x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Revelion cu nora

Revelion cu nora

28 Dec 2004   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA ANDRONESCU

De Craciun a fost randul meu sa dau masa. Acum, slava Domnului, e randul nora-mii, mi-am spus. Scap si eu de griji, ma duc precum musafirul la ei la masa, stau de vorba cu rudele, mananc, beau si ma distrez. Dar v-am mai spus eu ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de-acasa. M-as fi mirat eu sa se descurce ea de una singura. Si bine c-a venit, ca altfel iar iesea ca anul trecut, cand toata lumea a plecat imbufnata. Intai si-ntai meniul, i-am spus. Pe urma trebuie sa ne-ngrijim si de atmosfera generala...

Spuneti si dumneavoastra, cum sa se simta invitatii bine cand ea nu vrea sub nici o forma sa puna pe masa sarmale? Iar de placinta cu ravase nici n-a vrut s-auda. Iar pe langa toate astea mai vrea si masa "stil bar". Sa nu ma intelegeti gresit. N-am ramas asa in urma cu moda, dar eu stiu mai bine cine vine la masa. Nenea cutare care vrea vin rosu si sarmale cu mamaliga, in timp ce nevasta-sa prefera friptura la tava si prajiturile de casa. Si asa mai departe.

Dar ceea ce e absolut clar e ca toti vor sa stea la masa si sa fie serviti, eventual din farfurii de portelan, si in nici un caz din tacamuri de unica folosinta. Asa ca m-am dus s-o invat sa aseze masa, sa nu puna tacamurile aiurea, caci ea habar n-avea ca furculitele trebuie puse intotdeauna in stanga, cutitele in dreapta, iar paharele in fata farfuriei, tot spre dreapta, incepand cu paharul de tuica, continuand cu cel de vin si sfarsind cu cel de apa. Cand esti gazda, i-am spus, trebuie sa ai grija sa se simta musafirii bine, sa le placa vecinii de masa, ca sa aiba cu cine sa sporovaiasca, nu sa-l asezi pe unchiul de la tara langa vreun coleg de-al tau de la serviciu. Oi avea eu gura cam mare, dar astept o bucata de cozonac facut de mana nora-mii si sa vedeti cum o sa tac. Dar nu inainte sa va urez si eu, cu gura mea de soacra: La multi ani! Sa nu credeti c-ati scapat fiindca s-a sfarsit anul. Vine altul nou, nu?

SFATUL 1
Click pentru a mari imaginea
Daca vrei ca mancarea pentru masa de Revelion sa fie delicioasa, gust-o cand o prepari, dar nu chiar deasupra oalei.

.

.

SFATUL 2
Click pentru a mari imaginea
Vreti sa va iasa cozonacii aratosi? Atunci ungeti-i cu ou de doua ori. Si cand ii asezati in forma si cand ii puneti la cuptor.

.

.

SFATUL 3
Click pentru a mari imaginea
Trebuie sa va ajutati nurorile. Eu, de pilda, acum bat bine-bine frisca de casa pentru tortul festiv. Secretul este sa o preparati cu dragoste.

.

.

SFATUL 4
Click pentru a mari imaginea
Daca vreti sa nu vi se afume laptele din care preparati prajiturile pentru masa de Revelion, ungeti oala cu putin ulei.

.

.

×
Subiecte în articol: masa