x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preferatele noastre: Roua mării sau, pe românește, rozmarin

Preferatele noastre: Roua mării sau, pe românește, rozmarin

de Andreea Tiron    |    03 Iun 2023   •   06:00
Preferatele noastre: Roua mării sau, pe românește, rozmarin
Sursa foto: Hepta

De unde atâta poezie? Simplu: numele său latin, rosmarinus officinalis, înseamnă pur și simplu „roua mării”. Rozmarinul provine din familia de plante de mentă (alias Lamiaceae) și este cunoscut pentru tulpinile sale lemnoase distincte, cu frunze asemănătoare unui ac și aroma veșnic verde, conținută și purtată de puternicul ulei aromatic.

Potrivit cumvaplace.ro, în bucătărie, rozmarinul își spune povestea din cel puțin 500 î.Hr., iar francezii și italienii îl iubesc pur și simplu. De altfel, întreaga Mediterană. Iar despre beneficiile plantelor aromatice v-am mai povestit. 

Ce gust are

Rozmarinul are o aromă complexă, descrisă de cele mai multe ori ca de pin, rășinoasă, astringentă, piperată, dar și ușor acrișoară, de lămâie, și lemnoasă. Are note de verde, de citrice, lavandă, salvie și mentă la un loc. 

Pregătirea

  • Clătiți crenguțele proaspete de rozmarin sub jet de apă rece și uscați-le
  • Rețetele necesită de obicei ace întregi, care sunt ușor îndepărtate de pe tulpinile lemnoase
  • Crenguțele întregi pot fi adăugate la tocane și preparate din carne
  • Pentru a-l păstra proaspăt, puneți crenguțele într-o pungă de plastic pentru depozitarea alimentelor cu un prosop de hârtie umed. Rozmarinul proaspăt se va păstra aproximativ 1 săptămână la frigider.
  • Deoarece are un conținut scăzut de umiditate chiar și atunci când este proaspăt, își păstrează aroma după uscare. 
  • Uscat, tinde să aibă frunze și mai dure și poate fi necesar să fie zdrobit într-un mojar sau tocat înainte de a fi adăugat

Cum folosim rozmarinul

  • La carne, în special miel, porc și pui, dar o să îl întâlniți și în rețete cu somon sau biban de mare. 
  • Cartofii, fasolea și lintea se potrivesc bine cu rozmarinul, dar Cuma roma lui poate fi destul de puternică, este de obicei folosit cu moderație.
  • În aluatul de pâine, biscuiți ori grisine sau covrigei, iar aroma se va infuza pe tot parcursul gătitului. 
  • Crengute de rozmarin cu tulpina intactă pot fi adaugate în supe și tocănițe, mai ales în rețetele franțuzești unde compune cebrul bouquet garni
  • Rozmarinul, împreună cu alte ierburi, poate fi folosit pentru a aroma uleiurile de măsline și brânzeturile
  • Rozmarinul și piperul negru au devenit, de asemenea, o combinație de arome gourmet la modă.

Preferatele noastre cu rozmarin

×
Subiecte în articol: rozmarin plantă aromatică