x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

17 Noi 2004   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CHIFTELUTE CU TARHON SI SOS DE SMANTANA

INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vaca
  • 200 gr carne de porc
  • o lingura de faina
  • 200 gr cartofi
  • doua oua
  • o ceapa mica
  • 400 gr smantana
  • otet
  • patrunjel verde
  • sare
  • piper macinat
  • tarhon

    Se curata ceapa si se opareste. Carnea se spala si se toaca impreuna cu ceapa. Se amesteca cu cartofii curatati si rasi, sarea, piperul, oul, patrunjelul verde taiat marunt. Compozitia obtinuta se modeleaza in forma rotunda folosind faina.

    Chiftelutele se pun intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor. Deasupra se toarna smantana. Tarhonul se adauga cu 10 minute inainte de a scoate tava din cuptor.

    SFAT

    Chiftelutele se servesc fierbinti, cu diferite garnituri.

    BAUTURA:

    Pinoit Gris

    TOCANA ARDELENEASCA DE VITEL

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vitel
  • 3 cepe
  • 500 gr cartofi
  • 2 morcovi
  • 100 gr mazare
  • 100 ml ulei
  • 100 gr smantana
  • 400 ml supa de oase
  • sare
  • piper
  • boia dulce

    Carnea se curata, se spala, se taie in bucati si se inabusa in doua linguri de ulei si putina supa de oase. Ceapa si morcovii se curata, se spala, se taie julien si se inabusa separat, in aceleasi cantitati de ulei si supa. Se condimenteaza cu sare, piper si boia si se stinge cu restul de supa.

    Cand s-au fiert legumele, se pun bucatile de carne si mazarea, lasandu-se la fiert inca un sfert de ora. Intre timp, se fierb cartofii curatati, spalati si taiati in cubulete, in apa cu sare.

    SFAT

    Tocana se serveste calda, insotita de cartofi natur si de cate o lingura de smantana deasupra.

    BAUTURA:

    Vin de buturuga

    PULPA DE BERBEC CU VARZA

    INGREDIENTE:
  • 600 gr pulpa de berbec
  • un kg de varza murata
  • 100 gr untura
  • o ceapa
  • o lingura de bulion
  • 3 rosii
  • sare
  • foi de dafin
  • cimbru
  • piper boabe
  • boia dulce de ardei

    Se curata pulpa de berbec, se spala, se portioneaza, se opareste in apa clocotita, se da printr-un jet de apa rece si se presara cu sare, apoi se inabusa in untura incinsa cu doua linguri de apa.

    Varza se spala, se curata si se taie fideluta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Rosiile se oparesc in apa clocotita, se curata si se taie in felii. Dupa ce s-a inabusit carnea, se pun in cratita varza si bulionul diluat cu putina apa, lasandu-se sa mai fiarba o jumatate de ora. Apoi se adauga condimentele, se completeaza cu apa, se acopera cratita si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru doua ore. Cand e aproape gata, se adauga rosiile.

    SFAT

    Se serveste calda, cu cimbru si boia dulce presarate deasupra.

    BAUTURA:

    Vodca

    TOCANA MACELAREASCA

    INGREDIENTE:
  • 200 gr carne de porc
  • 200 gr carne de vita
  • 50 gr costita afumata
  • 500 gr cartofi
  • 60 ml ulei
  • o lingura bulion
  • doua cepe
  • 50 ml vin alb
  • 4 catei de usturoi
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Carnea se curata, se spala, se taie in bucati mici si se presara cu sare. Apoi se inabusa in ulei incins, cu putina apa. Se adauga ceapa curatata, spalata si taiata feliute. Cand s-a inmuiat, se adauga costita taiata fasii, usturoiul pisat, bulionul, piperul si cimbrul, se completeaza cu apa calduta si se lasa pe foc potrivit aproximativ o ora.

    Intre timp se curata cartofii, se spala, se taie in felii si se fierb in apa clocotita cu sare. Cand tocana este gata se adauga vinul, se amesteca si se ia de pe foc.

    SFAT

    Se serveste cu garnitura de cartofi si patrunjel tocat marunt.

    BAUTURA:

    Cabernet

    CIORBA DE OASE DE PORC

    INGREDIENTE:
  • un kg oase de porc
  • 100 gr orez
  • un morcov
  • un pastarnac
  • o telina mica
  • un l zeama de varza
  • o legatura de patrunjel
  • o legatura de leustean
  • sare piper

    Oasele se spala bine, apoi se sparg in bucati cu grija sa nu ramana aschii, apoi se fierb in apa rece cu sare. Se aduna spuma, dupa care se lasa focul mic, continuand fierberea pentru aproximativ doua ore. Orezul se alege, se spala si se lasa sa se usuce.

    Zarzavaturile se curata, se spala si se toaca marunt, apoi se adauga in oala impreuna cu orezul. Se fierbe zeama de varza, se strecoara si se toarna in ciorba in momentul in care orezul este fiert. Se mai lasa sa dea cateva clocote, apoi se potriveste de sare si piper.

    SFAT

    Se serveste fierbinte, cu verdeata tocata marunt si ardei iute.

    BAUTURA:

    Tuica

    CIORBA TRANSILVANEANA

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne afumata
  • 100 gr slanina afumata
  • 400 gr frunze de gulii si varza amestecate
  • doua linguri untura de porc
  • 6 linguri de faina
  • o ceapa
  • o legatura de marar
  • 250 ml lapte acru
  • 4 oua

    Carnea si slanina se pun la fiert in doi litri de apa si se lasa sa fiarba o ora. Frunzele de gulii si varza se oparesc, se taie fideluta si se prajesc cu ceapa tocata intr-o cratita cu o ligura de untura incinsa. Cu cea de-a doua lingura de untura se prajeste faina, care se stinge cu zeama din fiertura si se toarna peste ceapa si frunzele oparite.

    Se amesteca cu restul de ciorba clocotind. Separat se bat ouale cu doua linguri de faina, pana iese o pasta. Se sareaza si se vor turna incet, incet in oala cu ciorba clocotita.

    SFAT

    La sfarsit se adauga mararul si usturoiul frecat cu sare si lapte acru.

    BAUTURA:

    Vin alb de buturuga

    LIMBA CU MASLINE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr limba de porc
  • doua cepe
  • doua linguri de bulion
  • o lingura de faina
  • 100 ml ulei
  • 100 ml vin alb
  • 200 gr masline
  • o lamaie
  • piper boabe
  • piper macinat
  • foi de dafin
  • sare

    Limba se curata, se spala si se opareste in apa clocotita, apoi se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Cand e fiarta bine, se scoate si se portioneaza. Se curata ceapa, se spala si se toaca marunt, apoi se pune intr-o cratita cu ulei fierbinte, sa se caleasca.

    Bulionul si faina se dizolva intr-o cana de zeama in care a fiert limba si se toarna peste ceapa. Se amesteca, apoi se adauga limba, maslinele, foile de dafin, boabele de piper si vinul. Se da la cuptor o jumatate de ora la foc moale.

    SFAT

    Cand se scoate din cuptor se stropeste cu zeama de lamaie si se potriveste de sare si piper.

    BAUTURA:

    Pinot Gris

    BORS POLONEZ CU SFECLA ROSIE SI CARTOFI

    Se pune carnea la fiert cu sarea. Separat, se fierbe in bors, pana se inmoaie sfecla rosie taiata marunt. In alt vas se pun la fiert inabusit in unt cepele, morcovii, telina, radacinile de praz si cele de patrunjel, toate taiate cat mai subtire, boabele de mazare si fasolea verde.

    Cand carnea e aproape gata, se adauga varza, cartofii taiati in cuburi marisoare, apoi se adauga celelalte legume si sfecla, borsul, sare, rosiile sau bulionul. Se adauga mararul si patrunjelul.

    SFAT

    Inainte de a se servi, se drege cu un ou batut in smantana.

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    CIORBA DE CHITICI

    INGREDIENTE:
  • 1.500 gr chitici
  • 2 l apa
  • doua cepe
  • doi ardei grasi
  • trei rosii
  • un morcov
  • o telina
  • patrunjel
  • leustean verde
  • sare
  • piper
  • bors

    Se taie marunt zarzavatul de supa si se fierbe intr-o oala cu apa. Se curata pestisorii marunti de intestine, daca sunt mai mari se curata si de solzi.

    Se spala, se pun la fiert cu zarzavatul. Cand sunt fierti se adauga borsul fierbinte, sarea, piperul si verdeata tocata marunt.

    SFAT

    Se serveste calda sau rece, dupa gust.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    FILEURI DE SALAU FIERTE IN VIN

    INGREDIENTE:
  • 6 fileuri de salau
  • o ceapa
  • 250 ml vin alb
  • 80 gr unt
  • 20 gr faina
  • un galbenus crud
  • 150 gr smantana
  • sare
  • piper
  • verdeata

    Se taie ceapa si se caleste in unt. Se ruleaza fileurile de salau si se leaga cu ata. Se asaza peste ceapa, se toarna vinul, sarea, piperul si verdeata. Se lasa sa fiarba. Cand sunt gata fileurile se inlatura ata si se pune pestele pe un platou de inox, la cuptor.

    Se face sosul din faina cu putin unt, se stinge cu zeama in care a fiert pestele, se adauga galbenusul batut cu smantana. Se lasa sa fiarba sosul apoi se toarna peste rulourile de peste.

    SFAT

    Se serveste fierbinte.

    BAUTURA:

    Pinot Noir

    BORS DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • 1 kg de crap
  • 1 l de apa
  • 500 ml bors
  • zarzavat de supa
  • 30 gr orez
  • sare
  • piper
  • leustean

    Se pune la fiert intr-o oala cu apa zarzavatul de supa tocat marunt impreuna cu orezul spalat si curatat.

    Cand zarzavatul este fiert se pun bucatile de crap. Dupa cateva clocote se adauga borsul clocotit. Se potriveste de sare si piper.

    SFAT

    Cand se serveste, se pune in castron verdeata tocata foarte fin.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SCRUMBII SARATE CU SOS DE MUSTAR

    INGREDIENTE:
  • 3 scrumbii mijlocii
  • 30 gr mustar dulce
  • 50 ml ulei
  • o lamaie
  • 30 gr masline
  • o salata verde

    Se tin la desarat scrumbiile in apa, circa 24 de ore, apoi se curata, se scoate sira spinarii, se taie in bucati potrivite si se asaza pe un platou.

    Se freaca mustarul cu zeama de lamaie si uleiul, apoi se toarna peste scrumbie.

    SFAT

    Se orneaza cu salata verde taiata fasii si cu masline.

    BAUTURA:

    Muscat

    CRAP CU ROSII SI LAMAIE LA TAVA

    INGREDIENTE:
  • 2 kg crap
  • 1 kg rosii
  • 100 ml ulei
  • 100 ml vin alb
  • o lamaie
  • sare
  • piper
  • patrunjel verde

    Se curata, se spala si se asaza pestele intr-o tava, invelit cu felii de rosii si feliute de lamaie fara coaja. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    Se toarna deasupra uleiul amestecat cu vin si se introduce pestele intr-un cuptor incins la foc potrivit. Dupa aproximativ 60 de minute este gata.

    SFAT

    Se serveste cald sau rece, dupa gust, cu patrunjel tocat marunt deasupra.

    BAUTURA:

    Sauvignon Blanc

    SALATA TIGANEASCA

    INGREDIENTE:
  • 600 gr peste
  • o capatana de usturoi
  • 50 ml de ulei
  • 50 ml de otet de vin
  • boabe de piper
  • doua foi de dafin
  • 50 ml de sos de rosii

    Se spala pestele bine, se curata, dupa care se pune la fiert cu foi de dafin si piper.

    Cand este fiert se scoate pe o farfurie si se adauga mujdei amestecat cu otet de vin, ulei si bulion.

    SFAT

    Se serveste rece.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    STIUCA CU SALATA DE CARTOFI

    INGREDIENTE:
  • 1.500 gr stiuca
  • 1 kg cartofi
  • patrunjel verde

    Stiuca se fierbe ca pentru rasol, se lasa sa se raceasca si se asaza pe un platou. Se inconjoara cu salata de cartofi in care se va pune mai multa ceapa.

    Se toarna putina zeama in care a fiert stiuca si se presara totul cu patrunjel verde.

    SFAT

    Se poate asezona si cu lamaie.

    BAUTURA:

    Cabernet

    PESTE OCEANIC CU CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 250 gr file de cod
  • 250 gr ciuperci
  • o ceapa mica
  • marar
  • sare
  • piper
  • o jumatate de lamaie
  • 50 ml ulei

    Se curata ciupercile si se taie feliute, se toaca ceapa marunt, se amesteca apoi se calesc putin in ulei.

    Dupa ce ciupercile sunt gata se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga codul taiat marunt si putina zeama.

    SFAT

    Se asaza pe un platou si se orneaza cu marar tocat foarte fin.

    BAUTURA:

    Aligote

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE TELINA SI MORCOVI

    INGREDIENTE:
  • o telina mare
  • 3 morcovi mari
  • doua linguri ulei
  • sare
  • 50 ml otet

    Telina si morcovii se curata de coaja, se spala bine si se rad pe razatoarea mare. Se amesteca impreuna cu uleiul si otetul. Salata rezultata, foarte sanatoasa si binevenita in sezonul rece, se serveste cu tot felul de alte adaosuri.

    SFAT

    La acest fel de salata se poate adauga si un mar.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    CIORBA DE DOVLECEI

    INGREDIENTE:
  • 1/2 kg dovlecei foarte mici
  • 4 morcovi
  • o radacina patrunjel
  • 1/2 litru bors
  • doua cepe mari
  • doua linguri ulei
  • o legatura leustean

    Morcovul si patrunjelul se toaca rondele foarte subtiri si se pun la fiert in 3 litri de apa care clocoteste. Dupa 10 minute se adauga dovleceii curatati de coaja si taiati rondele subtiri si ceapa taiata fideluta.

    Se mai lasa sa fiarba 15 minute. Se adauga borsul si uleiul.

    SFAT

    In fiecare farfurie se presara verdeata tocata.

    BAUTURA:

    Aligote

    CHIFLE UMPLUTE CU BRANZA

    INGREDIENTE:
  • 10 chifle
  • un kg branza telemea si de vaci
  • 100 gr unt
  • 200 gr smantana
  • un ou

    Se taie la fiecare chifla cate un capac, se scoate miezul si se pune la inmuiat intr-un castron cu lapte. Branza telemea se framanta, se amesteca cu branza de vaci, miezul de chifla, untul, smantana si oul.

    Se amesteca bine, pana se obtine o pasta omogena, cu care se umplu chiflele. Se pun capacele, se ung cu unt pe deasupra si se lasa la cuptor timp de 15 minute.

    SFAT

    Se consuma calde, de preferat la micul dejun.

    BAUTURA:

    Feteasca

    CIUPERCI CU OCHIURI ROMANESTI

    INGREDIENTE:
  • 500 gr ciuperci proaspete
  • o ceapa
  • o lingura de margarina
  • 4 oua
  • o lingura de otet
  • sare
  • piper

    Ciupercile se curata, se spala si se taie lame. Ceapa se curata, se spala si se taie pestisori, apoi se caleste intr-o tigaie cu margarina incinsa. In momentul in care se ingalbeneste usor, se adauga ciupercile si se lasa sa se inabuse, adaugand cate putina apa cand trebuie pana se inmoaie.

    Se sareaza si se pipereaza, apoi se lasa sa fiarba in continuare pe foc mic, pana scade zeama. Se pune pe foc un vas in care s-au turnat o cana de apa si o lingura de otet. Se adauga ouale, unul cate unul, lasandu-se pana se incheaga.

    SFAT

    Se servesc calde, ochiurile fiind asezate pe un strat de ciuperci.

    BAUTURA:

    Busuioaca

    OUA CU SOS DE SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 6 oua
  • 500 gr smantana
  • 5 linguri mustar
  • o salata verde
  • patrunjel

    Se fierb ouale pana se fac tari, apoi se taie in jumatati. Intr-un castron se prepara sosul din smantana si mustar, care se amesteca bine pana se obtine o pasta omogena.

    Jumatatile de ou se asaza pe frunze de salata si se pune pe fiecare cate o lingura de sos.

    SFAT

    Se servesc pe platou cu patrunjel tocat marunt deasupra.

    BAUTURA:

    Riesling

    CREMA DE TELINA CU CARTOFI SI CEAPA

    INGREDIENTE:
  • 1 kg de cartofi
  • 400 gr telina
  • doua-trei cepe
  • 50 gr branza de vaci
  • doua linguri smantana
  • o legatura marar
  • 100 gr frunze de telina
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper

    Telina, cartofii si ceapa se spala, se curata, se toaca fin si se pun la fiert. Se aduna spuma din cand in cand, iar cand sunt gata, legumele se scot cu spumiera pe o farfurie. Se paseaza cu o lingura de lemn si se adauga din nou in supa.

    Se omogenizeaza cu fiertura, branza si smantana, amestecand usor. La sfarsit se condimenteaza cu sare si piper, adaugandu-se patrunjelul si frunzele de telina intregi. Se mai da intr-un clocot.

    SFAT

    Se serveste fierbinte, cu paine prajita.

    BAUTURA:

    Cabernet

    SALATA DE TELINA CU MAIONEZA

    INGREDIENTE:
  • o telina mare
  • maioneza
  • 3 morcovi
  • 3-4 linguri suc de lamaie
  • sare
  • un mar

    Telina, morcovii si marul se curata de coaja, se spala bine si se rad pe razatoare mare. Se amesteca impreuna cu maioneza si cu sucul de lamaie. Salata rezultata este foarte sanatoasa si binevenita in sezonul rece.

    SFAT

    Se serveste si ca garnitura pentru tot felul de preparate din carne.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SALATA DOBROGEANA DE LEGUME

    INGREDIENTE:
  • 500 gr rosii
  • 4-5 castraveti verzi
  • o ceapa
  • 2 ardei grasi
  • 50 ml ulei
  • 75 gr telemea
  • sare
  • verdeata

    Rosiile se taie felii, ceapa se taie pestisori, castravetii se curata si se taie in felii subtiri. Ardeii se taie in doua, se scot semintele si se taie felii.

    Verdeata se toaca marunt. Se adauga sare si ulei si se amesteca usor.

    SFAT

    Se serveste cu telemea rasa si patrunjel tocat marunt deasupra.

    BAUTURA:

    Merlot

    PREPARATE DULCI

    CORNULETE CA LA CLUJ

    INGREDIENTE:
  • 200 gr margarina
  • 200 gr faina
  • 2 oua
  • 150 gr zahar tos
  • 200 gr nuci
  • un pliculet zahar vanilinat
  • un pliculet praf de copt
  • o lamaie
  • sare

    Nucile se pun pe plita cuptorului incins, lasandu-se cam 10 minute sa se coaca, apoi se scot si, dupa ce se mai racesc, se curata, iar miezul se da prin masina de tocat. Se amesteca faina cu praful de copt, apoi se freaca bine cu margarina, zaharul tos si cel vanilinat, coaja rasa de la o lamaie si un varf de cutit de sare.

    Se framanta aluatul, se lasa o jumatate de ora sa se odihneasca, apoi se intinde o foaie groasa de 3-4 milimetri, din care se taie patrate cu latura de 5 centimetri. Se asterne pe fiecare bucata de aluat cate putin miez de nuca, apoi se ruleaza pe diagonala si se dau la cuptor intr-o tava unsa cu putina margarina.

    SFAT

    Dupa ce s-au racit se pudreaza cu putin zahar farin.

    BAUTURA:

    Kahor

    NUGA MOLDOVENEASCA

    INGREDIENTE:
  • doua foi napolitane
  • 150 gr miez de nuca
  • 250 gr miere
  • 150 gr unt
  • 4 oua
  • un pliculet zahar vanilinat

    Se toarna jumatate din cantitatea de miere pe fundul unui vas si se pune la foc mic, se lasa pana incepe sa se topeasca si se adauga miezul de nuca, taiat in sferturi. Cand nucile se rumenesc, se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea se piseaza fin nucile. In alta cratita se incinge untul impreuna cu mierea ramasa, adaugand, treptat, galbenusurile, unul cate unul, miezul de nuca si zaharul vanilinat. Se amesteca mereu, lasand sa se rumeneasca bine amestecul.

    Cu aceasta compozitie se umplu foile de napolitane, presand-o usor pe cea de deasupra, pentru a se intinde uniform umplutura.

    SFAT

    Se serveste, dupa ce s-a racit, taiata in bucati.

    BAUTURA:

    Ceai verde

    FURSECURI CU CREMA DE CIOCOLATA SI ALUNE

    INGREDIENTE:
  • 250 gr zahar
  • 250 gr faina
  • 100 ml lapte
  • 5 oua
  • 75 gr unt
  • 250 gr alune
  • 50 gr ciocolata menaj

    Alunele se curata si se piseaza cat mai marunt posibil. Se amesteca zaharul cu faina, 25 grame de unt si laptele, apoi cele 5 galbenusuri batute spuma. Se omogenizeaza bine compozitia. Cu ajutorul unui cornet se toarna mici gramajoare din acest aluat intr-o tava, care a fost in prealabil acoperita cu o coala de hartie pentru copt. Se incinge cuptorul si se introduce tava, lasandu-se la foc potrivit pana se rumenesc fursecurile.

    Intre timp, se topeste ciocolata si se omogenizeaza cu alunele si cu untul ramas. Fursecurile se vor lipi doua cate doua cu aceasta crema.

    SFAT

    Pentru un efect deosebit se pudreaza cu putin zahar farin.

    BAUTURA:

    Cabernet

    CHEC CU CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 150 gr unt
  • 150 gr ciocolata
  • 7 oua
  • doua linguri miez de nuca macinat

    Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile, dupa ce se bat spuma, se freaca bine cu zaharul, untul, frecat si el in prealabil, ciocolata, care a fost mai intai topita, faina si nucile, date prin masina de tocat.

    Se coace intr-o forma unsa cu unt, la foc moderat. In prima jumatate de ora nu trebuie deschisa usa cuptorului.

    SFAT

    Checul se feliaza numai dupa ce s-a racit.

    BAUTURA:

    Heres

    MADLENE CU MIGDALE

    INGREDIENTE:
  • 150 gr zahar
  • 200 gr faina
  • 200 gr unt
  • 3 oua
  • 10 gr drojdie de bere
  • un pliculet zahar vanilinat
  • o sticluta esenta de migdale

    Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul tos si cu cel vanilinat. Drojdia se subtiaza cu putina apa, se amesteca bine cu faina, apoi cu ouale si zaharul, turnand si esenta de migdale. Se omogenizeaza, apoi se adauga untul, care a fost in prealabil inmuiat la aburi, frecat spuma si racit.

    Formele pentru madlene se ung bine cu unt, se presara cu faina, apoi se toarna compozitia si se dau la cuptor, cel mult un sfert de ora.

    SFAT

    Se servesc reci si sunt potrivite si la cafeaua de dimineata.

    BAUTURA:

    Merlot

    PRICOMIGDALE CU CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 100 gr ciocolata
  • 250 gr migdale dulci
  • 250 gr zahar
  • 4 oua
  • 30 gr unt
  • doua linguri de faina

    Migdalele se curata, se dau prin masina de tocat, dupa care se trec prin sita. Ce ramane se amesteca apoi cu 200 gr zahar, un albus si ciocolata data pe razatoarea fina. Se freaca energic, pana se obtine o crema consistenta. Celelalte trei albusuri se bat spuma cu zaharul ramas, apoi se amesteca si ele in compozitie.

    Se unge o tava cu unt, se tapeteaza cu faina si se pun bilute cat nuca din compozitia obtinuta. Apoi se dau la cuptor, la foc moderat, aproximativ 30 de minute.

    SFAT

    Dupa racire se pot presara cu putina ciocolata rasa.

    BAUTURA:

    Feteasca neagra

    PRAJITURA CU NUCA

    INGREDIENTE:
  • 100 gr untura
  • 750 gr zahar
  • 2 oua
  • 200 gr nuci
  • 400 gr iaurt
  • 350 gr faina
  • un pliculet praf de copt

    Se freaca untura cu zaharul si galbenusurile puse pe rand. Dupa ce s-a obtinut o compozitie omogena, se adauga nucile taiate marunt, praful de copt, iaurtul, faina si albusurile batute spuma.

    Se toarna compozitia intr-o tava unsa si tapetata cu faina, apoi se da la cuptor la foc potrivit.

    SFAT

    Se taie in patrate si se pudreaza cu zahar.

    BAUTURA:

    Muscat Ottonel

    ECLER CU CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 3 oua
  • 100 gr faina
  • 50 ml ulei
  • 200 gr ciocolata
  • un pliculet zahar vanilinat
  • sare

    Intr-o oala cu 100 ml de apa clocotita se toarna faina si uleiul, adaugand si un varf de cutit de sare. Se amesteca bine, cu ajutorul unei linguri de lemn, ca sa nu se formeze cocoloase. Se lasa pana incepe sa capete consistenta unui aluat, care nu se mai lipeste de lingura. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca, dupa care se adauga, pe rand, ouale.

    Cu ajutorul unui cornet din hartie, se toarna din acest aluat batonase lungi de 6-7 centimetri, intr-o tava presarata cu faina. Se introduc la cuptor, la foc mic, lasandu-se sa se coaca. Cand se scot, se taie in doua pe lungime, intre cele doua asternandu-se un strat de crema de ciocolata.

    SFAT

    Se servesc reci, pudrate cu zahar vanilinat

    BAUTURA:

    Kahor
  • ×