x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Seri de toamna cu prieteni

Seri de toamna cu prieteni

de Florin Varga    |    21 Sep 2005   •   00:00
Seri de toamna cu prieteni

POVESTIRI DIN BUCATARIE
Vacantele din fiecare an in Campia de Vest nu-si pierd atat de usor ecoul. Pe masura ce timpul trece, amintirea acelor zile - si mai ales aroma lor - devine mai puternica. Si ma gandesc mai ales la mirosul imbietor al bucatelor "cercate" pe la seratele organizate impreuna cu rudele si cu prietenii de-o viata.
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Vacantele din fiecare an in Campia de Vest nu-si pierd atat de usor ecoul. Pe masura ce timpul trece, amintirea acelor zile - si mai ales aroma lor - devine mai puternica. Si ma gandesc mai ales la mirosul imbietor al bucatelor "cercate" pe la seratele organizate impreuna cu rudele si cu prietenii de-o viata. Ca sa nu raman dator pana la vacanta urmatoare, o sa va relatez cate ceva despre aceste serate si, mai ales, o sa va dau un caiet de retete ardelenesti, care, numai citindu-le, si-o sa va lase gura apa…

Cea mai importanta dintre serate a fost cea din curtea fratelui cel mic, Ioan, si a cumnatei Ioneta. O serata pescareasca. Fratii au curatat niste crapi din crescatoria de langa izvorul cu apa minerala, iar din capete si cozi au gatit un bors de peste ardelenesc. Friptura de peste a fost preparata "la disc" (un disc metalic, concav, cu picioare, sub care se face un foc puternic). Pestele lansat in baia de ulei a devenit in numai cateva minute rumen si crocant. Pe masa s-a pus alaturi un mujdei preparat cu suc de rosii si verdeata. Masa a fost implinita de un tort cu fructe si cu frisca, pregatit de Ramona, careia trebuie sa-i recunoastem cu totii priceperea atunci cand vine vorba de dulciuri.

Pestele la disc a fost un adevarat succes la serata pescareasca organizata in curtea fratelui mai mic

Serata urmatoare s-a organizat la Ana-Bella, care, dupa aperitive traditionale, ne-a servit un gulas scazut, preparat ca pe malurile Tisei. Cartofii natur si castravetii murati "la soare" au insotit gulasul parfumat. Merele, perele si prunele au indulcit seara de toamna.

"Cumnatul" Petre, sotul Martei (fata cu care au copilarit fratii), a in-tampinat musafirii, in alta seara, cu o rachie de "pruna curata", iar pe masa a aparut o "tocana de curechi" (varza acra cu carne de porc) rosie si picanta. O zicala a locului spune: "Sa desparta Dumnezeu carnea de pe oase aceluia care va desparti rachia de curechi". La desert, gazda ne-a bucurat cu felii de cozonac umplut cu nuci din belsug. Au fost si serate mai "cumintele", pe la rudele mai in varsta, unde am servit taitei cu varza si iaurt de bivolita sau dovlecei gratinati si compot de mere.

Sa va spun un secret: mi-am pastrat un rest de concediu sa fac o vizita in Campia de Vest si cand va iesi tulburelul. Atunci vom face foc sub cazanul de arama ce va lacrima rachia parfumata din poamele anului.

GULAS SCAZUT


  • INGREDIENTE: circa 150 g carne de vita de persoana, ceapa, boia iute si dulce (pasta de ardei), pasta de tomate, ulei, sare, zahar, piper si chimen macinat.
  • PREPARARE: Se caleste in ulei cate o ceapa tocata, pentru fiecare persoana, se coloreaza cu boia, se pune carnea, se sareaza si se fierbe, adaugand cate putina apa fierbinte. Cand carnea incepe sa se inmoaie punem cate o lingura cu pasta de tomate de persoana, niste apa, zahar si potrivim de condimente. Fierbem pana ce sosul incepe sa se ingroase si scade la nivelul carnii. Servim alaturi de cartofi natur dati prin unt si de muraturi de sezon.

    TAITEI CU VARZA


  • INGREDIENTE: aluat de taitei grosi (doua oua, 100 ml apa, sare, faina), o varza cruda, ulei, sare.
  • PREPARARE: Din aluat se intinde o foaie (sau doua) cu grosimea de 1,5 mm. Se taie dreptunghiuri cu laturile de 1/3 cm, care se fierb in apa cu sare. Varza se da pe razatoare si se caleste in putin ulei si sare pana cand se rumeneste. Se amesteca taiteii fierti cu varza calita. Unii ii servesc cu piper macinat, altii cu zahar, ca un fel de desert. De gustibus…

    TORT DE FRUCTE CU FRISCA


  • INGREDIENTE: 8 oua, 8 linguri cu zahar, 8 linguri cu faina, 500 ml frisca lichida dulce, 400 ml iaurt, un kg piersici, vanilie.
  • PREPARARE: Se separa galbenusurile de albusuri. Acestea din urma se bat spuma tare, adaugandu-se zaharul. Se amesteca spuma cu delicatete cu galbenusurile si cu faina. Se coace blatul intr-o forma rotunda cu diametrul de circa 30 cm. Piersicile se descojesc si se taie in bucati potrivite ca marime. Frisca se bate cu mixerul si se amesteca impreuna cu iaurtul si cu vanilia. Blatul racit se taie in doua. Pe o jumatate se monteaza fructele (pastram doua piersici pentru ornament), care se acopera cu jumatate din cantitatea de frisca. Se pune deasupra a doua jumatate de blat si se orneaza cu restul de frisca si piersicile pastrate. Se tine in frigider doua ore inainte de servire.

    TOCANA DE CURECHI


  • INGREDIENTE: 150 g carne de porc proaspata pentru fiecare persoana, 300 g varza murata tocata, untura, o ceapa, boia, piper, dafin, un pahar cu vin, pasta de tomate, smantana.
  • PREPARARE: Se caleste intr-o cratita de tuci, in untura, ceapa tocata si se coloreaza cu boia. Se adauga carnea si varza si se caleste in continuare, avand grija sa nu se arda. Adaugam pasta de tomate, vinul si condimentele. Dam cratita la cuptor pana se rumeneste tocana deasupra. Se serveste cu smantana si ardei iute, alaturi de o mamaliga vartoasa sau de paine proaspata.

    BORS ARDELENESC DE PESTE


  • INGREDIENTE: capete si cozi de crap, doua cepe, doi morcovi, doua radacini de patrunjel, un pastarnac, doi ardei grasi, 4 rosii, un buchet de verdeata (patrunjel, tarhon, telina), ulei, sare, piper, bors de putina, smantana.
  • PREPARARE: Intr-o oala mare se calesc in putin ulei radacinoasele, date pe razatoare. Se sting cu apa fierbinte, se adauga ceapa si ardeiul tocate, buchetul de verdeata si se fierbe pana cand zarzavatul se inmoaie. Se pun in zeama capetele (cu osul amar indepartat) si cozile, rosiile (curatate de coaja si taiate felii), sarea si piperul si se mai fierb 10 minute. Borsul (fiert separat) se toarna cu doua minute inainte de final, cand se adauga si smantana. Se scoate buchetul de verdeata si se serveste cu ardei iute.

    PESTE LA DISC


  • INGREDIENTE: circa 400 g peste de persoana, sare, ulei, suc de rosii, usturoi, patrunjel si busuioc verde.
  • PREPARARE: Pestele, curatat si eviscerat, se taie in portii mari si se sareaza. Se incalzeste puternic uleiul in disc, se lanseaza cu grija bucatile in ulei (cu o furculita cu coada lunga) si se prajesc pana devin rumene si crocante. Usturoiul curatat se zdrobeste cu sare si putin ulei si se amesteca impreuna cu patrunjelul si cu busuiocul in suc de rosii. Se poate servi cu mamaliguta, dar in Campia de Vest multi prefera painea alba proaspata.
  • ×
    Subiecte în articol: sare ulei varza