De toate pentru toţi
La Târgul de Paşte l-am întâlnit pe Dan Mărgineanu, care a adus produse din carne şi brânză din Braşov, de la producătorul Marin Lefru. Cei prezenţi pot cumpăra cârnaţi ardeleneşti, telemea proaspătă de oaie, drob de casă, pastramă de berbecuţ, cotlet haiducesc, coastă haiducească, coastă afumată şi multe alte bunătăţi. "Ne interesează să ne promovăm produsele, să-i vedem pe oameni mulţumiţi şi mai puţin profitul. Nu vrem să ne îmbogăţim peste noapte”, a spus Dan Mărgineanu.
La câţiva paşi de aceste produse se află Magda Zăbet din Sfântul Gheorghe cu lucrări de mână. "Am îmbrăcăminte pentru copii, feţe de masă, mileuri şi broderii populare. Am făcut şi jucării cu croşeta, pe care le-am umplut cu vată. Pot documente cu bătăturile pe care le am”, afirmă tanti Magda. Ea le face acasă şi umblă cu ele prin târguri: "Eu le lucrez, eu le comercializez”, ne spune artizanul care face parte din Asociaţia Artiştilor Populari şi a Meşteşugarilor din judeţul Covasna. De la ea aflăm că de copil i-a pus mama andrelele în mână şi de atunci face numai unicate, pentru că se plictiseşte să repete acelaşi model.
Ioan Şchiopu a venit tocmai din Botoşani, din satul Stăuceni. El a adus pentru bucureşteni cozonac domnesc, miel din cocă de cozonac, chec cu cacao şi nucă, pască din ciocolată sau cu brânză dulce, nuci umplute cu gem de prune, cornuleţe fragede cu rahat, biscuiţi de casă, pricomigdale, ciocolată de casă. "Foarte căutate sunt cozonacul domnesc, ciocolata de casă, cornuleţele, alviţa”, ne spune Ioan. Deşi preţul unui cozonac pare a fi ridicat (28 lei kg), gustul şi compoziţia dulcelui îl justifică. Cozonacul este cu de toate: nucă, cacao, rahat, iar termenul de garanţie este de două săptămâni.
"Copiii şi tinerii care vin la acest târg pot învăţa să încondeieze ouă sau să picteze pe sticlă, prin atelierul de arte tradiţionale pe care l-am organizat aici”, ne-a informat Doina Scripa, directorul artistic al târgului. La acest atelier copiii pot învăţa arta încondeierii de la Valeria Fercal, din satul Paltinu, comuna Moldoviţa din judeţul Suceava şi de la Ionela Hotopilă, de numai 14 ani. Ea este tot din Suceava, din satul Lupcina, comuna Ulma. A învăţat să încondeieze de la mama sa, de la vârsta de 6 ani.
Oana Nicoară le propune cursanţilor un izvod după care vor realiza o icoană pe sticlă, perfectă pentru Sărbătorile Pascale. "În general se lucrează în tuş conturul şi cu culori de ulei se pictează, dar cu copiii facem conturul cu marker şi pictăm cu culori acril. Cam o oră durează realizarea unei astfel de lucrări”, ne explică Oana Nicoară.
La târg mai puteţi găsi turtă dulce, ornamente pentru Paşte, ouă încondeiate, lumânări, icoane pe sticlă, vase din lut şi multe alte surprize.
Citește pe Antena3.ro