x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sus traditia! - Jos dictatura industrializatelor!

Sus traditia! - Jos dictatura industrializatelor!

de Cristina Andreea Catana    |    06 Iul 2006   •   00:00
Sus traditia! - Jos dictatura industrializatelor!

A inceput Revolutia Plescoi! Gurmanzii vor putea manca in curand produse romanesti preparate artizanal in gospodariile taranilor.

Mancarurile traditionale romanesti, care fac parte din cultura noastra nationala, sunt pe cale de disparitie. Li s-au schimbat retetele sau au fost industrializate, astfel incat au mai ramas foarte putine astfel de produse cu care sa ne prezentam cu masa plina in fata turistilor. Asa incat Clubul de Presa de Vin a pornit o revolutie a carnatilor de Plescoi. Gurmandul roman trebuie sa se trezeaca si sa nu mai accepte preparate industrializate. S-a luat exemplul carnatilor de Plescoi, pentru ca sunt produsi in acest moment de trei firme, insa reteta lor a fost schimbata, iar locul de productie nu mai este judetul Buzau. "Revolutionarii" militeaza impotriva standardizarii gustului si pentru diversitatea culinara. De aceea, au facut o lista cu produse romanesti pe care o completeaza mereu.

DEZBATERI. Urmatoarea etapa va consta in dezbateri publice cu autoritatile implicate, cu producatorii autorizati si neautorizati si cu totii vor sa se implice in acest proiect. Cezar Ioan, initiatorul acestui proiect, spune ca o data cu intrarea in UE "ne vom atrage turistii cu ceea ce avem diferit fata de celelalte tari". De aceea, cei care vor merge in excursie in Maramures si se vor caza la o pensiune, trebuie sa manance acolo bucate traditionale, nu "Kaiser afumat cumparat din marile lanturi de magazine". Rezultatele se vor vedea in timp, cand se vor educa atat turistii, cat si proprietarii de pensiuni.

SLOW FOOD
In Italia a fost aceeasi problema a produselor culinare traditionale nepromovate suficient. Asa a aparut miscarea "slow food", initiata de jurnalistul Carlo Petrini, in 1986, la Roma. Ceea ce parea la inceput o miscare de protest sortita esecului si-a gasit insa adepti pe cinci continente, astfel incat Miscarea Slow Food are astazi mai mult de 80.000 de membri, in peste 50 de tari. Petrini a obtinut o derogare pentru Italia, din partea Uniunii Europene, cu privire la unele reglementari de igiena alimentara care ar fi dus la disparitia a mii de mici fermieri si producatori de specialitati traditionale, incapabili sa se adapteze tavalugului de conditii impuse de o industrie dominata de giganti alimentari transnationali.

×
Subiecte în articol: gastronomie