x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Slăbiciunea culinară a olandezilor

Slăbiciunea culinară a olandezilor

de Carmen Dragan    |    20 Noi 2008   •   00:00

Să nu cădeţi în capcană! Dacă vă întâlniţi cu un olandez, acesta v-ar putea oferi o bomboană numai pentru a vedea cum vă strâmbaţi. Este desertul lor preferat, din lemn dulce, dar care pe noi nu ne prea încântă, căci senzaţia este că ai o meduză în gură.



Neagră şi cauciucată, sărată sau dulce, în formă de maşină sau monedă, bomboana din lemn dulce îl face pe străin să se strâmbe, dar în Ţările de Jos este o adevărată delicatesă. 32.000 de tone de astfel de bomboane, numite "drop", au fost vândute în anul 2007 în Olanda. Olandezii au consumat astfel, în medie, cam două kg de bomboane pe an pe cap de locuitor. Ingredientele unor astfel de bomboane sunt: zahăr, apă, sirop de glucoză, gelatină, gumă arabică, amidon şi extract din lemn dulce.

Gusturi şi... gusturi


Aromatizate cu anason, mentă, eucalipt sau miere, dulciurile acestea sunt vândute în peste 80.000 de supermarketuri din ţară. "Când străinii gustă astfel de bomboane cred despre noi că suntem nebuni", povesteşte  Jurgen van Krevel, de la societatea Concorp, care fabrică astfel de dulciuri. "Fiecare ţară are propriile gusturi. Pentru olandezi bomboanele astea sunt ca ciocolata pentru belgieni", a mai adăugat Jurgen van Krevel.
Han van der Horst, istoric şi scriitor olandez, are o slăbiciune pentru bomboanele foarte sărate.  "Când plec în străinătate, iau întotdeauna cu mine foarte multe. Pentru mine şi pentru a le oferi olandezilor pe care îi întâlnesc", a mărturisit acesta. Bomboanele din lemn dulce sunt de asemenea sursă de amuzament. Scriitorul le dăruieşte străinilor tocmai pentru a vedea cum se strâmbă.
 

Cu măsură


Încă din cele mai vechi timpuri, lemnul dulce este apreciat pentru virtuţile sale medicale. Au fost găsite câteva rădăcini şi în templul faraonului Tutankhamon. În Ţările de Jos, primele referinţe ale acestei plante apar în literatura medicală din secolul al XIII-lea. Astăzi numeroşi olandezi iau pastile de gât pe bază de lemn dulce.

Experţii atenţionează că lemnul dulce (glycyrrhiza glabra) conţine acid glycyrrhizic. Consumat în cantităţi mari, acesta măreşte presiunea arterială. "Un adult poate consuma 100 g de bomboane pe zi fără a avea efecte secundare", se precizează într-un raport al Centrului de Nutriţie din Ţările de Jos. O bomboană are în jur de 5 grame. Pentru copii, cantitatea zilnică recomandată este de 25 grame pe zi.

×
Subiecte în articol: gastronomie dulce