16 FEBRUARIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
SALATA INDIANA CU PUI SI OREZ
|
INGREDIENTE:
doua cepe
300 ml ulei
piept de pui
o salata verde taiata
visine
cateva mandarine
o punga de orez
stafide
|
Se taie ceapa julien si se prajeste pana capata o culoare aurie. Separat se fierbe orezul, dupa care se scurge si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit, se picura putin ulei si se pipereaza dupa gust.
Se taie pieptul de pui in bucatele marunte si se prajeste la un loc cu mandarinele, visinele si stafidele, intr-o tigaie cu putin ulei. Cand totul este prajit, se adauga compozitia peste orezul fiert dinainte si se amesteca cu ceapa calita si salata verde.
SFAT
Se serveste rece, cu sos de smantana.
BAUTURA: Whisky
|
|
FRIPTURA
DOROHOIANA
|
INGREDIENTE:
500 gr carne
250 gr carnaciori
varza
cartofi
50 gr unt
doi morcovi
slanina
sare
|
Se taie carnea felii subtiri, se impaneaza cu slanina si se fierbe inabusit la foc mic, in sucul ei. Varza se taie fideluta si se inabusa cu o bucata de slanina si cu carnaciorii. Separat se fierb morcovii gata taiati, iar cartofii se rumenesc in unt. Cand toate sunt gata, se aranjeaza carnea in mijlocul platoului, iar in jur se pun buchete de varza peste care se asaza carnaciori, apoi buchete de morcovi taiati marunt, si la capete cartofii.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Cabernet
|
|
GHIVECI
CU CARNE
DE VACA
|
INGREDIENTE:
un kg carne
doi morcovi
3 cartofi
doua cepe
varza
un pastarnac
conopida
mazare
praz
un pahar ulei
un kg rosii
cascaval
|
Se taie carnea bucatele si se pune intr-o cratita mai mare, cu patru linguri cu ulei, lasandu-se sa se inabuse bine pana scade apa lasata de carne. Intre timp, varza se taie foarte subtire, iar cartofii, in bucati mai mari, dupa care se adauga in oala in care fierbe carnea. Legumele se amesteca in cratita cu carnea, dupa care se adauga rosiile felii, sare, piper, verdeata tocata si un pahar cu ulei. Se da ghiveciul la cuptor sa fiarba, lasandu-se pana incepe sa scada.
SFAT
Se serveste cu cascaval ras deasupra.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
PUI
CU SOS ALB
|
INGREDIENTE:
un pui
doi morcovi
patrunjel
un pahar vin alb
2 litri apa
3 cepe
doua oua
4 linguri smantana
piper boabe
ciuperci
faina
30 gr unt
|
Se fierbe puiul cu doi litri de apa, vin, ceapa, morcov si cateva boabe de piper, la foc mic, acoperit. Se prepara un sos alb din faina, unt si supa in care a fiert puiul. Se amesteca apoi galbenusurile si smantana. Se toarna peste pui, presarandu-se cu verdeata tocata.
SFAT
Se garniseste cu ciuperci fierte in unt si vin.
BAUTURA: Muscat Otonel
|
|
RASOL
DE PASARE
|
INGREDIENTE:
un kg carne de pasare
4 cartofi
doi morcovi
patrunjel
pastarnac
usturoi
50 ml otet
sare
condimente
|
Carnea se curata, se spala, dupa care se pune la fiert. Morcovii se curata si se aduga intregi in oala atunci cand carnea este pe jumatate fiarta, spumandu-se ori de cate ori e necesar. Intre timp, se curata cartofii, se spala si se pun sa fiarba separat in apa clocotita, in care se aduga condimente (piper, boia). Dupa ce s-a fiert, carnea se scoate pe un platou, se sareaza, se taie in bucatele si se imprejmuieste cu felii de cartofi si cu rondele de zarzavat. Deasupra se presara patrunjelul tocat marunt, usturoi si otet dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
BORS CU CARNE AFUMATA
|
INGREDIENTE:
500 gr carne
afumata de porc
50 gr ceapa
100 gr morcovi
100 gr bulion
300 gr cartofi
usturoi
ulei
200 gr smantana
un litru bors
cimbru
verdeata
piper
|
Carnea se taie in bucati si se pune la fiert. Ceapa si zarzavatul se taie si se calesc timp de 15 minute, impreuna cu bulionul, se adauga cimbrul si mujdeiul, dupa care se pun in oala cu carne. Se adauga cartofii taiati cuburi si borsul fiert separat. Dupa ce carnea s-a fiert, se pun smantana si sarea, fiecare dupa gust.
SFAT
Se adauga verdeata tocata si piper.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
CIORBA
CU AFUMATURA MARAMURESEANA
|
INGREDIENTE:
500 gr carne
de porc
100 ml ulei
ceapa
doi morcovi
patrunjel
telina
4 rosii
100 gr fidea
usturoi
50 ml otet
cimbru
sare
|
Carnea de porc se taie in bucati si se pune la fiert. Se caleste ceapa in ulei, se adauga zarzavatul ras si se caleste inca 10 minute. Dupa ce carnea este pe jumatate fiarta, se adauga rosiile trecute prin sita, cimbrul, mujdeiul si sarea. Dupa 20 de minute, se adauga fideaua fiarta separat si se mai lasa la foc pana este gata.
SFAT
Se poate servi si cu smantana.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
SUPA DE LIMBA CU ZARZAVAT
|
INGREDIENTE:
un kg limba de vita
un morcov
o radacina de patrunjel
un pastarnac
o telina
doua cepe
200 gr orez
doua oua
o lamaie
o legatura de patrunjel
sare
piper
|
Limba se opareste cu apa clocotita, se curata, se spala si se pune la fiert cu zarzavatul lasat netaiat. Se fierbe pana se formeaza spuma, adunandu-se din cand in cand. Dupa ce a fiert, se scoate limba din zeama. Zeama ramasa se strecoara si se pune la fiert cu orezul.
La sfarsit, se adauga in supa doua galbenusuri, zeama de lamaie, sare si piper.
SFAT
Se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA: Palinca
|
|
PREPARATE DIN PESTE
PIZZA
CU ANSOA
|
INGREDIENTE:
400 gr faina
150 gr margarina
un ou
100 gr rosii
100 gr masline
100 gr file ansoa
o lingura ulei
sare
piper
|
Se amesteca margarina cu faina, cu oul si cu putina sare si se framanta pana se obtine un aluat fraged. Se intinde o foaie de grosimea unui deget, se unge cu putin ulei, se presara cu faina si se lasa la rece cateva ore. Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se taie in jumatati. Pe foaia de aluat se asaza jumatatile de rosii, se presara cu sare si piper, iar peste ele se intind fileurile de ansoa si jumatatile de masline. Se da la cuptor, la foc iute, pana ce aluatul devine crocant.
SFAT
Se serveste cu mult ketchup.
BAUTURA: Bere
|
|
OUA
RUSESTI
|
INGREDIENTE:
4 oua
8 rosii
100 gr maioneza
50 gr ansoa
salata verde
masline
|
Se fierb ouale tari, se curata, se taie in doua pe lat. Fiecare jumatate se pune in cate o rosie din care s-a scos miezul. Oul se acopera cu maioneza si se garniseste cu fileul de ansoa si cu masline.
SFAT
Se poate servi pe foi de salata.
BAUTURA: Votca
|
|
COCTEIL DE RACI SI CREVETE
CU MAIONEZA
|
INGREDIENTE:
400 gr raci
150 gr ficatei pui
200 gr maioneza
20 gr margarina
200 ml vin rosu
150 gr crevete
100 gr ciuperci
verdeata
hrean
doua rosii
sare
piper
|
Racii se spala bine la jet puternic de apa, dupa care se arunca intr-un vas cu apa clocotita. Se scot, se scurg si se foloseste doar carnea de la coada. Margarina se topeste la foc mic, se adauga vinul si ficateii de pui, prajiti in prealabil pe ambele parti. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa care se scoate ficatul pe un platou intins.
Racii se prajesc bine in sosul ramas, apoi se adauga crevetele. Se rastoarna cu tot cu sos peste ficatei si se amesteca bine cu maioneza. Ciupercile se frig pe gratar si se pun alaturi.
SFAT
Se serveste cu feliute de rosii, hrean si verdeata tocata.
BAUTURA: Votca
|
|
OMLETA
CU HAMSII
|
INGREDIENTE:
8 oua
4 rosii
100 gr hamsii
100 ml ulei
sare
piper
|
Hamsiile se tin timp de cateva ore la desarat, intr-un vas cu apa rece. Intre timp, rosiile se oparesc cu apa clocotita, se scot, se lasa sa se raceasca, se curata de pielita si se dau prin razatoare. Se pun rosiile sa fiarba in sucul lor pana ce acesta se ingroasa. Hamsiile se scurg si se pun la fiert peste rosii. Se adauga o lingura de ulei si se lasa sa fiarba la foc mic.
In acest timp se prepara omleta, se bat ouale, se sareaza, se pipereaza si se rumeneste pe ambele parti in ulei fierbinte. Cand omleta este rumenita, se scoate, in centrul ei se asaza hamsiile si se lasa din nou la prajit.
SFAT
Se serveste cu sos de rosii.
BAUTURA: Riesling
|
|
PUI DE BALTA
CU SOS DE CHILI
|
INGREDIENTE:
400 gr pui de balta
100 gr unt
5 ardei grasi
4 rosii
50 gr sos chili
verdeata
sare
|
De la broaste se folosesc doar picioarele din spate, care se spala in mai multe ape reci. Rosiile se descojesc, se taie subtiri, ardeii se curata si se taie solzisori. Verdeata se taie marunt. Se topeste untul, se calesc rosiile si ardeii, dupa care se adauga sosul de chili, sarea si picioarele de pui de balta. Se lasa la foc mediu cam 30 de minute.
SFAT
Se serveste cu verdeata tocata fin si zeama de lamaie.
BAUTURA: Sampanie
|
|
SALATA
DE SURIMI
|
INGREDIENTE:
400 gr surimi
200 gr castraveti murati
o ceapa
200 gr unt
verdeata
sare
piper
200 gr maioneza
condimente
|
Se ia surimi si se taie in bucatele marunte. Se face o crema din untul amestecat cu castraveti murati, ceapa tocata, verdeata, sare si piper. Totul se omogenizeaza cu surimi, condimente si maioneza.
SFAT
Se serveste pe felioare de paine prajita.
BAUTURA: Vermut
|
|
CIORBA
DE SPROT
|
INGREDIENTE:
doi morcovi
o legatura
patrunjel
doua cepe
100 gr orez
300 gr sprot
doi litri apa
un litru de bors
|
Se taie marunt zarzavatul si se pune la fiert in apa, cu putina sare. Separat se spala bine orezul si se fierbe in putina apa.
Se curata pestele si se spala bine, dupa care se taie in bucati, daca este cazul. Cand zarzavatul e aproape fiert, se adauga in supa pestele si orezul fiert separat. Cu putin inainte ca supa sa fie gata, se adauga borsul fiert inainte si o mana de verdeata tocata. Se mai lasa sa dea in clocot, dupa care se poate servi.
SFAT
Se serveste calda, cu putina smantana.
BAUTURA: Xeres
|
|
CIORBA
DE STIUCA
|
INGREDIENTE:
un kg stiuca
300 gr ceapa
150 gr morcovi
100 gr albitura
400 gr rosii
100 gr orez
100 gr lamaie
100 ml ulei
50 gr smantana
doua legaturi patrunjel
doua legaturi leustean
3 litri de apa
|
Se iau fileurile de stiuca, se curata si se taie bucatele. Se toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei, alaturi de morcovii si albitura, rase. Dupa calire se varsa tot amestecul in 3 litri de apa si se lasa la fiert cam o ora. Dupa o ora, se adauga bucatile de peste, rosiile taiate si curatate de coaja si orezul fiert separat.
Se mai lasa la fiert circa 30 de minute, se adauga apoi smantana si se acreste cu zeama de lamaie.
SFAT
Se adauga patrunjel si leustean verde tocat.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
MANCARE DE URZICI CU OREZ
|
INGREDIENTE:
800 gr urzici
100 gr orez
doua linguri de faina
75 ml ulei
o ceapa mica
boia de ardei
usturoi
piper
sare
|
Urzicile se curata si se spala in mai multe ape, dupa care se oparesc in apa clocotita cu sare timp de 10 minute. Apoi se racesc, se storc si se taie marunt. Se calesc intr-o cratita cu ulei, faina si ceapa curatata si taiata fideluta.
Peste aceasta compozitie se adauga urzicile si orezul fierte separat, se stinge cu zeama de urzici si se lasa la fiert 10 minute. La final se adauga usturoiul curatat si pisat, sarea, piperul si boiaua de ardei.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
CIUPERCI
CU SFECLA
|
INGREDIENTE:
250 gr ciuperci
250 gr
sfecla rosie
doua cepe
75 ml ulei
usturoi
|
Ciupercile se curata, se spala, se taie solzisori si se fierb in apa cu sare. Sfecla se fierbe, se curata de coaja si se da prin razatoare. La randul ei, ceapa se curata, se spala, se toaca marunt si se caleste in ulei.
Peste compozitia obtinuta se adauga ciupercile, sfecla, mujdeiul si se calesc impreuna cateva minute.
SFAT
Se serveste cu gogosari.
BAUTURA: Tuica
|
|
PILAF
DE POST
|
INGREDIENTE:
100 ml ulei
doua cepe
un morcov
100 gr telina
300 gr orez
doi ardei grasi
4-5 rosii
sare
piper boabe
|
Se curata si se spala orezul, dupa care se da la fiert. Se caleste ceapa taiata marunt, se adauga ardeii grasi si morcovul cubulete si se calesc cam 15 minute.
Se adauga un litru de apa, piperul boabe si sarea. Se pune vasul cu compozitia la cuptor timp de 20 de minute. Apoi se scoate si se asaza deasupra rosiile taiate in doua, dupa care se da din nou la cuptor pentru 10 minute.
SFAT
Se serveste cu castraveti murati.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SALATA
OLTENEASCA
DE CARTOFI
CU VERDETURI
|
INGREDIENTE:
600 gr cartofi
doua legaturi de ceapa verde
un praz
doua legaturi de usturoi verde
100 gr fasole verde
100 gr ridichi
o legatura de patrunjel
o legatura de marar
125 ml ulei
50 ml otet
sare
|
Se fierb cartofii in apa cu sare, se curata si se taie cubulete, iar fasolea se taie bucati si se fierbe in apa cu sare. Ceapa, prazul, patrunjelul, usturoiul, patrunjelul si mararul se toaca marunt. Ridichile se toaca feliute, se amesteca totul, adaugandu-se sare, otet si ulei dupa gust.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Tuica
|
|
SUPA DE SOIA
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
100 gr ciuperci
250 gr soia
o ceapa
usturoi
o legatura de patrunjel
un pahar de vin alb
|
Se fierbe soia, iar ciupercile se spala si se taie felioare. Intr-un castron se prajeste ceapa pana cand aceasta capata o culoare aurie, iar apoi se adauga usturoiul si ciupercile pe care le fierbem inabusit timp de 10 minute cu un pahar de vin alb.
Se toarna apoi compozitia in vasul cu soia, iar deasupra se presara patrunjel taiat marunt.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
VARZA ACRA
CU OREZ
|
INGREDIENTE:
800 gr varza murata
200 gr orez
o ceapa
80 gr bulion
sare
piper
ulei
|
Se curata varza, se spala, se desfac foile si se taie fideluta. Separat, se curata si se taie ceapa solzisori, dupa care se caleste intr-o cratita cu ulei incins. Se stinge cu bulionul amestecat cu putina apa.
Se adauga varza si se lasa la fiert pana se inmoaie, dupa care se pune orezul curatat si spalat inainte. Se adauga sare si piper dupa gust, lasandu-se la foc mic inca 20 de minute.
SFAT
Se serveste cu praz.
BAUTURA: Cabernet
|
|
BAME
CU ROSII
|
INGREDIENTE:
400 gr bame
800 gr rosii
trei cepe
o ceasca de ulei
zeama de la o lamaie
un litru de bors
marar, patrunjel
sare
piper
usturoi
|
Se spala bamele, se oparesc cu bors si se lasa la scurs. Se clatesc cu apa rece, dupa care se lasa la scurs pentru a doua oara. Se pun la calit in ulei incins cateva minute.
Se scot din cratita, iar in uleiul ramas se calesc ceapa taiata, rosiile fara coji si seminte. Sosul se stinge cu o ceasca de apa clocotita si se adauga bamele. Se pun sare si piper dupa gust, zeama de lamaie si usturoiul tocat. Se mai fierb 10 minute, dupa care se dau la cuptor, lasandu-se pana se leaga.
SFAT
Cand se scot de la cuptor, se adauga verdeata.
BAUTURA: Pinot noir
|
|
CONOPIDA
CU SOS TOMAT
|
INGREDIENTE:
400 gr conopida
4 rosii
120 gr faina
30 ml ulei
un morcov
patrunjel
verdeata
sare
|
Se curata conopida, se desface in buchetele si se pune la fiert in apa rece. Separat se pregateste un sos tomat din zeama in care au fiert rosiile, morcovul, patrunjelul, strecurata si ingrosata cu faina, la care se adauga ulei.
Sosul se toarna peste conopida fiarta si se baga la cuptor ca sa scada.
SFAT
Cand se scoate din cuptor, se adauga deasupra verdeata tocata.
BAUTURA: Feteasca
|
|
PREPARATE DULCI
PRAJITURA
CU NUCA IN DOUA CULORI
|
INGREDIENTE:
un pachet
margarina
o cana zahar
doua cani nuci pisate
doua cani faina
doua linguri cacao
7 oua
7 linguri de zahar
sare
zahar vanilinat
rom
alune
|
Se amesteca bine margarina, zaharul, nuca pisata, o cana de faina si doua linguri de cacao. In aceasta compozitie se adauga treptat cate o lingura de albus (din cele sapte batute separat), pana cand ramane aproximativ un sfert din tot albusul, obtinandu-se astfel compozitia pentru blatul maro. Se amesteca apoi galbenusurile cu zaharul, cu a doua cana de faina, putina sare, zaharul vanilinat, rom si restul de albus, formandu-se astfel compozitia pentru blatul alb.
Inainte de a se introduce la cuptor, se unge tava cu margarina si se pudreaza cu faina. Se pune in tava mai intai compozitia maro, se lasa cateva minute la copt pana se incheaga, se scoate tava si se adauga si cealalta compozitie.
SFAT
Deasupra se adauga alune.
BAUTURA: Suc de portocale
|
|
TARTA CU FRUCTE EXOTICE
|
INGREDIENTE:
ALUAT
300 gr faina
100 ml ulei
100 gr zahar
30 gr iaurt
doua oua
zeama de lamaie
praf de copt
CREMA
300 gr zahar
10 foi de gelatina
un pachet zahar vanilinat
fructe
(ananas, capsuni, portocale)
|
Fructele se pun la fiert intr-un litru de apa clocotita amestecata cu 300 gr de zahar si se fierb pana se inmoaie, avand grija sa nu se sfarame.
Pentru tarta se prepara urmatorul aluat: se freaca ouale intregi cu zaharul si zaharul vanilinat, pana ce compozitia devine spumoasa. Se pun: praful de copt (stins cu zeama de lamaie), iaurtul, uleiul si faina in ploaie. Aluatul obtinut se pune la rece o jumatate de ora, apoi se rup bucati care se coc in forme tapetate cam 20 de minute.
Se scot fructele din zeama, iar gelatina se adauga in siropul ramas si racit. Se tin foile de gelatina in acest lichid o jumatate de ora, amestecand pana se dizolva complet. Dupa ce gelatina s-a racit, se toarna peste fructele asezate in tarte si se lasa sa se inchege.
SFAT
Tartele mai pot fi ornate cu frisca sau cu spuma de albus de ou.
BAUTURA: Lichior de piersici
|
|
PRAJITURA
CU DULCEATA
|
INGREDIENTE:
ALUAT
250 gr faina
250 gr unt
150 ml apa
doua oua
UMPLUTURA
400 gr dulceata
50 gr zahar pudra
un plic zahar
vanilinat
o lamaie
|
Se amesteca faina, untul, apa si ouale pana cand se obtine un aluat bun de intins. Din acest aluat se fac trei foi ca de o jumatate de cm grosime fiecare. Se coace fiecare foaie separat in tava unsa si pudrata cu faina. Dupa ce s-au racit, se unge fiecare foaie cu dulceata care a fost in prealabil frecata cu putin zahar si coaja de lamaie. Foaia de deasupra se lasa neunsa si se pudreaza cu zahar pudra si zahar vanilinat. Se taie bucati potrivite.
SFAT
Deasup | |
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-