x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete vechi de familie

0
Autor: Magda Cristina Ursache 14 Ian 2010 - 00:00
Reţete vechi de familie Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto
Ar putea reclădi cu mâinile ei Universul. Frământă aluatul pentru "lemis" şi-l întinde temeinic cu merdeneaua. Apoi îşi mângâie pe creştet feciorul, pe Fatih. Sahrap Girik este prototipul turcoaicei pentru care familia înseamnă TOTUL. Cu majuscule.



"Am fost crescută de o mamă pentru care grija faţă de cei 6 copii nu s-a sfârşit în ziua în care fiecare a ajuns la casa lui. Faptul că ne are pe noi, că îi are pe nepoţii săi şi, mai ales, faptul că a trăit 50 de ani lângă acelaşi om - tatăl meu - toate acestea au dat sens existenţei ei.

Pe mine şi pe sora mea ne-a învăţat cum să ne ţinem casa, cum să ne creştem copiii, cum să ne hrănim rudele şi prietenii. N-a ştiut să stea o clipă locului. Şi acum, când vine la mine, lustruieşte tacâmurile de argint, ne pregăteşte o tavă cu borek sau ne face o cratiţă cu frunze de viţă umplute cu orez şi mentă, care la aspect seamănă cu una dintre mâncărurile din ţara dumneavoastră"...

Aprob. Da, Sahrap Girik face referire la sărmăluţele româneşti, despre care ştie foarte bine că au un alt fel de umplutură şi se mănâncă fierbinţi, cu smântână şi mămăliguţă, în vreme ce "modelul" turcesc se serveşte rece. "Sarmalele noastre răcoresc cerul gurii", spune, întinzându-mi farfuria să gust.

BUCĂŢICA DE LOKUM
Desigur, fiind o ţară întinsă, Turcia are multe reţete tradiţionale regionale. "Sunt infinite reţetele despre care nici eu, care trăiesc aici, nu am auzit. Aş putea să vă spun însă că într-un clasament al gusturilor de neuitat voi pune întotdeauna bucatele pregătite de mâna mamei mele. Toate aromele puternice ale copilăriei mele sunt ascunse într-o frunză de varză umplută cu carne de oaie tocată, într-un blid de pilaf cu spanac, într-o bucăţică de lokum care se topeşte în gură."

Din reţetele de familie, Sahrap Girik ne-a împărtăşit şi nouă câteva, care să ne ducă în uluitoarea lume a savorilor Turciei.


Yuvarlama - Chiftele şi carne de miel cu sos de iaurt
Pentru amestecul de chiftele ai nevoie de două căni cu orez, 250 g de carne tocată (de preferat tocată cu satârul, şi nu cu maşina sau blenderul), o jumătate de kilogram de carne de miel, tăiată în bucăţi, o cană de năut fiert, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat. Sosul se pregăteşte din o jumătate de kilogram de iaurt foarte gras (minimum 10% grăsime) şi un ou. Mai ai nevoie de două linguri de unt, o lingură de mentă uscată, o jumătate de linguriţă de fulgi de ardei roşu iute şi ulei pentru prăjit.

Curăţă şi spală orezul şi pune-l la umflat în apă pentru o jumătate de oră. Scurge-l, usucă-l, apoi trece-l prin maşina de măcinat. Pune orezul într-un vas adânc. Adaugă carnea tocată, sarea şi piperul. Amestecă. Formează între palme chifteluţe (kofte) foarte mici, de mărimea bobului de năut, pe care le fierbi la foc mic, spumând mereu.

Într-un alt vas pune la fiert bucăţile de carne de miel. Când s-au înmuiat suficient, adaugă chifteluţele şi năutul. Dacă e nevoie, mai pune puţină apă, pentru ca mâncarea să aibă consistenţa unei supe. Pentru sosul de iaurt, bate într-un vas adânc iaurtul cu oul, adaugă o jumătate de polonic de supă fierbinte, iar după ce s-a omogenizat toarnă în fir subţire în cratiţă, amestecând mereu. La sfârşit, presară deasupra menta uscată, fulgii de ardei şi pune untul tăiat în bucăţele.


Lemis - Turtiţe cu spanac
Pentru aluat ai nevoie de 4 căni cu făină, o cană şi jumătate de apă, o linguriţă de sare, iar pentru umplutură de un kilogram de spanac, trei linguri de unt, trei cepe, o jumătate de linguriţă de sare, o linguriţă de piper negru măcinat. Pune făina într-un vas şi adaugă-i apa puţin câte puţin, amestecând ca să se omogenizeze. Fă din aluat mingiuţe de mărimea unui ou.

Lasă-le să se odihnească o jumătate de oră. În acelaşi timp, spală şi taie spanacul foarte mărunt, taie ceapa şi căleşte-le împreună în unt. Adaugă sare, piper şi mai lasă pe foc 5-6 minute, ca să scadă zeama. Aşază pe rând mingile de aluat pe o placă presărată cu făină şi întinde-le cu merdeneaua până se obţin foi foarte fine. Întinde spanacul pe jumătate din fiecare foaie, apoi acoperă umplutura cu jumătatea rămasă neunsă, luând astfel forma literei "D". Coace pe amândouă părţile, pe plită sau pe dosul tăvii de cuptor, după ce înainte ai uns plita (tava) cu unt. Se servesc fierbinţi.


Etli Firik Pilavi - Pilaf de arpacaş cu miel
Ai nevoie de o cană de năut fiert, o jumătate de kilogram de miel tăiat cubuleţe, 6 cepe de mărime potrivită, o lingură de pastă de tomate, o lingură de pastă de ardei, două căni de arpacaş zdrobit, 4 linguri de unt, trei căni şi jumătate de apă, câte o jumătate de linguriţă de sare şi de piper negru măcinat.

Prăjeşte carnea în puţin unt, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Când începe să îşi schimbe culoarea adaugă restul de unt şi ceapa tăiată mărunt. Când ceapa s-a rumenit adaugă pasta de tomate şi pasta de ardei. Amestecă, pe foc mic, 2-3 minute, după care adaugi arpacaşul zdrobit, năutul şi apa. Asezonează cu sare şi piper. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când pilaful absoarbe suficient lichid. Amestecă bine cu o lingură de lemn, pentru a aera pilaful, apoi serveşte.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   turcia,   caiet de retete,   reţete de sărbători

 



Mai multe titluri din categorie

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 1.6 milioane de telespectatori, Cea de-a treia gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a treia gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în DUA LIPA, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât şi la...

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...
Serviciul de email marketing furnizat de