Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Slăbiciunea culinară a olandezilor
Să nu cădeţi în capcană! Dacă vă întâlniţi cu un olandez, acesta v-ar putea oferi o bomboană numai pentru a vedea cum vă strâmbaţi. Este desertul lor preferat, din lemn dulce, dar care pe noi nu ne prea încântă, căci senzaţia este că ai o meduză în gură.
Neagră şi cauciucată, sărată sau dulce, în formă de maşină sau monedă, bomboana din lemn dulce îl face pe străin să se strâmbe, dar în Ţările de Jos este o adevărată delicatesă. 32.000 de tone de astfel de bomboane, numite "drop", au fost vândute în anul 2007 în Olanda. Olandezii au consumat astfel, în medie, cam două kg de bomboane pe an pe cap de locuitor. Ingredientele unor astfel de bomboane sunt: zahăr, apă, sirop de glucoză, gelatină, gumă arabică, amidon şi extract din lemn dulce.
Gusturi şi... gusturi
Aromatizate cu anason, mentă, eucalipt sau miere, dulciurile acestea sunt vândute în peste 80.000 de supermarketuri din ţară. "Când străinii gustă astfel de bomboane cred despre noi că suntem nebuni", povesteşte Jurgen van Krevel, de la societatea Concorp, care fabrică astfel de dulciuri. "Fiecare ţară are propriile gusturi. Pentru olandezi bomboanele astea sunt ca ciocolata pentru belgieni", a mai adăugat Jurgen van Krevel.
Han van der Horst, istoric şi scriitor olandez, are o slăbiciune pentru bomboanele foarte sărate. "Când plec în străinătate, iau întotdeauna cu mine foarte multe. Pentru mine şi pentru a le oferi olandezilor pe care îi întâlnesc", a mărturisit acesta. Bomboanele din lemn dulce sunt de asemenea sursă de amuzament. Scriitorul le dăruieşte străinilor tocmai pentru a vedea cum se strâmbă.
Cu măsură
Încă din cele mai vechi timpuri, lemnul dulce este apreciat pentru virtuţile sale medicale. Au fost găsite câteva rădăcini şi în templul faraonului Tutankhamon. În Ţările de Jos, primele referinţe ale acestei plante apar în literatura medicală din secolul al XIII-lea. Astăzi numeroşi olandezi iau pastile de gât pe bază de lemn dulce.
Experţii atenţionează că lemnul dulce (glycyrrhiza glabra) conţine acid glycyrrhizic. Consumat în cantităţi mari, acesta măreşte presiunea arterială. "Un adult poate consuma 100 g de bomboane pe zi fără a avea efecte secundare", se precizează într-un raport al Centrului de Nutriţie din Ţările de Jos. O bomboană are în jur de 5 grame. Pentru copii, cantitatea zilnică recomandată este de 25 grame pe zi.
Citeşte mai multe despre:
gastronomie, dulce

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de...
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...