x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Simplitate - O idee cel puţin ingenioasă

Simplitate - O idee cel puţin ingenioasă

de Simona Chiriac    |    19 Iul 2007   •   00:00

Specialităţile italiene nu mai au de mult timp nevoie de nici o prezentare. Le intălnim in orice colţ al lumii ne-am afla, devenind astfel astăzi adevărate preparate universale. In aceste condiţii, nu mai este de mult timp "exotic" să prepari in bucătăriile din Romănia paste aşa cum se mănăncă la Roma, la Parma sau la Florenţa.

Specialităţile italiene nu mai au de mult timp nevoie de nici o prezentare. Le intălnim in orice colţ al lumii ne-am afla, devenind astfel astăzi adevărate preparate universale. In aceste condiţii, nu mai este de mult timp "exotic" să prepari in bucătăriile din Romănia paste aşa cum se mănăncă la Roma, la Parma sau la Florenţa. Unele dintre reţete sunt surprinzător de simple, dar asta nu inseamnă că sunt mai puţin gustoase. De exemplu, Fettuccine Alfredo.

Â

REŢETĂ SIMPLĂ. In varianta originală, numită "Fettuccine al burro" se proceda astfel: se fierbeau pastele mai late, numite fettuccine (au aspectul unor pănglicuţe lungi) şi se amestecau cu unt foarte cremos şi parmezan de cea mai bună calitate. In rest, doar un pic de piper negru proaspăt răşnit. Cel care a transformat această reţetă in legendă a fost, se pare (spun asta pentru că şi in acest caz există controverse) Alfredo di Lelio, proprietar şi, in acelaşi timp, bucătar la restaurantul Alfredo alla Scrofa din Roma. Ei bine, in 1914 el a modificat un pic reţeta, folosind o cantitate mult mai mare de unt cremos şi parmezan, adău-găndu-le atăt inainte, căt şi după ce pastele erau servite in boluri. Pastele erau intr-adevăr mai gustoase aşa, dar totuşi ingeniozitatea preparării lor nu făcuse senzaţie. Incă...

Â

REŢETĂ SPECIALĂ. Totul avea să se schimbe in 1927, atunci cănd doi actori americani celebri in epocă, şi-au petrecut luna de miere la Roma. Legenda spune că ei au servit masa in fiecare zi la restaurantul lui Alfredi di Lelio şi s-au indrăgostit de specialitatea casei: Fettuccine Alfredo. Actorii i-au dăruit chiar ingeniosului bucătar o furculiţă pentru paste cu totul şi cu totul din aur. Mai mult, ei au adus in Statele Unite ale Americii reţeta de Fettuccine Alfredo. Restaurantul italian este renumit astăzi şi pentru vedetele ce au servit căndva specialitatea inventată de Alfredo de Lelio: Ava Gardner, Richard Burton, Liz Taylor sau Sophia Loren. La ocazii speciale, oaspeţii restaurantului pot să folosească furculiţe din aur atunci cănd servesc renumitele paste.

Aceasta este povestea. Căt este de reală se pare că nu ştie nimeni cu certitudine. Cu toate acestea, nu e chiar atăt de greu să vă simţiţi ca nişte vedete. Pregătiţi o porţie apetisantă de Fettuccine Alfredo şi savuraţi-o pe indelete, iar dacă vreţi să fiţi originali, modificaţi un pic reţeta. Pregătiţi-vă apoi pentru ceva minunat.

Fettuccine Alfredo

Ingrediente: 450 g paste fettuccine, opt linguri de unt foarte cremos, doi căţei de usturoi, 600 ml smăntănă degresată, 350 g parmezan, o jumătate de linguriţă de piper negru, sare, 200 g crevete decorticate.

Preparare: Se fierb mai intăi pastele intr-o oală cu apă in care s-a adăugat sare, eventual puţin ulei ca să nu se lipească. In timpul acesta se topeşte untul intr-o tigaie şi se căleşte puţin usturoiul zdrobit, aproximativ un minut. Se adaugă 400 ml smăntănă, se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă la foc mic incă cinci minute, amestecănd din cănd in cănd. Cănd s-a infierbăntat foarte bine sosul, se adaugă pastele scurse de apă, restul de smăntănă, brănza parmezan, sarea, piperul şi crevetele fierte in apă clocotită timp de un sfert de oră. Se mai lasă puţin pe foc, căt să se omogenizeze, amestecănd foarte bine, apoi se servesc cu parmezan ras deasupra.

×