Zilele de 17 martie şi 14 septembrie trebuie privite în oglindă, căci una deschide, iar cealaltă închide timpul. Dacă de Sfântul Alexie pământul capătă miez de primăvară, scoţând la lumină toate vieţuitoarele care şi-au găsit adăpost în străfunduri, de Ziua Crucii toamna îşi intră cu de-a-ntregul în rol, iar toată firea se pregăteşte pentru urgii. Aşa se face că gângăniile îşi găsesc adăpost în crăpăturile pământului, iar păsările pornesc către alte meleaguri mai calde. "De la Ziua Crucii până la Alexii, toate gângăniile, jigăniile stau ascunse ca într-o lacră prin borţi, văgăuni şi alte ascunzişuri. Merg toate păsările, se călătoresc de la noi şi vin tocmai primăvara." (T. Pamfile - "Sărbătorile la români")
În acelaşi timp, florile prind a vorbi, iar dacă cineva ar avea harul de a le înţelege limba, atunci ar putea afla cât de rău le pare pentru că au trecut zilele însorite. Dacă mai rămân flori care nu s-au vestejit încă sunt considerate a fi necurate şi nimănui nu îi este îngăduit să se atingă de ele.
HRANĂ ŞI RITUAL
Pe de altă parte, de Ziua Crucii trebuie respectate anumite interdicţii culinare. Astfel, nu vor fi consumate acele alimente care au formă de cruce, precum nucile, prunele, usturoiul sau peştele. Creştinii care vor posti se vor vindeca de boli şi se vor întrema. Este însă bine ca să se meargă la biserică pentru că acum sunt Moşii, prilej pentru pomeni de tot felul. Caracteristice acestei zile sunt ulcelele pline cu miere, peste care se aşază câte un colăcel. Copiii se vor bucura cel mai mult de aceste ofrande, precum şi de fructele care se aşază alături, în special ciorchinii mari de struguri. Şi nu întâmplător, pentru că de Ziua Crucii este bine a se începe culesul viilor, având grijă ca la sfârşitul fiecărei zile de cules să se încingă o petrecere, chiar între butucii de vie, la care să aducă mâncare şi băutură. O altă petrecere începe atunci când este umplut primul butoi cu vin, ca să fie şi în continuare cu spor.
Chec cu zahăr brun
Ingrediente: 6 ouă, 8 linguri de zahăr brun, 6 linguri de ulei, o lingură de coajă rasă de lămâie, 10 linguri de făină integrală, un plic de praf de copt.
Preparare: Mixaţi ouăle cu zahărul, până îşi triplează volumul, adăugaţi coaja de lămâie şi uleiul, apoi făina şi praful de copt. După omogenizare turnaţi compoziţia în trei tăvi, pentru chec, unse cu ulei şi tapetate cu făină. Daţi la cuptorul încins, la foc potrivit pentru 30 minute. Când s-au copt scoateţi tăvile şi ungeţi checurile, cât sunt calde, cu miere, apoi pudraţi cu fulgi de cocos. Serviţi cu struguri dulci. (Reţetă redactată de Veronica Bectaş)