x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, preparate din legume, preparate din peste si prepa

RETETE : Preparate din carne, preparate din legume, preparate din peste si prepa

03 Noi 2004   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE  

SUPA DE GAINA CU OREZ  
INGREDIENTE:

  • o gaina
  • 150 gr orez
  • trei cartofi
  • patrunjel verde tocat
  • sare  
    1Gaina intreaga, curatata si spalata, se pune la fiert cu trei litri de apa si cu putina sare. In timpul fierberii se aduna spuma. Dupa ce a fiert se scoate pe o farfurie, iar dupa ce se raceste se taie in bucati marunte.  
    2Cartofii, curatati si spalati, se taie cubulete si se adauga la supa impreuna cu orezul. Cand totul este fiert, se adauga carnea taiata foarte marunt, se potriveste de sare si se mai da in clocot. La sfarsit se presara deasupra patrunjel verde.  
    SFAT Se serveste imediat.  
    BAUTURA: Rachiu alb  

     
    SALATA DECRUDITATI CU SUNCA PRESATA
     
    INGREDIENTE:
  • patru morcovi
  • o telina mare
  • patru mere
  • 300 gr sunca presata
  • sare
  • piper  

    1Telina, morcovii si merele se curata si se spala, dupa care se dau pe razatoare. Sunca presata se taie in cubulete. Toate acestea se amesteca bine intr-un bol. Se presara un praf de sare si unul de piper.  
    SFAT Se serveste pe loc.  
    VIN: Cabernet Sauvignon  

     
    PUI UMPLUT
     
    INGREDIENTE:
  • un pui de 1 kilogram
  • doua oua
  • doua linguri de pesmet
  • un mar
  • 40 gr unt
  • 50 gr smantana
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper  

    1Se curata puiul, se spala, i se scot maruntaiele si se toaca marunt. Intr-o tigaie se topeste untul si se rumeneste pesmetul.  
    2Se amesteca maruntaiele cu ouale, cu pesmetul, smantana, mararul si patrunjelul tocate marunt, sare si piper. Se omogenizeaza compozitia si se umple puiul cu ea, dupa care se indeasa si o jumatate de mar. Se pune intr-o tava unsa cu unt, dandu-se la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.  
    SFAT Se serveste cald.  
    VIN: Chardonnay La Cetate  

     
    FRIPTURA DE PORC CU SOS DE MUSTAR
     
    INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de porc
  • 100 ml ulei
  • o lingurita de mustar
  • faina
  • zahar
  • sare
  • piper  
    1Carnea se curata, se spala, se portioneaza, apoi se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Se scurge cratita de ulei, lasandu-se numai cat sa acopere fundul acesteia.  2Se caleste putina faina in acest ulei, apoi se adauga mustarul, se amesteca repede si se stinge cu o cana de apa calduta. Se lasa sa fiarba in continuare, adaugand zaharul si sarea.  
    SFAT Se serveste calda.  
    BAUTURA: Kekoporto  

     
    SUPA DE VITA CU TAITEI
     
    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de vita
  • 100 gr taitei
  • doi morcovi
  • doua cepe
  • o telina mica
  • doua oua
  • taitei  
    1Se spala carnea, se taie bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne. Cand sunt toate fierte, se scoate carnea si se strecoara supa.  
    2Se pune carnea la fiert in supa strecurata si se adauga taiteii. Se mai lasa 15 minute, dupa care se bat ouale si se pun deasupra.  
    SFAT Se serveste cu crutoane de paine prajita in unt.  
    VIN: Merlot  

     
    SNITELE DIN PIEPT DE PUI
     
    INGREDIENTE:
  • un piept de pui dezosat
  • 100 gr faina
  • doua oua
  • 100 ml ulei
  • 100 gr pesmet
  • sare
  • piper  
    1Se taie pieptul in felii de grosimea degetului mic, dupa care se bat cu ciocanul pentru snitele.  
    2Se trec prin faina, ou batut amestecat cu sare si piper, apoi prin pesmet. Se prajesc in ulei incins.  
    SFAT Se servesc simplu, cu cartofi prajiti, cu piure de cartofi sau cu diferite soteuri de legume.  
    VIN: Pinot Gris River Route  


    MAZARE CU CARNE DE PORC
     
    INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de porc
  • 800 gr mazare verde
  • 100 ml ulei
  • doua linguri de faina
  • doua cepe
  • doua linguri de bulion
  • o lingura de zahar
  • o legatura de marar
  • sare  
    1Se spala carnea, se taie cubulete si se prajeste in uleiul bine incins. Dupa ce se scoate, se pune la prajit ceapa tocata marunt. Se adauga faina impreuna cu apa si bulion. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic.  
    2Se pune in sos mazarea fiarta separat. Se adauga mararul tocat si se potriveste cu zahar si sare, dupa care se mai lasa la fiert inca 15 minute.  
    SFAT Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.  
    VIN: Refosk barrique - Santomas  


    TUSLAMA DE BURTA
     
    INGREDIENTE:
  • 400 gr burta de vaca
  • un kg picior de vaca
  • patru morcovi
  • o radacina de patrunjel
  • 200 gr telina
  • doua cepe
  • trei foi de dafin
  • doua linguri de faina
  • 100 ml ulei
  • doua oua
  • 30 ml otet
  • sare  
    1Burta si piciorul de vaca se spala bine si se freaca cu sare pana se albesc. Se oparesc, se curata si se pun la fiert. Dupa trei ore de fiert se pun doi morcovi, patrunjelul, telina, ceapa, foile de dafin si se mai fierbe o ora. Se taie carnea in cubulete.  
    2Morcovii ramasi se rad si se calesc in ulei, se adauga faina si se stinge cu zeama in care a fiert burta. Se mai fierbe 30 de minute si se strecoara. Se adauga peste carne galbenusurile de ou, otetul si se mai fierb 10 minute. La sfarsit se pune sare.  
    SFAT Se serveste calda.  
    VIN: Grand Cuvee  
     

    PREPARATE DIN LEGUME  

    SUPA DE MORCOVI
     
    INGREDIENTE:
  • cinci morcovi
  • trei cartofi
  • doua cepe
  • 50 gr margarina
  • doua linguri de faina
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper  
    1Legumele curatate si spalate se taie foarte marunt si se pun la fiert, in trei litri de apa, mai intai cartofii si apoi morcovii si ceapa. Dupa fierbere, toate sunt scoase si trecute prin sita.  
    2Intr-o tigaie se prepara un rantas, incingand margarina si calind faina. Cand aceasta se rumeneste, se stinge cu putina supa de la legume. Se mai fierbe 10 minute, apoi se toarna in supa. Se potriveste de sare, se pune putin piper si se mai lasa 10 minute sa fiarba, apoi presaram verdeata tocata.  
    SFAT Se serveste calda.  
    BAUTURA: Tuica  


    SUPA DE CONOPIDA
     
    INGREDIENTE:
  • 500 gr conopida
  • 25 gr margarina
  • doua linguri de faina
  • sare
  • piper  
    1Se spala conopida in mai multe ape, se curata si se desface in buchetele, apoi se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si putina sare. Se lasa 15 minute, pana se inmoaie, dupa care se ia de pe foc. Jumatate de conopida se paseaza si se trece prin sita.  
    2Intr-o cratita, se pune margarina si cand s-a infierbantat, se adauga faina. Se caleste putin, apoi se stinge cu zeama in care a fiert conopida. Se adauga conopida pasata, se mai fierbe 5 minute, apoi se pun si buchetelele intregi.  
    SFAT Se serveste calda.  
    VIN: Blanc de Roumanie - Val Duna  

     
    SALATA DE VARZA ALBA
     
    INGREDIENTE:
  • 600 gr varza alba
  • doi morcovi
  • 100 gr telina
  • 20 ml ulei
  • o lamaie
  • o legatura de marar
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce  
    1Se curata varza, se spala, se toaca julien si se presara cu sare, dupa care se lasa 10 minute. Intre timp, morcovii si telina se curata, se spala, apoi se dau pe razatoare. Dupa ce se scurge varza de zeama care s-a lasat, se amesteca cu morcovii si telina.  
    2In alt castron se toarna uleiul, se pune zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Se toarna sosul peste salata si se presara cu marar tocat fin.  
    SFAT Se serveste cu garnitura de pilaf.  
    BAUTURA: -  

     
    SALATA DE CONOPIDA CU MAIONEZA
     
    INGREDIENTE:
  • 500 gr conopida
  • 50 ml ulei
  • 25 ml otet
  • 50 gr maioneza
  • o lamaie
  • sare
  • piper  
    1Se curata conopida, se spala bine si se opareste in apa clocotita cu putina sare. Se lasa pana se raceste, apoi se taie in buchetele.  
    2Se pregateste un sos din ulei, otet, sare si piper. Se toarna peste conopida. Se lasa 15 minute sa se raceasca, dupa care se pune deasupra maioneza.  
    SFAT Se serveste rece cu zeama de lamaie.  
    VIN: Riesling Italian  

     
    SALATA DE ARDEI COPTI
     
    INGREDIENTE:
  • un kg ardei capia
  • 100 ml ulei
  • 50 ml otet
  • sare  
    1Se spala ardeii, se zvanta si se pun la foc pe o tava incinsa, intorcandu-se pe toate fetele. Dupa ce s-au innegrit se pun intr-o cratita, se presara cu sare si se lasa 20 de minute acoperiti cu un capac.  
    2Se curata de coaja, se lasa la scurs, se asaza intr-un castron, se adauga ulei, otet si sare dupa gust.  
    SFAT Poate fi folosita ca garnitura pentru diverse fripturi.  
    BAUTURA: Tuica  

     
    CIORBA DE VARZA
     
    INGREDIENTE:
  • un kg de varza dulce
  • 100 gr morcovi
  • 100 gr patrunjel
  • 100 gr orez
  • 150 gr ceapa
  • 100 gr pastarnac
  • 2 l zeama de carne
  • 60 gr unt
  • 30 gr sare  
    1Se curata, se spala si se taie varza fideluta impreuna cu ceapa si zarzavatul.  
    2Se calesc in untul bine incins, dupa care se pun la fiert in 2 l zeama de carne (sau apa). Se lasa la foc mic 40 de minute, dupa care se adauga orezul fiert separat si limpezit cu apa rece. La sfarsit se adauga sare.  
    SFAT Se serveste rece.  
    VIN: Feteasca alba  


    CIORBA DE LEGUME
     
    INGREDIENTE:
  • 200 gr cartofi
  • doi morcovi
  • un pastarnac
  • 100 gr telina
  • doi ardei grasi
  • o ceapa
  • 50 ml ulei
  • doua linguri de faina
  • o legatura de patrunjel
  • patru catei de usturoi
  • sare, piper  
    1Se rumeneste faina intr-o tigaie si se stinge cu putina apa rece. Morcovii, pastarnacul, telina, ceapa si varza se spala si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala impreuna cu uleiul, faina si un praf de sare.  
    2Se pune apa cat sa le acopere si se inabusa, apoi se mai adauga doi litri de apa si se lasa sa clocoteasca. Se adauga cartofii taiati in cubulete, apoi ardeiul si rosiile, tocate marunt.  
    SFAT Se serveste cu crutoane.  
    BAUTURA: Tuica  


    CIULAMA DE CIUPERCI
     
    INGREDIENTE:
  • 400 gr de ciuperci
  • 100 gr faina
  • 600 ml lapte
  • 100 gr unt
  • o legatura de patrunjel
  • sare
  • piper  
    1Ciupercile se curata, se spala bine in mai multe ape, se scurg si se taie in feliute subtiri. Intr-o tigaie se topeste jumatate din cantitatea de unt si se pun ciupercile sa se inabuse, cu o lingura de apa.  
    2Separat se dizolva faina in 100 ml de lapte rece si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt incins. Se adauga si restul de lapte si ciupercile. Se potriveste de sare si piper. Se mai fierbe 30 de minute.  
    SFAT Se serveste calda, cu o lingura de unt si patrunjel fin tocat deasupra.  
    VIN: Riesling Italian
  • PREPARATE DIN PESTE


  • doua conserve de hamsii
  • doua oua
  • trei castraveti
  • un ardei gras
  • o ceapa
  • ulei
  • marar
  • patrunjel
  • otet
  • sare
  • rosii  
    1Se pun castravetii, salata, ardeiul si ceapa - toate tocate marunt - apoi hamsiile. Se amesteca bine.  
    2Se face sosul cu uleiul de hamsii, patrunjel, marar, o lingurita de otet, un varf de cutit de piper si foarte putina sare. Se toarna peste salata si se amesteca din nou, apoi se pune pe platou.  
    SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.  
    VIN: La Vie Chardonnay  

     

    FRIGARUI CU PESTE
     
    INGREDIENTE:
  • 600 gr file de peste
  • 100 gr felii de ananas din conserva
  • 200 gr mandarine
  • un ardei gras rosu
  • doua linguri de miere
  • doua linguri ulei
  • o lingura sos de soia
  • sos Tabasco (foarte picant)
  • sare
  • piper  
    1 Pestele se taie in bucati potrivite.  
    2Se amesteca mierea cu o lingura de ulei si sosul de soia. Se condimenteaza cu tabasco, sare si piper.  
    3Bucatile de peste, ananas, mandarine si ardei gras se infig alternativ pe o frigaruie, unsa cu putin ulei. Pe deasupra se ung cu glazura de miere si se frig 15-20 de minute. In acest timp se intorc frecvent.  
    SFAT Foarte potrivite pentru o masa in aer liber.  
    VIN: Pinot Gris River Route  

     
    BORS PESCARESC
     
    INGREDIENTE:
  • un kilogram de peste
  • doi morcovi
  • doua cepe
  • doi cartofi
  • leustean
  • sare
  • bors
  • 30 gr orez
  • patrunjel
  • doua rosii
  • un ardei gras mic
  • ardei iute  
    1Ceapa, patrunjelul si morcovii se taie marunt si se pun la fiert cu apa si orezul. Dupa 20 de minute se pun cartofii taiati marunt, ardeiul si rosiile, se mai lasa 10 minute la fiert, se adauga pestele, taiat bucati potrivite si se sareaza.  
    2Dupa ce a fiert pestele, se acreste, dupa gust, cu borsul fiert separat. La sfarsit, se pune leusteanul tocat marunt.  
    SFAT Pentru reusita serviti ciorba cu ardei iute.  
    VIN: Sauvignon Blanc  


    SALATA PESCAREASCA
     
    INGREDIENTE:
  • 400 gr peste
  • 100 ml ulei
  • un ou
  • o lingura de mustar
  • 10 ml otet
  • o salata verde
  • doua rosii
  • o ceapa
  • o lamaie
  • o legatura de marar si doua de patrunjel
  • sare
  • piper  
    1Pestele portionat se pune la fiert in bain-marie. Se prepara un sos vinegret din mustar, o lingurita de otet, sare si piper.  
    2Un ou fiert tare si zdrobit cu furculita se amesteca cu sosul, adaugand uleiul si jumatate din cantitatea de patrunjel, tocat marunt. Se adauga salata si restul de verdeturi.  
    3Rosiile oparite se taie marunt si se pun peste salata. Se orneaza cu bucati de peste si lamaie.  
    SFAT Se poate stoarce deasupra sucul unei lamai.  
    VIN: Blanc de Roumanie  


    PESTE CU LEGUME
     
    INGREDIENTE:
  • 400 gr peste
  • doua rosii
  • doi ardei grasi
  • un morcov
  • 150 gr mazare
  • 100 ml suc de rosii
  • o legatura de marar
  • 100 ml ulei
  • cimbru
  • piper
  • sare 
    1Se spala pestele si se curata. Legumele se spala si se taie in feliute. Pestele se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune pe un platou.  
    2In acelasi ulei se prajesc legumele ramase cu 50 ml de suc de rosii. Cand sunt gata pe trei sferturi, se adauga usturoiul pisat si condimentele. Sosul astfel format se pune peste peste si se presara cu verdeata si condimente dupa gust.  
    SFAT Se serveste cu suc de rosii.  
    VIN: Rose Val Duna  

     
    VARZA CU PESTE
     
    INGREDIENTE:
  • 800 gr varza
  • 400 gr peste
  • 500 gr rosii
  • 100 gr untura
  • sare
  • piper 
    1Pestele spalat, curatat si portionat se prajeste in 50 ml untura bine incinsa. Se scoate pe un platou. 
    2Varza taiata marunt se pune in restul de untura, se lasa cinci minute, dupa care se pun rosiile date pe razatoare. Se lasa 30 de minute, apoi se sareaza si se pune un varf de cutit de piper. Se serveste cu pestele deja prajit. 
    SFAT Este mai gustoasa calda. 
    VIN: Pinot Gris  


    SALATA DE FILE DE MACROU
     
    INGREDIENTE:
  • 600 gr file de macrou
  • un ardei gras
  • o ceapa
  • ulei
  • marar
  • patrunjel
  • otet
  • sare  
    1Ardeiul si ceapa tocate marunt se amesteca cu fileurile de macrou. Se adauga otet, ulei si se presara verdeata tocata marunt.  
    2Se pune sare si un varf de cutit de piper.  
    SFAT Se decoreaza cu felii de lamaie.  
    VIN: Sauvignon Blanc Val Duna  

     
    ZACUSCA CU CRAP
     
    INGREDIENTE:
  • 1,2 kilograme crap fara cap
  • trei morcovi
  • doua rosii
  • o radacina de albitura si patrunjel
  • o ceapa
  • 250 gr castraveti murati
  • 80 gr masline
  • 120 ml vin alb
  • doua linguri de pasta de tomate
  • condimente  

    1Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. In acelasi ulei se calesc ceapa, morcovul, albitura, taiate felii. Se adauga condimentele si castravetii murati.  
    2Se fierbe totul cu pasta de tomate, vin si apa. Maslinele se toaca marunt si se adauga peste legume impreuna cu bucatile de peste. Se da la cuptor.  
    SFAT Se serveste calda sau rece cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.  
    VIN: Riesling  

     

    PREPARATE DULCI
     

     CATAIF  
    INGREDIENTE: Foaie:
  • trei oua
  • 270 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 150 ml apa
  • 150 ml rom  
    Umplutura:
  • un kg de frisca  
    1Din oua si faina se pregatesc taitei subtiri. Dupa ce s-au uscat, se pun intr-o tava mare. Se coc la cuptor circa 15 minute, pana cand se rumenesc putin. Zaharul se fierbe in doua-trei clocote, se pune romul. Foile se stropesc cu acest sirop si se lasa la cuptor pana ce absorb tot siropul. Dupa ce s-au intarit se taie in doua.  
    2O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm. Pe cea ramasa se pune un strat, de 3-4 cm grosime, de frisca si se acopera cu patratele obtinute din prima foaie. Cu un cutit bine ascutit se trece prin frisca si se taie si a doua foaie.  
    SFAT Este delicioasa atunci cand se serveste rece.  
    VIN: Kadarka Siller 2002  

     
    TARTA CU PORTOCALE
     
    INGREDIENTE:  
    aluat:
  • 200 gr zahar
  • 300 gr faina
  • doua oua
  • 100 ml untdelemn
  • 2,5 gr praf de copt
  • esenta de vanilie
  • 100 ml lapte  

    umplutura
  • 200 gr zahar
  • un kg de portocale
  • zahar vanilat  
    1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.  
    2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara portocalele, curatate si taiate, plus restul de zahar. Se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.  
    SFAT Se poate servi calda, dar si rece.  
    VIN: Busuioaca de Bohotin  

     
    TARTA CU CIRESE
     
    INGREDIENTE:  
    aluat
  • 200 gr zahar
  • 300 gr faina
  • doua oua
  • 100 ml untdelemn
  • 2,5 gr praf de copt
  • doua lingurite esenta de vanilie
  • 100 ml lapte  

    umplutura
  • 200 gr zahar
  • un borcande dulceata de cirese
  • trei pachete de zahar vanilat  
    1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.  
    2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara ciresele din dulceata, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.  
    SFAT Tarta creste mai frumos daca ciresele nu sunt curatate de samburi.  
    VIN: Kagor Ialoveni  

     

    PRAJITURA CASEI
     
    INGREDIENTE:  
    aluat:
  • patru linguri de zahar
  • 500 gr faina
  • doua oua
  • patru linguri de ulei
  • o lingura de lapte
  • amoniac
  • vanilie  

    crema
  • un ou
  • o lingura de faina
  • 250 ml lapte
  • 250 gr zahar
  • 100 gr unt  

    1Se face un aluat din ingredientele de mai sus si apoi se imparte in trei bucati. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie, care se coace pe dosul tavii de aragaz (dupa ce a fost pudrata cu faina).  
    2Intr-un ceaun se caramelizeaza zaharul. Separat se bate oul cu faina si laptele si se toarna peste zaharul caramelizat, mestescand incontinuu. Se ia de pe foc dupa ce amestecul se ingroasa. Cand se mai raceste se adauga untul, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune crema intre foi.  
    SFAT Prajitura se taie si se serveste a doua zi, dupa ce se pudreaza cu zahar.  
    VIN: Tamaioasa romaneasca  

     
    TORT DE CIOCOLATA
     
    INGREDIENTE:  
    Blatul
  • opt oua
  • 200 gr zahar
  • 100 gr ciocolata
  • 150 gr faina  

    Crema
  • 100 gr ciocolata
  • 50 gr unt
  • 200 gr miez de nuca  
    1Se separa albusurile de galbenusuri. Ciocolata se da pe razatoarea fina si se amesteca bine cu cele opt galbenusuri si zaharul timp de 20 de minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca usor in compozitie, impreuna cu faina. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie.  
    2Se coace la cuptor si cand s-a racit se umple cu crema obtinuta frecand untul spuma si adaugand ciocolata rasa, nucile prajite si tocate.  
    SFAT Se serveste ornat cu frisca si bucatele de fructe.  
    VIN: Pastoral  


    TARTA CU FRUCTE SI FRISCA
     
    INGREDIENTE:  

    aluat
  • 200 gr zahar
  • 300 gr faina
  • doua oua
  • 100 ml ulei
  • 2,5 gr praf de copt
  • 500 gr frisca
  • 100 ml lapte  

    umplutura
  • 200 gr zahar
  • 200 gr fructe
  • un pachet de zahar vanilat  
    1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si uleiul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.  
    2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara fructele, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce se raceste, se orneaza cu frisca din abundenta.  
    SFAT Tarta creste bine daca fructele nu sunt curatate de samburi.  
    VIN: Amfora Late Harvest  

     

    PRAJITURA PASIUNII
     
    INGREDIENTE:
  • 85 gr ciocolata de menaj
  • 85 gr ciocolata alba
  • 85 gr ciocolata cu lapte
  • o lingurita cacao
  • 60 gr smantana
  • trei foi gelatina
  • doua galbenusuri
  • patru albusuri
  • trei linguri cafea tare
  • 45 gr unt  

    1 Ciocolata cu lapte si 30 gr smantana se fierb intr-un vas, pe bain-marie. Cand s-a topit ciocolata, se adauga o foaie si jumatate de gelatina inmuiata in apa rece. Se incorporeaza un albus batut tare si se toarna totul intr-o forma.  

    2Separat, se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile, ciocolata menaj topita si trei albusuri batute spuma. Se toarna peste primul amestec din tava. La sfarsit se toarna si ultimul amestec - ciocolata alba topita, 20 gr smantana si se adauga restul de gelatina. Se tine tava la frigider 12 ore, ca sa se intareasca.  

    SFAT Se poate orna cu diferite fructe  

    VIN: Shiraz  

     

    RULADA ELVETIANA
     

    INGREDIENTE:  
    Aluatul
  • cinci oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina  

    Umplutura
  • 150 gr gem de prune sau din alte fructe  
    1Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc si apoi se adauga faina treptat, amestecand usor. Albusurile batute spuma se incorporeaza in compozitie. Se tapeteaza o tava cu hartie si se toarna compozitia. Se lasa la cuptor 10 minute.  
    2Se intinde pe masa un servet curat, peste care se presara faina. Se pune foaia pe servet si se intinde gemul deasupra, apoi se ruleaza. Se taie si se pudreaza cu zahar.  
    SFAT Rulada este mai usor de taiat dupa cateva ore de stat in frigider.  
    VIN: Malaga
  • ×