x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete vechi de familie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Reţete vechi de familie Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Ar putea reclădi cu mâinile ei Universul. Frământă aluatul pentru "lemis" şi-l întinde temeinic cu merdeneaua. Apoi îşi mângâie pe creştet feciorul, pe Fatih. Sahrap Girik este prototipul turcoaicei pentru care familia înseamnă TOTUL. Cu majuscule.



"Am fost crescută de o mamă pentru care grija faţă de cei 6 copii nu s-a sfârşit în ziua în care fiecare a ajuns la casa lui. Faptul că ne are pe noi, că îi are pe nepoţii săi şi, mai ales, faptul că a trăit 50 de ani lângă acelaşi om - tatăl meu - toate acestea au dat sens existenţei ei.

Pe mine şi pe sora mea ne-a învăţat cum să ne ţinem casa, cum să ne creştem copiii, cum să ne hrănim rudele şi prietenii. N-a ştiut să stea o clipă locului. Şi acum, când vine la mine, lustruieşte tacâmurile de argint, ne pregăteşte o tavă cu borek sau ne face o cratiţă cu frunze de viţă umplute cu orez şi mentă, care la aspect seamănă cu una dintre mâncărurile din ţara dumneavoastră"...

Aprob. Da, Sahrap Girik face referire la sărmăluţele româneşti, despre care ştie foarte bine că au un alt fel de umplutură şi se mănâncă fierbinţi, cu smântână şi mămăliguţă, în vreme ce "modelul" turcesc se serveşte rece. "Sarmalele noastre răcoresc cerul gurii", spune, întinzându-mi farfuria să gust.

BUCĂŢICA DE LOKUM
Desigur, fiind o ţară întinsă, Turcia are multe reţete tradiţionale regionale. "Sunt infinite reţetele despre care nici eu, care trăiesc aici, nu am auzit. Aş putea să vă spun însă că într-un clasament al gusturilor de neuitat voi pune întotdeauna bucatele pregătite de mâna mamei mele. Toate aromele puternice ale copilăriei mele sunt ascunse într-o frunză de varză umplută cu carne de oaie tocată, într-un blid de pilaf cu spanac, într-o bucăţică de lokum care se topeşte în gură."

Din reţetele de familie, Sahrap Girik ne-a împărtăşit şi nouă câteva, care să ne ducă în uluitoarea lume a savorilor Turciei.


Yuvarlama - Chiftele şi carne de miel cu sos de iaurt
Pentru amestecul de chiftele ai nevoie de două căni cu orez, 250 g de carne tocată (de preferat tocată cu satârul, şi nu cu maşina sau blenderul), o jumătate de kilogram de carne de miel, tăiată în bucăţi, o cană de năut fiert, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat. Sosul se pregăteşte din o jumătate de kilogram de iaurt foarte gras (minimum 10% grăsime) şi un ou. Mai ai nevoie de două linguri de unt, o lingură de mentă uscată, o jumătate de linguriţă de fulgi de ardei roşu iute şi ulei pentru prăjit.

Curăţă şi spală orezul şi pune-l la umflat în apă pentru o jumătate de oră. Scurge-l, usucă-l, apoi trece-l prin maşina de măcinat. Pune orezul într-un vas adânc. Adaugă carnea tocată, sarea şi piperul. Amestecă. Formează între palme chifteluţe (kofte) foarte mici, de mărimea bobului de năut, pe care le fierbi la foc mic, spumând mereu.

Într-un alt vas pune la fiert bucăţile de carne de miel. Când s-au înmuiat suficient, adaugă chifteluţele şi năutul. Dacă e nevoie, mai pune puţină apă, pentru ca mâncarea să aibă consistenţa unei supe. Pentru sosul de iaurt, bate într-un vas adânc iaurtul cu oul, adaugă o jumătate de polonic de supă fierbinte, iar după ce s-a omogenizat toarnă în fir subţire în cratiţă, amestecând mereu. La sfârşit, presară deasupra menta uscată, fulgii de ardei şi pune untul tăiat în bucăţele.


Lemis - Turtiţe cu spanac
Pentru aluat ai nevoie de 4 căni cu făină, o cană şi jumătate de apă, o linguriţă de sare, iar pentru umplutură de un kilogram de spanac, trei linguri de unt, trei cepe, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat. Pune făina într-un vas şi adaugă-i apa puţin câte puţin, amestecând ca să se omogenizeze. Fă din aluat mingiuţe de mărimea unui ou.

Lasă-le să se odihnească o jumătate de oră. În acelaşi timp, spală şi taie spanacul foarte mărunt, taie ceapa şi căleşte-le împreună în unt. Adaugă sare, piper şi mai lasă pe foc 5-6 minute, ca să scadă zeama. Aşază pe rând mingile de aluat pe o placă presărată cu făină şi întinde-le cu merdeneaua până se obţin foi foarte fine. Întinde spanacul pe jumătate din fiecare foaie, apoi acoperă umplutura cu jumătatea rămasă neunsă, luând astfel forma literei "D". Coace pe amândouă părţile, pe plită sau pe dosul tăvii de cuptor, după ce înainte ai uns plita (tava) cu unt. Se servesc fierbinţi.


Etli Firik Pilavi - Pilaf de arpacaş cu miel
Ai nevoie de o cană de năut fiert, o jumătate de kilogram de miel tăiat cubuleţe, 6 cepe de mărime potrivită, o lingură de pastă de tomate, o lingură de pastă de ardei, două căni de arpacaş zdrobit, 4 linguri de unt, trei căni şi jumătate de apă, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat.

Prăjeşte carnea în puţin unt, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Când începe să îşi schimbe culoarea adaugă restul de unt şi ceapa tăiată mărunt. Când ceapa s-a rumenit adaugă pasta de tomate şi pasta de ardei. Amestecă, pe foc mic, 2-3 minute, după care adaugi arpacaşul zdrobit, năutul şi apa. Asezonează cu sare şi piper. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când pilaful absoarbe suficient lichid. Amestecă bine cu o lingură de lemn, pentru a aera pilaful, apoi serveşte.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   turcia,   caiet de retete,   reţete de sărbători

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1

Mircea Lucescu este „Il Luce”, din 6 iunie, la TVR 1
Galerie Foto Seria documentară realizată de cunoscutul comentator și realizator tv Dumitru Graur, ce urmărește cariera și viața marelui antrenor român, va putea fi urmărită timp de opt săptămâni, în fiecare sâmbătă...

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania

Actorul Cosmin Seleși lansează o campanie de susținere a brandurilor românești intitulată #influencerpentruRomania
Fiecare român este un influencer, iar actorul și prezentatorul de televiziune, Cosmin Seleși, vrea să folosească această calitate pentru a susține brandurile autohtone. Într-o campanie lansată astăzi, pe...

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...
Serviciul de email marketing furnizat de