x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Talentul şi creativitatea au pus pe jar Azuga

Talentul şi creativitatea au pus pe jar Azuga

de Diana Radu    |    12 Mar 2008   •   00:00

Suntem în 2 martie 2008. La pivniţele din Azuga – loc cu o bogată istorie –  este linişte, după câteva zile de forfotă. Tocmai s-a încheiat Campionatul Internaţional de Gătit, eveniment care a durat trei zile şi trei nopţi.

Suntem în 2 martie 2008. La pivniţele din Azuga – loc cu o bogată istorie –  este linişte, după câteva zile de forfotă. Tocmai s-a încheiat Campionatul Internaţional de Gătit, eveniment care a durat trei zile şi trei nopţi. La competiţie au participat pasionaţi de gastronomie, profesionişti sau amatori. Concurenţii

s-au înscris la două clase distincte: artă culinară şi gătit în aer liber. Cei care au concurat la prima clasă au prezentat echipei de jurizare produse culinare reci, aperitive şi dulciuri. Concurenţii de la a doua clasă au pregătit mâncăruri la ceaun, la plită sau la grătar. Dorindu-se a fi o manifestare culturală, din programul evenimentului nu au lipsit nici spectacolele de mimă şi pantomimă, concertele de muzică populară, precum şi spectacolele medievale. În plus, periodic, timp de trei zile s-au organizat vizite la pivniţele Reihn şi degustări de vinuri.

 

Marii câştigători

Revenind la competiţia de gătit, merită menţionat că echipele concurente s-au întrecut în ingeniozitate şi îndemânare. Dacă profesioniştii au avut de partea lor experienţa, amatorii au uimit prin creativitatea de care au dat dovadă. Marii câştigători ai competiţiei de la Azuga au fost: echipa “Cabana Vânătorilor II” (la clasa artă culinară) şi “Omega 3” (la clasa gătit în aer liber).

Dacă cei de la “Cabana Vânătorilor II” sunt profesionişti, componenţii echipei “Omega 3” sunt amatori într-ale gătitului.

Juriul, pentru prima clasă, a fost format din Robert Rainford (profesor la Colegiul “George Brown” din Toronto), Dumitru Burtea (preşedintele ANBCT), Nicolae Nejloveanu (maestru al artei culinare), Şerban Ionescu (actor) şi Silviu Miron (maestru al artei culinare). Potrivit lui Dumitru Burtea, evenimentul de la Azuga a fost o pregătire pentru olimpiadele internaţionale de profil. “La competiţii de acest gen se evidenţiază oameni talentaţi şi bucătari de excepţie. Spre exemplu, la competiţie a participat şi o gospodină de aici, din zonă, care a pregătit cozonaci cu prune şi nuci, după o reţetă păstrată de generaţii în familie. Fiindcă preparatul a fost prezentat, va fi cu siguranţă pregătit şi în alte bucătării. Au fost şi câţiva bucătari care s-au remarcat şi care pot reprezenta ANBCT în cadrul concursurilor internaţionale.”

 

Gătit în aer liber

Competiţia de gătit în aer liber s-a desfăşurat sâmbătă. Printre cei care au concurat la această clasă s-a numărat şi Cosmin Florescu Zidurean, preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei “Clubul Presa de Vin”. El a pregătit vânat la ţest astfel: într-un ceaun a topit slănină afumată de porc şi, când untura rezultată s-a încins, a adăugat un kilogram de ceapă tocată pe care a lăsat-o la rumenit. A pus iepurele porţionat şi în prealabil ţinut la macerat în puţin baiţ, apoi spata de căprioară. “Se adaugă puţin vin roşu. Mâncarea trebuie ţinută cam două ore pe foc şi în ultimele 15 minute se pun o căpăţână de usturoi şi alte mirodeni”, a precizat Cosmin Florescu Zidureanu. Câştigătorii cupei, echipa “Omega 3”, sunt finanţişti de profesie şi pasionaţi de gastronomie. Ei au impresionat juriul prin talent şi inventivitate. Prin creativitate s-au evidenţiat şi “Haiducii secolului XXI”, care au câştigat premiul pentru popularitate. Ei ne-au spus reţeta succesului lor: “Se ia o gaşcă de descreieraţi călare pe cel puţin cinci cai de foc, se ocheşte o poieniţă, se face inventarul în colbul cailor şi tot ce este comestibil şi natural se aruncă într-un ceaun. Se serveşte cu vin fiert. Obligatoriu se însoţeşte cu o cântare din chitară”, ne-a declarat... “Axa cu scame”.

Juriul acestei clase a fost format din Robert Rainford, Dan Chişu (actor), Vlad Florica (maestru în arta culinară), Şerban Huidu (prezentator TV) şi Cornelia Ghişoi (maestru în arta culinară). Evenimentul de la Azuga s-a încheiat duminică, 2 martie, cu o demonstraţie culinară oferită de doi maeştri bucătari: Ştefan Bercea şi Vlad Florica.

 

Organizare

Problemele organizatorice, ivite pe parcursul celor trei zile, au umbrit buna desfăşurare a evenimentului. Astfel, în fiecare zi, competiţia a început cu o întârziere de cel puţin o oră, iar programul anunţat iniţial a fost modificat de câteva ori pe zi. Participanţii la competiţie au avut probleme cu lemnele pentru foc pe care organizatorii le-au pus la dispoziţie: acestea erau umede şi concurenţilor le-a fost necesar un timp în plus pentru a le usca. Lipsa unui specialist în PR a făcut aproape imposibilă comunicarea dintre reprezentanţii presei şi organizatori, în timp ce responsabilii cu paza juriului au avut grijă ca… fotoreporterii să nu obţină cele mai bune poze.

×
Subiecte în articol: reporter in tigaie