x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spirit american intr-un pahar

Spirit american intr-un pahar

04 Iul 2007   •   00:00

Originile bourbonului se regăsesc in localitatea Bourbon din statul american Kentucky. Către finele secolului al XVIII-lea, reverendul Elijah Craig, locuitor la Bourbonului, transporta această băutură preparată din cereale spre New Orleans, in butoaie de stejar arse. Era un whisky deosebit, pe care reverendul l-a denumit după localitatea din care provenea: Bourbon. Depozitarea in butoaiele de stejar conferea băuturii o aromă aparte şi o culoare de caramel deschis. De atunci, fermierii din statul Kentucky, printre care şi tatăl celui de-al şaisprezecelea preşedintele al Statelor Unite ale Americii, Abraham Lincoln, au inceput să producă bourbon.


Proces de fabricaţie


Burbonul se obţine din diverse cereale, printre care porumb, orez sau secară. Procesul de fermentaţie durează trei-patru zile. Următorul pas este distilarea. Este indicată realizarea unui proces de dublă distilare pentru a se obţine un bourbon rafinat. După distilare, băutura se toarnă in butoaie de stejar. Astfel, intregul proces, incepănd de la fărămiţarea grănelor şi pănă la depozitarea băuturii in butoaie de stejar pentru invechire, durează aproximativ cinci zile. Bourbonul obţinut in Kentucky este diferit şi mult mai bun decăt cel obţinut prin alte părţi, dar şi faţă de alte tipuri de whisky, datorită calităţii apei din zona respectivă. Este o apă plină de calcar şi cu foarte puţin fier. Apa calcaroasă din acea regiune intăreşte şi sistemul osos al cailor de rasă din statul american. De aceea viteza acestor cai din Kentucky este recunoscută pe plan mondial. Legea americană stipulează că bourbonul trebuie să conţină minimum 51 % distilat din cereale, iar pentru a putea fi văndută, băutura trebuie invechită cel puţin doi ani. Cu căt este mai vechi, cu atăt bourbonul căştigă in calitate. Mai mult decăt atăt, este interzisă comercializarea bourbonului produs in altă parte decăt in Statele Unite ale Americii.

×
Subiecte în articol: barul casei