Ar putea reclădi cu mâinile ei Universul. Frământă aluatul pentru "lemis" şi-l întinde temeinic cu merdeneaua. Apoi îşi mângâie pe creştet feciorul, pe Fatih. Sahrap Girik este prototipul turcoaicei pentru care familia înseamnă TOTUL. Cu majuscule.
"Am fost crescută de o mamă pentru care grija faţă de cei 6 copii nu s-a sfârşit în ziua în care fiecare a ajuns la casa lui. Faptul că ne are pe noi, că îi are pe nepoţii săi şi, mai ales, faptul că a trăit 50 de ani lângă acelaşi om - tatăl meu - toate acestea au dat sens existenţei ei.
Pe mine şi pe sora mea ne-a învăţat cum să ne ţinem casa, cum să ne creştem copiii, cum să ne hrănim rudele şi prietenii. N-a ştiut să stea o clipă locului. Şi acum, când vine la mine, lustruieşte tacâmurile de argint, ne pregăteşte o tavă cu borek sau ne face o cratiţă cu frunze de viţă umplute cu orez şi mentă, care la aspect seamănă cu una dintre mâncărurile din ţara dumneavoastră"...
Aprob. Da, Sahrap Girik face referire la sărmăluţele româneşti, despre care ştie foarte bine că au un alt fel de umplutură şi se mănâncă fierbinţi, cu smântână şi mămăliguţă, în vreme ce "modelul" turcesc se serveşte rece. "Sarmalele noastre răcoresc cerul gurii", spune, întinzându-mi farfuria să gust.
BUCĂŢICA DE LOKUM
Desigur, fiind o ţară întinsă, Turcia are multe reţete tradiţionale regionale. "Sunt infinite reţetele despre care nici eu, care trăiesc aici, nu am auzit. Aş putea să vă spun însă că într-un clasament al gusturilor de neuitat voi pune întotdeauna bucatele pregătite de mâna mamei mele. Toate aromele puternice ale copilăriei mele sunt ascunse într-o frunză de varză umplută cu carne de oaie tocată, într-un blid de pilaf cu spanac, într-o bucăţică de lokum care se topeşte în gură."
Din reţetele de familie, Sahrap Girik ne-a împărtăşit şi nouă câteva, care să ne ducă în uluitoarea lume a savorilor Turciei.
Yuvarlama - Chiftele şi carne de miel cu sos de iaurt
Pentru amestecul de chiftele ai nevoie de două căni cu orez, 250 g de carne tocată (de preferat tocată cu satârul, şi nu cu maşina sau blenderul), o jumătate de kilogram de carne de miel, tăiată în bucăţi, o cană de năut fiert, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat. Sosul se pregăteşte din o jumătate de kilogram de iaurt foarte gras (minimum 10% grăsime) şi un ou. Mai ai nevoie de două linguri de unt, o lingură de mentă uscată, o jumătate de linguriţă de fulgi de ardei roşu iute şi ulei pentru prăjit.
Curăţă şi spală orezul şi pune-l la umflat în apă pentru o jumătate de oră. Scurge-l, usucă-l, apoi trece-l prin maşina de măcinat. Pune orezul într-un vas adânc. Adaugă carnea tocată, sarea şi piperul. Amestecă. Formează între palme chifteluţe (kofte) foarte mici, de mărimea bobului de năut, pe care le fierbi la foc mic, spumând mereu.
Într-un alt vas pune la fiert bucăţile de carne de miel. Când s-au înmuiat suficient, adaugă chifteluţele şi năutul. Dacă e nevoie, mai pune puţină apă, pentru ca mâncarea să aibă consistenţa unei supe. Pentru sosul de iaurt, bate într-un vas adânc iaurtul cu oul, adaugă o jumătate de polonic de supă fierbinte, iar după ce s-a omogenizat toarnă în fir subţire în cratiţă, amestecând mereu. La sfârşit, presară deasupra menta uscată, fulgii de ardei şi pune untul tăiat în bucăţele.
Lemis - Turtiţe cu spanac
Pentru aluat ai nevoie de 4 căni cu făină, o cană şi jumătate de apă, o linguriţă de sare, iar pentru umplutură de un kilogram de spanac, trei linguri de unt, trei cepe, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat. Pune făina într-un vas şi adaugă-i apa puţin câte puţin, amestecând ca să se omogenizeze. Fă din aluat mingiuţe de mărimea unui ou.
Lasă-le să se odihnească o jumătate de oră. În acelaşi timp, spală şi taie spanacul foarte mărunt, taie ceapa şi căleşte-le împreună în unt. Adaugă sare, piper şi mai lasă pe foc 5-6 minute, ca să scadă zeama. Aşază pe rând mingile de aluat pe o placă presărată cu făină şi întinde-le cu merdeneaua până se obţin foi foarte fine. Întinde spanacul pe jumătate din fiecare foaie, apoi acoperă umplutura cu jumătatea rămasă neunsă, luând astfel forma literei "D". Coace pe amândouă părţile, pe plită sau pe dosul tăvii de cuptor, după ce înainte ai uns plita (tava) cu unt. Se servesc fierbinţi.
Etli Firik Pilavi - Pilaf de arpacaş cu miel
Ai nevoie de o cană de năut fiert, o jumătate de kilogram de miel tăiat cubuleţe, 6 cepe de mărime potrivită, o lingură de pastă de tomate, o lingură de pastă de ardei, două căni de arpacaş zdrobit, 4 linguri de unt, trei căni şi jumătate de apă, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat.
Prăjeşte carnea în puţin unt, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Când începe să îşi schimbe culoarea adaugă restul de unt şi ceapa tăiată mărunt. Când ceapa s-a rumenit adaugă pasta de tomate şi pasta de ardei. Amestecă, pe foc mic, 2-3 minute, după care adaugi arpacaşul zdrobit, năutul şi apa. Asezonează cu sare şi piper. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când pilaful absoarbe suficient lichid. Amestecă bine cu o lingură de lemn, pentru a aera pilaful, apoi serveşte.