PREPARATE DIN CARNE
PUI SOTE CU CARTOFI
INGREDIENTE:
Untul se incalzeste pe foc, dupa care bucatile de pui se pun sa se rumeneasca impreuna cu maruntaiele. Bucatile de carne se scot pe o farfurie si se lasa deoparte cat timp se pregateste sosul. In untul ramas se adauga o cana de supa de carne, putina sare si un pahar de vin alb. Se fierbe sosul cinci minute, dupa care se adauga bucatile de carne.
Se fierbe carnea pana cand se poate consuma. La sfarsit se adauga in sos patrunjel verde tocat. Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie felii groase, care se asaza pe un platou putin adancit. Se stropesc cartofii cu sosul in care s-a facut puiul si se pun bucatile de carne.
SFAT Se serveste totul fierbinte.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
PUI CU SOS DE ROSII
INGREDIENTE:
Se curata puiul, se taie in bucati si se prajeste in ulei incins. Cand este gata se sareaza putin, se acopera cu un sos gros de rosii si se fierbe la foc mic o jumatate de ora.
Se taie marunt cativa catei de usturoi si se pun in sos, impreuna cu frunze intregi de tarhon. Se mai fierbe mancarea un sfert de ora, apoi se ia vasul de pe foc si se serveste puiul impreuna cu maruntaiele prajite separat.
SFAT Se poate servi cu garnitura din piure de cartofi.
BAUTURA: Riesling
RULADA CU SUNCA
INGREDIENTE:
Blatul: Se topesc 50 gr unt, dupa care se adauga 100 gr faina. Se amesteca bine si se toarna 1/2 l lapte. Se amesteca bine, pe foc mic, si se lasa la racit. Se adauga pe rand galbenusurile, frecand dupa fiecare. Se bat albusurile spuma si se incorporeaza. Se unge o tava cu unt si se presara cu faina. Se toarna compozitia si se coace, dar nu prea tare, ca sa se poata rula. Cand foaia este crescuta, se rastoarna pe un servet pe care este ras cascaval.
Umplutura: se amesteca sunca tocata, doua linguri cu smantana si putin cascaval ras. Se unge foaia cu amestecul de mai sus, se ruleaza si se rade deasupra cascaval.
SFAT Se serveste calda cu legume fierte.
BAUTURA: Pinot noir
TOBA
INGREDIENTE:
Toate specialitatile de carne, sarea si piperul boabe, se pun intr-o oala cu apa rece, sa fiarba la foc mic. Dupa ce au fiert, se taie bucatele carnea, ficatul, limba, urechile si se amesteca cu feliute de slanina, cu condimente, sare, zeama in care au fiert si care trebuie sa fie foarte concentrata. In stomacul gata pregatit se introduce compozitia de carne si condimente si se coase. Se pune apoi in oala in care a fiert carnea si se fierbe. Cand e fiert bine, se scoate si se asaza intre doua funduri de lemn cu o greutate deasupra si se lasa pana a doua zi.
SFAT Pentru a iesi mirosul, stomacul se freaca cu malai si sare, dar mai ales se spala in mai multe ape.
BAUTURA: Feteasca
FICATEI CU SOS DE VIN
INGREDIENTE:
Ficatul se scoate din solutia pentru marinare, se sterge si se unge cu unt topit. Se sareaza putin si se pune in tava de friptura, adaugandu-se o cana de supa sau de apa calda si cateva boabe de piper.
Apoi se introduce in cuptorul fierbinte. Separat, se spala ciupercile, se toaca felii subtiri si se pun cu o lingura de unt intr-un vas emailat. Se lasa sa scada si, cand nu mai au sos, se adauga un pahar de vin alb, sare si putin piper. Se lasa sa stea la cald pana cand se prepara ficatul.
Acesta se intoarce dupa o ora, se adauga vinul si se mai frige o ora. Cand ficatul este gata, se asaza pe un platou mare, se taie felii groase si se inconjoara cu sosul de ciuperci.
SFAT Se serveste imediat, cu verdeata tocata deasupra si stropit cu sosul din tava.
BAUTURA: Cabernet
PUI PANE
INGREDIENTE:
Puiul se curata, se goleste de intestine, de maruntaie si se spala cu apa rece. Se scot oasele mari, se sareaza carnea si se lasa cu sarea pe ea cateva minute.
Separat, se face un aluat de clatite din ou, lapte si faina. Se trec bucatile de carne prin faina, prin aluat si din nou prin faina, dupa care se prajesc in ulei fierbinte.
Puiul pane se serveste cu garnitura de legume si salata de sezon.
SFAT Bucatile de carne se intorc des ca sa se rumeneasca pe toate partile.
BAUTURA: Sauvignon
CARNE DE PORC CU VARZA DULCE
INGREDIENTE:
Se taie carnea bucatele si se pune intr-o cratita cu 3-4 linguri de ulei fierbinte. Se acopera si se prajeste usor pe foc, introducand bucatile sa se rumeneasca usor pe toate partile. Se pune varza in cratita cu carne, se adauga apa, patrunjel verde tocat, borsul fierbinte, pasta de rosii, doua linguri ulei, boabe de piper, foaia de dafin. Se lasa sa fiarba pana scade bine, acoperita, in cuptor.
SFAT Varza se curata de frunzele vestede, se taie in doua, se opareste, se scurge si se taie subtire ca taiteii.
BAUTURA: Feteasca
CARNE DE PORC CU PRUNE USCATE
INGREDIENTE:
Carnea se taie bucatele. Se pune cu uleiul si cu ceapa tocata intr-o cratita, pe foc, sa se inabuse. Apoi se toarna apa si se lasa sa fiarba pana carnea este aproape gata. Se adauga prunele, vinul, faina, zaharul ars si stins cu 2-3 linguri apa, un praf de sare si bulionul de rosii. Se lasa sa fiarba si sa scada, dar nu prea mult, deoarece sosul este delicios.
SFAT Inainte de a pune prunele, acestea se tin in apa sa se inmoaie.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
_______________________________________________
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE PESTE AFUMAT
INGREDIENTE:
Se pune pestele la desarat in apa calduta. Apoi se clateste de cateva ori, se pune sa fiarba in apa cu boabe de piper si frunze de dafin. Se scoate si se asaza pe o salatiera.
SFAT Se serveste dupa ce s-a racit, cu mujdei si putin otet.
BAUTURA: Heres
PESTE SARAT CU MUJDEI
INGREDIENTE:
Zarzavatul se curata si se pune la fiert in apa cu sare. Cand se fierbe complet, se adauga pestele desarat si se fierbe la foc mic aproximativ o jumatate de ora.
Intre timp, se curata usturoiul si se prepara un mujdei din putina apa rece si sare. Dupa ce s-a fiert pestele, se scoate pe un platou, se toarna deasupra mujdeiul si se serveste cu mamaliguta.
SFAT Pestele se poate face rulouri, se umple cu crema de branza si se serveste ca aperitiv.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
PESTE ALB CU BRANZA
INGREDIENTE:
Se spala fileurile si se stropesc cu zeama de lamaie, cu sos picant, cu otet si sare. Se lasa la frigider 15 minute. Se bat ouale bine si se adauga faina si cascavalul. Peste toate se presara verdeata tocata.
Se unge un vas de Jena cu unt si se asaza fileurile de peste. Se toarna compozitia de oua, branza si verdeata si se baga la cuptor pentru 20 de minute.
SFAT Se serveste cald.
BAUTURA: Sauvignon blanc
CRAP CU OREZ
INGREDIENTE:
Pestele se curata si se goleste de intestine. Se pune la fiert fara cap si fara aripioare, cu ceapa taiata si piperul. Se lasa 20 de minute.
Intre timp, orezul se caleste in ulei, se acopera cu supa de zarzavat si se sareaza. Se fierbe jumatate de ora, dupa care se rastoarna in ulei si se pune deasupra pestele fiert. Se mai lasa la cuptor un sfert de ora.
SFAT Se serveste cald, dupa ce s-a rumenit usor si se acopera cu multa verdeata.
BAUTURA: Palinca
SARAMURA DE CRAP
INGREDIENTE:
Se curata pestele, se goleste de intestine, se spala si se cresteaza pe spate in trei-patru locuri. Se lasa la sarat o jumatate de ora.
Se pune apoi pe gratarul pe care s-a presarat inainte sare. Se frige la foc mic si se intoarce de mai multe ori, pana ce devine usor de desprins. Cand este fript se pune intr-o farfurie adanca si se adauga deasupra cateva picaturi de ulei.
SFAT Se poate servi simplu sau cu mamaliguta.
BAUTURA: Aligote
CROCHETE DE PESTE
INGREDIENTE:
Se foloseste orice peste alb, fara oase. Se trece prin masina de tocat si se amesteca cu cartofii dati pe razatoare. Se adauga ouale crude, sarea, piperul macinat si o lingura de faina.
Amestecul se omogenizeaza si se imparte in gramajoare mici, din care se modeleaza cu mana crochete lungi de trei-patru centimetri. Se trec apoi prin pesmet si se prajesc in ulei pana capata o culoare rumena.
SFAT Se servesc fierbinti, simple sau cu garnitura de legume fierte.
BAUTURA: Votca
ICRE DE CRAP CU CEAPA
INGREDIENTE:
Icrele se asaza intr-un castron si se indeparteaza pielitele cu o furculita. Se dau cu sare si se bat bine cu uleiul, care se picura treptat, ca la maioneza. Se adauga ceapa taiata foarte fin si zeama de lamaie.
Se mai bat putin pana se omogenizeaza bine si se asaza pe un platou.
SFAT Se poate servi din boluri sau direct pe felia de paine.
BAUTURA: Tuica
SALATA DE PESTE MARINAT
INGREDIENTE:
Se ia pestele si se taie bucatele. Se pune intr-un castron si se adauga uleiul si otetul. Dupa ce s-a amestecat bine, se stoarce zeama de la o lamaie si se adauga sarea si piperul.
Se lasa cateva minute la rece, dupa care se scoate si se adauga cartofii fierti si taiati cubulete marunte.
SFAT Se serveste rece si se poate orna cu masline.
BAUTURA: Sauvignon blanc
__________________________________________________
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA CREMA DE PORUMB
INGREDIENTE:
Se alege si se spala porumbul, apoi se pune in apa rece sa fiarba. Legumele se curata, se taie bucatele si se inabusa in unt, apoi se fierb. Cand sunt fierte, legumele si porumbul se strecoara si se dau prin sita. Se introduce piureul obtinut in supa de legume. Se bate oul, se amesteca cu smantana, se adauga si unt, iar apoi se toarna in supa.
SFAT Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Sauvignon
OREZ CU MAZARE SI CASCAVAL
INGREDIENTE:
Mazarea se caleste cu 50 gr de unt, intr-o cratita acoperita, apoi se adauga putina apa fierbinte, zahar si se lasa sa fiarba pana scade apa. Se spala orezul, se toaca ceapa si patrunjelul verde, apoi se calesc toate in 50 gr de unt. Se asaza orezul pe un platou, in mijloc se toarna mazarea si se presara cascavalul ras peste orez.
SFAT Se serveste cald.
BAUTURA: Merlot
MAMALIGA CU OCHIURI LA CUPTOR
INGREDIENTE:
Se prepara o mamaliga moale in care, cand este fiarta si bine framantata, se adauga o lingura cu unt si una cu smantana. Se amesteca bine, dupa care se rastoarna intr-un vas. Se fac in ea adancituri cu dosul lingurii, in care se pune cate putin unt si cate un ou spart. Deasupra se presara branza si se da la cuptor.
SFAT Se poate servi cand ouale s-au intarit, iar la masa se mai poate adauga unt si branza de burduf.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
CARTOFI MOLDOVENESTI
INGREDIENTE:
Cartofii fierti in coaja se curata cat sunt fierbinti si se sfarama bine de tot pana devin pasta. Ceapa se taie in felii foarte subtiri si se pune la foc mic cu 50 gr de unt, sa se rumeneasca usor. Se amesteca ceapa cu cartofii, se sareaza si se pune restul de unt, dupa care se presara patrunjel.
SFAT Se servesc cu salata sau muraturi.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
MAZARE CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
Se fierb boabele de mazare in apa cu putina sare. Maioneza se prepara astfel: se fierbe un ou, se scoate galbenusul si se amesteca cu doua galbenusuri crude. Se picura uleiul putin cate putin si se freaca bine. Se adauga smantana si putin piper.
SFAT Poate fi o excelenta garnitura.
BAUTURA: Pinot Gris
SALATA DE OUA
INGREDIENTE:
Se fierb ouale rascoapte si se taie felii. Apoi se toaca marunt verdeturile si ceapa verde cu tot cu codite. Se aranjeaza pe o salatiera mai mare feliile de rosii, peste ele verdeata tocata, iar deasupra se aranjeaza feliile de oua. Deasupra lor se toarna sosul de mustar amestecat cu ulei, sare si otet, bine frecat.
SFAT Se toarna sosul in momentul in care se serveste salata, altfel verdeturile se inmoaie si nu mai au aspect si gust placut.
BAUTURA: Merlot
SALATA DE CASTRAVETI CU SMANTANA
INGREDIENTE:
Castravetii curatati de coaja se taie feliute, se presara cu sare si se lasa 10-15 minute. Apoi se scurg putin si se asaza in salatiera. Se piseaza usturoiul, se amesteca cu castravetii, cu sare, piper, ulei , otet si smantana.
SFAT Se poate adauga putin marar tocat.
BAUTURA: Coniac
BUDINCA DE MACAROANE
INGREDIENTE:
Se fierb macaroanele in apa cu sare. Apoi se scurg si se clatesc cu apa rece. Sunca se taie in cubulete mici, iar cascavalul se rade pe razatoarea mica. Apoi se amesteca macaroanele cu 100 gr unt, cu branza, cu sunca si ouale.
Se face o foaie de taitei dintr-un ou, faina si putina apa. Se intinde o foaie care sa imbrace forma unsa de unt. Se asaza macaroanele si se acopera cu foaia ce a depasit marginile cratitei. Se unge cu unt si se pune la cuptor sa se coaca timp de 20 minute.
SFAT Se serveste cu sos de rosii.
BAUTURA: Pinot gris
_______________________________________________
PREPARATE DULCI
OREZ CU LAPTE
INGREDIENTE:
Se spala bine orezul si se pune la fiert in laptele clocotind. Se lasa la foc moale, iar dupa cateva minute se adauga zaharul si se mai lasa o jumatate de ora. Se amesteca mereu, pentru ca orezul sa nu se prinda de fundul vasului.
Cand este fiert, se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul vanilinat. Se mai poate adauga in el si sirop de ciocolata.
SFAT Se serveste dupa ce s-a racit.
BAUTURA: Cappuccino
PRAJITURA CU VISINE
INGREDIENTE:
Se freaca spuma margarina, se adauga zaharul, apoi se incorporeaza galbenusurile pe rand. Se toarna cate putin laptele dulce, adaugand si cate o lingura de faina, pentru ca aluatul sa nu se taie.
Se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie si coaja de lamaie, un praf de sare, albusurile batute spuma. Aluatul se toarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit trei sferturi de ora.
Dupa ce tava a ramas in cuptor zece minute la foc moale, se trage afara si se pun fructele fara zeama, raspandite pe toata suprafata prajiturii. Se raceste 20 minute in tava, dupa care se taie patrate.
SFAT Prajitura se serveste rece, pudrata cu zahar tos.
BAUTURA: Lapte cald
PRAJITURA CU ZAHAR ARS
INGREDIENTE:
FOAIE
SIROP
Se freaca zaharul cu albusurile. Apoi se adauga galbenusurile, laptele, uleiul, faina si amoniacul. Se unge tava cu ulei, se tapeteaza cu faina si se da prajitura la cuptor, la foc potrivit.
Se arde zaharul, se stinge treptat cu apa, se adauga cacao. Cand se racoreste, se adauga untul si esenta de rom, se amesteca bine. Dupa ce se raceste prajitura, se taie in bucatele patrate, se scufunda fiecare bucata in sirop si se pun pe un platou.
SFAT Dupa cateva ore, se tavalesc prin nuca de cocos.
BAUTURA: Lichior
PRAJITURA CU MERE
INGREDIENTE:
Se amesteca zaharul cu grisul si faina. Se rad merele si se storc. Se unge tava si se tapeteaza cu faina. Se presara o cana din amestecul de mai sus, 1/3 din merele rase, din nou o cana de amestec, 1/3 din mere, o cana de amestec si deasupra, merele ramase.
In zeama de la mere se pune un pachet de margarina, se da in clocot si se toarna deasupra prajiturii. Apoi se pune la cuptor.
SFAT La sfarsit se pudreaza cu zahar.
BAUTURA: Riesling
RULADA CU CREMA DE NUCI
INGREDIENTE:
BLAT
CREMA
Se separa galbenusurile si se freaca spuma cu zaharul. Apoi se pun albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza incet si se adauga faina cernuta proaspat. Compozitia se parfumeaza cu o lingura de rom, se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit timp de 20 de minute.
Crema se pregateste din lapte, in amestec cu zahar si nuci macinate. Se fierbe amestecul la foc tare, amestecand mereu ca sa nu se prinda. Se desface rulada, se pune crema in strat gros si se ruleaza din nou.
SFAT Pentru a nu se lipi blatul, se rastoarna pe un prosop umed.
BAUTURA: Ciocolata calda
PRAJITURA CU UNT
INGREDIENTE:
Se cerne faina si se pune un praf de sare. Se adauga apoi jumatate din cantitatea de unt si o ceasca de 100 ml de vin alb. Se framanta un aluat tare, care se lasa la rece o ora, dupa care se framanta din nou cu jumatate din untul ramas. Se pune iar la rece si se mai framanta o data cu untul ramas. Din aluat se intinde o foaie groasa de un cm, se taie in forme geometrice, care se coc la foc iute. Acestea se scot cand sunt usor rumenite.
SFAT Se pudreaza cu zahar farin din belsug si se servesc dupa ce s-au racit.
BAUTURA: Heres
PRAJITURA CU CREMA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Se freaca untul spuma cu un pahar de zahar tos. Se mai adauga putina sare, galbenusurile unul cate unul, apoi albusurile batute spuma si coaja rasa de lamaie. Compozitia obtinuta se freaca bine cu o lingura si se adauga faina in ploaie, pana ce se obtine un aluat tare.
Se unge o tava, se tapeteaza cu faina si se intinde foaia. Se coace timp de trei sferturi de ora, dupa care se scoate din cuptor, se taie la mijloc si se umple cu crema de ciocolata obtinuta din amestecul fainii cu laptele si cacaua.
SFAT Se serveste numai rece.
BAUTURA: Kagor
PRAJITURA CU MIERE
INGREDIENTE:
Se pune mierea intr-un castron adanc si se freaca cu galbenusurile. Cand amestecul este omogen se adauga zaharul si se continua operatia pana cand crema devine spumoasa. Se amesteca si albusurile batute spuma, coaja de lamaie, faina si laptele.
Se framanta un aluat potrivit, care se intinde imediat. Se imparte in bucati mici, care se pun la copt pe o tava unsa cu ulei. Se lasa jumatate de ora, iar cand s-au racit, se pot servi.
SFAT Se pudreaza cu zahar sau cu nuca de cocos.
BAUTURA: Ceai din fructe
Citește pe Antena3.ro