BARUL CASEI
Se spune ca fiecare varsta are farmecul ei si ca asa cum ne sunt trairile in tinerete, asa ne vor fi amintirile la batranete... Poate uita cineva petrecerile nocturne din timpul primilor ani de studentie?
Atunci cand, tineri rebeli, abia plecati din sanul familiei, ne adunam noaptea, pe la prieteni, prin caminele din Regie si uitam ca a doua zi ne asteptau ore lungi si grele de scoala? Atunci am baut pentru prima data punci cu fructe...
La origini
Punciul este o bautura preparata prin amestecarea mai multor ingrediente care se pun in valoare reciproc. La origine, punciul era pregatit doar din cinci ingrediente diferite: alcool, zahar, lamaie, apa si ceai. De aceea a fost numit "panch", termen care in limba hindi inseamna "cinci". Denumirea a fost adoptata de unii marinari englezi care au dus punciul in Anglia. De acolo, putin a mai fost ca bautura sa se popularizeze si in celelalte state europene.Ingrediente variate
Astazi, ingredientele care pot intra in compozitia punciului sunt variate. Bautura poate fi alcoolica sau nonalcoolica. Fructele exotice sunt des folosite, pentru ca ofera punciului atat savoare, cat si un aspect atragator. Cel mai mare avantaj al punciului este ca se prepara o singura data pentru toata lumea. Fiecare se poate servi, dupa cum doreste, din bolul pus la dispozitie de gazda. Vara, punciul este racoritor si energizant. Iarna, cand ne este frig, putem servi un punci cald, mai corpolent si chiar pe baza de lapte.
|
PUNCI CU FRUCTE (alcoolic) |
|
PUNCI DE CEAI PENTRU IARNA (nonalcoolic) |
Citește pe Antena3.ro