x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

SĂRBĂTOARE / Ziua internaţională a bucătăriei italiene

0
Autor: Simona Chiriac 17 Ian 2009 - 00:00
SĂRBĂTOARE / Ziua internaţională a bucătăriei italiene

La mijlocul lunii ianuarie, Risotto alla Milanese devine preparatul vedetă în întreaga lume, o dată cu celebrarea Zilei internaţionale a bucătăriei italiene.



Bucătăria italiană… Pentru mulţi gurmanzi, ea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Preparate precum pizza, spaghetti sau risotto au intrat de mult timp în bucătăriile din întreaga lume, iar multe dintre restaurantele de pe mapamond au specific italian. Din acest motiv, am putea spune fără să greşim că bucătăria italiană s-a transformat cu timpul în bucătăria tuturor. Întrebarea care apare este însă câte dintre preparatele care se servesc în restaurantele cu specific italian sunt ceea ce ar trebui să fie? Mai respectă ele reţetele originale, aşa cum au fost "importate" din Bella Italia? Cât de italiene mai sunt astăzi spaghetti, pizza sau risotto?

DEMONSTRAŢIE CULINARĂ

Sute de maeştri bucătari şi specialişti în gastronomie, membri ai Grupului virtual al bucătarilor italieni, au relansat un proiect al cărui scop este promovarea adevăratelor reţete italiene. Şi pentru că azi este Ziua internaţională a bucătăriei italiene, în restaurantele din întreaga lume se va pregăti, ca la carte, un preparat autentic italian. Data nu a fost aleasă la întâmplare, azi fiind aniversat Sfântul Anton, patronul animalelor sălbatice şi, implicit, al măcelarilor. În acelaşi timp, conform tradiţiei, la 17 ianuarie se dă startul Carnavalului, ocazie în care mesele se umplu de bucate, iar buna dispoziţie atinge cote maxime.

PREPARAT VEDETĂ
Dacă anul trecut bucătarii şi-au servit oaspeţii cu Pasta alla Carbonara, în 2009, Risotto alla Milanese va fi vedeta. "Cu siguranţă ne dorim să educăm consumatorii din întreaga lume, dar mai presus de asta vrem să le protejăm dreptul de a obţine exact ceea ce plătesc atunci când merg să servească masa la un restaurant cu specific italian, cu alte cuvinte, preparate autentice şi de bună calitate. (…) Am ales Risotto alla Milanese, cu inconfundabila sa culoare galben-portocaliu, pentru că este foarte popular", a afirmat Mario Carramela, preşedintele Grupului virtual al bucătarilor italieni. Specificul acestui tip de Risotto este dat de folosirea şofranului, un condiment preţios, a untului şi a brânzei, care îi conferă un aspect cremos. În ceea ce priveşte tehnica de pregătire, importantă este fierberea înceată, adăugându-i-se supă puţin câte puţin.

Reţetă

Aşadar, fie că mergeţi la restaurant, fie că luaţi masa acasă, pregătiţi un Risotto alla Milanese după reţeta recomandată de Mario Caramella: aveţi nevoie de 300 g orez, 100 g unt fără sare, proaspăt scos din frigider, 150 ml vin alb, la temperatura camerei, un litru de supă de vită, viţel sau pui, o linguriţă de fire de şofran, 50 g ceapă albă, 50 g brânză rasă Parmigiano Reggiano sau Grana Padano. Într-o tigaie de cupru sau inox, la foc foarte mic, se prăjeşte ceapa până când devine translucidă, având grijă să nu se înnegrească. Se dă deoparte. Se adaugă 50 g unt, având grijă să nu fie foarte fierbinte tigaia (în caz contrar, untul se va arde), apoi orezul. Se lasă la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn. Când orezul este bine prăjit, se adaugă ceapa prăjită anterior, iar după ce se amestecă bine, se toarnă vinul. Se mai amestecă din când în când, până se evaporă tot vinul. Se toarnă supă cât să acopere orezul cu un centimetru. Se amestecă şi se adaugă şofranul. Se mai toarnă supă puţin câte puţin, până când orezul este fiert "al dente". Se ia tigaia de pe foc. Se adaugă restul de unt şi brânza rasă, apoi se amestecă până când se topesc şi se încorporează în risotto. Se serveşte pe o farfurie plată, încălzită.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   risotto

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de