x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Se pune de-un complot

Se pune de-un complot

22 Mar 2005   •   00:00

OCHIUL SOACREI

MONICA STEFANIA VELICU

"Vive la libert...!", "de doriti razboi, iaca razboiu veti avea", "nurori indelung oprimate de atotcunoscatoare soacre", "nurori ce neatarnare au pohtit"... Zau ca nu mai stiu ce sa cred. Incep sa ma intreb daca nu cumva nora mea e cea mai buna dintre toate. Pai cand primesti asa niste scrisori! Mai ca-mi vine sa strig: "Soacre din toata lumea, uniti-va!". Parca am citit asta undeva, dar nu mai stiu unde, ca, de, am imbatranit si eu. Si nici concediul de care va spuneam n-am putut sa mi-l iau. Trebuie sa fiu vigilenta, mai ales cand observ ca se pune de-un complot. Te pomenesti ca nurorile cer dreptul la replica! Fiindca asa e la moda azi. Dar eu imi vad de treaba. Fac ce-am invatat. Adica imi spionez nora. Si pe urma, cu cat citesc mai atent scrisoarea "prietenei" mele mai vechi, dna Mira, cu atat imi dau seama ca imi fac treaba chiar prea bine. Nora se supara ea la inceput, dar dupa aia isi da seama c-o invat numai de bine. Pai e a doua nora (prima a fost chiar nora mea) care imi trimite un martisor. Asta ce poate sa insemne decat ca tine la mine? Restul nu mai conteaza.

Cum sa nu mai conteze cand poimaine e sarbatoarea Bunei Vestiri? Si iar pica pe mine tot greul. Ca de-aia ma supar si eu cateodata. Daca nu te pricepi, stai cuminte in banca ta, dar nora-mea vrea sa se si fandoseasca. Da petrecere. Si vrea sa gateasca numai peste. Icre, salata cu peste, a doua salata cu peste, peste la cuptor, peste prajit. Bine ca nu vrea si ciorba. Si ea habar n-are. Nici pestele prajit nu-l face ca lumea. M-a sunat aseara sa ma roage sa-i dau o mana de ajutor. Ce-i pasa ei ca le am si eu pe-ale mele? Voiam sa fac o pomana pentru mamica, sa ma duc la biserica... dar pentru nora mea las totul balta. Si sa vedem ce mai au de zis acum gurile rele. Ca, adica, eu nu as tine la ea. Dar ea tine la mine? Asta e intrebarea. Dar m-am hotarat. O sun si-i spun: Te-ajut, daca m-ajuti. Eu vin si-ti fac pestele cu sos alb (fiindca numai eu stiu secretul), iar tu vii si-mi faci si mie o salata din aia cu macrou si cu maioneza. Nu ca n-as sti s-o fac si eu, dar cred ca ei ii iese mai bine. Dar nu i-o spun ca sa nu si-o ia in cap. Pe urma o rog sa mearga cu mine la biserica si sa ma ajute cu imparteala. Lu’ mamica, saraca, tare-i mai placea pestele! Macar sa-si aduca si ea aminte de mine cum imi aduc eu de mama. Ca doar pentru ea am fost ca o mama. Eu nu mi-am pierdut speranta. Sa vedeti ce soacra o sa scot eu din ea!

SOACRA
Reteta sosului o stiu de la mama. E-adevarat ca am mai imbunatatit-o eu pe ici pe colo, ca pe vremea aia nu se gaseau atatea mirodenii, dar va garantez ca, daca aveti musafiri la masa de Buna Vestire, daca n-or sa vina sa va ceara reteta, bine! Felul asta de mancare il da gata pana si pe Domnul Socru, care nu prea iese el din ale lui. Asa ca, doamnelor, daca vreti sa le dati tuturor o lectie intr-ale gastronomiei, gatiti cu incredere "sosul à la mama soacra".
NORA
Dragi soacre din lumea larga, n-om avea noi experienta in bucatarie cata aveti voi, dar de, nu suntem noi de vina, ci timpul... De gatit pot s-o spun insa cu mana pe inima ca va intrecem. Tineretea isi spune cuvantul. Citim mai mult, ne informam! Nu ezitati asadar sa gustati din "salata nurorii". E special pentru voi. Ca sa gustati si sa va minunati. Iar reteta n-am mostenit-o din mosi stramosi, ci am inventat-o, ca minte avem destula. Gustati si veti vedea!

PASTRAV À LA MAMA SOACRA
  • Ingrediente:
  • 4 pastravi, 150 de gr de unt, 100 de gr de smantana, 100 gr de cascaval, piper alb macinat, piper rosu, piper verde, piper negru, boabe, sare, ardei copti.

  • Preparare:
  • Se topeste untul intr-o tava, se adauga piperul verde zdrobit si apoi smantana si putina apa. Se adauga pestele, care se unge din cand in cand cu sos si inainte de a-l da la cuptor se presara piperul alb, piperul rosu si cel negru. Cand este gata se rade deasupra cascaval. Se serveste cu ardei copti.
    SALATA NURORII
  • Ingrediente:
  • un kg de macrou congelat, maioneza, o ceapa rosie, 3 castraveciori acri, putin porumb dulce, sare si piper.

  • Preparare:
  • Se fierbe macroul cu putina sare si piper, apoi se curata de oase si se taie bucatele avand grija sa nu le faramitati, se taie castravetii si ceapa, se adauga porumbul, iar apoi se amesteca totul cu maioneza din belsug. Se poate orna cu albus de ou fiert si faramitat.
    ×
    Subiecte în articol: nora