PREPARATE DIN CARNE
SUPA DE GAINA CU OREZ
INGREDIENTE:
o gaina
150 gr orez
trei cartofi
patrunjel verde tocat
sare
1Gaina intreaga, curatata si spalata, se pune la fiert cu trei litri de apa si cu putina sare. In timpul fierberii se aduna spuma. Dupa ce a fiert se scoate pe o farfurie, iar dupa ce se raceste se taie in bucati marunte.
2Cartofii, curatati si spalati, se taie cubulete si se adauga la supa impreuna cu orezul. Cand totul este fiert, se adauga carnea taiata foarte marunt, se potriveste de sare si se mai da in clocot. La sfarsit se presara deasupra patrunjel verde.
SFAT
Se serveste imediat.
BAUTURA: Rachiu alb
SALATA DECRUDITATI CU SUNCA PRESATA
INGREDIENTE:
patru morcovi
o telina mare
patru mere
300 gr sunca
presata
sare
piper
1Telina, morcovii si merele se curata si se spala, dupa care se dau pe razatoare. Sunca presata se taie in cubulete. Toate acestea se amesteca bine intr-un bol. Se presara un praf de sare si unul de piper.
SFAT
Se serveste pe loc.
VIN: Cabernet Sauvignon
PUI UMPLUT
INGREDIENTE:
un pui de
1 kilogram
doua oua
doua linguri de pesmet
un mar
40 gr unt
50 gr smantana
o legatura
de marar
o legatura de patrunjel
sare
piper
1Se curata puiul, se spala, i se scot maruntaiele si se toaca marunt. Intr-o tigaie se topeste untul si se rumeneste pesmetul.
2Se amesteca maruntaiele cu ouale, cu pesmetul, smantana, mararul si patrunjelul tocate marunt, sare si piper. Se omogenizeaza compozitia si se umple puiul cu ea, dupa care se indeasa si o jumatate de mar. Se pune intr-o tava unsa cu unt, dandu-se la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste.
SFAT
Se serveste cald.
VIN: Chardonnay La Cetate
FRIPTURA DE PORC CU SOS DE MUSTAR
INGREDIENTE:
800 gr carne
de porc
100 ml ulei
o lingurita de mustar
faina
zahar
sare
piper
1Carnea se curata, se spala, se portioneaza, apoi se prajeste in ulei incins, pe ambele parti. Se scurge cratita de ulei, lasandu-se numai cat sa acopere fundul acesteia.
2Se caleste putina faina in acest ulei, apoi se adauga mustarul, se amesteca repede si se stinge cu o cana de apa calduta. Se lasa sa fiarba in continuare, adaugand zaharul si sarea.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Kekoporto
SUPA DE VITA CU TAITEI
INGREDIENTE:
400 gr carne de vita
100 gr taitei
doi morcovi
doua cepe
o telina mica
doua oua
taitei
1Se spala carnea, se taie bucati si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Morcovii, ceapa si telina se curata, se spala, se taie in sferturi si se pun la fiert in oala cu carne. Cand sunt toate fierte, se scoate carnea si se strecoara supa.
2Se pune carnea la fiert in supa strecurata si se adauga taiteii. Se mai lasa 15 minute, dupa care se bat ouale si se pun deasupra.
SFAT
Se serveste cu crutoane de paine prajita in unt.
VIN: Merlot
SNITELE DIN PIEPT DE PUI
INGREDIENTE:
un piept de pui dezosat
100 gr faina
doua oua
100 ml ulei
100 gr pesmet
sare
piper
1Se taie pieptul in felii de grosimea degetului mic, dupa care se bat cu ciocanul pentru snitele.
2Se trec prin faina, ou batut amestecat cu sare si piper, apoi prin pesmet. Se prajesc in ulei incins.
SFAT
Se servesc simplu, cu cartofi prajiti, cu piure de cartofi sau cu diferite soteuri de legume.
VIN: Pinot Gris River Route
MAZARE CU CARNE DE PORC
INGREDIENTE:
500 gr carne
de porc
800 gr mazare verde
100 ml ulei
doua linguri de faina
doua cepe
doua linguri
de bulion
o lingura de zahar
o legatura de marar
sare
1Se spala carnea, se taie cubulete si se prajeste in uleiul bine incins. Dupa ce se scoate, se pune la prajit ceapa tocata marunt. Se adauga faina impreuna cu apa si bulion. Se lasa sa fiarba 15 minute la foc mic.
2Se pune in sos mazarea fiarta separat. Se adauga mararul tocat si se potriveste cu zahar si sare, dupa care se mai lasa la fiert inca 15 minute.
SFAT
Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda.
VIN: Refosk barrique - Santomas
TUSLAMA DE BURTA
INGREDIENTE:
400 gr burta
de vaca
un kg picior
de vaca
patru morcovi
o radacina de patrunjel
200 gr telina
doua cepe
trei foi de dafin
doua linguri
de faina
100 ml ulei
doua oua
30 ml otet
sare
1Burta si piciorul de vaca se spala bine si se freaca cu sare pana se albesc. Se oparesc, se curata si se pun la fiert. Dupa trei ore de fiert se pun doi morcovi, patrunjelul, telina, ceapa, foile de dafin si se mai fierbe o ora. Se taie carnea in cubulete.
2Morcovii ramasi se rad si se calesc in ulei, se adauga faina si se stinge cu zeama in care a fiert burta. Se mai fierbe 30 de minute si se strecoara. Se adauga peste carne galbenusurile de ou, otetul si se mai fierb 10 minute. La sfarsit se pune sare.
SFAT
Se serveste calda.
VIN: Grand Cuvee
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA DE MORCOVI
INGREDIENTE:
cinci morcovi
trei cartofi
doua cepe
50 gr margarina
doua linguri de faina
o legatura de patrunjel
sare
piper
1Legumele curatate si spalate se taie foarte marunt si se pun la fiert, in trei litri de apa, mai intai cartofii si apoi morcovii si ceapa. Dupa fierbere, toate sunt scoase si trecute prin sita.
2Intr-o tigaie se prepara un rantas, incingand margarina si calind faina. Cand aceasta se rumeneste, se stinge cu putina supa de la legume. Se mai fierbe 10 minute, apoi se toarna in supa. Se potriveste de sare, se pune putin piper si se mai lasa 10 minute sa fiarba, apoi presaram verdeata tocata.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Tuica
SUPA DE CONOPIDA
INGREDIENTE:
500 gr conopida
25 gr margarina
doua linguri
de faina
sare
piper
1Se spala conopida in mai multe ape, se curata si se desface in buchetele, apoi se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si putina sare. Se lasa 15 minute, pana se inmoaie, dupa care se ia de pe foc. Jumatate de conopida se paseaza si se trece prin sita.
2Intr-o cratita, se pune margarina si cand s-a infierbantat, se adauga faina. Se caleste putin, apoi se stinge cu zeama in care a fiert conopida. Se adauga conopida pasata, se mai fierbe 5 minute, apoi se pun si buchetelele intregi.
SFAT
Se serveste calda.
VIN: Blanc de Roumanie - Val Duna
SALATA DE VARZA ALBA
INGREDIENTE:
600 gr varza alba
doi morcovi
100 gr telina
20 ml ulei
o lamaie
o legatura
de marar
sare
piper
boia de ardei
dulce
1Se curata varza, se spala, se toaca julien si se presara cu sare, dupa care se lasa 10 minute. Intre timp, morcovii si telina se curata, se spala, apoi se dau pe razatoare. Dupa ce se scurge varza de zeama care s-a lasat, se amesteca cu morcovii si telina.
2In alt castron se toarna uleiul, se pune zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Se toarna sosul peste salata si se presara cu marar tocat fin.
SFAT
Se serveste cu garnitura de pilaf.
BAUTURA: -
SALATA DE CONOPIDA CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
500 gr conopida
50 ml ulei
25 ml otet
50 gr maioneza
o lamaie
sare
piper
1Se curata conopida, se spala bine si se opareste in apa clocotita cu putina sare. Se lasa pana se raceste, apoi se taie in buchetele.
2Se pregateste un sos din ulei, otet, sare si piper. Se toarna peste conopida. Se lasa 15 minute sa se raceasca, dupa care se pune deasupra maioneza.
SFAT
Se serveste rece cu zeama de lamaie.
VIN: Riesling Italian
SALATA DE ARDEI COPTI
INGREDIENTE:
un kg ardei capia
100 ml ulei
50 ml otet
sare
1Se spala ardeii, se zvanta si se pun la foc pe o tava incinsa, intorcandu-se pe toate fetele. Dupa ce s-au innegrit se pun intr-o cratita, se presara cu sare si se lasa 20 de minute acoperiti cu un capac.
2Se curata de coaja, se lasa la scurs, se asaza intr-un castron, se adauga ulei, otet si sare dupa gust.
SFAT
Poate fi folosita ca garnitura pentru diverse fripturi.
BAUTURA: Tuica
CIORBA DE VARZA
INGREDIENTE:
un kg de varza dulce
100 gr morcovi
100 gr patrunjel
100 gr orez
150 gr ceapa
100 gr pastarnac
2 l zeama de carne
60 gr unt
30 gr sare
1Se curata, se spala si se taie varza fideluta impreuna cu ceapa si zarzavatul.
2Se calesc in untul bine incins, dupa care se pun la fiert in 2 l zeama de carne (sau apa). Se lasa la foc mic 40 de minute, dupa care se adauga orezul fiert separat si limpezit cu apa rece. La sfarsit se adauga sare.
SFAT
Se serveste rece.
VIN: Feteasca alba
CIORBA DE LEGUME
INGREDIENTE:
200 gr cartofi
doi morcovi
un pastarnac
100 gr telina
doi ardei grasi
o ceapa
50 ml ulei
doua linguri
de faina
o legatura
de patrunjel
patru catei
de usturoi
sare, piper
1Se rumeneste faina intr-o tigaie si se stinge cu putina apa rece. Morcovii, pastarnacul, telina, ceapa si varza se spala si se taie marunt, apoi se pun intr-o oala impreuna cu uleiul, faina si un praf de sare.
2Se pune apa cat sa le acopere si se inabusa, apoi se mai adauga doi litri de apa si se lasa sa clocoteasca. Se adauga cartofii taiati in cubulete, apoi ardeiul si rosiile, tocate marunt.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA: Tuica
CIULAMA DE CIUPERCI
INGREDIENTE:
400 gr de ciuperci
100 gr faina
600 ml lapte
100 gr unt
o legatura
de patrunjel
sare
piper
1Ciupercile se curata, se spala bine in mai multe ape, se scurg si se taie in feliute subtiri. Intr-o tigaie se topeste jumatate din cantitatea de unt si se pun ciupercile sa se inabuse, cu o lingura de apa.
2Separat se dizolva faina in 100 ml de lapte rece si se pune intr-o cratita cu o lingura de unt incins. Se adauga si restul de lapte si ciupercile. Se potriveste de sare si piper. Se mai fierbe 30 de minute.
SFAT
Se serveste calda, cu o lingura de unt si patrunjel fin tocat deasupra.
VIN: Riesling Italian
PREPARATE DIN PESTE
SALATA DE HAMSII
INGREDIENTE:
doua conserve
de hamsii
doua oua
trei castraveti
un ardei gras
o ceapa
ulei
marar
patrunjel
otet
sare
rosii
1Se pun castravetii, salata, ardeiul si ceapa - toate tocate marunt - apoi hamsiile. Se amesteca bine.
2Se face sosul cu uleiul de hamsii, patrunjel, marar, o lingurita de otet, un varf de cutit de piper si foarte putina sare. Se toarna peste salata si se amesteca din nou, apoi se pune pe platou.
SFAT
Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: La Vie Chardonnay
FRIGARUI CU PESTE
INGREDIENTE:
600 gr file de peste
100 gr felii
de ananas din conserva
200 gr mandarine
un ardei gras rosu
doua linguri de miere
doua linguri ulei
o lingura sos de soia
sos Tabasco (foarte picant)
sare
piper
1 Pestele se taie in bucati potrivite.
2Se amesteca mierea cu o lingura de ulei si sosul de soia. Se condimenteaza cu tabasco, sare si piper.
3Bucatile de peste, ananas, mandarine si ardei gras se infig alternativ pe o frigaruie, unsa cu putin ulei. Pe deasupra se ung cu glazura de miere si se frig 15-20 de minute. In acest timp se intorc frecvent.
SFAT
Foarte potrivite pentru o masa in aer liber.
VIN: Pinot Gris River Route
BORS PESCARESC
INGREDIENTE:
un kilogram
de peste
doi morcovi
doua cepe
doi cartofi
leustean
sare
bors
30 gr orez
patrunjel
doua rosii
un ardei gras mic
ardei iute
1Ceapa, patrunjelul si morcovii se taie marunt si se pun la fiert cu apa si orezul. Dupa 20 de minute se pun cartofii taiati marunt, ardeiul si rosiile, se mai lasa 10 minute la fiert, se adauga pestele, taiat bucati potrivite si se sareaza.
2Dupa ce a fiert pestele, se acreste, dupa gust, cu borsul fiert separat. La sfarsit, se pune leusteanul tocat marunt.
SFAT
Pentru reusita serviti ciorba cu ardei iute.
VIN: Sauvignon Blanc
SALATA PESCAREASCA
INGREDIENTE:
400 gr peste
100 ml ulei
un ou
o lingura de mustar
10 ml otet
o salata verde
doua rosii
o ceapa
o lamaie
o legatura
de marar si doua de patrunjel
sare
piper
1Pestele portionat se pune la fiert in bain-marie. Se prepara un sos vinegret din mustar, o lingurita de otet, sare si piper.
2Un ou fiert tare si zdrobit cu furculita se amesteca cu sosul, adaugand uleiul si jumatate din cantitatea de patrunjel, tocat marunt. Se adauga salata si restul de verdeturi.
3Rosiile oparite se taie marunt si se pun peste salata. Se orneaza cu bucati de peste si lamaie.
SFAT
Se poate stoarce deasupra sucul unei lamai.
VIN: Blanc de Roumanie
PESTE CU LEGUME
INGREDIENTE:
400 gr peste
doua rosii
doi ardei grasi
un morcov
150 gr mazare
100 ml suc
de rosii
o legatura
de marar
100 ml ulei
cimbru
piper
sare
1Se spala pestele si se curata. Legumele se spala si se taie in feliute. Pestele se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins, apoi se pune pe un platou.
2In acelasi ulei se prajesc legumele ramase cu 50 ml de suc de rosii. Cand sunt gata pe trei sferturi, se adauga usturoiul pisat si condimentele. Sosul astfel format se pune peste peste si se presara cu verdeata si condimente dupa gust.
SFAT
Se serveste cu suc de rosii.
VIN: Rose Val Duna
VARZA CU PESTE
INGREDIENTE:
800 gr varza
400 gr peste
500 gr rosii
100 gr untura
sare
piper
1Pestele spalat, curatat si portionat se prajeste in 50 ml untura bine incinsa. Se scoate pe un platou.
2Varza taiata marunt se pune in restul de untura, se lasa cinci minute, dupa care se pun rosiile date pe razatoare. Se lasa 30 de minute, apoi se sareaza si se pune un varf de cutit de piper. Se serveste cu pestele deja prajit.
SFAT
Este mai gustoasa calda.
VIN: Pinot Gris
SALATA DE FILE DE MACROU
INGREDIENTE:
600 gr file de macrou
un ardei gras
o ceapa
ulei
marar
patrunjel
otet
sare
1Ardeiul si ceapa tocate marunt se amesteca cu fileurile de macrou. Se adauga otet, ulei si se presara verdeata tocata marunt.
2Se pune sare si un varf de cutit de piper.
SFAT
Se decoreaza cu felii de lamaie.
VIN: Sauvignon Blanc Val Duna
ZACUSCA CU CRAP
INGREDIENTE:
1,2 kilograme crap fara cap
trei morcovi
doua rosii
o radacina de albitura si patrunjel
o ceapa
250 gr castraveti murati
80 gr masline
120 ml vin alb
doua linguri de pasta de tomate
condimente
1Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. In acelasi ulei se calesc ceapa, morcovul, albitura, taiate felii. Se adauga condimentele si castravetii murati.
2Se fierbe totul cu pasta de tomate, vin si apa. Maslinele se toaca marunt si se adauga peste legume impreuna cu bucatile de peste. Se da la cuptor.
SFAT
Se serveste calda sau rece cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.
VIN: Riesling
PREPARATE DULCI
CATAIF
INGREDIENTE:
Foaie:
trei oua
270 gr faina
200 gr zahar
150 ml apa
150 ml rom
Umplutura:
un kg de frisca
1Din oua si faina se pregatesc taitei subtiri. Dupa ce s-au uscat, se pun intr-o tava mare. Se coc la cuptor circa 15 minute, pana cand se rumenesc putin. Zaharul se fierbe in doua-trei clocote, se pune romul. Foile se stropesc cu acest sirop si se lasa la cuptor pana ce absorb tot siropul. Dupa ce s-au intarit se taie in doua.
2O jumatate se taie in patrate de 5/5 cm. Pe cea ramasa se pune un strat, de 3-4 cm grosime, de frisca si se acopera cu patratele obtinute din prima foaie. Cu un cutit bine ascutit se trece prin frisca si se taie si a doua foaie.
SFAT
Este delicioasa atunci cand se serveste rece.
VIN: Kadarka Siller 2002
TARTA CU PORTOCALE
INGREDIENTE:
aluat:
200 gr zahar
300 gr faina
doua oua
100 ml untdelemn
2,5 gr praf de copt
esenta de vanilie
100 ml lapte
umplutura
200 gr zahar
un kg de
portocale
zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara portocalele, curatate si taiate, plus restul de zahar. Se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT
Se poate servi calda, dar si rece.
VIN: Busuioaca de Bohotin
TARTA CU CIRESE
INGREDIENTE:
aluat
200 gr zahar
300 gr faina
doua oua
100 ml untdelemn
2,5 gr praf de copt
doua lingurite esenta de vanilie
100 ml lapte
umplutura
200 gr zahar
un borcande dulceata de cirese
trei pachete de zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara ciresele din dulceata, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. La sfarsit se pudreaza cu zahar vanilat.
SFAT
Tarta creste mai frumos daca ciresele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Kagor Ialoveni
PRAJITURA CASEI
INGREDIENTE:
aluat:
patru linguri de zahar
500 gr faina
doua oua
patru linguri de ulei
o lingura de lapte
amoniac
vanilie
crema
un ou
o lingura de faina
250 ml lapte
250 gr zahar
100 gr unt
1Se face un aluat din ingredientele de mai sus si apoi se imparte in trei bucati. Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie, care se coace pe dosul tavii de aragaz (dupa ce a fost pudrata cu faina).
2Intr-un ceaun se caramelizeaza zaharul. Separat se bate oul cu faina si laptele si se toarna peste zaharul caramelizat, mestescand incontinuu. Se ia de pe foc dupa ce amestecul se ingroasa. Cand se mai raceste se adauga untul, amestecand pana se omogenizeaza. Se pune crema intre foi.
SFAT
Prajitura se taie si se serveste a doua zi, dupa ce se pudreaza cu zahar.
VIN: Tamaioasa romaneasca
TORT DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
Blatul
opt oua
200 gr zahar
100 gr ciocolata
150 gr faina
Crema
100 gr ciocolata
50 gr unt
200 gr miez
de nuca
1Se separa albusurile de galbenusuri. Ciocolata se da pe razatoarea fina si se amesteca bine cu cele opt galbenusuri si zaharul timp de 20 de minute. Albusurile se bat spuma si se amesteca usor in compozitie, impreuna cu faina. Se toarna totul intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu hartie.
2Se coace la cuptor si cand s-a racit se umple cu crema obtinuta frecand untul spuma si adaugand ciocolata rasa, nucile prajite si tocate.
SFAT
Se serveste ornat cu frisca si bucatele de fructe.
VIN: Pastoral
TARTA CU FRUCTE SI FRISCA
INGREDIENTE:
aluat
200 gr zahar
300 gr faina
doua oua
100 ml ulei
2,5 gr praf de copt
500 gr frisca
100 ml lapte
umplutura
200 gr zahar
200 gr fructe
un pachet de zahar vanilat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si uleiul, se adauga praful de copt - dizolvat in lapte - vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara fructele, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce se raceste, se orneaza cu frisca din abundenta.
SFAT
Tarta creste bine daca fructele nu sunt curatate de samburi.
VIN: Amfora Late Harvest
PRAJITURA PASIUNII
INGREDIENTE:
85 gr ciocolata
de menaj
85 gr ciocolata alba
85 gr ciocolata
cu lapte
o lingurita cacao
60 gr smantana
trei foi gelatina
doua galbenusuri
patru albusuri
trei linguri cafea tare
45 gr unt
1 Ciocolata cu lapte si 30 gr smantana se fierb intr-un vas, pe bain-marie. Cand s-a topit ciocolata, se adauga o foaie si jumatate de gelatina inmuiata in apa rece. Se incorporeaza un albus batut tare si se toarna totul intr-o forma.
2Separat, se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile, ciocolata menaj topita si trei albusuri batute spuma. Se toarna peste primul amestec din tava. La sfarsit se toarna si ultimul amestec - ciocolata alba topita, 20 gr smantana si se adauga restul de gelatina. Se tine tava la frigider 12 ore, ca sa se intareasca.
SFAT
Se poate orna cu diferite fructe
VIN: Shiraz
RULADA ELVETIANA
INGREDIENTE:
Aluatul
cinci oua
150 gr zahar
150 gr faina
Umplutura
150 gr gem de prune sau din alte fructe
1Se bat galbenusurile cu zaharul pana se albesc si apoi se adauga faina treptat, amestecand usor. Albusurile batute spuma se incorporeaza in compozitie. Se tapeteaza o tava cu hartie si se toarna compozitia. Se lasa la cuptor 10 minute.
2Se intinde pe masa un servet curat, peste care se presara faina. Se pune foaia pe servet si se intinde gemul deasupra, apoi se ruleaza. Se taie si se pudreaza cu zahar.
SFAT
Rulada este mai usor de taiat dupa cateva ore de stat in frigider.
VIN: Malaga
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-