x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sampanie fructata

Sampanie fructata

de Veronica Guzun    |    08 Iul 2005   •   00:00
Sampanie fructata

Sa diluezi vinul este o crima, sustin oenologii. Totusi, in anii ’80, cand se urmarea reducerea consumului de alcool in Romania Socialista, vinificatorii s-au vazut in situatia de a face vin de 7 grade.

La Panciu, unde vinul este un personaj istoric, a fost creat pentru prima data ceea ce in literatura de specialitate se numeste Wine Cooler - o bautura care se face din suc natural de fructe si din must de struguri fermentat.

Acest amestec a fost numit Vinifruct Mioritic. Sucul pentru bautura era realizat din fragi, mure sau zmeura culese din padurile din zona Vrancei. Timp de 20 de ani, a facut parte din familia spumantelor romanesti. In 2004, producerea lui a fost sistata. "Nu mai era rentabila. Concurenta a scos produse mai ieftine", ne-a explicat Adrian Toma, directorul fabricii de vinuri de la Panciu.

ISTORIE. La inceputul anilor ’80, din cauza politicii de dezalcoolizare duse in toate tarile socialiste, bauturile alcoolice au inceput sa dispara din magazine, iar pe mesele de sarbatoare ale romanilor nu mai exploda sampania, ci Vinifructul.

"Vinul, fiind diluat cu suc, avea intre 5 si 7 grade tarie", ne-a spus dr. ing. Ion Pusca, oenolog care a creat aceasta bautura spumoasa. "Procesul de realizare era asemanator cu cel al sampaniei. A doua fermentatie a vinului avea loc in sticle si dura aproximativ doua luni", ne-a declarat Adrian Toma. Apoi vinului i se adauga sucul de fructe de padure.

TOP. "Daca ar fi sa facem un clasament al preferintelor romanilor, atunci putem sa spunem ca pe locul intai se situa Vinifructul din fragi, apoi cel din zmeura si, in sfarsit, cel de mure. Ultimul era mai intunecat la culoare si mai inecacios la gust", a explicat Ion Pusca. A mai existat ideea sa se faca un spumant cu adaos de sirop de muguri de brad, dar acesta nu a reusit sa-si fidelizeze un public, de aceea a fost retras din productie. Dupa 1990, vinificatorii vranceni au scos pe piata si spumante din suc de piersici, din caise, capsuni si din alte fructe care cresc pe teritoriul romanesc.

PREZENT. Exista fabrici care mai produc spumante cu aroma de fructe, insa diferenta este evidenta: Vinifructul continea suc natural si dioxidul de carbon se aduna in sticle in timpul fermentatiei, iar bauturile de pe piata se fac cu aromatizatori si li se adauga in mod artificial CO2.

Desigur, aceasta nu a fost o inventie a romanilor. Wine Cooler a fost inventat de americani. In Statele Unite ale Americii, principalii consumatori sunt soferii de tiruri care au nevoie de o licoare energizanta in drumurile lungi pe care le parcurg. Totusi, francezii sunt cei mai inversunati dusmani ai acestei bauturi. Ei considera ca sucul de fructe, oricat de natural ar fi, nu poate decat sa strice vinul.

RETETA

Wine Cooler

Ingrediente: 180 ml de vin alb, 15 ml brandy, 15 ml suc de lamaie, o lingurita cu afinata, doua lingurite cu zahar, apa tonica

Preparare: Toate ingredientele, in afara de apa tonica, se pun intr-un shaker si se amesteca bine pana se dizolva tot zaharul. Lichidul obtinut se pune intr-un pahar cu picior inalt. Umpleti paharul cu apa tonica si cu cuburi de gheata. Serviti cu pai. Bautura de vara poate insoti un desert racoros.
×
Subiecte în articol: gastronomie