Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
RETETE : Preparate din carne, preparate din legume, preparate din peste si prepa
PREPARATE DIN CARNE
SUPA DE GAINA CU OREZ
INGREDIENTE:o gaina 150 gr orez trei cartofi patrunjel verde tocat sare
1Gaina intreaga, curatata si spalata, se pune la fiert cu trei litri de apa si cu putina sare. In timpul fierberii se aduna spuma. Dupa ce a fiert se scoate pe o farfurie, iar dupa ce se raceste se taie in bucati marunte.
2Cartofii, curatati si spalati, se taie cubulete si se adauga la supa impreuna cu orezul. Cand totul este fiert, se adauga carnea taiata foarte marunt, se potriveste de sare si se mai da in clocot. La sfarsit se presara deasupra patrunjel verde.
SFAT Se serveste imediat.
BAUTURA: Rachiu alb
SALATA DECRUDITATI CU SUNCA PRESATA
INGREDIENTE: patru morcovi o telina mare patru mere 300 gr sunca presata sare piper
1Telina, morcovii si merele se curata si se spala, dupa care se dau pe razatoare. Sunca presata se taie in cubulete. Toate acestea se amesteca bine intr-un bol. Se presara un praf de sare si unul de piper.
SFAT Se serveste pe loc.
VIN: Cabernet Sauvignon
PUI UMPLUT
INGREDIENTE: un pui de 1 kilogram doua oua doua linguri de pesmet un mar 40 gr unt 50 gr smantana o legatura de marar o legatura de patrunjel sare piper
1Se curata puiul, se spala, i se scot maruntaiele si se toaca marunt. Intr-o tigaie se topeste untul si se rumeneste pesmetul.
2Se amesteca maruntaiele cu ouale, cu pesmetul, smantana, mararul si patrunjelul tocate marunt, sare si piper. Se omogenizeaza compozitia si se umple puiul cu ea, dupa care se indeasa si o jumatate de mar. Se pune intr-o tava unsa cu unt, dandu-se la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
SFAT Se serveste cald.
VIN: Chardonnay La Cetate
FRIPTURA DE PORC CU SOS DE MUSTAR
INGREDIENTE: 800 gr carne de porc 100 ml ulei o lingurita de mustar faina zahar sare piper
1Carnea se curata, se spala, se portioneaza, apoi se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Se scurge cratita de ulei, lasandu-se numai cat sa acopere fundul acesteia. 2Se caleste putina faina in acest ulei, apoi se adauga mustarul, se amesteca repede si se stinge cu o cana de apa calduta. Se lasa sa fiarba in continuare, adaugand zaharul si sarea.
SFAT Se serveste calda.
BAUTURA: Kekoporto
SUPA DE VITA CU TAITEI
INGREDIENTE: 400 gr carne de vita 100 gr taitei doi morcovi doua cepe o telina mica doua oua taitei
1Se spala carnea, se taie bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne. Cand sunt toate fierte, se scoate carnea si se strecoara supa.
2Se pune carnea la fiert in supa strecurata si se adauga taiteii. Se mai lasa 15 minute, dupa care se bat ouale si se pun deasupra.
SFAT Se serveste cu crutoane de paine prajita in unt.
VIN: Merlot
SNITELE DIN PIEPT DE PUI
INGREDIENTE: un piept de pui dezosat 100 gr faina doua oua 100 ml ulei 100 gr pesmet sare piper
1Se taie pieptul in felii de grosimea degetului mic, dupa care se bat cu ciocanul pentru snitele.
2Se trec prin faina, ou batut amestecat cu sare si piper, apoi prin pesmet. Se prajesc in ulei incins.
SFAT Se servesc simplu, cu cartofi prajiti, cu piure de cartofi sau cu diferite soteuri de legume.
VIN: Pinot Gris River Route
MAZARE CU CARNE DE PORC
INGREDIENTE: 500 gr carne de porc 800 gr mazare verde 100 ml ulei doua linguri de faina doua cepe doua linguri de bulion o lingura de zahar o legatura de marar sare
1Se spala carnea, se taie cubulete si se prajeste in uleiul bine incins. Dupa ce se scoate, se pune la prajit ceapa tocata marunt. Se adauga faina impreuna cu apa si bulion. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic.
2Se pune in sos mazarea fiarta separat. Se adauga mararul tocat si se potriveste cu zahar si sare, dupa care se mai lasa la fiert inca 15 minute.
SFAT Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.
VIN: Refosk barrique - Santomas
TUSLAMA DE BURTA
INGREDIENTE: 400 gr burta de vaca un kg picior de vaca patru morcovi o radacina de patrunjel 200 gr telina doua cepe trei foi de dafin doua linguri de faina 100 ml ulei doua oua 30 ml otet sare
1Burta si piciorul de vaca se spala bine si se freaca cu sare pana se albesc. Se oparesc, se curata si se pun la fiert. Dupa trei ore de fiert se pun doi morcovi, patrunjelul, telina, ceapa, foile de dafin si se mai fierbe o ora. Se taie carnea in cubulete.
2Morcovii ramasi se rad si se calesc in ulei, se adauga faina si se stinge cu zeama in care a fiert burta. Se mai fierbe 30 de minute si se strecoara. Se adauga peste carne galbenusurile de ou, otetul si se mai fierb 10 minute. La sfarsit se pune sare.
SFAT Se serveste calda.
VIN: Grand Cuvee
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA DE MORCOVI
INGREDIENTE: cinci morcovi trei cartofi doua cepe 50 gr margarina doua linguri de faina o legatura de patrunjel sare piper
1Legumele curatate si spalate se taie foarte marunt si se pun la fiert, in trei litri de apa, mai intai cartofii si apoi morcovii si ceapa. Dupa fierbere, toate sunt scoase si trecute prin sita.
2Intr-o tigaie se prepara un rantas, incingand margarina si calind faina. Cand aceasta se rumeneste, se stinge cu putina supa de la legume. Se mai fierbe 10 minute, apoi se toarna in supa. Se potriveste de sare, se pune putin piper si se mai lasa 10 minute sa fiarba, apoi presaram verdeata tocata.
SFAT Se serveste calda.
BAUTURA: Tuica
SUPA DE CONOPIDA
INGREDIENTE: 500 gr conopida 25 gr margarina doua linguri de faina sare piper
1Se spala conopida in mai multe ape, se curata si se desface in buchetele, apoi se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si putina sare. Se lasa 15 minute, pana se inmoaie, dupa care se ia de pe foc. Jumatate de conopida se paseaza si se trece prin sita.
2Intr-o cratita, se pune margarina si cand s-a infierbantat, se adauga faina. Se caleste putin, apoi se stinge cu zeama in care a fiert conopida. Se adauga conopida pasata, se mai fierbe 5 minute, apoi se pun si buchetelele intregi.
SFAT Se serveste calda.
VIN: Blanc de Roumanie - Val Duna
SALATA DE VARZA ALBA
INGREDIENTE: 600 gr varza alba doi morcovi 100 gr telina 20 ml ulei o lamaie o legatura de marar sare piper boia de ardei dulce
1Se curata varza, se spala, se toaca julien si se presara cu sare, dupa care se lasa 10 minute. Intre timp, morcovii si telina se curata, se spala, apoi se dau pe razatoare. Dupa ce se scurge varza de zeama care s-a lasat, se amesteca cu morcovii si telina.
2In alt castron se toarna uleiul, se pune zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Se toarna sosul peste salata si se presara cu marar tocat fin.
SFAT Se serveste cu garnitura de pilaf.
BAUTURA: -
SALATA DE CONOPIDA CU MAIONEZA
INGREDIENTE: 500 gr conopida 50 ml ulei 25 ml otet 50 gr maioneza o lamaie sare piper
1Se curata conopida, se spala bine si se opareste in apa clocotita cu putina sare. Se lasa pana se raceste, apoi se taie in buchetele.
2Se pregateste un sos din ulei, otet, sare si piper. Se toarna peste conopida. Se lasa 15 minute sa se raceasca, dupa care se pune deasupra maioneza.
SFAT Se serveste rece cu zeama de lamaie.
VIN: Riesling Italian
SALATA DE ARDEI COPTI
INGREDIENTE: un kg ardei capia 100 ml ulei 50 ml otet sare
1Se spala ardeii, se zvanta si se pun la foc pe o tava incinsa, intorcandu-se pe toate fetele. Dupa ce s-au innegrit se pun intr-o cratita, se presara cu sare si se lasa 20 de minute acoperiti cu un capac.
2Se curata de coaja, se lasa la scurs, se asaza intr-un castron, se adauga ulei, otet si sare dupa gust.
SFAT Poate fi folosita ca garnitura pentru diverse fripturi.
BAUTURA: Tuica
CIORBA DE VARZA
INGREDIENTE: un kg de varza dulce 100 gr morcovi 100 gr patrunjel 100 gr orez 150 gr ceapa 100 gr pastarnac 2 l zeama de carne 60 gr unt 30 gr sare
1Se curata, se spala si se taie varza fideluta impreuna cu ceapa si zarzavatul.
2Se calesc in untul bine incins, dupa care se pun la fiert in 2 l zeama de carne (sau apa). Se lasa la foc mic 40 de minute, dupa care se adauga orezul fiert separat si limpezit cu apa rece. La sfarsit se adauga sare.
SFAT Se serveste rece.
VIN: Feteasca alba
CIORBA DE LEGUME
INGREDIENTE: 200 gr cartofi doi morcovi un pastarnac 100 gr telina doi ardei grasi o ceapa 50 ml ulei doua linguri de faina o legatura de patrunjel patru catei de usturoi sare, piper
1Se rumeneste faina intr-o tigaie si se stinge cu putina apa rece. Morcovii, pastarnacul, telina, ceapa si varza se spala si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala impreuna cu uleiul, faina si un praf de sare.
2Se pune apa cat sa le acopere si se inabusa, apoi se mai adauga doi litri de apa si se lasa sa clocoteasca. Se adauga cartofii taiati in cubulete, apoi ardeiul si rosiile, tocate marunt.
SFAT Se serveste cu crutoane.
BAUTURA: Tuica
CIULAMA DE CIUPERCI
INGREDIENTE: 400 gr de ciuperci 100 gr faina 600 ml lapte 100 gr unt o legatura de patrunjel sare piper
1Ciupercile se curata, se spala bine in mai multe ape, se scurg si se taie in feliute subtiri. Intr-o tigaie se topeste jumatate din cantitatea de unt si se pun ciupercile sa se inabuse, cu o lingura de apa.
2Separat se dizolva faina in 100 ml de lapte rece si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt incins. Se adauga si restul de lapte si ciupercile. Se potriveste de sare si piper. Se mai fierbe 30 de minute.
SFAT Se serveste calda, cu o lingura de unt si patrunjel fin tocat deasupra.
VIN: Riesling Italian PREPARATE DIN PESTE
doua conserve de hamsii doua oua trei castraveti un ardei gras o ceapa ulei marar patrunjel otet sare rosii
1Se pun castravetii, salata, ardeiul si ceapa - toate tocate marunt - apoi hamsiile. Se amesteca bine.
2Se face sosul cu uleiul de hamsii, patrunjel, marar, o lingurita de otet, un varf de cutit de piper si foarte putina sare. Se toarna peste salata si se amesteca din nou, apoi se pune pe platou.
SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: La Vie Chardonnay
FRIGARUI CU PESTE
INGREDIENTE: 600 gr file de peste 100 gr felii de ananas din conserva 200 gr mandarine un ardei gras rosu doua linguri de miere doua linguri ulei o lingura sos de soia sos Tabasco (foarte picant) sare piper
1 Pestele se taie in bucati potrivite.
2Se amesteca mierea cu o lingura de ulei si sosul de soia. Se condimenteaza cu tabasco, sare si piper.
3Bucatile de peste, ananas, mandarine si ardei gras se infig alternativ pe o frigaruie, unsa cu putin ulei. Pe deasupra se ung cu glazura de miere si se frig 15-20 de minute. In acest timp se intorc frecvent.
SFAT Foarte potrivite pentru o masa in aer liber.
VIN: Pinot Gris River Route
BORS PESCARESC
INGREDIENTE: un kilogram de peste doi morcovi doua cepe doi cartofi leustean sare bors 30 gr orez patrunjel doua rosii un ardei gras mic ardei iute
1Ceapa, patrunjelul si morcovii se taie marunt si se pun la fiert cu apa si orezul. Dupa 20 de minute se pun cartofii taiati marunt, ardeiul si rosiile, se mai lasa 10 minute la fiert, se adauga pestele, taiat bucati potrivite si se sareaza.
2Dupa ce a fiert pestele, se acreste, dupa gust, cu borsul fiert separat. La sfarsit, se pune leusteanul tocat marunt.
SFAT Pentru reusita serviti ciorba cu ardei iute.
VIN: Sauvignon Blanc
SALATA PESCAREASCA
INGREDIENTE: 400 gr peste 100 ml ulei un ou o lingura de mustar 10 ml otet o salata verde doua rosii o ceapa o lamaie o legatura de marar si doua de patrunjel sare piper
1Pestele portionat se pune la fiert in bain-marie. Se prepara un sos vinegret din mustar, o lingurita de otet, sare si piper.
2Un ou fiert tare si zdrobit cu furculita se amesteca cu sosul, adaugand uleiul si jumatate din cantitatea de patrunjel, tocat marunt. Se adauga salata si restul de verdeturi.
3Rosiile oparite se taie marunt si se pun peste salata. Se orneaza cu bucati de peste si lamaie.
SFAT Se poate stoarce deasupra sucul unei lamai.
VIN: Blanc de Roumanie
PESTE CU LEGUME
INGREDIENTE: 400 gr peste doua rosii doi ardei grasi un morcov 150 gr mazare 100 ml suc de rosii o legatura de marar 100 ml ulei cimbru piper sare
1Se spala pestele si se curata. Legumele se spala si se taie in feliute. Pestele se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune pe un platou.
2In acelasi ulei se prajesc legumele ramase cu 50 ml de suc de rosii. Cand sunt gata pe trei sferturi, se adauga usturoiul pisat si condimentele. Sosul astfel format se pune peste peste si se presara cu verdeata si condimente dupa gust.
SFAT Se serveste cu suc de rosii.
VIN: Rose Val Duna
VARZA CU PESTE
INGREDIENTE: 800 gr varza 400 gr peste 500 gr rosii 100 gr untura sare piper
1Pestele spalat, curatat si portionat se prajeste in 50 ml untura bine incinsa. Se scoate pe un platou.
2Varza taiata marunt se pune in restul de untura, se lasa cinci minute, dupa care se pun rosiile date pe razatoare. Se lasa 30 de minute, apoi se sareaza si se pune un varf de cutit de piper. Se serveste cu pestele deja prajit.
SFAT Este mai gustoasa calda.
VIN: Pinot Gris
SALATA DE FILE DE MACROU
INGREDIENTE: 600 gr file de macrou un ardei gras o ceapa ulei marar patrunjel otet sare
1Ardeiul si ceapa tocate marunt se amesteca cu fileurile de macrou. Se adauga otet, ulei si se presara verdeata tocata marunt.
2Se pune sare si un varf de cutit de piper.
SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: Sauvignon Blanc Val Duna
ZACUSCA CU CRAP
INGREDIENTE: 1,2 kilograme crap fara cap trei morcovi doua rosii o radacina de albitura si patrunjel o ceapa 250 gr castraveti murati 80 gr masline 120 ml vin alb doua linguri de pasta de tomate condimente
1Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. In acelasi ulei se calesc ceapa, morcovul, albitura, taiate felii. Se adauga condimentele si castravetii murati.
2Se fierbe totul cu pasta de tomate, vin si apa. Maslinele se toaca marunt si se adauga peste legume impreuna cu bucatile de peste. Se da la cuptor.
SFAT Se serveste calda sau rece cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.
VIN: Riesling
PREPARATE DULCI
CATAIF
INGREDIENTE: Foaie: trei oua 270 gr faina 200 gr zahar 150 ml apa 150 ml rom
Umplutura: un kg de frisca
1Din oua si faina se pregatesc taitei subtiri. Dupa ce s-au uscat, se pun intr-o tava mare. Se coc la cuptor circa 15 minute, pana cand se rumenesc putin. Zaharul se fierbe in doua-trei clocote, se pune romul. Foile se stropesc cu acest sirop si se lasa la cuptor pana ce absorb tot siropul. Dupa ce s-au intarit se taie in doua.
2O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm. Pe cea ramasa se pune un strat, de 3-4 cm grosime, de frisca si se acopera cu patratele obtinute din prima foaie. Cu un cutit bine ascutit se trece prin frisca si se taie si a doua foaie.
SFAT Este delicioasa atunci cand se serveste rece.
VIN: Kadarka Siller 2002
TARTA CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
aluat: 200 gr zahar 300 gr faina doua oua 100 ml untdelemn 2,5 gr praf de copt esenta de vanilie 100 ml lapte
umplutura 200 gr zahar un kg de portocale zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara portocalele, curatate si taiate, plus restul de zahar. Se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT Se poate servi calda, dar si rece.
VIN: Busuioaca de Bohotin
TARTA CU CIRESE
INGREDIENTE:
aluat 200 gr zahar 300 gr faina doua oua 100 ml untdelemn 2,5 gr praf de copt doua lingurite esenta de vanilie 100 ml lapte
umplutura 200 gr zahar un borcande dulceata de cirese trei pachete de zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara ciresele din dulceata, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT Tarta creste mai frumos daca ciresele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Kagor Ialoveni
PRAJITURA CASEI
INGREDIENTE:
aluat: patru linguri de zahar 500 gr faina doua oua patru linguri de ulei o lingura de lapte amoniac vanilie
crema un ou o lingura de faina 250 ml lapte 250 gr zahar 100 gr unt
1Se face un aluat din ingredientele de mai sus si apoi se imparte in trei bucati. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie, care se coace pe dosul tavii de aragaz (dupa ce a fost pudrata cu faina).
2Intr-un ceaun se caramelizeaza zaharul. Separat se bate oul cu faina si laptele si se toarna peste zaharul caramelizat, mestescand incontinuu. Se ia de pe foc dupa ce amestecul se ingroasa. Cand se mai raceste se adauga untul, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune crema intre foi.
SFAT Prajitura se taie si se serveste a doua zi, dupa ce se pudreaza cu zahar.
VIN: Tamaioasa romaneasca
TORT DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Blatul opt oua 200 gr zahar 100 gr ciocolata 150 gr faina
Crema 100 gr ciocolata 50 gr unt 200 gr miez de nuca
1Se separa albusurile de galbenusuri. Ciocolata se da pe razatoarea fina si se amesteca bine cu cele opt galbenusuri si zaharul timp de 20 de minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca usor in compozitie, impreuna cu faina. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie.
2Se coace la cuptor si cand s-a racit se umple cu crema obtinuta frecand untul spuma si adaugand ciocolata rasa, nucile prajite si tocate.
SFAT Se serveste ornat cu frisca si bucatele de fructe.
VIN: Pastoral
TARTA CU FRUCTE SI FRISCA
INGREDIENTE:
aluat 200 gr zahar 300 gr faina doua oua 100 ml ulei 2,5 gr praf de copt 500 gr frisca 100 ml lapte
umplutura 200 gr zahar 200 gr fructe un pachet de zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si uleiul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara fructele, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce se raceste, se orneaza cu frisca din abundenta.
SFAT Tarta creste bine daca fructele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Amfora Late Harvest
PRAJITURA PASIUNII
INGREDIENTE: 85 gr ciocolata de menaj 85 gr ciocolata alba 85 gr ciocolata cu lapte o lingurita cacao 60 gr smantana trei foi gelatina doua galbenusuri patru albusuri trei linguri cafea tare 45 gr unt
1 Ciocolata cu lapte si 30 gr smantana se fierb intr-un vas, pe bain-marie. Cand s-a topit ciocolata, se adauga o foaie si jumatate de gelatina inmuiata in apa rece. Se incorporeaza un albus batut tare si se toarna totul intr-o forma.
2Separat, se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile, ciocolata menaj topita si trei albusuri batute spuma. Se toarna peste primul amestec din tava. La sfarsit se toarna si ultimul amestec - ciocolata alba topita, 20 gr smantana si se adauga restul de gelatina. Se tine tava la frigider 12 ore, ca sa se intareasca.
SFAT Se poate orna cu diferite fructe
VIN: Shiraz
RULADA ELVETIANA
INGREDIENTE:
Aluatul cinci oua 150 gr zahar 150 gr faina
Umplutura 150 gr gem de prune sau din alte fructe
1Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc si apoi se adauga faina treptat, amestecand usor. Albusurile batute spuma se incorporeaza in compozitie. Se tapeteaza o tava cu hartie si se toarna compozitia. Se lasa la cuptor 10 minute.
2Se intinde pe masa un servet curat, peste care se presara faina. Se pune foaia pe servet si se intinde gemul deasupra, apoi se ruleaza. Se taie si se pudreaza cu zahar.
SFAT Rulada este mai usor de taiat dupa cateva ore de stat in frigider.
VIN: Malaga
SUPA DE GAINA CU OREZ
INGREDIENTE:
1Gaina intreaga, curatata si spalata, se pune la fiert cu trei litri de apa si cu putina sare. In timpul fierberii se aduna spuma. Dupa ce a fiert se scoate pe o farfurie, iar dupa ce se raceste se taie in bucati marunte.
2Cartofii, curatati si spalati, se taie cubulete si se adauga la supa impreuna cu orezul. Cand totul este fiert, se adauga carnea taiata foarte marunt, se potriveste de sare si se mai da in clocot. La sfarsit se presara deasupra patrunjel verde.
SFAT Se serveste imediat.
BAUTURA: Rachiu alb
SALATA DECRUDITATI CU SUNCA PRESATA
![]() |
INGREDIENTE:
1Telina, morcovii si merele se curata si se spala, dupa care se dau pe razatoare. Sunca presata se taie in cubulete. Toate acestea se amesteca bine intr-un bol. Se presara un praf de sare si unul de piper.
SFAT Se serveste pe loc.
VIN: Cabernet Sauvignon
PUI UMPLUT
![]() |
INGREDIENTE:
1Se curata puiul, se spala, i se scot maruntaiele si se toaca marunt. Intr-o tigaie se topeste untul si se rumeneste pesmetul.
2Se amesteca maruntaiele cu ouale, cu pesmetul, smantana, mararul si patrunjelul tocate marunt, sare si piper. Se omogenizeaza compozitia si se umple puiul cu ea, dupa care se indeasa si o jumatate de mar. Se pune intr-o tava unsa cu unt, dandu-se la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
SFAT Se serveste cald.
VIN: Chardonnay La Cetate
FRIPTURA DE PORC CU SOS DE MUSTAR
![]() |
INGREDIENTE:
1Carnea se curata, se spala, se portioneaza, apoi se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Se scurge cratita de ulei, lasandu-se numai cat sa acopere fundul acesteia. 2Se caleste putina faina in acest ulei, apoi se adauga mustarul, se amesteca repede si se stinge cu o cana de apa calduta. Se lasa sa fiarba in continuare, adaugand zaharul si sarea.
SFAT Se serveste calda.
BAUTURA: Kekoporto
SUPA DE VITA CU TAITEI
![]() |
INGREDIENTE:
1Se spala carnea, se taie bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne. Cand sunt toate fierte, se scoate carnea si se strecoara supa.
2Se pune carnea la fiert in supa strecurata si se adauga taiteii. Se mai lasa 15 minute, dupa care se bat ouale si se pun deasupra.
SFAT Se serveste cu crutoane de paine prajita in unt.
VIN: Merlot
SNITELE DIN PIEPT DE PUI
![]() |
INGREDIENTE:
1Se taie pieptul in felii de grosimea degetului mic, dupa care se bat cu ciocanul pentru snitele.
2Se trec prin faina, ou batut amestecat cu sare si piper, apoi prin pesmet. Se prajesc in ulei incins.
SFAT Se servesc simplu, cu cartofi prajiti, cu piure de cartofi sau cu diferite soteuri de legume.
VIN: Pinot Gris River Route
MAZARE CU CARNE DE PORC
![]() |
INGREDIENTE:
1Se spala carnea, se taie cubulete si se prajeste in uleiul bine incins. Dupa ce se scoate, se pune la prajit ceapa tocata marunt. Se adauga faina impreuna cu apa si bulion. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic.
2Se pune in sos mazarea fiarta separat. Se adauga mararul tocat si se potriveste cu zahar si sare, dupa care se mai lasa la fiert inca 15 minute.
SFAT Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.
VIN: Refosk barrique - Santomas
TUSLAMA DE BURTA
![]() |
INGREDIENTE:
1Burta si piciorul de vaca se spala bine si se freaca cu sare pana se albesc. Se oparesc, se curata si se pun la fiert. Dupa trei ore de fiert se pun doi morcovi, patrunjelul, telina, ceapa, foile de dafin si se mai fierbe o ora. Se taie carnea in cubulete.
2Morcovii ramasi se rad si se calesc in ulei, se adauga faina si se stinge cu zeama in care a fiert burta. Se mai fierbe 30 de minute si se strecoara. Se adauga peste carne galbenusurile de ou, otetul si se mai fierb 10 minute. La sfarsit se pune sare.
SFAT Se serveste calda.
VIN: Grand Cuvee
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA DE MORCOVI
![]() |
INGREDIENTE:
1Legumele curatate si spalate se taie foarte marunt si se pun la fiert, in trei litri de apa, mai intai cartofii si apoi morcovii si ceapa. Dupa fierbere, toate sunt scoase si trecute prin sita.
2Intr-o tigaie se prepara un rantas, incingand margarina si calind faina. Cand aceasta se rumeneste, se stinge cu putina supa de la legume. Se mai fierbe 10 minute, apoi se toarna in supa. Se potriveste de sare, se pune putin piper si se mai lasa 10 minute sa fiarba, apoi presaram verdeata tocata.
SFAT Se serveste calda.
BAUTURA: Tuica
SUPA DE CONOPIDA
![]() |
INGREDIENTE:
1Se spala conopida in mai multe ape, se curata si se desface in buchetele, apoi se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si putina sare. Se lasa 15 minute, pana se inmoaie, dupa care se ia de pe foc. Jumatate de conopida se paseaza si se trece prin sita.
2Intr-o cratita, se pune margarina si cand s-a infierbantat, se adauga faina. Se caleste putin, apoi se stinge cu zeama in care a fiert conopida. Se adauga conopida pasata, se mai fierbe 5 minute, apoi se pun si buchetelele intregi.
SFAT Se serveste calda.
VIN: Blanc de Roumanie - Val Duna
SALATA DE VARZA ALBA
![]() |
INGREDIENTE:
1Se curata varza, se spala, se toaca julien si se presara cu sare, dupa care se lasa 10 minute. Intre timp, morcovii si telina se curata, se spala, apoi se dau pe razatoare. Dupa ce se scurge varza de zeama care s-a lasat, se amesteca cu morcovii si telina.
2In alt castron se toarna uleiul, se pune zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Se toarna sosul peste salata si se presara cu marar tocat fin.
SFAT Se serveste cu garnitura de pilaf.
BAUTURA: -
SALATA DE CONOPIDA CU MAIONEZA
![]() |
INGREDIENTE:
1Se curata conopida, se spala bine si se opareste in apa clocotita cu putina sare. Se lasa pana se raceste, apoi se taie in buchetele.
2Se pregateste un sos din ulei, otet, sare si piper. Se toarna peste conopida. Se lasa 15 minute sa se raceasca, dupa care se pune deasupra maioneza.
SFAT Se serveste rece cu zeama de lamaie.
VIN: Riesling Italian
SALATA DE ARDEI COPTI
![]() |
INGREDIENTE:
1Se spala ardeii, se zvanta si se pun la foc pe o tava incinsa, intorcandu-se pe toate fetele. Dupa ce s-au innegrit se pun intr-o cratita, se presara cu sare si se lasa 20 de minute acoperiti cu un capac.
2Se curata de coaja, se lasa la scurs, se asaza intr-un castron, se adauga ulei, otet si sare dupa gust.
SFAT Poate fi folosita ca garnitura pentru diverse fripturi.
BAUTURA: Tuica
CIORBA DE VARZA
![]() |
INGREDIENTE:
1Se curata, se spala si se taie varza fideluta impreuna cu ceapa si zarzavatul.
2Se calesc in untul bine incins, dupa care se pun la fiert in 2 l zeama de carne (sau apa). Se lasa la foc mic 40 de minute, dupa care se adauga orezul fiert separat si limpezit cu apa rece. La sfarsit se adauga sare.
SFAT Se serveste rece.
VIN: Feteasca alba
CIORBA DE LEGUME
![]() |
INGREDIENTE:
1Se rumeneste faina intr-o tigaie si se stinge cu putina apa rece. Morcovii, pastarnacul, telina, ceapa si varza se spala si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala impreuna cu uleiul, faina si un praf de sare.
2Se pune apa cat sa le acopere si se inabusa, apoi se mai adauga doi litri de apa si se lasa sa clocoteasca. Se adauga cartofii taiati in cubulete, apoi ardeiul si rosiile, tocate marunt.
SFAT Se serveste cu crutoane.
BAUTURA: Tuica
CIULAMA DE CIUPERCI
![]() |
INGREDIENTE:
1Ciupercile se curata, se spala bine in mai multe ape, se scurg si se taie in feliute subtiri. Intr-o tigaie se topeste jumatate din cantitatea de unt si se pun ciupercile sa se inabuse, cu o lingura de apa.
2Separat se dizolva faina in 100 ml de lapte rece si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt incins. Se adauga si restul de lapte si ciupercile. Se potriveste de sare si piper. Se mai fierbe 30 de minute.
SFAT Se serveste calda, cu o lingura de unt si patrunjel fin tocat deasupra.
VIN: Riesling Italian
1Se pun castravetii, salata, ardeiul si ceapa - toate tocate marunt - apoi hamsiile. Se amesteca bine.
2Se face sosul cu uleiul de hamsii, patrunjel, marar, o lingurita de otet, un varf de cutit de piper si foarte putina sare. Se toarna peste salata si se amesteca din nou, apoi se pune pe platou.
SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: La Vie Chardonnay
FRIGARUI CU PESTE
![]() |
INGREDIENTE:
1 Pestele se taie in bucati potrivite.
2Se amesteca mierea cu o lingura de ulei si sosul de soia. Se condimenteaza cu tabasco, sare si piper.
3Bucatile de peste, ananas, mandarine si ardei gras se infig alternativ pe o frigaruie, unsa cu putin ulei. Pe deasupra se ung cu glazura de miere si se frig 15-20 de minute. In acest timp se intorc frecvent.
SFAT Foarte potrivite pentru o masa in aer liber.
VIN: Pinot Gris River Route
BORS PESCARESC
![]() |
INGREDIENTE:
1Ceapa, patrunjelul si morcovii se taie marunt si se pun la fiert cu apa si orezul. Dupa 20 de minute se pun cartofii taiati marunt, ardeiul si rosiile, se mai lasa 10 minute la fiert, se adauga pestele, taiat bucati potrivite si se sareaza.
2Dupa ce a fiert pestele, se acreste, dupa gust, cu borsul fiert separat. La sfarsit, se pune leusteanul tocat marunt.
SFAT Pentru reusita serviti ciorba cu ardei iute.
VIN: Sauvignon Blanc
SALATA PESCAREASCA
![]() |
INGREDIENTE:
1Pestele portionat se pune la fiert in bain-marie. Se prepara un sos vinegret din mustar, o lingurita de otet, sare si piper.
2Un ou fiert tare si zdrobit cu furculita se amesteca cu sosul, adaugand uleiul si jumatate din cantitatea de patrunjel, tocat marunt. Se adauga salata si restul de verdeturi.
3Rosiile oparite se taie marunt si se pun peste salata. Se orneaza cu bucati de peste si lamaie.
SFAT Se poate stoarce deasupra sucul unei lamai.
VIN: Blanc de Roumanie
PESTE CU LEGUME
![]() |
INGREDIENTE:
1Se spala pestele si se curata. Legumele se spala si se taie in feliute. Pestele se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune pe un platou.
2In acelasi ulei se prajesc legumele ramase cu 50 ml de suc de rosii. Cand sunt gata pe trei sferturi, se adauga usturoiul pisat si condimentele. Sosul astfel format se pune peste peste si se presara cu verdeata si condimente dupa gust.
SFAT Se serveste cu suc de rosii.
VIN: Rose Val Duna
VARZA CU PESTE
![]() |
INGREDIENTE:
1Pestele spalat, curatat si portionat se prajeste in 50 ml untura bine incinsa. Se scoate pe un platou.
2Varza taiata marunt se pune in restul de untura, se lasa cinci minute, dupa care se pun rosiile date pe razatoare. Se lasa 30 de minute, apoi se sareaza si se pune un varf de cutit de piper. Se serveste cu pestele deja prajit.
SFAT Este mai gustoasa calda.
VIN: Pinot Gris
SALATA DE FILE DE MACROU
![]() |
INGREDIENTE:
1Ardeiul si ceapa tocate marunt se amesteca cu fileurile de macrou. Se adauga otet, ulei si se presara verdeata tocata marunt.
2Se pune sare si un varf de cutit de piper.
SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: Sauvignon Blanc Val Duna
ZACUSCA CU CRAP
![]() |
INGREDIENTE:
1Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. In acelasi ulei se calesc ceapa, morcovul, albitura, taiate felii. Se adauga condimentele si castravetii murati.
2Se fierbe totul cu pasta de tomate, vin si apa. Maslinele se toaca marunt si se adauga peste legume impreuna cu bucatile de peste. Se da la cuptor.
SFAT Se serveste calda sau rece cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.
VIN: Riesling
PREPARATE DULCI
![]() |
CATAIF
INGREDIENTE: Foaie:
Umplutura:
1Din oua si faina se pregatesc taitei subtiri. Dupa ce s-au uscat, se pun intr-o tava mare. Se coc la cuptor circa 15 minute, pana cand se rumenesc putin. Zaharul se fierbe in doua-trei clocote, se pune romul. Foile se stropesc cu acest sirop si se lasa la cuptor pana ce absorb tot siropul. Dupa ce s-au intarit se taie in doua.
2O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm. Pe cea ramasa se pune un strat, de 3-4 cm grosime, de frisca si se acopera cu patratele obtinute din prima foaie. Cu un cutit bine ascutit se trece prin frisca si se taie si a doua foaie.
SFAT Este delicioasa atunci cand se serveste rece.
VIN: Kadarka Siller 2002
TARTA CU PORTOCALE
![]() |
INGREDIENTE:
aluat:
umplutura
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara portocalele, curatate si taiate, plus restul de zahar. Se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT Se poate servi calda, dar si rece.
VIN: Busuioaca de Bohotin
TARTA CU CIRESE
![]() |
INGREDIENTE:
aluat
umplutura
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara ciresele din dulceata, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT Tarta creste mai frumos daca ciresele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Kagor Ialoveni
PRAJITURA CASEI
![]() |
INGREDIENTE:
aluat:
crema
1Se face un aluat din ingredientele de mai sus si apoi se imparte in trei bucati. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie, care se coace pe dosul tavii de aragaz (dupa ce a fost pudrata cu faina).
2Intr-un ceaun se caramelizeaza zaharul. Separat se bate oul cu faina si laptele si se toarna peste zaharul caramelizat, mestescand incontinuu. Se ia de pe foc dupa ce amestecul se ingroasa. Cand se mai raceste se adauga untul, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune crema intre foi.
SFAT Prajitura se taie si se serveste a doua zi, dupa ce se pudreaza cu zahar.
VIN: Tamaioasa romaneasca
TORT DE CIOCOLATA
![]() |
INGREDIENTE:
Blatul
Crema
1Se separa albusurile de galbenusuri. Ciocolata se da pe razatoarea fina si se amesteca bine cu cele opt galbenusuri si zaharul timp de 20 de minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca usor in compozitie, impreuna cu faina. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie.
2Se coace la cuptor si cand s-a racit se umple cu crema obtinuta frecand untul spuma si adaugand ciocolata rasa, nucile prajite si tocate.
SFAT Se serveste ornat cu frisca si bucatele de fructe.
VIN: Pastoral
TARTA CU FRUCTE SI FRISCA
![]() |
INGREDIENTE:
aluat
umplutura
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si uleiul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara fructele, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce se raceste, se orneaza cu frisca din abundenta.
SFAT Tarta creste bine daca fructele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Amfora Late Harvest
PRAJITURA PASIUNII
![]() |
INGREDIENTE:
1 Ciocolata cu lapte si 30 gr smantana se fierb intr-un vas, pe bain-marie. Cand s-a topit ciocolata, se adauga o foaie si jumatate de gelatina inmuiata in apa rece. Se incorporeaza un albus batut tare si se toarna totul intr-o forma.
2Separat, se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile, ciocolata menaj topita si trei albusuri batute spuma. Se toarna peste primul amestec din tava. La sfarsit se toarna si ultimul amestec - ciocolata alba topita, 20 gr smantana si se adauga restul de gelatina. Se tine tava la frigider 12 ore, ca sa se intareasca.
SFAT Se poate orna cu diferite fructe
VIN: Shiraz
RULADA ELVETIANA
![]() |
INGREDIENTE:
Aluatul
Umplutura
1Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc si apoi se adauga faina treptat, amestecand usor. Albusurile batute spuma se incorporeaza in compozitie. Se tapeteaza o tava cu hartie si se toarna compozitia. Se lasa la cuptor 10 minute.
2Se intinde pe masa un servet curat, peste care se presara faina. Se pune foaia pe servet si se intinde gemul deasupra, apoi se ruleaza. Se taie si se pudreaza cu zahar.
SFAT Rulada este mai usor de taiat dupa cateva ore de stat in frigider.
VIN: Malaga
Citeşte mai multe despre:
arhiva jurnalul, sare, intr-o, carne, caldă, ciocolata, supă, lapte, minute, lămăie, pătrunjel, rece, zahăr, ulei, piper, peştele, legătură, ceapa, roşii, zahărul, ardei, varza, conopidă, oţet, făină, salata, linguri, legume, lingura, morcovi, lasa, ingrediente, sfat, taie, curata, cuptor, spala, serveste, preparate, zeama, fiert, fierbe, tocat, amesteca, marunt, toarna, spuma, presara, telina, marar, tava, frisca, restul, morcovii, sfarsit, bucati

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....
Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...
Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...
Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...
Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...
Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...