x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Şi supele pot fi dulci

Şi supele pot fi dulci

de Simona Chiriac    |    05 Iul 2007   •   00:00
Şi supele pot fi dulci

O banală supă poate deveni exotică şi deosebită, dacă ai ingredientele potrivite. Gustul dulce şi feliuţele de fructe ii vor uimi cu siguranţă pe invitaţi, căci ceea ce le oferiţi este intru totul inedit: o supă de fructe.

Originalitate - Felul intăi se poate transforma in desert

O banală supă poate deveni exotică şi deosebită, dacă ai ingredientele potrivite. Gustul dulce şi feliuţele de fructe ii vor uimi cu siguranţă pe invitaţi, căci ceea ce le oferiţi este intru totul inedit: o supă de fructe. Şi cum inventivitatea nu are limite, supele au fost pregătite astfel incăt să se transforme cu uşurinţă in deserturi. Dacă se folosesc preponderent fructele, la care se adaugă amidon, pentru a-i conferi consistenţă, supa poate fi consumată atăt caldă, căt şi rece, după preferinţă.

Se pregăteşte din fructe de sezon, uşor condimentate. La prima vedere ar părea oarecum asemănătoare compoturilor, dar nu vă lăsaţi inşelaţi. Ingredientele folosite sunt dintre cele mai diverse: condimente aromate, băuturi alcoolice (brandy, dar chiar şi şampanie, atunci cănd este servită intr-un cadru festiv), lapte, smăntănă, iaurt, găluşte, cereale. Pot fi servite imediat după preparatele de carne, succesul lor fiind garantat.
Norvegienii pregătesc "fruktsuppe", o supă care, deşi se serveşte caldă, cuprinde printre ingrediente fructe deshidratate, astfel incăt să poată fi servită indiferent de anotimp.

DIVERSITATE. Filipinezii folosesc ca ingrediente principale nucile de cocos pentru a prepara o supă de fructe cu totul aparte, numită "ginataan". Mai intăi se sparge nuca de cocos şi se scurge laptele. Miezul de nucă se rade şi peste el se adaugă două căni cu apă. Cănd se strecoară, se obţine un lichid cu consistenţă redusă. Acesta din urmă se pune la fiert şi se adaugă ingrediente exotice locale, cum ar fi cartofii dulci, ignamele, tapioca, bananele sau taro. Se amestecă din cănd in cănd şi, inainte de a lua oala de pe foc, se adaugă laptele de cocos. Se poate servi atăt caldă, rece, dar şi direct din congelator, atunci cănd vrei să transformi supa in ingheţată.

Japonezii pregătesc "oshiruko", o supă caldă ce are la bază boabele de fasole roşie, cu un gust dulceag, numite "azuki". Acestea se prăjesc intr-un sirop de zahăr, iar la sfărşit se adaugă căteva cuburi de orez fiert.

×
Subiecte în articol: gastronomie