcovul, sfecla si telina se curata de coaja, se spala, se dau pe razatoare si se pun pe o farfurie. Leusteanul se spala, coditele se toaca un pic mai gros, iar frunzele mai marunt. Ceapa se curata, se spala, se taie in patru si se pune pe farfurie, alaturi de legumele rase.
Legumele rase se pun in apa clocotita. Dupa 10 minute, se adauga uleiul. Dupa alte 10 minute, se pune orezul ales si spalat in apa rece. Cand orezul este aproape fiert, se toarna borsul fiert separat, bulionul, cozile de leustean si frunzele de stevie. Cand ciorba este gata, se adauga frunzele de leustean, se amesteca putin si se acopera oala cu un capac.
|
SFAT
Se serveste cu smantana.
|
BAUTURA: Palinca
|
|
PREPARATE DULCI
TARTA CU AFINE
|
|
INGREDIENTE:
250 g faina
, 125 g zahar tos
, 50 g zahar pudra
, un ou
, 125 g unt
, 400 g crema de branza
, 200 ml frisca
, o lingurita cu praf
de copt
, sare
, doua pliculete
cu zahar vanilinat
, 150 g afine
, pesmet
, o lamaie
, o lingura cu cacao
MOD DE PREPARARE
Se framanta un aluat obtinut din faina, zahar, zahar vanilinat, ou, fulgi de unt, sare si praf de copt. Se infasoara in folie si se lasa la rece 30 de minute. Se presara masa cu faina, se intinde o foaie din aluat si cu ea se imbraca o forma de tarta unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se inteapa din loc in loc cu furculita, ca sa nu se umfle la copt.
Se coace, se lasa sa se raceasca si apoi se umple cu crema facuta din: branza de vaci, sucul de la lamaie, frisca, zaharul pudra, cacao si 50 g afine. Se amesteca toate ingredientele usor, ca sa nu se sfarame afinele. Se niveleaza crema si se da tarta la rece pentru 30 de minute. Se scoate, se pudreaza cu zahar si se orneaza cu restul de afine.
|
SFAT
Se serveste cu frisca batuta.
|
BAUTURA: Ceai de fructe de padure
|
|
RULADA DE NUCI CU ANANAS
|
|
INGREDIENTE:
250 g unt
, 250 ml apa
, 650 g faina
, 100 g zahar tos
, 300 g nuci
, 3 oua
, sare
, esenta de rom
, doua pliculete cu zahar vanilinat
, o cutie cu compot de ananas
, alune
MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu 70 g zahar, sare, un plic cu zahar vanilinat, un ou, apa si faina, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina. Se macina nucile, se amesteca bine cu zaharul vanilinat ramas, 20 g de zahar tos, esenta de rom si un albus de ou. Se amesteca bine compozitia, ca sa-si mareasca volumul. Se presara faina pe masa, se intinde o foaie de aluat, se pune compozitia de nuca si se ruleaza cu grija. Marginile ruladei se introduc sub ea, ca sa nu curga compozitia.
Se unge o tava cu unt, se asaza rulada, se unge cu ou batut si se coace in cuptorul fierbinte. Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si se feliaza. Se orneaza cu felii de ananas.
|
SFAT
In compozitie se pot pune si alune nesarate.
|
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
CREMA DE CAFEA CU MIGDALE
|
|
INGREDIENTE:
500 ml frisca
, 4 foi de gelatina
, 80 g fulgi de cocos
, 4 linguri cu zahar
, un pliculet zahar vanilinat
, doua linguri cu cafea granulata
, 100 g migdale
, 12 bezele
, esenta de migdale
, topping de ciocolata
, frunze de menta
MOD DE PREPARARE
Se bate frisca impreuna cu zaharul tos si cel vanilinat. Se dizolva gelatina la foc moale si se inglobeaza pe rand doua linguri cu frisca batuta. Se adauga acest amestec in restul de frisca, se pun fulgii de cocos, cateva picaturi de esenta de migdale si 50 g migdale descojite si macinate fin. Se adauga cafeaua granulata si se amesteca usor, ca sa nu se lase frisca.
Se pune compozitia in cupe de sampanie sau cupe pentru inghetata si se lasa in frigider pentru cel putin doua ore, ca sa se intareasca crema. Dupa ce s-a racit, se scoate din frigider si se presara restul de migdale intregi sau macinate. Se pun cate trei bezele in fiecare cupa si se orneaza cu frunze de menta.
|
SFAT
Se poate servi cu topping de ciocolata.
|
BAUTURA: Lacrima lui Ovidiu
|
|
BISCUITI CU CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
200 g faina
, un ou
, 120 g unt
, 125 g zahar
, doua pliculete cu zahar vanilinat
, coaja rasa de la o lamaie
, 3 cuburi
de ciocolata neagra
, sare
, esenta de rom
, nuci
MOD DE PREPARARE
Se cerne faina pe o planseta, se face o gropita in mijloc si se pune oul. Untul foarte rece se rade sau se taie in fulgi si se adauga peste ou, impreuna cu coaja de lamaie, zaharul, zaharul vanilinat, esenta de rom si sarea. Se amesteca ingredientele pana cand rezulta un aluat potrivit de tare, se infasoara in folie si se lasa in frigider pentru 30 de minute. Se incinge cuptorul la 180°C.
Se scoate aluatul din frigider, se presara faina pe masa, se intinde o foaie groasa de 0,5 cm si se taie in cercuri mai mari. Se opreste un cub de ciocolata pentru ornat si restul se taie cubulete mici, se repartizeaza in mijlocul cercurilor si se strange aluatul, dandu-i forma de minge. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt pentru prajituri, se pun mingiutele si se coc. Reci, se decoreaza cu ciocolata topita.
|
SFAT
Se pot pune in umplutura si nuci.
|
BAUTURA: Cappuccino
|
|