x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

0
Autor: Diana Scarlat 07 Apr 2020 - 10:50
Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Vezi galeria foto
Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci denși, foarte consistenți. Cu umplutură de nucă. Astzi se folosește și umplutura mixtă, cu rahat și cacao, care a completat-o pe cea tradițională. Secretul constă în îndemânare și ingrediente de cea mai bună calitate, naturale, fără conservanți.
 
 
Una dintre celebritățile cozonacilor românești, care s-a remarcat, în ultimii zece ani cu recorduri pentru cel mai mare cozonac, cea mai mare pască și multe alte bunătăți românești pe care le-a făcut vedete, este Elena Timofte, de la Botoșani. Secretul succesului ei constă în preluarea rețetelor tradiționale, pe care astfel le-a făcut cunoscute în toată România și peste graniță, la târgurile internaționale de turism. Rețeta de cozonac din Moldova spune că la un kilogram de făină se pun 10-12 gălbenușuri și se frământă cel puțin o oră. Cozonacul trebuie să stea la cuptor circa 50 de minute, pentru a fi bine copt. Dar partea mai delicată este cea legată de umplutură. “În compoziția pentru umplutura de nucă se pune și o bucățică de drojdie, la porția pentru un cozonac. Eu pun și cacao în compoziție. Coca trebuie să fie așezată ca o foaie, peste care se întinde crema. Se rulează foarte strâns. Fie că o facem simplă sau adăugăm cacao, compoziția trebuie să conțină zahăr și albuș. Albușul bătut cu zahărul se amestecă până când compoziția iese groasă, ca o cremă pentru tort. Rahatul trebuie să fie bine distribuit. După ce se întinde crema, se pune deasupra rahatul, care trebuie să fie distribuit uniform”, explică Elena Timofte, specialistă care deja e celebră pentru cozonacii făcuți la Vatra Domnească din Botoșani, de unde bunătățile moldovenești ajung în toată țara. Și numărul de ouă folosite pentru cozonaci diferă de la o zonă a țării la alta, în Moldova fiind cele mai multe rețete cu ouă din abundență, până la 30 pentru două kilograme de cozonac. Ardealul se remarcă prin umplutura de mac, ce înlocuiește nuca. Rețetele cu mac sunt caracteristice pentru țările vecine, de la vest, Ungaria și Serbia, ceea ce demonstrează că obiceiul culinar s-a extins în această regiune fără a ține cont de granițe.
 
Aluatul și umplutura pentru „cozonacul de aur”
Rețeta Elenei Timofte pentru cozonacul moldovenesc este aceasta: la un kilogram de făină se pun 10-12 gălbenușuri, 50 de grame de drojdie, 20 de grame de sare, 250 de grame de unt, 200 mililitri de ulei, o jumătate de litru de lapte, un pliculeț de zahăr vanilat și o fiolă de esență de rom. Se poate pune coaja rasă de la o lămâie și o portocală. Compoziția cu nucă, rahat și cacao se prepară din 1,4 kg de miez de nucă, 350 de grame de zahăr, 100 de grame de cacao, 10-12 albușuri, o fiolă de esență de rom și 300 de grame de rahat. La final trebuie să iasă doi cozonaci de 1,5 kilograme fiecare. „După frământare, coca se lasă să crească, până când își dublează volumul, apoi se face foaie din cocă, se adaugă umplutura și se rulează, urmând să se pună în formele pentru cuptor. Se rulează foarte strâns și se împletesc câte două rulouri. Se unge tava de cozonac cu unt și se tapetează cu făină, se pun rulourile și se lasă să crească până când depășesc înălțimea tăvii cu un deget. La final se ung ușor, cu o pensulă, cu ou bătut. La cuptor trebuie să stea circa 60-80 de minute. Proba se face cu un bețișor introdus în profunzime, care trebuie săs iasă curat”, explică Elena Timofte.
 
Pasca se prepară cu multă brânză dulce, de vaci, în cocă de cozonac. În mod tradițional, pasca are formă rotundă și poartă semnul crucii, ornamentul fiind făcut tot din cocă. Evoluția rețetelor culinare a adăugat în compoziție, pe lângă zahăr, și vanilie, stafide sau esență de rom. Compoziția de brânză de vaci conține, la rândul ei, ouă, care o leagă. Noile rețete de pască pot chiar să excludă coca de cozonac, lăsând doar brânză și stafide.
 
 
Unul dintre principalele secrete pentru a avea cozonaci foarte gustoși este ca toate ingredientele să fie naturale, fără conservanți. Întotdeauna am folosit ouă proaspete, nucă de la producători locali, lapte și unt proaspete. Alt secret este să se frământe minimum două ore... cu mult drag și cu mult suflet.
Elena Timofte, Vatra Domnească, Botoșani
Citeşte mai multe despre:   retete,   cozanaci,   pasca,   moldova

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de