x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Sub semnul vegetalului

0
Autor: Simona Chiriac 28 Mai 2009 - 00:00
Sub semnul vegetalului /

Despre Ispas se spune că ar fi fost de faţă la Înălţarea Domnului, iar pentru că acesta era mereu vesel, oamenii se străduiesc ca la Înălţare (28 mai) să fie cu toţii bucuroşi şi binevoitori. Întâlnindu-se unii cu alţii, gospodarii se salută doar cu „Hristos s-a Înălţat! - Adevărat s-a Înălţat!".



  Important este că începând de acum nu vor mai fi mâncate ouă roşii, ci produse lactate şi carne de miel. De altfel, femeile împart pentru sufletele celor morţi lapte dulce fiert cu păsat, turte calde coapte pe vatră, ceapă verde şi rachiu. Ciobanii care se vor îngriji de oile oamenilor primesc în dar caş sau chiar câte un miel.    

Codrul încărcat de frunză
Tradiţia populară spune că de Ispas vara îşi intră pe deplin în drepturi, iar vitele se satură pentru prima dată în acest an de iarbă proaspătă. Din această bogăţie vegetală a apărut şi vorba populară conform căruia calul se satură doar o dată pe an, la Înălţare, atunci când se eliberează de sub dojana Maicii Domnului. Pentru ca să aibă parte de multe animale în bătătură, gospodarii obişnuiau să taie vârful cozilor vitelor şi să îl îngroape în furnicare, rostindu-se: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!". La Ispas, preoţii şi creştinii mergeau pe câmp şi acolo celebrau slujba, sfinţind apoi câmpurile ca să fie mănoase. În biserică se aşternea fân, iar praporii erau împodobiţi cu flori şi spice de grâu. Şi tot sub semnul bogăţiei stăteau şi târgurile de fete, de unde feciorii îşi alegeau soţiile, ţinând cont atât de frumuseţea şi hărnicia fetei, cât şi de lăzile de zestre care le însoţeau.

Nedeea  
Sâmbăta de după Ispas era dedicată petrecerilor săteşti (numite şi nedei). Pregătirile începeau cu o săptămână înainte, atunci când se spoiau pereţii, se curăţau toate lucrurile din casă şi se mătura ograda. Se împodobeau încăpe­rile cu plante verzi şi se puneau pe foc mâncăruri de tot felul, în special varză cu carne, udate bine cu vin şi ţuică. Feciorii şi fetele îmbrăcate în straie noi, dansau şi se bucurau până la lăsarea întunericului.

Varză cu carne de porc
Ingrediente: Un kilogram varză albă, 600 g carne de porc cu os, 100 g şuncă de porc afumată, două cepe, un ardei gras, 3 roşii, o lingură cu pastă de tomate, 75 ml ulei de floarea soarelui, o linguriţă cu boia dulce, 300 ml borş, sare, piper, cimbru, mălai, smântână. 

Preparare: Şunca de porc se taie cubuleţe şi se pune într-o cratiţă înaltă şi se căleşte în uleiul încins împreună cu ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. Se călesc zece minute la foc potrivit, se adaugă carnea de porc tăiată bucăţi mici şi se ţine pe foc zece minute. Se scot bucăţile de carne şi şunca din cratiţă, se adaugă varza tăiată mărunt, puţină sare şi o cană cu apă. Se amestecă, se lasă să fiarbă până începe să se înmoaie, se adaugă carnea de porc şi şunca. Se toarnă apă cât să acopere totul, se condimentează şi se lasă să fiarbă. Când carnea începe să se înmoaie, se adaugă roşiile date prin răzătoare, pasta de tomate dizolvată cu puţină apă, boiaua dulce şi borşul. Se presară cimbru, se amestecă, se fierbe 10 minute, se introduce în cuptorul încins şi se lasă să scadă sosul.

Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 



Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...
Serviciul de email marketing furnizat de