Porturile de la Marea Mediterană reprezintă, aproape în
fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile,
încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate
felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul
restaurantelor.
Porturile de la Marea Mediterană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor.
Fel de fel …
Aşadar, cu ce soiuri de peşti şi fructe de mare poţi “face cunoştinţă”, ajuns pe meleaguri spaniole? Ton, sardină, cod, hering, ţipar, sepie, macrou, drac de mare, calcan, crevete, calamar sau caracatiţă ar fi doar cîteva dintre ele. Esenţial este însă că a găti specialităţi marine, în adevăratul stil spaniol, nu presupune cine ştie ce tehnică. Deşi totul este simplu, rezultatul este uluitor. Fie că sînt pregătite la cuptor, pe grătar, pe pat de cărbuni, mai suculente sau îmbinîndu-şi aroma cu cea a legumelor sau a condimentelor locale, rezultatul este mereu acelaşi: îţi lasă gura apă!
Spre exemplu, “Suquets de peix”. Nu este altceva decît o mîncare înăbuşită, folosindu-se diferite tipuri de peşte, al cărei sos este foarte bine condimentat cu usturoi presat şi migdale zdrobite. Pentru a pregăti “Cassolas” trebuie să tai mărunt ceapa, roşiile şi usturoiul, să le căleşti uşurel şi apoi să aşezi deasupra fileurile de peşte. “Peşte cu sare” este unul dintre preparatele a căror vechime ajunge pînă în perioada fenicienilor (de altfel, pe teritoriul unde astăzi se întinde oraşul Benidorm, în Antichitate era un spaţiu ideal pentru negustorii din Roma, Fenicia sau Cartagina). Ca şi atunci, peste peşte se presară multă sare, fiind apoi lăsat la cuptor, fără a-i adăuga alte condimente, acesta frăgezindu-se în propriul suc. Peştele sărat şi uscat poate fi, de asemenea, unul dintre ingredientele salatelor.
Gambas en gabardina con salsa - Crevete “înfăşat”, cu sos
Ingrediente: 3 linguri de făină de grîu, un vîrf de cuţit de şofran, 200 g crevete, ulei de măsline, sifon, o lingură de vin de Madera, sare; sosul: un pahar de maioneză (pregătită dintr-un ou), un ardei roşu (mic).
Preparare: Într-un castron, amestecă făina de grîu cu sarea şi vinul de Madera, după care adaugi sifon, puţin cîte puţin, “cît cere făina” (pasta trebuie să rămînă suficient de consistentă încît să poată fi ţinută între degete). Adaugă şi şofranul şi omogenizează. Spală şi curăţă crevetele de carcase, lăsîndu-le numai coada; apoi înfăşoară-le în aluatul pregătit, lăsîndu-le coada afară. Frige crevetele în ulei fierbinte, pînă se rumeneşte “îmbrăcămintea” de aluat. Pentru sos, amestecă maioneza cu ardeiul roşu (tocat foarte mărunt cu cuţitul) şi pune-l alături de crevete în momentul servirii.
Rodaballo con verdures - Calcan cu legume
Ingrediente: 1,2 kg de calcan, zeama de la o portocală, 400 g sparanghel verde, 300 g morcovi, o frunză de praz, o lingură de ardei roşu (tăiat cubuleţe), o linguriţă de amestec de ierburi aromatice, 4 crevete, sare şi piper.
Preparare: Spală peştele, curăţă-l şi taie-l fileuri cu un cuţit cu lamă subţire şi flexibilă; dă deoparte pielea. Condimentează fileurile de calcan cu sare, piper şi suc de portocale. Pregăteşte şi fileurile de peşte, la aburi, timp de 15 minute. Curăţă sparanghelul şi taie din el beţişoare lungi de 12-15 cm. Procedează la fel cu morcovii. Pune bastonaşele de sparanghel şi morcovi în apă cu sare (trebuie să rămînă “al dente”). Din frunza de praz, taie fîşii subţiri şi lungi şi lasă-le să fiarbă de asemenea puţin în apă cu sare. Cînd sînt aproape gata, adaugă în vas şi cubuleţele de ardei roşu şi presară ierburile aromatice. Condimentează cu sare şi piper şi trage vasul deoparte, păstrîndu-l la cald. Crevetele se fierbe aparte, în apă cu sare şi ierburi condimentate.
Pentru montare, se iau cu grijă fileurile de calcan şi se rulează în ele cîteva bastonaşe de sparanghel şi morcovi, după care se leagă cu fîşii de praz. Se aşază în farfurie unul sau două astfel de rulouri, cîte un crevete şi se stropeşte cu sosul obţinut la prepararea legumelor.
Pulpo al horno - Caracatiţă la cuptor
Ingrediente: o caracatiţă mijlocie (proaspătă), un kg de cartofi, 150 ml ulei de măsline, 100 g ardei verde capia, 200 g roşii cherry, două cepe verzi, o lingură de pătrunjel verde tocat, sare şi piper după gust, zeama de la o jumătate de lămîie.
Preparare: Curăţă caracatiţa şi porţioneaz-o. Pune apă la fiert şi, cînd e clocotită, scufundă bucăţile de caracatiţă în ea, trage de pe foc şi se lasă pînă cînd apa devine călduţă. Scoate bucăţile de caracatiţă, încălzeşte din nou apă şi scufundă-le iar, de data aceasta lăsîndu-le să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. (Dacă foloseşti o caracatiţă congelată, atunci fierbe-o doar cîteva minute, în apă clocotită). Curăţă cartofii, dă-le o formă ovală cît mai regulată şi aşază-i într-un vas de Jena, turnînd peste ei 50 ml ulei de măsline. Presară sare şi piper şi dă-i la cuptor pentru 15 minute. Scoate vasul din cuptor, adaugă bucăţile de caracatiţă, presară sare şi piper, toarnă deasupra restul de ulei de măsline şi dă din nou la cuptor, pentru încă 15 minute. Cu cinci minute înainte de a fi gata, adaugă ardeiul verde, roşiile cherry şi cepele (curăţate şi spălate) şi dă la cuptor, să se finalizeze coacerea. După ce ai aşezat pe farfurie caracatiţa şi legumele, stoarce deasupra zeamă de lămîie şi presară pătrunjelul verde tocat.
Tiras de pescado con espinacas - Peşte tras la tigaie cu spanac
Ingrediente: o legătură de frunze de spanac, două rămurele de frunze de ţelină, 4 morcovi, 650 g fileuri de peşte alb (merluciu, cod), 50 ml ulei de susan, o linguriţă de sos de stridii, 50 ml vin de orez, sare şi piper după gust; garnitura: 150 g orez, sare, o frunză de pătrunjel.
Preparare: Curăţă bine frunzele de spanac, spală-le şi pune-le deoparte. Rupe separat şi spală, de asemenea, frunzele de ţelină, iar tijele spală-le şi taie-le în bastonaşe lungi de 10-12 cm. Curăţă, spală şi taie în bastonaşe morcovii. Încinge uleiul într-o tigaie adîncă (tip wok) şi “trage” în ea fileurile de peşte, întorcîndu-le pe ambele părţi. Adaugă morcovii, ţelina şi frunzele de spanac, presară sare şi piper. Saltă din cînd în cînd tigaia, pentru ca ingredientele să se amestece. Toarnă vinul de orez peste ele, apoi mai lasă tigaia pe foc 10-12 minute. Fierbe separat orezul, numai cu apă şi puţină sare. Serveşte peştele şi legumele montate pe farfurie, iar orezul alături, într-un bol, decorat cu o frunză de pătrunjel.
Gambas al ajillo - Crevete cu usturoi
Ingrediente: 600 g crevete decorticate, 6 căţei de usturoi, un ardei iute (mic), 100 ml ulei de măsline, pătrunjel verde, sare.
Preparare: Într-un mojar, zdrobeşte usturoiul şi ardeiul iute, apoi amestecă-l cu uleiul de măsline. Pune această compoziţie într-o tigaie adîncă, iar cînd s-a înfierbîntat, adaugă crevetele şi puţină sare, amestecînd cu o lingură de lemn. Mai lasă puţin pe foc (avînd grijă să nu se frigă prea tare crevetele), apoi presară pătrunjel tocat şi dă deoparte tigaia.