Răsfăţ în toată regula la Pietroasele. Cele 13 pensiuni buzoiene participante la concursul gastronomic au pregătit iepuri la tavă cu sos de vin şi struguri, aripioare de pui în sos picant, musaca de carne pe pat de viţă-de-vie, raţă pe varză, ruladă misterioasă, sărmăluţe în foi de viţă, pâinea viticultorului, mâncare ţărănească, aperitiv de struguri cu trei feluri de brânză, plăcintă cu mere sau cu brânză, tarte cu struguri...
Nu au lipsit cârnaţii de Pleşcoi, slăninuţa afumată şi pâinea de casă cu făină şi mălai. De asemenea, a fost expus un preparat realizat după o reţetă extrem de simplă, dar foarte veche: mămăligă friptă pe grătar. Reţete mai vechi sau mai noi, tot ceea ce are Buzăul mai gustos.
Poftiţi la masă!
Nicolae Vlajă, din Sărata Monteoru, a pregătit iepure cu vin, măsline şi struguri. Mai întâi se dezosează iepurele, se spală şi se prăjeşte. Separat se căleşte ceapă, se toarnă vin, se presară piper şi foi de dafin, apoi se pune mărar proaspăt tocat. Se adaugă carnea peste sos, iar după vreo jumătate de oră se pun măslinele şi boabele de struguri. Se mai drege gustul cu sare şi piper, apoi este gata de adus la masă. În funcţie de maturitatea iepurelui, carnea se poate ţine la fezandat înainte într-o soluţie de vin roşu, foi de dafin, boabe de piper şi oţet.
Daniela Roşca din Pietroasele ne-a îmbiat cu o prăjitură cu struguri. Aluatul, ca de pandişpan, se face din 4 ouă, 200 g zahăr, o linguriţă de bicarbonat, o cană de lapte şi două căni şi jumătate de făină. Se face o cocă nu foarte groasă, care se aşază într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Deasupra se aşază boabele de struguri, apoi un strat de albuş bătut foarte tare (ca pentru bezea). Se lasă în cuptor, iar când este gata se rade deasupra ciocolată amăruie, cât este prăjitura caldă.
Raţă pe varză
Alina Mihaela Alexandru din Sărata Monteoru a pregătit o delicioasă raţă pe varză. După ce raţa se curăţă şi se spală, se freacă bine cu mălai (ca să se cureţe mai repede de pene), apoi se presară piper, boia de ardei şi sare. Varza se toacă, iar deasupra se aşază raţa. Se pune tava în cuptor şi se lasă 45 de minute. Se serveşte caldă, cu ardei iute, pâine de casă la tavă, slănină şi ceapă.
Aripioare picante
Emilia Dragu, din Bădeni, a născocit o reţetă picantă care să meargă taman bine cu un vin rece. Mai întâi se opăresc aripioarele în apă cu sare. Într-o tavă se pun aripioarele şi se toarnă deasupra un sos din roşii, boia iute sau ardei iuţi tocaţi, după cum vrea fiecare, şi vin roşu (cam 200 ml), cu cât mai mult, cu atât mai bine. Se lasă în cuptor până când începe să scadă sosul. Se scot aripioarele, se aşază pe un platou, iar sosul se mai lungeşte un pic şi se lasă la fiert. Se toarnă peste aripioare, apoi se aşază deasupra boabe de strugure murat. Acestea au fost puse la murat în borcane alături de felii de pere, ca şi cum ar fi fost castraveţi. Se toarnă în borcane oţet şi apă şi se presară zahăr şi sare. Nu se adaugă condimente sau foi de dafin, pentru a-şi păstra gustul. Se fierb borcanele la baine marie timp de 20 de minute. Aceste murături din fructe sunt delicioase atunci când se servesc cu fripturi şi sosuri. Merită să încercaţi!
Ruladă misterioasă
Dacă veţi poposi la Sărata Monteoru, acolo unde Nicolae Vlajă îşi îmbie oaspeţii cu preparate de soi, veţi putea servi o ruladă misterioasă, ale cărei ingrediente sunt combinate într-un mod ingenios. Mai întâi se bate pieptul de curcan şi se întinde sub forma unei foi. Se unge cu brânză dulce amestecată cu mărar şi sare, iar pe jumătate din foaie se aşază boabe de strugure negru. Se rulează strâns, se înfăşoară în folie de aluminiu şi se pune într-o tavă. Se lasă în cuptor timp de o oră, iar de abia după ce se răceşte se taie felii. Se poate servi atât caldă, cât şi rece.
Iepure la ceaun
Iepurele la ceaun este specialitatea Danielei Roşca, din Pietroasele. După ce iepurele se ţine în apă rece ca să-i iasă sângele, se pune direct în ceaun cu ulei şi se lasă la prăjit. Dacă iepurele nu este foarte gras, se mai adaugă şi puţină grăsime. Se mai toarnă oţet, vin roşu, sare, piper şi foi de dafin. Se toarnă apă cât să-l acopere, apoi se lasă să fiarbă pe foc până când scade. La sfârşit se pune sos de roşii şi boabe de struguri. Se serveşte cât este cald, cu pâine de casă şi neapărat o cană de lut cu vin.
Citește pe Antena3.ro