Cluj-Napoca, România, 12 septembrie 2008. În plus, Campionatul internaţional de gătit în aer liber. Dacă mai pomenim şi de Robert Rainford, cunoscuta vedetă de televiziune, cred că v-am suscitat suficient interesul.
O mare de oameni în parcarea din centrul comercial Polus,
din Cluj-Napoca,
cu scopuri cît se poate de precise: să deguste sau să înfulece, să
concureze sau să… jurizeze cel mai
important eveniment gastronomic din România. Aici e-aici! Juriul a fost compus,
ca şi la ediţiile precedente, numai din nume sonore în arta culinară românească,
dar şi internaţională: Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor
şi Cofetarilor din Turism, Cornelia Ghişoi, maestru culinar, Lady Chef a României,
Jacob Hausmann, maestru în artă culinară, vedetă tv a emisiunii “Hai să bucătărim!”,
Dan Chişu, realizatorul emisiunii tv, “Mănînc,
Deci exist”, Antonio Passarelli, autor de cărţi culinare şi cunoscut publicului
român drept “chef”-ul care face echipă bună cu Dănuţ SRL şi Sergiu Nedelea,
somelier şi manager al restaurantului Casa Iancului.
Adică la crème de la crème”. Preşedintele juriului, Robert Rainfort, a împărţit autografe şi s-a arătat bucuros că este din nou în România. “De fiecare dată cînd vin aici observ lucuri noi, îmbunătăţite semnificativ. A crescut nivelul. Oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să învăţăm să facem diferenţa între a lua masa şi a mînca. Cînd eşti grăbit mănînci, nu se întîmplă nimic, cînd iei masa lucurile se schimbă. Pentru asta este nevoie de mult mai mult”, a spus canadianul de origine jamaicană.
Categorii
Concursul aflat la ediţia a IV-a fost împărţit în două categorii: Competiţia de Preparate culinare reci şi Competiţia de Gătit în aer liber. Încă din prima zi părerile s-au dovedit a fi unanime şi pozitive. Cabana Vînătorilor, marea cîştigătoare a ediţiei precedente, a impresionat prin specialul “fois gras” despre care Jacob Hausmann a spus că nu a mai mîncat ceva atît de bun în România. La cea de-a doua categorie, ceaunele, plitele şi grătarele s-au întrecut în cărbuni, iar bucătarii, amatori sau profesionişti, în creativitate. Evenimentul s-a desfăşurat sub semnul prieteniei, unde concurenţii, juriul, turiştii şi localnicii, aflaţi într-un context gastronomic de înaltă clasă, s-au putut bucura de savoarea unor preparate mai mult sau mai puţin sofisticate. “Acest gen de concurs, care se vrea a fi un act cultural, ar trebui repetat pentru ca românii să îşi perfecţionize gustul culinar, să înveţete să gătească şi să mănînce sănătos”, a spus Cornelia Ghişoi, Lady Chef a României.
Juriul a decis...
Trofeul campionatului (toate cele patru ediţii): Cabana Vînătorilor; Locul I: Motel Gilău; Locul II: Şcoala Bella Italia; Locul III: Fusion Technique; Locul IV: Marty Pan; LoculV: Grupul Presa de vin; Clasament etapa Cluj-Napoca: Cupa Campionatului, etapa Cluj-Napoca: Cabana Vînătorilor; Clasa preparate culinare reci: Secţiunea aperitive: locul I: City Plaza, locul II: Restaurantul Amurg, locul III: Marty Pan, Secţiunea dulciuri: locul I: City Plaza, locul II: Restaurantul Amurg, locul III: Tipca; Secţiunea creaţie culinară: locul I: City Plaza, locul II: Restaurantul Amurg, locul III: Real Hypermarket; Secţiunea meniu alternativ: locul I: City Plaza, locul II: IMEG, locul III: Restaurantul Amurg; Clasa gătit în aer liber: Secţinea grătar: locul I Motel Gilău, locul II 3 gogoşari, locul III Revista de vînătoare; Secţiunea plită: locul I Motel Gilău, locul II
Pensiunea Colibri, locul III Şcoala Bella Italia; Secţiunea ceaun: locul I Motel Gilău, locul II Revista de vînătoare, locul III Şcoala Bella Italia; Secţiunea creaţie: locul I Motel Gilău, locul II Şcoala Bella Italia, locul III Taco Locco; Premiul Radu Anton Roman: Echipa Marty Pan.