x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Spre un alt "romantism"

Spre un alt "romantism"

de Carmen Dragan    |    14 Feb 2007   •   00:00

ANTROPOLOGIE CULINARA
Ravase de dragoste, puse intr-o placinta gustoasa, scrisorile amoroase pe hartia carora erau cateva picaturi de parfum, cina cu lumanari - acasa sau intr-un restaurant luxos - si inelul in cupa de sampanie, picnicul la iarba verde, printre flori si zbor de fluturi colorati, plimbarile sub clar de luna... sunt doar cateva manifestari romantice ale unor vremuri de mult apuse pentru unii, prezente din cand in cand pentru altii, dar total inexistente pentru tinerii de astazi.
ANTROPOLOGIE CULINARA

Ravase de dragoste, puse intr-o placinta gustoasa, scrisorile amoroase pe hartia carora erau cateva picaturi de parfum, cina cu lumanari - acasa sau intr-un restaurant luxos - si inelul in cupa de sampanie, picnicul la iarba verde, printre flori si zbor de fluturi colorati, plimbarile sub clar de luna... sunt doar cateva manifestari romantice ale unor vremuri de mult apuse pentru unii, prezente din cand in cand pentru altii, dar total inexistente pentru tinerii de astazi.

E secolul al XXI-lea!

In dictionar, romantismul este definit ca fiind "miscarea literara si artistica, aparuta in Europa la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, ca o reactie impotriva clasicismului, caracterizata prin suprimarea regulilor formale, prin introducerea notelor de lirism, de sensibilitate si de imaginatie". In sens general, atunci cand vorbim de comportament romantic, vorbim de fapt de ansamblul de aspecte proprii curentului romantic, care se caracterizeaza printr-o inclinare spre visare, spre melancolie.

Mai sunt tinerii de astazi romantici? Mai au timp sa fie visatori sau este o atitudine depasita? Incercam sa raspundem la aceasta intrebare, analizand raspunsurile a doua grupuri de tineri. Primul este format din studente sau absolvente ale Facultatii de Litere, care stiu cu adevarat ce inseamna curentul romantism, iar al doilea grup este format din elevi de liceu, in clasele terminale.

Fetele de la Litere

„Pentru mine, o seara romantica este ntr-un club cu muzica buna, o pizza, mousse au chocolat, vin si cAteva betisoare parfumate"
Ana Mihail
studenta la Facultatea de Litere
Cum este o seara romantica alaturi de persoana iubita? "Obligatoriu intr-un local misto, mai bine zis intr-un club cu muzica buna, o pizza, mousse au chocolat, vin si cateva betisoare parfumate", spune Ana Mihail, studenta in anul III. Pentru Raluca Dinca, absolventa, "romantismul reprezinta doar miscarea artistica si filosofica. Cat priveste latura concreta, sa-i spun, a romantismului, cea care se refera la o plimbare in amurg pe malul marii, la petale de trandafiri, la cina romantica, la tot felul de lucruri in forma de inimioara - care pentru mine nu sunt altceva decat o forma de kitsch la preaminunata zi a indragostitilor - cred ca este vorba, pur si simplu, de patetisme, de edulcorari excesive". Ana Ivanov, absolventa, considera ca "un pachet de ceai aromat, pus intr-o cutie pictata manual, este un dar romantic". Pentru Catalina Barbu, studenta in anul II, "romantismul si-a pierdut sensul. Romantic este un mail de la persoana draga si o iesire la cafenea cu persoana iubita. Ioana Mitran, absolventa, argumenteaza lipsa romantismului, citandu-l pe poetul ei preferat: "Daca nici in literatura romantismul nu mai exista, pentru ca asa cum spunea scriitorul Paul Cernat «mitul romantic al poetului care scrie la masa de brad pentru Dumnezeu sau pentru sine nu mai e de actualitate», de ce am mai fi noi, tinerii, romantici?"

Trendy, fancy, cool!

Gusturile elevilor vorbesc despre o generatie in care romantismul nu-si cauta nici o definitie. A fi "trendy", "fancy" sau "cool" - iata cativa termeni la moda, pe care elevii i-ar putea explica fara nici o greutate. Ravasul de dragoste a fost inlocuit de un SMS scurt, care sfideaza regulile limbii romane, de "discutii pe messenger, relaxate, fara declaratii pompoase sau poezii. Cina cu prietena este la un fast food, in Mall, la o pizzerie sau chiar pe strada, cu un hamburger sau o shaorma in mana", cum spune Gabriel Dragan, elev in clasa a XI-a. Pentru Alexandra Vasiliu, eleva in clasa a XII-a, "barurile si cluburile sunt cele mai potrivite locuri unde sa iesi cu iubitul pentru a savura cocteiluri cat mai moderne, sucuri din fructe exotice sau pentru a fuma narghilea cu aroma de pepene galben, capsuni, banane, mango, caise, mere sau menta". Lui Tudor Alexandrescu, elev in clasa a XII-a, ii plac locurile aglomerate. "Daca vreau sa petrec o seara cu iubita, ma duc la film in Mall, unde nu uit niciodata sa iau popcorn si suc. Asta poate fi o cina romantica?..."

In loc de raspuns

"Ceea ce se spune astazi despre disparitia atitudinii romantice este de fapt disparitia modului in care a fost inteles romantismul pana in secolul XX si impunerea unui nou imaginar cu noi sensuri si reprezentari culturale", explica Raluca Moise, doctoranda in Antropologie. Asa ca, daca o cina la pizzerie impreuna cu iubitul sau iubita face deliciul unei seri in doi, ea este o cina romantica de secol XXI.

PIZZA CU FRUCTE

  • Ingrediente: un pachet de aluat de prajituri, un pachet de crema de branza, o jumatate de ceasca de zahar, o jumatate de lingurita de esenta de vanilie, coacaze, banane, mandarine, kiwi, struguri si alte fructe, o jumatate de ceasca de compot, o lingura de apa.
  • Preparare: Aluatul se intinde intr-o tava si se coace timp de 12 minute. Se amesteca branza cu zaharul si esenta. Apoi se intind peste aluat. Se aranjeaza fructele. Se face o glazura din compot si apa, se toarna peste fructe si totul se da la rece pana in momentul servirii.
  • COCTEIL DE SAMPANIE

  • Ingrediente: un pahar de sampanie rece, doua lingurite de zahar pudra, doua galbenusuri, 15 ml lichior de portocale.
  • Preparare: Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul pudra. Se toarna toate celelalte ingrediente. Apoi se amesteca bine si se serveste cu cuburi de gheata si felii de portocala pe marginea paharului.
  • ×