SANATATE / FRUMUSETE
Povestea "Sarea-n bucate"⦠Ce vreme frumoasa, copilaria! Cu siguranta, va amintiti cum fata cea mica a imparatului a fost alungata pentru simplul motiv ca isi iubea tatal ca "sarea in bucate".
Atunci, copil fiind, nu prea l-am inteles pe imparatul trufas, dar acum, dupa cativa ani buni, incep sa ma intreb daca nu cumva a avut si el dreptate. Dar nu am amintit intamplator de aceasta poveste! Dimpotriva, astazi vom discuta despre sare. Si vom incerca sa gasim pe cat posibil raspunsuri la intrebarile care ne framanta.
Sarea: pericol sau necesitate?
Trebuie sa recunoastem ca sarea a fost, este si va ramane un aliment indispensabil in bucatarie. De cate ori nu ne-am surprins afirmand ca mancarea este buna, dar ca ar mai trebui ceva sare pentru mai mult gust? Un om care traieste si lucreaza in conditii normale are nevoie de 1-2 grame de sodiu, adica 2,5-5 grame de sare de bucatarie. Sarea reprezinta intr-adevar o necesitate, dar consumata abuziv poate deveni un pericol, in special pentru cei care sufera de anumite afectiuni. Reducerea cantitatii de sare din alimentatie ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Pentru cei care tin dieta se impune o restrictie severa a sarii. Aceasta favorizeaza retinerea apei in organism si nu face decat sa contribuie la cresterea greutatii, la umflarea picioarelor si la aparitia celulitei. Majoritatea cantitatii de sodiu pe care o retinem provine de la sarea din alimente, asa ca un consum suplimentar in timpul servirii mesei nu este neaparat necesar. Insa acest lucru difera de la o persoana la alta, in functie de obisnuinta si de gust. Caderea parului, pielea fara stralucire si elasticitate, lipsa energiei nu sunt altceva decat consecintele unui consum de sare cu mult peste ceea ce tolereaza corpul nostru. Asa ca mare grija la alimentatie!
De unde provine cantitatea de sare care "ne inunda" zilnic organismul?
Bineinteles, din alimentele pe care le consumam. O treime din paine, o a doua treime din continutul in sare al celorlalte alimente si ultima treime din sarea de bucatarie folosita la gatit. Carnea prajita sau afumata, mezelurile, carnatii, conservele si muraturile contin o cantitate mare de sare, greu suportata de stomac, care de cele mai multe ori ne face vulnerabili la tumorile care pot cauzacancerul.
Dar sarea poate constitui si un remediu eficient de exemplu impotriva durerilor de gat. Astfel, puneti doua lingurite cu sare naturala intr-un pahar cu apa fierbinte, amestecati bine si faceti gargara lasand apa sarata sa ajunga cat mai mult pe gat. Fiti cumpatati si incercati sa va ganditi mai intai de toate la sanatatea organismului! Alimente precum sarea sau zaharul va pot deveni cei mai buni si gustosi "prieteni", dar si cei mai cumpliti dusmani pentru frumusete si sanatate!
SFATURI
|
MUSTARUL. Nu se va usca daca se presara deasupra putina sare.
DROJDIA DE BERE. Se poate pastra proaspata daca se tine in sare fina. SECRET. Puneti in faina sare, pentru a evita aparitia cocoloaselor in compozitia pentru clatite sau sosuri. OUA. Se fierb in apa sarata. Daca oul crapa, sarea opreste imprastierea albusului in apa. PROSPETIME. Cascavalul intarit devine mai moale daca se tine cateva ore intr-un servet inmuiat in apa sarata. |
Citește pe Antena3.ro