x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

0
Autor: Diana Scarlat 07 Apr 2020 - 10:50
Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Vezi galeria foto
Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci denși, foarte consistenți. Cu umplutură de nucă. Astzi se folosește și umplutura mixtă, cu rahat și cacao, care a completat-o pe cea tradițională. Secretul constă în îndemânare și ingrediente de cea mai bună calitate, naturale, fără conservanți.
 
 
Una dintre celebritățile cozonacilor românești, care s-a remarcat, în ultimii zece ani cu recorduri pentru cel mai mare cozonac, cea mai mare pască și multe alte bunătăți românești pe care le-a făcut vedete, este Elena Timofte, de la Botoșani. Secretul succesului ei constă în preluarea rețetelor tradiționale, pe care astfel le-a făcut cunoscute în toată România și peste graniță, la târgurile internaționale de turism. Rețeta de cozonac din Moldova spune că la un kilogram de făină se pun 10-12 gălbenușuri și se frământă cel puțin o oră. Cozonacul trebuie să stea la cuptor circa 50 de minute, pentru a fi bine copt. Dar partea mai delicată este cea legată de umplutură. “În compoziția pentru umplutura de nucă se pune și o bucățică de drojdie, la porția pentru un cozonac. Eu pun și cacao în compoziție. Coca trebuie să fie așezată ca o foaie, peste care se întinde crema. Se rulează foarte strâns. Fie că o facem simplă sau adăugăm cacao, compoziția trebuie să conțină zahăr și albuș. Albușul bătut cu zahărul se amestecă până când compoziția iese groasă, ca o cremă pentru tort. Rahatul trebuie să fie bine distribuit. După ce se întinde crema, se pune deasupra rahatul, care trebuie să fie distribuit uniform”, explică Elena Timofte, specialistă care deja e celebră pentru cozonacii făcuți la Vatra Domnească din Botoșani, de unde bunătățile moldovenești ajung în toată țara. Și numărul de ouă folosite pentru cozonaci diferă de la o zonă a țării la alta, în Moldova fiind cele mai multe rețete cu ouă din abundență, până la 30 pentru două kilograme de cozonac. Ardealul se remarcă prin umplutura de mac, ce înlocuiește nuca. Rețetele cu mac sunt caracteristice pentru țările vecine, de la vest, Ungaria și Serbia, ceea ce demonstrează că obiceiul culinar s-a extins în această regiune fără a ține cont de granițe.
 
Aluatul și umplutura pentru „cozonacul de aur”
Rețeta Elenei Timofte pentru cozonacul moldovenesc este aceasta: la un kilogram de făină se pun 10-12 gălbenușuri, 50 de grame de drojdie, 20 de grame de sare, 250 de grame de unt, 200 mililitri de ulei, o jumătate de litru de lapte, un pliculeț de zahăr vanilat și o fiolă de esență de rom. Se poate pune coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Compoziția cu nucă, rahat și cacao se prepară din 1,4 kg de miez de nucă, 350 de grame de zahăr, 100 de grame de cacao, 10-12 albușuri, o fiolă de esență de rom și 300 de grame de rahat. La final trebuie să iasă doi cozonaci de 1,5 kilograme fiecare. „După frământare, coca se lasă să crească, până când își dublează volumul, apoi se face foaie din cocă, se adaugă umplutura și se rulează, urmând să se pună în formele pentru cuptor. Se rulează foarte strâns și se împletesc câte două rulouri. Se unge tava de cozonac cu unt și se tapetează cu făină, se pun rulourile și se lasă să crească până când depășesc înălțimea tăvii cu un deget. La final se ung ușor, cu o pensulă, cu ou bătut. La cuptor trebuie să stea circa 60-80 de minute. Proba se face cu un bețișor introdus în profunzime, care trebuie săs iasă curat”, explică Elena Timofte.
 
Pasca se prepară cu multă brânză dulce, de vaci, în cocă de cozonac. În mod tradițional, pasca are formă rotundă și poartă semnul crucii, ornamentul fiind făcut tot din cocă. Evoluția rețetelor culinare a adăugat în compoziție, pe lângă zahăr, și vanilie, stafide sau esență de rom. Compoziția de brânză de vaci conține, la rândul ei, ouă, care o leagă. Noile rețete de pască pot chiar să excludă coca de cozonac, lăsând doar brânză și stafide.
 
 
Unul dintre principalele secrete pentru a avea cozonaci foarte gustoși este ca toate ingredientele să fie naturale, fără conservanți. Întotdeauna am folosit ouă proaspete, nucă de la producători locali, lapte și unt proaspete. Alt secret este să se frământe minimum două ore... cu mult drag și cu mult suflet.
Elena Timofte, Vatra Domnească, Botoșani
Citeşte mai multe despre:   retete,   cozanaci,   pasca,   moldova

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Observator lansează campania Eroul meu de acasă

Observator lansează campania Eroul meu de acasă
Poveștile eroilor din prima linie au fost în atenția tuturor în ultima perioadă. S-a vorbit mult despre cei în halate albe, albastre, în uniforme sau echipament de protecție. Mulți dintre ei nu și-au mai...

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s
Serviciul de email marketing furnizat de