Am trecut de Miezul Păresimilor (mijlocul Postului Paștilor) și e timpul să ne gândim serios la cum ne vom bucura și la ce bucate vom mânca în ziua cea Luminată.
Începând de astăzi, în cele 3 săptămâni care ne-au mai rămas până în ziua cea sfântă a Învierii, vă oferim câteva sugestii pentru masa de sărbătoare, rețete culese de pe tot întinsul țării și adunate în volumul „Rețete de Paști” (autori: Simona Lazăr și Simona Chiriac, Editura Jurnalul, 2007).
Cozonac ardelenesc cu nucă
Un kilogram de făină de patisserie, 4 ouă, două gălbenușuri, 500 ml lapte, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahăr tos, vanilie, coajă rasă de lămâie, o jumătate de linguriță de sare fină.
Pentru umplutură: 300 g miez de nucă, două albușuri, 100 g zahpr tos, 100 g rahat.
Toate ingredientele se aduc în bucătărie din seara zilei precedente – cozonacul se prepară numai cu ingrediente acomodate la temperature camerei. Drojdia se lichefiază cu o lingură de zahăr și se dizolvă în puțin lapte călduț. Se presară puțină făină și se bate cu telul, după care se lasă să dospească o jumătate de oră, la loc cald. Se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă apoi sarea, trei ouă și cele două gălbenușuri și se bate cu telul compoziția ca să se omogenizeze. Se toarnă peste făină – se frământă într-un lighean foarte adânc -, se adaugă drojdia și aromele și se începe frământatul. Când aluatul este destul de moale și flexibil, începe să se adauge untul topit (sau uleiul), încorporându-l puțin câte puțin. Se consideră că aluatul s-a frământat îndeajuns atunci când începe să facă bășicuțe și se desprinde ușor de pe mâini și de pe pereții vasului. Se acoperă cu un șervet curat, apoi cu o pătură ușoară, ca să îi țină de cald și să îl ferească de curenți, și se lasă să dospească cel puțin 3 ore.
Vezi şi:
Reţetă de PASCĂ CU SMÂNTÂNĂ, ca la în Neamţ
FRIPTURĂ DE MIEL LA TAVĂ, ca la Craiova
Din acest aluat fie se taie bucăți care se fac sul, se împletesc și se pun în tavă, fie se umplu cu nucă. Pentru umplutură, albușurile se bat spumă cu zahărul, apoi se încorporează nucile măcinate și rahatul tăiat în bucăți mici. Aluatul se împarte în două. Se ia prima bucată și se întinde pe planșeta de lemn presărată cu făină. Se pune pe ea, din belșug, umplutură de nucă, se rulează și se așază în forme unse cu unt, lăsându-se la crescut timp de 20 de minute. Se ung cozonacii cu un ou bătut, se presară zahăr tos și se bagă tăvile la cuptor, mai întâi la foc mare (10 minute), apoi la foc potrivit, încă o jumătate de oră.