x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete romăneşti

0
31 Oct 2007 - 00:00

Să le pregătesc grecilor măncare romănească a fost ultimul lucru la care m-aş fi găndit. Dar curiozitatea, dorinţa de a afla şi de a invăţa ceva nou, dănd "la schimb" ceea ce ştiam, m-au făcut să nu ezit nici o secundă.

Să le pregătesc grecilor măncare romănească a fost ultimul lucru la care m-aş fi găndit. Dar curiozitatea, dorinţa de a afla şi de a invăţa ceva nou, dănd "la schimb" ceea ce ştiam, m-au făcut să nu ezit nici o secundă. Şi bine am făcut, căci mulţumirile şi laudele primite au biruit emoţiile.

Măncarea romănească are parcă un gust şi mai bun cănd e servită in afara ţării. După ce mănănci zi de zi preparate greceşti, oricăt de bune ar fi ele (şi recunosc că sunt!), simţi dorul de ciorba grasă de găină cu ţăiţei de la bunica, de cărnaţii proaspeţi prăjiţi in ulei sau de mămăliga aburindă, pe care-o tăiai cu aţa... - asta dacă ai fost pe la bunici cănd erai mic. Şi leuşteanul... Doamne, ce aromă şi ce gust ii dă măncării...! Dacă stai şi te găndeşti mai mult, incepi să simţi venind de-aiurea un miros puternic de gogoşi... sau cozonac. Şi-ţi doreşti parcă să se termine mai repede vacanţa şi să te intorci in casa ta, la oalele de pămănt şi verdeaţa din grădină.

Ghiveci de legume

Ingrediente: doi dovlecei, o vănătă, doi ardei capia, o ceapă, 3 roşii, 4 căţei de usturoi, mărar, sare, piper, ulei de măsline.

Preparare: Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi şi se toacă mărunt. Dovleceii şi vănăta se spală, se taie in cubuleţe sau in felii subţiri şi se pun intr-un castron impreună cu ardeii curăţaţi de seminţe şi tăiaţi in cubuleţe. Se incinge ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul, se călesc timp de două minute, apoi se pune restul de legume. Se prăjesc pănă cănd capătă o culoare maronie, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, sarea şi piperul după gust. Se mai fierb timp de zece minute, se adaugă mărarul tocat mărunt, se amestecă şi se ia măncarea de pe foc. Se serveşte fierbinte sau rece, cu verdeaţă proaspăt tocată şi mămăliguţă.

Trandafiri dulci

Ingrediente: 3 ouă, un albuş, 300 ml lapte bătut, o lingură de rom sau lichior de cafea, un vărf de cuţit cu sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 60 g zahăr tos, jumătate de linguriţă cu bicarbonat, 500 g făină, ulei pentru prăjit, dulceaţă de vişine, zahăr pudră, smăntănă.

Preparare: Laptele bătut se amestecă bine cu bicarbonatul intr-un vas şi se lasă cinci minute. Se adaugă ouăle, sarea, romul, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se bate cu un tel pănă se dizolvă zahărul şi se adaugă făină treptat pănă rezultă un aluat nelipicios. Se presară masa cu făină, se intinde aluatul şi se decupează rondele cu un pahar. Se crestează fiecare in 4-5 locuri, se ung cu albuş bătut şi se suprapun căte trei rondele. Se presează puţin la mijloc ca să se lipească intre ele, se prăjesc in ulei incins căte 5 minute pe fiecare parte ca să nu se rumenească prea tare, apoi se scot cu o spumieră şi se aşază pe un şervet absorbant. Se presară cu zahăr pudră şi in mijlocul fiecărui trandafir se pune căte o vişină din dulceaţă. Se servesc fierbinţi cu dulceaţă de vişine sau smăntănă.

Papanaşi prăjiţi

Ingrediente: 400 g brănză de vaci, două ouă, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă cu bicarbonat, o lingură de lapte dulce, 120 g făină, 80 g griş, un vărf de cuţit cu sare, smăntănă, dulceaţă de vişine, ulei pentru prăjit.

Preparare: Se amestecă intr-un vas brănza de vaci, ouăle, zahărul vanilinat, laptele dulce şi bicarbonatul. Se adaugă sarea, făina cernută şi grişul. Se amestecă totul pănă rezultă un aluat puţin lipicios. Se pune făină pe masa de lucru, se iau bucăţi din aluat cu ajutorul unei linguri, se trec prin făină şi se rotunjesc in palme. Se pun pe masa tapetată cu făină şi li se face un gol in mijloc cu ajutorul unui deget introdus din cănd in cănd in făină ca să nu se lipească de aluat. Se incinge uleiul, se prăjesc papanaşii, se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant. Se servesc cu smăntănă sau dulceaţă de vişine.

Ciorbă de pui cu cartofi

Ingrediente: două piepturi de pui, două cepe, un morcov, 5 cartofi, un ardei gras, 250 ml borş, 4 roşii, două linguri de ulei, sare, leuştean.

Preparare: Cartofii se curăţă, se spală, se taie in cuburi şi se pun intr-un castron cu apă rece. Cepele se curăţă de foi şi se taie peştişori. Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pun trei litri de apă la fiert şi cănd incepe să clocotească se adaugă legumele tocate. Piepturile de pui se taie in cubuleţe şi se ţin la rece intr-un castron. Cănd legumele sunt aproape fierte se adaugă carnea de pui, cuburile de cartofi, uleiul şi sarea. Se lasă să fiarbă timp de 15 minute, se toarnă borşul şi roşiile date pe răzătoare. Se fierbe ciorba incă 15 minute, se opreşte focul şi se presară leuştean tocat. Se serveşte fierbinte, simplă sau cu smăntănă.

"Gastronomia romănească are totuşi originalitatea spectaculoasă ce s-a născut tocmai din intrepătrunderea a trei mari curente culturale (de forţă fluvială) cu băltiri izolate danubiene sau părăiaşele locale carpatine"

Radu Anton Roman

Citeşte mai multe despre:   cănd,   ulei,   făină,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!

Motivele pentru care NU ai cum sa dai gres, daca achizitionezi bilete de avion in Creta - Heraklion!
Galerie Foto Gandul la vacanta este cel care ne incurajeaza in zilele grele de munca, dar si in zilele in care ne simtim abatuti. Un concediu este bine-venit intotdeauna, dar pentru ca acesta sa fie memorabil, este important sa...

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei

Sfaturi pentru reorganizarea bucătăriei
Dacă vrei să faci o schimbare în această perioadă și să sărbătorești începutul unui nou sezon, nu este nevoie să faci o renovare propriu-zisă. Micile detalii pe care le poți înlocui în cadrul...

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria Super Prieteni

Căpitanul României şi al Barcelonei, Gică Popescu, prezintă la Antena 1 seria  Super Prieteni
Galerie Foto Începând de miercuri, 23 iunie, de la ora 23:45, fostul mare capitan al României şi al  Barcelonei, Gică Popescu, aduce la Antena 1 şi pe as.ro o serie de interviuri-eveniment cu foşti mari jucători de...

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase

Cele mai bune 5 sfaturi pentru unghii frumoase și sănătoase
Galerie Foto Toate femeile își doresc unghii frumoase și îngrijite. Uneori acestea pot avea pete deschise sau întunecate pe suprafața lor, sau alte probleme care indică instalarea unei boli. Iată câteva semne de pe unghii...

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star

Alessia Sana, trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon Next Star
Galerie Foto La doar 8 ani, micuța Alessia Sana a urcat curajoasă pe scena Next Star și a ales să cânte o piesă uriașă, care i-a adus simpatia juraților și voturile celor de acasă....

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool

Mel Gibson își revine după ani de procese și dependența de alcool
După problemele cu alcoolul şi litigiile din justiţie, Mel Gibson şi-a recăpătat forma fizică. Fotografii recente îl arată pe actor într-o formă bună, după ce a trecut pe la sala de forţă. Actorul ameri...

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot

Regina Elisabeta, întâmpinată cu urale la festivalul de hipism Royal Ascot
Regina Elisabeta  II-a a ajuns la Ascot, pentru ultima zi de curse de cai. Prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au fost şi ei la Royal Ascot, acest obiectiv fiind vizitat anual de mai bine de 600.000 de fani ai...

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...
Serviciul de email marketing furnizat de