x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rulouri fine cu surprize

Rulouri fine cu surprize

de Cristina Andreea Calin    |    20 Sep 2006   •   00:00
Rulouri fine cu surprize
GURMANDUL IN BUCATE
In fiecare zi, aceeasi problema. Mai bine zis, in fiecare dimineata. Ce mancam? Mezeluri, branza, oua ochiuri? Imaginatia imi juca feste. Am pus totul pe seama faptului ca in zorii zilei gandesc mai greu. Dar nu aceasta era problema. Ci, pur si simplu, nu deschisesem prea des o carte de bucate.

APERITIVE. Ei bine, cand am facut acest gest de curaj, ce-mi vad ochii? Capitolul intai: "Aperitive calde". Dau sa trec mai departe… Cine sta dimineata sa gateasca chestii complicate? Pana cand m-am hotarat sa declar razboi mezelurilor de la supermaket consumate in exces. Am pus piciorul in pragul… bucatariei si am pasit pe hol, spre frigider. Cu cartea de bucate intr-o mana, privind la rafturile frigiderului, am ales: rulouri de kaizer cu ciuperci.

LA TREABA. La ora 8 dimineata poate parea o activitate periculoasa incercarea de noi retete. Dar, cu gandul la stomacul meu care va avea parte de ceva deosebit, am purces la treaba. Nu m-am apucat sa fac multe rulori. Doar vreo sase, cate sa mancam in acel moment. Am taiat sase felii de kaizer, nu foarte groase, dar nici foarte subtiri. Le-am pus intr-o tigaie la prajit, cam un minut, exact cum scria in "cartea cu minuni". Cand le-am scos, le-am asezat pe un tifon sa se scurga, ca prea multe grasimi dimineata nu fac bine nimanui. Apoi, am pus intr-o alta tigaie niste unt, sa se topeasca. In el am asezat cu grija sase ciupercute, pe care le-am lasat sa capete o culoare bruna. Le-am scos si pe ele si le-am tinut la scurs. Intre timp, deja tocasem un ardei capia mare si o rosie cat un pumn de barbat, pe care le-am adaugat in uleiul incins. Am presarat in viteza niste sare, un praf de piper si busuioc proaspat tocat marunt. Le-am lasat sa se perpeleasca cam doua minute, dupa care am umplut ciupercutele cu amestecul acesta. Cum feliile de kaizer erau gata, am pus in mijlocul fiecareia cate o ciuperca, dupa care le-am rulat. Le-am fixat cu cate o scobitoare, pentru ca opera mea de arta sa se pastreze intacta. Cu rulourile gata, am pregatit cuptorul cu microunde. Am pus in el farfuria cu rulouri, la o temperatura medie, si le-am lasat acolo vreo 10 minute. Timp in care a fost gata si cafeaua si am si tocat niste patrunjel cu care sa asezonez micul dejun.

VARIANTE. Ca fiecare reteta care se respecta, si aceasta are variantele ei. De exemplu, inainte de a fi puse in cuptor (poate fi si cel de la aragaz), rulourile pot fi presarate cu parmezan sau cascaval date pe razatoarea mica. Veti obtine astfel o mancare mult mai consistenta. Parmezanul si cascavalul pot fi puse chiar de la inceput, ca umplura a ciupercilor. In felul acesta veti obtine si un efect vizual mult mai apetisant. In loc de rosii si ardei capia, in ciuperci puteti pune si alte legume. De asemenea, untul poate fi inlocuit cu ulei de masline. Insa cel mai important lucru este ca micul dejun va fi cu totul deosebit.

CREATIVITATE. Acest preparat, de fapt orice fel de rulou, poate fi folosit cu succes si ca aperitiv pentru mesele la care aveti invitati. Daca alegeti o reteta relativ usor de preparat, dar bogata in ingrediente cum este aceasta, rezultatul va fi unul surprinzator. Pe langa aspectul placut, preparatele le dau tuturor impresia ca sunteti o gospodina de exceptie.

Se pot face si rulouri reci. Astfel, din mezelurile din frigider, umplute cu legume, puteti realiza piese culinare unice. Nu trebuie decat sa va puneti la "munca" imaginatia. Cartile de bucate sunt si ele de ajutor in aceste situatii, asa ca nu trebuie tinute doar de decor. Cercetati frigiderul si… rulati tot ce gasiti!

RETETE GEMENE

RULOURI CU FICATEI

Ingrediente: 400 g ficatei de pui, 400 g piept de porc afumat, piper macinat, sare, castraveti murati, gogosari in otet.

Preparare: Ficateii de pui se spala bine in apa rece si se pun sa se scurga intr-o strecuratoare. Dupa aceea, se asaza pe un tifon pentru a se zvanta si se presara cu piper macinat si sare. Pieptul de porc afumat se taie in feliute subtiri. Bucatelele de ficatei de pui se impacheteaza cu grija in feliutele de piept de porc afumat, formand un rulou care se prinde cu o scobitoare pentru ca sa nu se desfaca. Rulourile se pun pe o tava si se dau la cuptor, unde se tin 15-20 de minute. Dupa ce s-au rumenit, se scot si se asaza pe un platou ornat cu castraveciori acri si rondele de gogosari in otet.

RULOURI DIN SUNCA SI LEGUME

Ingrediente: doua felii de sunca presata slaba, un cartof fiert si taiat cuburi, un morcov, o telina, un pastarnac, o lingurita cu mazare verde fiarta, doua linguri cu sos alb gros, doua frunze de salata verde.

Preparare: Cartoful se curata, se spala si se pune la fiert. Intr-un alt vas se fierb in apa rece un morcov, o telina si un pastarnac. Cand sunt gata toate legumele, se scot, se scurg de apa si se toaca cubulete. Se amesteca bine cartoful, doua linguri cu zarzavat fiert, mazarea fiarta si sosul alb. Se pune salata obtinuta pe feliile de sunca si se ruleaza. In fiecare rulou se infige cate o scobitoare, pentru ca acestea sa ramana intacte. Farfuriile pe care vor fi puse rulourile se orneaza cu frunze de salata verde si, optional, cu felii subtiri de rosii.

SFATURI PRACTICE
DESARARE. Bucatile de sunca de porc prea sarate trebuie puse in apa clocotita timp de un minut, inainte de a fi preparate, pentru a reduce cantitatea de sare.

PASTRARE. In cazul in care deschideti un pachet cu sunca, trebuie sa o consumati in mai putin de o saptamana, pentru ca aceasta sa nu se altereze.

CONGELARE. In eventualitatea in care ati cumparat o cantitate prea mare de kaizer, puteti pune in congelator surplusul ambalat bine intr-o punga de plastic. Dupa dezghetare, kaizerul va contine insa mai multa apa decat de obicei.

PRAJIRE. Daca alegeti sa prajiti bucatele de kaizer, este indicat sa folositi unt si ulei in cantitati egale. Kaizerul va avea o culoare mult mai placuta.

SANATATE. Atunci cand consumati sunca de porc, trebuie sa tineti cont si de faptul ca are un continut foarte bogat de grasimi. De aceea, trebuie consumata in cantitati mici si la intervale mari de timp.
×
Subiecte în articol: le-am rulouri