x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

15 Feb 2005   •   00:00

16 FEBRUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

SALATA INDIANA CU PUI SI OREZ
INGREDIENTE:
  • doua cepe
  • 300 ml ulei
  • piept de pui
  • o salata verde taiata
  • visine
  • cateva mandarine
  • o punga de orez
  • stafide
  • Se taie ceapa julien si se prajeste pana capata o culoare aurie. Separat se fierbe orezul, dupa care se scurge si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, se picura putin ulei si se pipereaza dupa gust.

    Se taie pieptul de pui in bucatele marunte si se prajeste la un loc cu mandarinele, visinele si stafidele, intr-o tigaie cu putin ulei. Cand totul este prajit, se adauga compozitia peste orezul fiert dinainte si se amesteca cu ceapa calita si salata verde.

    SFAT

    Se serveste rece, cu sos de smantana.

    BAUTURA:

    Whisky

    FRIPTURA DOROHOIANA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne
  • 250 gr carnaciori
  • varza
  • cartofi
  • 50 gr unt
  • doi morcovi
  • slanina
  • sare
  • Se taie carnea felii subtiri, se impaneaza cu slanina si se fierbe inabusit la foc mic, in sucul ei. Varza se taie fideluta si se inabusa cu o bucata de slanina si cu carnaciorii. Separat se fierb morcovii gata taiati, iar cartofii se rumenesc in unt. Cand toate sunt gata, se aranjeaza carnea in mijlocul platoului, iar in jur se pun buchete de varza peste care se asaza carnaciori, apoi buchete de morcovi taiati marunt, si la capete cartofii.

    SFAT

    Se serveste calda.

    BAUTURA:

    Cabernet

    GHIVECI CU CARNE DE VACA
    INGREDIENTE:
  • un kg carne
  • doi morcovi
  • 3 cartofi
  • doua cepe
  • varza
  • un pastarnac
  • conopida
  • mazare
  • praz
  • un pahar ulei
  • un kg rosii
  • cascaval
  • Se taie carnea bucatele si se pune intr-o cratita mai mare, cu patru linguri cu ulei, lasandu-se sa se inabuse bine pana scade apa lasata de carne. Intre timp, varza se taie foarte subtire, iar cartofii, in bucati mai mari, dupa care se adauga in oala in care fierbe carnea. Legumele se amesteca in cratita cu carnea, dupa care se adauga rosiile felii, sare, piper, verdeata tocata si un pahar cu ulei. Se da ghiveciul la cuptor sa fiarba, lasandu-se pana incepe sa scada.

    SFAT

    Se serveste cu cascaval ras deasupra.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    PUI CU SOS ALB
    INGREDIENTE:
  • un pui
  • doi morcovi
  • patrunjel
  • un pahar vin alb
  • 2 litri apa
  • 3 cepe
  • doua oua
  • 4 linguri smantana
  • piper boabe
  • ciuperci
  • faina
  • 30 gr unt
  • Se fierbe puiul cu doi litri de apa, vin, ceapa, morcov si cateva boabe de piper, la foc mic, acoperit. Se prepara un sos alb din faina, unt si supa in care a fiert puiul. Se amesteca apoi galbenusurile si smantana. Se toarna peste pui, presarandu-se cu verdeata tocata.

    SFAT

    Se garniseste cu ciuperci fierte in unt si vin.

    BAUTURA:

    Muscat Otonel

    RASOL DE PASARE
    INGREDIENTE:
  • un kg carne de pasare
  • 4 cartofi
  • doi morcovi
  • patrunjel
  • pastarnac
  • usturoi
  • 50 ml otet
  • sare
  • condimente
  • Carnea se curata, se spala, dupa care se pune la fiert. Morcovii se curata si se aduga intregi in oala atunci cand carnea este pe jumatate fiarta, spumandu-se ori de cate ori e necesar. Intre timp, se curata cartofii, se spala si se pun sa fiarba separat in apa clocotita, in care se aduga condimente (piper, boia). Dupa ce s-a fiert, carnea se scoate pe un platou, se sareaza, se taie in bucatele si se imprejmuieste cu felii de cartofi si cu rondele de zarzavat. Deasupra se presara patrunjelul tocat marunt, usturoi si otet dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    BORS CU CARNE AFUMATA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne afumata de porc
  • 50 gr ceapa
  • 100 gr morcovi
  • 100 gr bulion
  • 300 gr cartofi
  • usturoi
  • ulei
  • 200 gr smantana
  • un litru bors
  • cimbru
  • verdeata
  • piper
  • Carnea se taie in bucati si se pune la fiert. Ceapa si zarzavatul se taie si se calesc timp de 15 minute, impreuna cu bulionul, se adauga cimbrul si mujdeiul, dupa care se pun in oala cu carne. Se adauga cartofii taiati cuburi si borsul fiert separat. Dupa ce carnea s-a fiert, se pun smantana si sarea, fiecare dupa gust.

    SFAT

    Se adauga verdeata tocata si piper.

    BAUTURA:

    Feteasca Regala

    CIORBA CU AFUMATURA MARAMURESEANA
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de porc
  • 100 ml ulei
  • ceapa
  • doi morcovi
  • patrunjel
  • telina
  • 4 rosii
  • 100 gr fidea
  • usturoi
  • 50 ml otet
  • cimbru
  • sare
  • Carnea de porc se taie in bucati si se pune la fiert. Se caleste ceapa in ulei, se adauga zarzavatul ras si se caleste inca 10 minute. Dupa ce carnea este pe jumatate fiarta, se adauga rosiile trecute prin sita, cimbrul, mujdeiul si sarea. Dupa 20 de minute, se adauga fideaua fiarta separat si se mai lasa la foc pana este gata.

    SFAT

    Se poate servi si cu smantana.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    SUPA DE LIMBA CU ZARZAVAT
    INGREDIENTE:
  • un kg limba de vita
  • un morcov
  • o radacina de patrunjel
  • un pastarnac
  • o telina
  • doua cepe
  • 200 gr orez
  • doua oua
  • o lamaie
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper
  • Limba se opareste cu apa clocotita, se curata, se spala si se pune la fiert cu zarzavatul lasat netaiat. Se fierbe pana se formeaza spuma, adunandu-se din cand in cand. Dupa ce a fiert, se scoate limba din zeama. Zeama ramasa se strecoara si se pune la fiert cu orezul.

    La sfarsit, se adauga in supa doua galbenusuri, zeama de lamaie, sare si piper.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel tocat.

    BAUTURA:

    Palinca

    PREPARATE DIN PESTE

    PIZZA CU ANSOA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr faina
  • 150 gr margarina
  • un ou
  • 100 gr rosii
  • 100 gr masline
  • 100 gr file ansoa
  • o lingura ulei
  • sare
  • piper
  • Se amesteca margarina cu faina, cu oul si cu putina sare si se framanta pana se obtine un aluat fraged. Se intinde o foaie de grosimea unui deget, se unge cu putin ulei, se presara cu faina si se lasa la rece cateva ore. Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie in jumatati. Pe foaia de aluat se asaza jumatatile de rosii, se presara cu sare si piper, iar peste ele se intind fileurile de ansoa si jumatatile de masline. Se da la cuptor, la foc iute, pana ce aluatul devine crocant.

    SFAT

    Se serveste cu mult ketchup.

    BAUTURA:

    Bere

    OUA RUSESTI
    INGREDIENTE:
  • 4 oua
  • 8 rosii
  • 100 gr maioneza
  • 50 gr ansoa
  • salata verde
  • masline
  • Se fierb ouale tari, se curata, se taie in doua pe lat. Fiecare jumatate se pune in cate o rosie din care s-a scos miezul. Oul se acopera cu maioneza si se garniseste cu fileul de ansoa si cu masline.

    SFAT

    Se poate servi pe foi de salata.

    BAUTURA:

    Votca

    COCTEIL DE RACI SI CREVETE CU MAIONEZA
    INGREDIENTE:
  • 400 gr raci
  • 150 gr ficatei pui
  • 200 gr maioneza
  • 20 gr margarina
  • 200 ml vin rosu
  • 150 gr crevete
  • 100 gr ciuperci
  • verdeata
  • hrean
  • doua rosii
  • sare
  • piper
  • Racii se spala bine la jet puternic de apa, dupa care se arunca intr-un vas cu apa clocotita. Se scot, se scurg si se foloseste doar carnea de la coada. Margarina se topeste la foc mic, se adauga vinul si ficateii de pui, prajiti in prealabil pe ambele parti. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se scoate ficatul pe un platou intins.

    Racii se prajesc bine in sosul ramas, apoi se adauga crevetele. Se rastoarna cu tot cu sos peste ficatei si se amesteca bine cu maioneza. Ciupercile se frig pe gratar si se pun alaturi.

    SFAT

    Se serveste cu feliute de rosii, hrean si verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Votca

    OMLETA CU HAMSII
    INGREDIENTE:
  • 8 oua
  • 4 rosii
  • 100 gr hamsii
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • Hamsiile se tin timp de cateva ore la desarat, intr-un vas cu apa rece. Intre timp, rosiile se oparesc cu apa clocotita, se scot, se lasa sa se raceasca, se curata de pielita si se dau prin razatoare. Se pun rosiile sa fiarba in sucul lor pana ce acesta se ingroasa. Hamsiile se scurg si se pun la fiert peste rosii. Se adauga o lingura de ulei si se lasa sa fiarba la foc mic.

    In acest timp se prepara omleta, se bat ouale, se sareaza, se pipereaza si se rumeneste pe ambele parti in ulei fierbinte. Cand omleta este rumenita, se scoate, in centrul ei se asaza hamsiile si se lasa din nou la prajit.

    SFAT

    Se serveste cu sos de rosii.

    BAUTURA:

    Riesling

    PUI DE BALTA CU SOS DE CHILI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr pui de balta
  • 100 gr unt
  • 5 ardei grasi
  • 4 rosii
  • 50 gr sos chili
  • verdeata
  • sare
  • De la broaste se folosesc doar picioarele din spate, care se spala in mai multe ape reci. Rosiile se descojesc, se taie subtiri, ardeii se curata si se taie solzisori. Verdeata se taie marunt. Se topeste untul, se calesc rosiile si ardeii, dupa care se adauga sosul de chili, sarea si picioarele de pui de balta. Se lasa la foc mediu cam 30 de minute.

    SFAT

    Se serveste cu verdeata tocata fin si zeama de lamaie.

    BAUTURA:

    Sampanie

    SALATA DE SURIMI
    INGREDIENTE:
  • 400 gr surimi
  • 200 gr castraveti murati
  • o ceapa
  • 200 gr unt
  • verdeata
  • sare
  • piper
  • 200 gr maioneza
  • condimente
  • Se ia surimi si se taie in bucatele marunte. Se face o crema din untul amestecat cu castraveti murati, ceapa tocata, verdeata, sare si piper. Totul se omogenizeaza cu surimi, condimente si maioneza.

    SFAT

    Se serveste pe felioare de paine prajita.

    BAUTURA:

    Vermut

    CIORBA DE SPROT
    INGREDIENTE:
  • doi morcovi
  • o legatura patrunjel
  • doua cepe
  • 100 gr orez
  • 300 gr sprot
  • doi litri apa
  • un litru de bors
  • Se taie marunt zarzavatul si se pune la fiert in apa, cu putina sare. Separat se spala bine orezul si se fierbe in putina apa.

    Se curata pestele si se spala bine, dupa care se taie in bucati, daca este cazul. Cand zarzavatul e aproape fiert, se adauga in supa pestele si orezul fiert separat. Cu putin inainte ca supa sa fie gata, se adauga borsul fiert inainte si o mana de verdeata tocata. Se mai lasa sa dea in clocot, dupa care se poate servi.

    SFAT

    Se serveste calda, cu putina smantana.

    BAUTURA:

    Xeres

    CIORBA DE STIUCA
    INGREDIENTE:
  • un kg stiuca
  • 300 gr ceapa
  • 150 gr morcovi
  • 100 gr albitura
  • 400 gr rosii
  • 100 gr orez
  • 100 gr lamaie
  • 100 ml ulei
  • 50 gr smantana
  • doua legaturi patrunjel
  • doua legaturi leustean
  • 3 litri de apa
  • Se iau fileurile de stiuca, se curata si se taie bucatele. Se toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei, alaturi de morcovii si albitura, rase. Dupa calire se varsa tot amestecul in 3 litri de apa si se lasa la fiert cam o ora. Dupa o ora, se adauga bucatile de peste, rosiile taiate si curatate de coaja si orezul fiert separat.

    Se mai lasa la fiert circa 30 de minute, se adauga apoi smantana si se acreste cu zeama de lamaie.

    SFAT

    Se adauga patrunjel si leustean verde tocat.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PREPARATE DIN LEGUME

    MANCARE DE URZICI CU OREZ
    INGREDIENTE:
  • 800 gr urzici
  • 100 gr orez
  • doua linguri de faina
  • 75 ml ulei
  • o ceapa mica
  • boia de ardei
  • usturoi
  • piper
  • sare
  • Urzicile se curata si se spala in mai multe ape, dupa care se oparesc in apa clocotita cu sare timp de 10 minute. Apoi se racesc, se storc si se taie marunt. Se calesc intr-o cratita cu ulei, faina si ceapa curatata si taiata fideluta.

    Peste aceasta compozitie se adauga urzicile si orezul fierte separat, se stinge cu zeama de urzici si se lasa la fiert 10 minute. La final se adauga usturoiul curatat si pisat, sarea, piperul si boiaua de ardei.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    CIUPERCI CU SFECLA
    INGREDIENTE:
  • 250 gr ciuperci
  • 250 gr sfecla rosie
  • doua cepe
  • 75 ml ulei
  • usturoi
  • Ciupercile se curata, se spala, se taie solzisori si se fierb in apa cu sare. Sfecla se fierbe, se curata de coaja si se da prin razatoare. La randul ei, ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste in ulei.

    Peste compozitia obtinuta se adauga ciupercile, sfecla, mujdeiul si se calesc impreuna cateva minute.

    SFAT

    Se serveste cu gogosari.

    BAUTURA:

    Tuica

    PILAF DE POST
    INGREDIENTE:
  • 100 ml ulei
  • doua cepe
  • un morcov
  • 100 gr telina
  • 300 gr orez
  • doi ardei grasi
  • 4-5 rosii
  • sare
  • piper boabe
  • Se curata si se spala orezul, dupa care se da la fiert. Se caleste ceapa taiata marunt, se adauga ardeii grasi si morcovul cubulete si se calesc cam 15 minute.

    Se adauga un litru de apa, piperul boabe si sarea. Se pune vasul cu compozitia la cuptor timp de 20 de minute. Apoi se scoate si se asaza deasupra rosiile taiate in doua, dupa care se da din nou la cuptor pentru 10 minute.

    SFAT

    Se serveste cu castraveti murati.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SALATA OLTENEASCA DE CARTOFI
    CU VERDETURI
    INGREDIENTE:
  • 600 gr cartofi
  • doua legaturi de ceapa verde
  • un praz
  • doua legaturi de usturoi verde
  • 100 gr fasole verde
  • 100 gr ridichi
  • o legatura de patrunjel
  • o legatura de marar
  • 125 ml ulei
  • 50 ml otet
  • sare
  • Se fierb cartofii in apa cu sare, se curata si se taie cubulete, iar fasolea se taie bucati si se fierbe in apa cu sare. Ceapa, prazul, patrunjelul, usturoiul, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Ridichile se toaca feliute, se amesteca totul, adaugandu-se sare, otet si ulei dupa gust.

    SFAT

    Se poate servi si cu maioneza.

    BAUTURA:

    Tuica

    SUPA DE SOIA CU CIUPERCI
    INGREDIENTE:
  • 100 gr ciuperci
  • 250 gr soia
  • o ceapa
  • usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • un pahar de vin alb
  • Se fierbe soia, iar ciupercile se spala si se taie felioare. Intr-un castron se prajeste ceapa pana cand aceasta capata o culoare aurie, iar apoi se adauga usturoiul si ciupercile pe care le fierbem inabusit timp de 10 minute cu un pahar de vin alb.

    Se toarna apoi compozitia in vasul cu soia, iar deasupra se presara patrunjel taiat marunt.

    SFAT

    Se serveste cu smantana.

    BAUTURA:

    Pinot gris

    VARZA ACRA CU OREZ
    INGREDIENTE:
  • 800 gr varza murata
  • 200 gr orez
  • o ceapa
  • 80 gr bulion
  • sare
  • piper
  • ulei
  • Se curata varza, se spala, se desfac foile si se taie fideluta. Separat, se curata si se taie ceapa solzisori, dupa care se caleste intr-o cratita cu ulei incins. Se stinge cu bulionul amestecat cu putina apa.

    Se adauga varza si se lasa la fiert pana se inmoaie, dupa care se pune orezul curatat si spalat inainte. Se adauga sare si piper dupa gust, lasandu-se la foc mic inca 20 de minute.

    SFAT

    Se serveste cu praz.

    BAUTURA:

    Cabernet

    BAME CU ROSII
    INGREDIENTE:
  • 400 gr bame
  • 800 gr rosii
  • trei cepe
  • o ceasca de ulei
  • zeama de la o lamaie
  • un litru de bors
  • marar, patrunjel
  • sare
  • piper
  • usturoi
  • Se spala bamele, se oparesc cu bors si se lasa la scurs. Se clatesc cu apa rece, dupa care se lasa la scurs pentru a doua oara. Se pun la calit in ulei incins cateva minute.

    Se scot din cratita, iar in uleiul ramas se calesc ceapa taiata, rosiile fara coji si seminte. Sosul se stinge cu o ceasca de apa clocotita si se adauga bamele. Se pun sare si piper dupa gust, zeama de lamaie si usturoiul tocat. Se mai fierb 10 minute, dupa care se dau la cuptor, lasandu-se pana se leaga.

    SFAT

    Cand se scot de la cuptor, se adauga verdeata.

    BAUTURA:

    Pinot noir

    CONOPIDA CU SOS TOMAT
    INGREDIENTE:
  • 400 gr conopida
  • 4 rosii
  • 120 gr faina
  • 30 ml ulei
  • un morcov
  • patrunjel
  • verdeata
  • sare
  • Se curata conopida, se desface in buchetele si se pune la fiert in apa rece. Separat se pregateste un sos tomat din zeama in care au fiert rosiile, morcovul, patrunjelul, strecurata si ingrosata cu faina, la care se adauga ulei.

    Sosul se toarna peste conopida fiarta si se baga la cuptor ca sa scada.

    SFAT

    Cand se scoate din cuptor, se adauga deasupra verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Feteasca

    PREPARATE DULCI

    PRAJITURA CU NUCA IN DOUA CULORI
    INGREDIENTE:
  • un pachet margarina
  • o cana zahar
  • doua cani nuci pisate
  • doua cani faina
  • doua linguri cacao
  • 7 oua
  • 7 linguri de zahar
  • sare
  • zahar vanilinat
  • rom
  • alune
  • Se amesteca bine margarina, zaharul, nuca pisata, o cana de faina si doua linguri de cacao. In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura de albus (din cele sapte batute separat), pana cand ramane aproximativ un sfert din tot albusul, obtinandu-se astfel compozitia pentru blatul maro. Se amesteca apoi galbenusurile cu zaharul, cu a doua cana de faina, putina sare, zaharul vanilinat, rom si restul de albus, formandu-se astfel compozitia pentru blatul alb.

    Inainte de a se introduce la cuptor, se unge tava cu margarina si se pudreaza cu faina. Se pune in tava mai intai compozitia maro, se lasa cateva minute la copt pana se incheaga, se scoate tava si se adauga si cealalta compozitie.

    SFAT

    Deasupra se adauga alune.

    BAUTURA:

    Suc de portocale

    TARTA CU FRUCTE EXOTICE
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 300 gr faina
  • 100 ml ulei
  • 100 gr zahar
  • 30 gr iaurt
  • doua oua
  • zeama de lamaie
  • praf de copt

    CREMA
  • 300 gr zahar
  • 10 foi de gelatina
  • un pachet zahar vanilinat
  • fructe (ananas, capsuni, portocale)
  • Fructele se pun la fiert intr-un litru de apa clocotita amestecata cu 300 gr de zahar si se fierb pana se inmoaie, avand grija sa nu se sfarame.

    Pentru tarta se prepara urmatorul aluat: se freaca ouale intregi cu zaharul si zaharul vanilinat, pana ce compozitia devine spumoasa. Se pun: praful de copt (stins cu zeama de lamaie), iaurtul, uleiul si faina in ploaie. Aluatul obtinut se pune la rece o jumatate de ora, apoi se rup bucati care se coc in forme tapetate cam 20 de minute.

    Se scot fructele din zeama, iar gelatina se adauga in siropul ramas si racit. Se tin foile de gelatina in acest lichid o jumatate de ora, amestecand pana se dizolva complet. Dupa ce gelatina s-a racit, se toarna peste fructele asezate in tarte si se lasa sa se inchege.

    SFAT

    Tartele mai pot fi ornate cu frisca sau cu spuma de albus de ou.

    BAUTURA:

    Lichior de piersici

    PRAJITURA CU DULCEATA
    INGREDIENTE:

    ALUAT
  • 250 gr faina
  • 250 gr unt
  • 150 ml apa
  • doua oua

    UMPLUTURA
  • 400 gr dulceata
  • 50 gr zahar pudra
  • un plic zahar vanilinat
  • o lamaie
  • Se amesteca faina, untul, apa si ouale pana cand se obtine un aluat bun de intins. Din acest aluat se fac trei foi ca de o jumatate de cm grosime fiecare. Se coace fiecare foaie separat in tava unsa si pudrata cu faina. Dupa ce s-au racit, se unge fiecare foaie cu dulceata care a fost in prealabil frecata cu putin zahar si coaja de lamaie. Foaia de deasupra se lasa neunsa si se pudreaza cu zahar pudra si zahar vanilinat. Se taie bucati potrivite.

    SFAT

    Deasup
    ×