x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

07 Dec 2004   •   00:00

 

8 DECEMBRIE 2004
 

 

 

PREPARATE DIN CARNE FICATEI CU OREZ
 

INGREDIENTE:
  • 400 gr de orez
  • 150 gr de ficatei de pui
  • o ceapa mica
  • 3 linguri de ulei de masline
  • o lingurita de unt
  • vin rosu
  • doua linguri de suc de rosii
  • sare  

    Se taie ficateii in bucati mici, se spala si se curata. Apoi ceapa se taie marunt si se prajeste in ulei. Se adauga ficateii si se lasa pana cand vor prinde putina culoare.  

    Se stropeste cu vinul rosu si se lasa sa se evapore. Se pune sucul de rosii, se sareaza si se lasa 10 minute. Intre timp, se fierbe orezul. Se amesteca cu ficateii, se adauga untul si se amesteca bine.  

     

    SFAT Se pot servi cu patrunjel tocat fin, presarat pe deasupra.  

     

    BAUTURA: Pinot noir  

     

    SUPA DE GAINA
     

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • o ceapa mare
  • sare
  • apa  

    Se fierbe gaina intreaga, pusa in apa rece cu ceapa taiata pe jumatate. Se curata de spuma si se lasa sa fiarba fara capac, pe foc foarte mic, sa nu fiarba cu clocote mari.  

    Cand carnea este fiarta, se scoate gaina, se pune pe o farfurie la caldura, iar supa se serveste cu taitei sau zdrente.  

     

    SFAT Carnea de pasare se serveste cu un sos pentru carne sau cu mujdei.  

     

    BAUTURA: Sauvignon  

     

    GAINA CU SMOCHINE
     

    INGREDIENTE:
  • o gaina
  • o ceapa
  • 12 smochine
  • o jumatate de pahar cu vin alb
  • doua linguri de zahar
  • sare
  • o lingura patrunjel verde tocat marunt
  • apa
  • 50 gr unt
  • doua linguri de bulion  

    Gaina curatata, spalata, se taie bucati si se pune cu ceapa tocata si unt intr-o cratita, pe foc mic, sa se inabuse bine impreuna pana incep a se rumeni. Se toarna apa cat sa le acopere si se lasa sa fiarba. Se mai adauga cate putina sare si apa pana cand carnea este fiarta.  

    Atunci se adauga smochinele spalate si tinute in apa sa se inmoaie. Se mai adauga vinul, bulionul si zaharul ars, stins cu 2-3 linguri de apa. Se mai pune si putina apa, se lasa sa fiarba, dar sa nu scada prea mult.  

     

    SFAT Zaharul nu se arde prea mult pentru ca mancarea va deveni amara.  

     

    BAUTURA: Pinot gris  

     

    TOCANITA DE PORC
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de porc
  • 2 cepe
  • o lingura de bulion
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • o lingura de untura  

    Se taie carnea bucatele si se rumeneste in untura impreuna cu ceapa taiata solzisori subtiri. Se lasa sa fiarba inabusite pana scade apa lasata de carne.  

    Se adauga apa cat sa acopere carnea si se lasa sa fiarba. Dupa o jumatate de ora se pune sare, piper, bulion si se da la cuptor.  

     

    SFAT Se serveste cu mamaliguta.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    CARNATI CU SOS DE ROSII
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr carnati
  • o jumatate de ceasca de sos de rosii
  • ulei  

    Se taie carnatii bucati mari cat un deget si se prajesc in ulei. Se toarna peste ei sosul de rosii preparat din rosii prajite in ulei amestecat cu faina, stins cu apa si fiert pana devine gros ca o smantana. Se adauga si putin piper.  

    Se lasa sa fiarba acoperit un sfert de ora, dupa care se servesc.  

     

    SFAT Daca sunt mici, carnatii se inmoaie in apa rece inainte de a fi prajiti.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    PUI CU ROSII
     

    INGREDIENTE:
  • 800 gr pui
  • 400 gr ceapa
  • 1 kg rosii
  • 100 ml ulei
  • 300 gr zeama de varza
  • 100 gr smantana
  • 10 gr sare
  • 2 gr piper
  • 20 gr patrunjel  

    Se spala puiul transat, se presara cu sare si piper, se tavaleste prin faina si se prajeste in ulei incins, dupa care se scoate pe o farfurie. Ceapa curatata, spalata si taiata marunt se inabusa in grasimea ramasa de la puiul prajit, dupa care se adauga faina, stinsa cu zeama de carne.  

    Se pun bucatile de pui, rosiile curatate de pielita si se lasa sa fiarba o jumatate de ora.  

     

    SFAT Se serveste cu smantana si patrunjel verde tocat fin, deasupra.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    SNITEL DE VITA
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg carne de vita
  • 150 gr untura
  • 3 gr boia de ardei
  • 100 ml vin
  • 2 gr piper
  • 800 gr ceapa
  • 80 gr faina
  • 80 gr bulion
  • 30 gr sare  

    Se curata, se spala si se taie carnea in 6 portii. Se bat bine, se pune sare si se trec prin faina, dupa care se prajesc in untura bine incinsa.  

    Untura ramasa se strecoara si in ea se caleste ceapa taiata fideluta, dupa care se stinge cu bulionul, boiaua si vinul. Se toarna sosul peste snitele, se adauga sarea si piperul si se lasa la fiert un sfert de ora.  

     

    SFAT Se servesc cu garnitura de orez sau cartofi fierti.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    CARNATI CU CARTOFI
     

    INGREDIENTE:
  • 6-8 cartofi
  • o ceasca de ulei
  • sare
  • 100 gr costita afumata
  • 300 gr carnati  

    Se curata cartofii, se spala si se golesc de miez cu un cutit ascutit. Se taie bucati de carnati cat sa incapa in fiecare cartof. Apoi se introduc in fiecare cartof impreuna cu bucati de costita afumata.  

    Se acopera fiecare cartof cu o felie de costita si se asaza unul langa altul intr-o forma de sticla incasabila. Peste cartofii umpluti se adauga apa calda, putina sare si miezul de la cartofi. Se introduce forma la cuptor pentru o ora, cu o ceasca de ulei si una de sos de rosii, amestecate cu apa calda.  

     

    SFAT Se servesc calzi, cu verdeata tocata deasupra si salata de sezon.  

     

    BAUTURA: Vin rosu de buturuga  

     

    PREPARATE DIN PESTE  

     

    PASTRAVI CU SMANTANA
     

    INGREDIENTE:
  • 6 pastravi
  • sare
  • o cana de smantana
  • verdeata tocata
  • 2 linguri de unt  

    Se curata pastravii si se golesc de intestine. Se pun la sarat timp de zece minute. Se prajesc in unt fierbinte.  

    Se scot pe o farfurie mare, se acopera cu smantana si verdeata tocata si se servesc imediat.  

     

    SFAT Se pot servi alaturi de mujdei.  

     

    BAUTURA: Votca  

     

    OMLETA CU PESTE
     

    INGREDIENTE:
  • 12 oua
  • 120 ml lapte
  • 20 gr sare
  • 200 gr peste
  • 80 gr unt
  • 1 gr piper  

    Se curata si se spala pestele. Daca este sarat, trebuie desarat. Apoi se prajeste in tigaie. Cand este gata, se scoate, se dezoseaza, se taie marunt.  

    Ouale se amesteca cu pestele, pana cand s-au incorporat bine. Se adauga lapte, sare si piper. In grasimea ramasa in tigaie se toarna omleta. Se coace 10 minute la foc mic.  

     

    SFAT Se poate asezona cu verdeata.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    SALATA POLONEZA DE HERING
     

    INGREDIENTE:
  • 600 gr heringi
  • 300 gr ceapa
  • 100 ml ulei
  • 2 gr piper
  • 300 gr cartofi
  • 300 gr castraveti acri
  • 50 ml ulei
  • 15 gr sare  

    Se curata heringii, se desareaza si se taie felii de 1,5-2 cm latime. Se adauga cartofii fierti si taiati cubulete, ceapa tocata fideluta.  

    Apoi se adauga castraveciorii acri taiati in sferturi de rondele, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca bine.  

     

    SFAT Se poate asezona cu marar tocat fin presarat pe desupra.  

     

    BAUTURA: Palinca  

     

    ROSII UMPLUTE CU TON IN ULEI
     

    INGREDIENTE:
  • 10 rosii
  • 2 cutii de ton in ulei
  • 4 linguri de ulei
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper
  • 100 gr unt  

    Se scoate tonul din cutii, se amesteca cu unt si ulei si se freaca bine cu sare si piper pana se obtine o pasta. Rosiile se scobesc si se asaza intr-un vas cu sare si otet, unde se tin 10 minute.  

    Se scurg usor si se umplu cu crema de ton. Se aranjeaza pe un platou un strat de patrunjel verde tocat marunt, iar desupra se pun rosiile.  

     

    SFAT Se asezoneaza cu verdeata.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    STUFAT DE MORUN CU CIUPERCI
     

    INGREDIENTE:
  • 5 felii morun
  • 250 gr ciuperci
  • doua linguri de unt
  • o ceapa
  • o lingurita faina
  • un pahar de vin
  • patrunjel verde tocat
  • sare
  • piper
  • o jumatate de pahar de apa  

    Se aleg ciuperci mai mici, se spala si se pun cu o lingura de unt sa fiarba inabusite in apa ce o lasa ele. Se pun feliile de morun cu ceapa tocata intr-o cratita cu cealalta lingura de unt, pe foc mic, sa se inabuse, acoperite cu capac, pana cand incep a se rumeni.  

    Apoi se adauga faina, vinul, apa, sare, piper si patrunjel verde tocat si se fierb pana scade apa.  

     

    SFAT Se aranjeaza pe o farfurie mare feliile de peste si intre ele se pun ciupercile.  

     

    BAUTURA: Sauvignon  

     

    SUPA MERIDIONALA DE PESTE
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg peste mic de diferite sortimente
  • o jumatate de pahar ulei
  • o capatana de usturoi
  • verdeata
  • coaja de lamaie
  • o lingura de bulion
  • 250 gr cartofi
  • o lingura de faina
  • sare
  • boabe de piper
  • 2 l de apa  

    Se curata si se toaca ceapa marunt, se inabusa in ulei si se adauga cartofii si apa. Se fierb la un foc potrivit 30-40 de minute, apoi se adauga bucatile de peste, lamaia, boabele de piper si bulionul dizolvat intr-o lingura de apa calda.  

    Se lasa sa mai fiarba 10 minute, pana cand pestele este aproape fiert. Se dizolva faina in putina zeama de peste, se toarna in oala si se lasa sa mai fiarba 10 minute.  

     

    SFAT Cand supa este gata, se presara deasupra verdeata tocata.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    PESTE CU CIUPERCI
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg peste
  • 500 gr ciuperci
  • 100 ml untdelemn
  • 300 gr rosii
  • un varf de lingurita piper
  • o foaie de dafin
  • o ramura de cimbru
  • 100 ml vin
  • lamaie
  • marar sau patrunjel
  • sare  

    Pestele curatat se asaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul,vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba.  

    Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune untdelemnul. Tava se introduce in cuptor la foc mediu, unde se lasa cam o ora, ca pestele sa se friga incet. Se stropesc cu sosul din cand in cand, atat pestele, cat si ciupercile. Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta.  

     

    SFAT Se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.  

     

    BAUTURA: Chardonnay  

     

    PASTRAVI LA TAVA CU MIGDALE
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg pastravi
  • 5 cepe
  • 50 gr migdale
  • 10 ciuperci
  • 1 kg rosii
  • 100 ml vin alb
  • 500 ml ulei
  • o legatura patrunjel verde  

    Pastravii se curata de solzi, se golesc de intestine, se spala, apoi se taie aripioarele. Rosiile si ceapa se taie felii, iar patrunjelul se toaca marunt.  

    Intr-un vas rezistent la caldura se asaza un strat de felii de rosii, un strat de ciuperci bine spalate si taiate felii si un strat de ceapa. Se presara patrunjel tocat si se adauga pestele. Se acopera cu restul de rosii, ceapa si migdale, se presara patrunjel, se toarna vinul si uleiul si se introduce la cuptor sa fiarba 40-50 minute.  

     

    SFAT Se serveste fierbinte.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    PREPARATE DIN LEGUME CIUPERCI DELICIOASE
     

    INGREDIENTE:
  • 1 kg ciuperci proaspete
  • 3-4 rosii
  • doua legaturi de patrunjel verde
  • un pahar cu vin alb
  • sare
  • piper
  • un pahar ulei  

    Se spala foarte bine ciupercile, se scot coditele si se curata de partea care a stat in pamant. Se asaza ciupercile si coditele intr-o tava de placinta, iar deasupra se pun felii de rosii curatate de pielite si seminte.  

    Se presara patrunjelul verde tocat fin, sare, piper, apoi se adauga vinul si uleiul. Se asaza tava in cuptorul fierbinte, se modereaza focul si se lasa in cuptor sa fiarba pana scade lichidul si sa ramana numai sosul de ulei.  

     

    SFAT Se servesc din castronele de portelan, cand s-au racit.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    MANCARE DE MORCOVI
     

    INGREDIENTE:
  • 3 morcovi
  • o ceapa
  • 50 gr unt
  • sare
  • o lingurita zahar
  • patrunjel verde tocat
  • o jumatate de lingurita de faina  

    Dupa ce s-au ras de coaja si s-au spalat, morcovii se taie felii foarte subtiri. Se taie ceapa marunt si se pune impreuna cu morcovii in unt, intr-o cratita, pe foc mic pana se rumenesc putin.  

    Se toarna apa cat sa ii acopere si se lasa sa fiarba. Cand mai au putina apa, se adauga zaharul, faina, sarea si patrunjelul tocat marunt. Se formeaza un sos care se fierbe doua minute, apoi se serveste.  

     

    SFAT Se poate servi cu piper negru macinat presarat deasupra.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    MACAROANE CU CARTOFI LA CUPTOR
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi
  • 250 gr macaroane
  • o lingura de unt
  • cascaval ras
  • o ceasca de bulion  

    Se fierb cartofii in coaja, se curata si se taie felii. Se fierb si macaroanele in apa cu sare. Se scurg si se clatesc cu apa calda, se amesteca cu unt si cu cascaval ras.  

    Se ia o cratita, se unge cu unt, se asaza un strat cu felii de cartofi, bucatelele de unt si cascaval ras, un strat de macaroane, iar un strat de cartofi, bucatele de unt si cascaval ras. Se toarna bulionul si se da la cuptor 15-20 minute.  

     

    SFAT Poate fi folosit ca si garnitura pentru friptura.  

     

    BAUTURA: Cabernet sauvignon  

     

    SUPA DE CARTOFI CU PRAZ
     

    INGREDIENTE:
  • 3-4 cartofi
  • 2-3 fire de praz
  • un pastarnac
  • un radacina de patrunjel
  • o ceapa
  • doua rosii
  • o lingura de ulei
  • sare
  • patrunjel verde
  • 2 l apa  

    Se curata zarzavatul pentru supa si se spala bine, dupa care se asaza pe foc cu apa respectiva. Cand zarzavatul este bine fiert, se strecoara supa si se adauga cartofii taiati cuburi si prazul taiat felii subtiri.  

    Cand totul este fiert complet, se adauga sare si rosiile curatate de pielite si samburi, se pune uleiul si patrunjelul tocat fin.  

     

    SFAT Se serveste cu crutoane. Se poate prepara si fara rosii.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    SUPA-CREMA DE SPARANGHEL
     

    INGREDIENTE:
  • 500 gr sparanghel
  • 150 gr smantana
  • un ou
  • sare
  • 2 l apa
  • 50-60 gr unt
  • o jumatate de lingura de faina  

    Se rade usor sparanghelul, se taie in bucati de 2-3 cm si se pune intr-o oala cu apa si sare la foc. Cand sparanghelul este fiert, se ia oala de pe foc.  

    Intr-un vas se topeste untul, se adauga faina, se amesteca bine, apoi se toarna cateva linguri de supa. Dupa cateva clocote, se toarna in supa si se lasa sa mai fiarba impreuna 5-10 minute. Se bate cu ou si smantana si se presara pe deasupra patrunjel verde tocat fin.  

     

    SFAT Se serveste la masa cu saleuri de cascaval.  

     

    BAUTURA: Pinot Gris  

     

    SARMALE DE NUCA
     

    INGREDIENTE:
  • 20 foi de varza murata
  • o cana orez
  • doi morcovi
  • o telina mijlocie
  • 4 cepe mari
  • o legatura verdeata
  • o lingura vegeta
  • doua linguri ulei
  • o foaie dafin
  • o crenguta cimbru
  • doua linguri nuca pisata
  • 250 ml suc de rosii  

    Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei si putina apa impreuna cu morcovii si telina date pe razatoarea mare. Orezul se alege, se spala si se amesteca impreuna cu legumele calite, apoi se adauga vegeta, nuca pisata si verdeata tocata fin.  

    Cu aceasta compozitia obtinuta umplem foile de varza in intregime. Dupa ce am facut sarmalele, le asezam intr-o cratita, punem deasupra sucul de rosii, o foaie de dafin, o crenguta de cimbru si turnam deasupra apa clocotita cat sa le acopere cam 10 cm.  

     

    SFAT Se servesc calde cu smantana sau iaurt.  

     

    BAUTURA: Feteasca  

     

    SUPA-CREMA EGIPTEANA
     

    INGREDIENTE:
  • 300 gr orez
  • 200 gr ceapa
  • 100 gr praz
  • 30 gr sare
  • doua oua
  • 80 gr frisca
  • 80 gr unt
  • 200 gr franzela  

    Se curata, se spala si se fierbe orezul, dupa care se trece prin sita formandu-se un piureu. Ceapa si prazul spalate si taiate potrivit se fierb in apa rece, dupa care se dau prin strecuratoare si prin sita. Se amesteca piureul de orez cu supa si piureul de ceapa si praz.  

    Se da la foc mic 10 minute. Se ia de pe foc, se pune sarea, se drege cu galbenusurile batute cu frisca si cu untul topit.  

     

    SFAT Se serveste cu crutoane.  

     

    BAUTURA: Cabernet  

     

    VARZA DE BRUXELLES LA CUPTOR
     

    INGREDIENTE:
  • 750 gr varza de Bruxelles
  • un ou
  • doua linguri de ulei
  • sare
  • o lingurita vegeta
  • 50 ml smantana  

    Varza se curata, se spala si se fierbe in apa 20 de minute. Se scurge si se asaza intr-un vas Jena uns cu ulei.  

    Se bate oul cu sarea si putin din zeama in care a fiert varza si se toarna aceasta compozitie peste varza. Se da la cuptor 15 minute.  

     

    SFAT Se serveste calda cu smantana.  

     

    BAUTURA: Tuica  

     

    PREPARATE DULCI CATAIF
     

    INGREDIENTE:
  • 100 gr faina
  • un ou
  • 300 gr zahar
  • rom
  • 500 gr frisca
  • o ceasca unt topit  

    Din faina si ou se face o coca de taitei. Se intinde coca subtire si se taie taitei foarte fini care se dau la cuptor sa se rumeneasca, intr-o tava unsa. Din zahar si un pahar cu apa se face un sirop bine legat. Taiteii rumeniti se oparesc in tava cu untul fierbinte, se mai lasa putin la cuptor si apoi se insiropeaza cu siropul fierbinte, fara a se mai lasa la cuptor.  

    Se asaza pe o farfurie de servit un strat de 1 cm. Deasupra se asaza frisca batuta cu zahar si peste frisca alt strat de taitei insiropati.  

     

    SFAT Se garniseste cu frisca turnata cu cornetul. Se taie in patratele.  

     

    BAUTURA: Heres  

     

    CHOUX À LA CREME
     

    INGREDIENTE:
  • 250 ml apa
  • 100 gr unt proaspat
  • un praf de sare
  • o lingurita de zahar
  • 125 gr faina
  • 4 oua
  • crema de vanilie
  • frisca batuta
  • glazura de zahar  

    Se pun sa fiarba intr-o cratita 250 ml de apa cu 100 gr unt, sare si o lingurita de zahar. Se cern 125 gr faina pe o hartie. Cand apa cu untul incep sa fiarba, se trage cratita pe margine, se toarna faina toata o data. Cand pasta nu mai are nici un cocolos, se impinge iar cratita pe foc, amestecand mereu, pana ce aluatul se desprinde de pe cratita. Se da atunci la o parte, se mai amesteca, si cand incepe sa se raceasca, se adauga 4 oua.  

    Se toarna compozitia in cornetul special de panza si se pun pe tava de copt mici turturite de 3-4 cm. Se tin la cuptor cam 25-30 de minute. Se scot calde si se taie deasupra un capacel, se umplu cu crema de vanilie. Peste crema se pune o lingurita de frisca batuta, iar deasupra capacelul.  

     

    SFAT Daca gogoselele sunt crescute bine, sunt goale inauntru.  

     

    BAUTURA: Riesling  

     

    PIERSICI
     

    INGREDIENTE:  

    Aluatul
  • 450 gr faina
  • 250 ml smantana
  • un ou
  • 100 gr zahar
  • 50 gr unt
  • o lingurita de bicarbonat  

    Crema
  • 2 oua
  • 150 gr zahar
  • doua linguri lapte
  • 30 gr cacao
  • 200 gr unt
  • 100 gr nuci
  • zahar vanilinat  

    Intr-un lighenas se amesteca cu lingura smantana, oul, zaharul, untul topit si faina impreuna cu amoniacul, apoi se framanta cu mana 2-3 min. Se obtine un aluat mai vartos care se lasa sa stea 3-4 ore. Se ia apoi din aluat aproximativ un sfert si pe masa presarata cu faina se modeleaza un sul cu diametrul de 2 cm, care se taie in bucati de 2 cm.  

    Fiecare bucata se ruleaza in forma de bila, se asaza in tava presarata cu faina, la distanta de 3 cm intre ele. Se coc 20-25 de minute. Dupa ce s-au racit se scobesc putin la baza, se umplu cu crema si se lipesc cate doua, formand cate o piersica.  

     

    SFAT Se pot da prin zahar.  

     

    BAUTURA: Ceai negru  

     

    RULADA CU CREMA DE CACAO
     

    INGREDIENTE:  

    Pentru rulada:
  • 250 gr miere
  • 200 gr gris
  • 50 gr zahar pudra
  • o lingura cacao
  • 6 oua
  • o jumatate pliculet praf de copt
  • scortisoara  

    Pentru crema:
  • 2 linguri miere
  • 250 gr unt
  • 2 oua
  • 70 gr zahar pudra
  • 40 gr cacao  

    Mierea, galbenusurile, zaharul si apa se bat, pana cand compozitia se albeste si creste. Se adauga grisul cu scortisoara, praful de copt, cacaoa si albusurile batute spuma tare. Se amesteca pana la omogenizare. Se pune compozitia in forma tapetata cu hartie si se coace rulada la foc potrivit. Dupa ce a capatat o culoare galbuie, se scoate din cuptor si se rastoarna pe un servet curat, umed. Se indeparteaza hartia si se ruleaza aluatul, impreuna cu servetul. Se lasa cam 1 minut, dupa care se desfasoara, se da la o parte servetul, se ruleaza din nou si se lasa sa stea pana se raceste complet.  

    Crema se face astfel: un ou intreg, un galbenus, zaharul si cacaoa se bat cu telul, intr-un vas smaltuit, pe abur, pana ce cacaoa se dizolva complet.  

     

    SFAT Dupa ce s-a racit, rulada se umple cu crema de cacao.  

     

    BAUTURA: Merlot  

     

    TRIUNGHIURI CU MERE
     

    INGREDIENTE:
  • 100 gr miere
  • 400 gr faina
  • 250 gr zahar pudra
  • 60 gr unt
  • 3 oua
  • 300 gr mere rase
  • 60 g nuci pisate
  • 20 g cacao
  • o jumatate lingurita scortisoara
  • un praf de copt  

    Ouale intregi, mierea, zaharul, scortisoara si cacaoa se amesteca spuma. Se adauga nucile, untul topit si faina, amestecata cu praful de copt si se framanta un aluat moale se intinde o foaie din care se taie triunghiuri.  

    Se pune in mijlocul fiecarui triunghi o lingurita de mere rase si se intorc colturile triunghiului. Pe o tava tapetata cu hartie se coc la foc potrivit.  

     

    SFAT Dupa ce s-au racit, se presara cu zahar pudra.  

     

    BAUTURA: Ceai de fructe  

     

    PRAJITURA SPECIALA
     

    INGREDIENTE:  

    BLAT:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • un plic zahar vanilinat  

    CREMA:
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 200 gr cacao
  • 150 gr zahar tos
  • 300 gr frisca  

    Pentru blat se freaca bine galbenusurile cu zahar, dupa care se adauga faina si albusurile batute spuma. Cand s-au amestecat toate se adauga si zaharul vanilat. Se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu faina, se pune o foaie alba in tava si peste foaie se toarna compozitia. Se lasa la foc potrivit cateva minute, dupa care se scoate si se lasa putin la racit.  

    Intre timp se topeste zaharul si se rastoarna pe un fund de lemn, udat inainte cu apa. Se piseaza zaharul dupa ce s-a racit si se amesteca cu cacaua. Se freaca untul cu zaharul pudra si se amesteca cu zaharul pisat si cacaua. Se intinde crema obtinuta pe foaia de aluat, se ruleaza si se pune la racit.  

     

    SFAT Se orneaza din belsug cu frisca si se taie a doua zi.  

     

    BAUTURA: Busuioaca de Bohotin  

     

    BUDINCA CU DULCEATA DE VISINE
     

    INGREDIENTE:
  • 250 gr taitei
  • un borcan cu dulceata de visine
  • 100 gr nuci
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahar tos
  • sare  

    Se fierb taiteii in apa clocotita cu sare, apoi se scurg si se clatesc cu apa rece. Se amesteca cu putin unt. Se asaza un strat de taitei intr-o forma unsa cu unt si se pun deasupra nucile taiate marunt, dulceata de visine si se acopera cu alt strat de taitei.  

    Se pune deasupra restul de unt taiat cubulete, se pudreaza cu zahar tos si se rumeneste budinca la cuptor.  

     

    SFAT Se presara cu zahar pudra.  

     

    BAUTURA: Kagor  

     

    CORNULETE PENTRU CEAI
     

    INGREDIENTE:
  • o cana untura
  • 4 cani faina
  • un ou
  • un galbenus
  • doua linguri zahar
  • drojdie de bere
  • o cana lapte dulce - pentru aluat
  • 3 linguri marmelada de fructe
  • 10 nuci tocate
  • coaja de lamaie
  • o lingura rom  

    Se lasa untura pe foc si cand s-a inmuiat se freaca spuma cu doua linguri de zahar, un ou intreg si un praf de sare. Se adauga faina in ploaie, amestecandu-se bine, alternativ cu laptele cald, in care s-a inmuiat drojdia. Amestecul se framanta cu mainile, apoi se lasa la dospit o ora.  

    Se intind bucati din aluat, se taie patrate cu latura de 5 cm, se pune pe un colt umplutura de marmelada in amestec cu nuci tocate, coaja de lamaie si o lingura de rom, se ruleaza foaia si se asaza cornurile pe o tava.  

    Se ung cu galbenus si se presara cu zahar tos. Se introduce tava in cuptorul incins, se lasa focul mic 15 minute, apoi se potriveste focul mai iute si se lasa pana cand se rumenesc cornurile.  

     

    SFAT Se servesc calde sau reci, cu ceai sau cu lapte.  

     

    BAUTURA: Ceai verde
  • ×