x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sub semnul luminii

Sub semnul luminii

de Simona Chiriac    |    19 Noi 2009   •   00:00
Sub semnul luminii

Cu cât întreaga fire se apropie de iarnă, cu atât începe să crească în intensitate lumina. Fie că este de pe pământ sau de pe lumea cealaltă, lumina călăuzeşte şi stă la baza ritualurilor ce au ca scop spargerea întunericului, a frigului şi a morţii.



La 21 noiembrie, atunci când în calendarul ortodox este pomenită Ovidenia (în unele locuri aceasta este cunoscută sub numele de Vovidenie), sărbătoarea luminii prin excelenţă, începe prin tradiţie iarna. Un anotimp de răgaz, dar şi de mari pericole ce se pot abate asupra oamenilor şi gospodăriilor.

Pe lumea cealaltă
Lumânarea aprinsă în ziua de Ovidenie are putere mare, căci poate lumina până pe lumea cealaltă, călăuzind sufletele rătăcite. Pentru cei care au murit în împrejurări năpraznice se fac lumânări în formă de toiag, cât un stat de om şi răsucite ca un melc. În lipsa lor, creştinii se trezesc dis-de-dimineaţă şi aruncă în sobă un vreasc fără să-l aprindă, existând credinţa că acesta va arde în lumea celor morţi. Despre cei înecaţi se spune că sunt scoşi din râu de  Maica Domnului, care foloseşte un voloc făcut din fuiorul de la Bobotează. Pentru a nu-i sta în cale, femeile nu mai merg la râu să bată ţesăturile cu maiul şi aşteaptă să vină Sfântul Gheorghe, atunci când capătă din nou dezlegare.

Magie
La Ovidenie li se deschid ochii vrăjitoarelor şi toate descântecele prind a se lega. Nu întâmplător, uşile şi feresterele se ung cu usturoi ca să ţină departe spiritele rele. Pentru a te lecui de friguri şi alte boli, se pun deoparte câteva alune şi o crenguţă cu şapte prune, dintre cele mai alese, care se vor păstra într-un loc mai ferit. Fetele, pentru a-şi afla ursitul, aprind o lumânare şi se uită în fântână. Celor mai norocoase li se arată în oglinda apei un chip de flăcău ca în poveşti.

În toate gospodăriile însă, de Ovidenie se vor pregăti mâncăruri pe bază de peşte, fiind zi de dezlegare. Fie că este saramură de peşte, borş sau scordolea, toate se serveau alături de o ţuică tare sau un vin nou ca să mai ostoiască frigul şi să încălzească inimile.

Peşte afumat cu legume
Ingrediente: 4 fileuri peşte afumat, 100 g orez, 100 g porumb din conservă, 100 g mazăre, un morcov, un ardei gras, o ceapă, doi căţei de usturoi, 75 ml ulei de floarea-soarelui, pătrunjel, sare, piper.

Preparare: Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun ceapa cu usturoiul şi cu morcovul, se călesc până se înmoaie, apoi se adaugă orezul spălat şi scurs de apă. Se căleşte două minute şi se toarnă apă cât să-l depăşească cu două degete şi mazărea. Se condimentează, se lasă să fiarbă până ce orezul este gata, se adaugă porumbul, pătrunjelul tocat şi se ia de pe foc. Se pune peştele afumat pe farfurie, iar deasupra legumele.

(Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel)

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic