x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţeta zilei: Supă „Sport” sau „Longchamp”, ca la cursele de cai de la Paris

1
Autor: Simona Lazar 05 Apr 2013 - 19:03
Reţeta zilei: Supă „Sport” sau „Longchamp”, ca la cursele de cai de la Paris
Vezi galeria foto
Povestea:
Un colţ de pagină, în „Dimineaţa” din 1 aprilie 1913, nu mai mare decât podul palmei, mi-a atras privirile. Asta pentru că acolo C. Mille, directorul ziarului, pusese să fie publicat „Menu-ul zilei”. „Potage Sport / Timbale Beaulieu / Filets Mignon Henri IV / Perdreaux rotis a la broche / Salade / Celeri braise au jus / Bombe Murillo / Gateau Trianon / Fruits / Cafe / Vins Ottonel Stirbey / Pommery Sec”... Din înşiruirea asta de preparate şi băuturi, m-am oprit mai cu atenţie asupra supei „Sport”, a cărei poveste, cunoscând-o, am vrut să v-o spun şi vouă.
„Sport” sau, pe numele ei dintru început: „Longchamp”, este o supă care a fost servită pentru prima dată în ziua de duminică, 27 aprilie 1857, Împăratului Napoleon al III-lea, soţiei lui, Eugenie, şi oaspeţilor lor, Prinţul Jerome Bonaparte şi fiul lui, Prinţul Napoleon, Prinţul de Nassau, Prinţul Murat şi Ducele de Mornay, cu toţii pasionaţi de cursele de cai. Prânzul acesta, care a început cu „Potage Longchamp”, a avut loc în chioşcul special amenajat pentru familia imperială, la hipodromul de la... Longchamps (gastronomii, nu ştiu de ce, pierd "s"-ul final, pe drum, poate... în goana curselor de cai).
Era prima cursă de cai pur sânge care avea loc acolo, în faimoasa Bois de Boulogne a parizienilor, cei mai gurmanzi dintre cetăţenii planetei. Construit pe malul Senei, hipodromul este de fapt o înlănţuire de piste, cu lungimi variind între 1000 şi 4000 de metri şi aici se desfăşoară, până-n ziua de azi, cele mai multe dintre cursele hipice ale Franţei, care-ncep, ca odinioară, în aprilie, şi culminează cu Marele Premiu al Arcului de Triumf, în octombrie.
Dar să ne întoarcem la supa cu care debuta prânzul imperial, în acel aprilie 1857, la Potage Longchamp (cred că, spunându-vă povestea hipodromului, aţi înţeles de ce i se mai zice... Potage Sport) şi să-i aflăm reţeta. (Nu înainte de a vă mai dezvălui ceva: la 10 ani după acel start al curselor de la Longchamps, la hipodrom a ajuns un artist, un pictor superb, care a rămas în memoria lumii. Penelul lui fermecat a suprins emoţia covârşitoare a cursei, legătura indestructibilă dintre cal şi jokeu. Acel pictor se numea: Edouard Manet. După încă patru ani, cursa de la Longchamps o vedea un grafician de geniu, recompunând-o din linii şi curbe febrile. El se numea: Edgar Degas.)

Reţeta:
Dacă ar fi să traduc întocmai indicaţiile lui Maryan Gandon, bunul nostru prieten, chef executive al restaurantelor de la celebrul hotel Fairmont din Monte Carlo (cel aflat în „acul de păr” al unui alt circuit celebru, dar de formula 1, de data aceasta), atunci „Potage Longchamp” este „o supă legată, derivată dintr-un piure Saint-Germain, cu «chiffonnade» de măcriş”.
Pe scurt: este vorba despre un piure de mazăre verde, subţiat cu un „fond blanc ordinaire”, la care se adaugă o „găteală” cu măcriş, fidea şi pătrunjel verde.
Pe larg: „Fondul alb” – care este o bază pentru pregătirea supelor – se prepară din: carne de vită, morcov, praz, ceapă, ţelină şi un bouquet garni (pătrunjel, cimbru, dafin) şi sare. Mai întâi se pune carnea, tăiată bucăţi, şi osul, în apă. Se aduce la fierbere, se spumează, apoi se adaugă legumele şi se lasă la foc mic timp de trei ore, după care se trece prin tifon sau prin sită.
Acesta este fondul alb, cu care se subţiază piureul de mazăre (sau „piureaua”, cum i-ar fi spus Balcalbaşa, în „Dictatura gastronomică”), zis şi Saint Germain. Nu înainte de a da într-un clocot acea „chiffonnade” de măcriş. Adică... măcriş proaspăt, tăiat fâşii.
„Piureaua” se pregăteşte numai din mazăre proaspătă (hai, cel mult din cea decongelată, dar să nu te-audă amicul meu Gandon), care se pune la fiert în apă cu sare şi cu puţin zahăr. Se fierbe cu vasul acoperit. Pentru gust, se adaugă salată tocată mărunt şi pătrunjel verde. Când este gata, se pasează, se adaugă unt proaspăt şi... se pune vasul pe gheaţă, continuând să amesteci, până se obţine o cremă onctuoasă.
Deci... Avem piureul de mazăre, avem „şifonada” de măcriş, ne-ar mai trebui nişte fidea fiartă aparte, în apă, în supă de pasăre sau în... fond alb. Le amestecăm pe toate, le lăsăm să-şi „împrietenească” gusturile, pe un colţ de plită şi decorăm cu pătrunjel verde.
 
Citeşte mai multe despre:   reteta zilei,   culinar,   istorii gastronomice,   povestiri din bucătărie

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...
Serviciul de email marketing furnizat de