Potrivit cumvaplace.ro, e ceva de muncă la ele, dar pentru gustul lor minunat merită să petrecem ceva timp în bucătărie. Și sunt grozave calde, cu mămăliguță și un ardei puțin iute, dar și reci, la temperatura camerei.
INGREDIENTE
-
1 varză murată
-
200 g orez
-
6 cepe potrivite
-
2 morcovi
-
200 ml passata (sos gros de roșii)
-
1 legătură de mărar verde (sau pătrunjel)
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna -
6 linguri de ulei de floarea-soarelui
-
Cimbru uscat
-
1 linguriță de boia dulce (opțional)
-
Apă/supă de legume fiartă
-
1 frunză de dafin
-
Sare
-
Piper
CUM SĂ FACEȚI
- Tăiați ceapa mărunt și radeți morcovii. Le puneți la călit în uleiul bine încins.
- După câteva minute, timp în care legumele s-au înmuiat, puneți jumătate din sosul de roșii și orezul.
- După 2-3 minute, puneți sare, piper, cimbru după gust, boiaua și verdeață tocată fin.
- Puneți câte o lingură din compoziția de orez și morcovi pe fiecare foaie de varză murată. Rulați și sigilați bine capetele, apoi puneți-le într-o cratiță/oală în care ați așezat la bază un strat de foi de varză, tăiate fideluță. Printre sarmale, strecurați și frunza de dafin și câteva boabe de piper.
- Deasupra puneți un alt strat de varză tocată, restul de sos de roșii și supă de legume sau apă, cât să cuprindă puțin și din ultimul strat de sarmale.
- Acoperiți și dați cratița la cuptor, la foc mic, aproximativ 2 ore. După o oră, luați capacul și dați din nou la cuptor, să se rumenească frumos deasupra.