Una dintre cele mai importante si actuale schimbari din lumea vinului este raspunsul la intrebarea: Cat de repede consumam un vin rosu dupa ce l-am cumparat?
CATALIN PADURARU - Vinexpert
In trecut, o sticla de vin rosu de calitate era "pusa bine la pastrare", fara sa ne gandim vreo clipa sa indraznim sa-l bem la "tinerete". Astazi, chiar si vinurile scumpe sunt facute pentru a fi consumate imediat dupa ce au fost luate de pe raft, astfel incat gustul vinului matur a devenit strain de consumatori.
Intrebarea este de ce se produce aceasta schimbare in cazul vinului mai mult decat la orice alt aliment? Raspunsul se regaseste tot in sticla. Dupa imbuteliere exista in permanenta o anumita cantitate de oxigen care reactioneaza cu fenolii din vin (compusi care se regasesc in boaba de strugure, care dau culoarea si definesc structura vinului). In timp, fenolii se aduna sub forma unor sedimente care se depun pe fundul sticlei. Acest fenomen nu apare la toate vinurile. Vinurile rosii care prezinta o fructuozitate mai mare si nu sunt invechite in stejar sunt destinate unui consum "la tinerete", deoarece in timp exista riscul ca acestea sa-si piarda din vigoare si sa devina fade.
Unele soiuri se dezvolta mai bine pe parcursul procesului de invechire: Shirazul, de exemplu, va fi campion in fata unui Pinot Noir. Cabernet Sauvignon are o forta mai mare de pastrare decat Merlot-ul. Dar si Cabernet-ul variaza calitativ in functie de locul si modalitatea de vinificare.
Pentru a recunoaste un vin vechi cautati pe eticheta anul de recolta sau cuvantul "Reserve", care indica un vin pastrat in stejar, care se poate dezvolta in timp, in urma procesului de maturare. Un indicator foarte bun este insa si pretul unei sticle. Nu priviti cu mare incredere un vin ieftin despre care vi se spune ca este un vin de colectie. Vinurile cu adevarat deosebite au un pret echivalent cu placerea unica de a le savura.
Concurs - Premiem cititorii fideli!
In fiecare zi puteti castiga cate un bag-in-box Val Duna oferit de Vinexpert. Trebuie sa cititi cu atentie editorialul semnat de Catalin Paduraru si sa raspundeti corect la o intrebare. Raspunsurile le puteti trimite prin e-mail la: gastronomie@jurnalul.ro. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar numele lor vor fi publicate in editia de marti a fiecarei saptamani.Intrebarea de astazi este:
"Care sunt vinurile potrivite bucatariei asiatice?"
Raspunsul il gasiti in editorialul de ieri. Premiul se ridica de la Galeria Vinexpert, Bdul Octavian Goga nr. 24, Sector 3, Bucuresti sau de la Unirea Shopping Center.