x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar SĂRBĂTOARE / Ziua internaţională a bucătăriei italiene

SĂRBĂTOARE / Ziua internaţională a bucătăriei italiene

de Simona Chiriac    |    17 Ian 2009   •   00:00
SĂRBĂTOARE / Ziua internaţională a bucătăriei italiene

La mijlocul lunii ianuarie, Risotto alla Milanese devine preparatul vedetă în întreaga lume, o dată cu celebrarea Zilei internaţionale a bucătăriei italiene.



Bucătăria italiană… Pentru mulţi gurmanzi, ea nu mai are nevoie de nici o prezentare. Preparate precum pizza, spaghetti sau risotto au intrat de mult timp în bucătăriile din întreaga lume, iar multe dintre restaurantele de pe mapamond au specific italian. Din acest motiv, am putea spune fără să greşim că bucătăria italiană s-a transformat cu timpul în bucătăria tuturor. Întrebarea care apare este însă câte dintre preparatele care se servesc în restaurantele cu specific italian sunt ceea ce ar trebui să fie? Mai respectă ele reţetele originale, aşa cum au fost "importate" din Bella Italia? Cât de italiene mai sunt astăzi spaghetti, pizza sau risotto?

DEMONSTRAŢIE CULINARĂ

Sute de maeştri bucătari şi specialişti în gastronomie, membri ai Grupului virtual al bucătarilor italieni, au relansat un proiect al cărui scop este promovarea adevăratelor reţete italiene. Şi pentru că azi este Ziua internaţională a bucătăriei italiene, în restaurantele din întreaga lume se va pregăti, ca la carte, un preparat autentic italian. Data nu a fost aleasă la întâmplare, azi fiind aniversat Sfântul Anton, patronul animalelor sălbatice şi, implicit, al măcelarilor. În acelaşi timp, conform tradiţiei, la 17 ianuarie se dă startul Carnavalului, ocazie în care mesele se umplu de bucate, iar buna dispoziţie atinge cote maxime.

PREPARAT VEDETĂ
Dacă anul trecut bucătarii şi-au servit oaspeţii cu Pasta alla Carbonara, în 2009, Risotto alla Milanese va fi vedeta. "Cu siguranţă ne dorim să educăm consumatorii din întreaga lume, dar mai presus de asta vrem să le protejăm dreptul de a obţine exact ceea ce plătesc atunci când merg să servească masa la un restaurant cu specific italian, cu alte cuvinte, preparate autentice şi de bună calitate. (…) Am ales Risotto alla Milanese, cu inconfundabila sa culoare galben-portocaliu, pentru că este foarte popular", a afirmat Mario Carramela, preşedintele Grupului virtual al bucătarilor italieni. Specificul acestui tip de Risotto este dat de folosirea şofranului, un condiment preţios, a untului şi a brânzei, care îi conferă un aspect cremos. În ceea ce priveşte tehnica de pregătire, importantă este fierberea înceată, adăugându-i-se supă puţin câte puţin.

Reţetă

Aşadar, fie că mergeţi la restaurant, fie că luaţi masa acasă, pregătiţi un Risotto alla Milanese după reţeta recomandată de Mario Caramella: aveţi nevoie de 300 g orez, 100 g unt fără sare, proaspăt scos din frigider, 150 ml vin alb, la temperatura camerei, un litru de supă de vită, viţel sau pui, o linguriţă de fire de şofran, 50 g ceapă albă, 50 g brânză rasă Parmigiano Reggiano sau Grana Padano. Într-o tigaie de cupru sau inox, la foc foarte mic, se prăjeşte ceapa până când devine translucidă, având grijă să nu se înnegrească. Se dă deoparte. Se adaugă 50 g unt, având grijă să nu fie foarte fierbinte tigaia (în caz contrar, untul se va arde), apoi orezul. Se lasă la foc mediu, amestecând cu o lingură de lemn. Când orezul este bine prăjit, se adaugă ceapa prăjită anterior, iar după ce se amestecă bine, se toarnă vinul. Se mai amestecă din când în când, până se evaporă tot vinul. Se toarnă supă cât să acopere orezul cu un centimetru. Se amestecă şi se adaugă şofranul. Se mai toarnă supă puţin câte puţin, până când orezul este fiert "al dente". Se ia tigaia de pe foc. Se adaugă restul de unt şi brânza rasă, apoi se amestecă până când se topesc şi se încorporează în risotto. Se serveşte pe o farfurie plată, încălzită.

×
Subiecte în articol: gastronomie risotto