x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tehnică simplă şi efecte mereu surprinzătoare

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 21 Mai 2008 - 00:00

Porturile de la Marea Medite­rană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor.

Porturile de la Marea Medite­rană reprezintă, aproape în fiecare zi a anului, un “spectacol” de sunete, arome şi, de ce nu, de ispite. Bărcile, încărcate de atîta povară, aduc pe ţărm peşti şi fructe de mare de toate felurile, ce vor fi servite apoi oaspeţilor care trec pragul restaurantelor. 

Fel de fel …

Aşadar, cu ce soiuri de peşti şi fructe de mare poţi “face cunoş­tinţă”, ajuns pe meleaguri spa­niole? Ton, sardină, cod, hering, ţipar, sepie, macrou, drac de mare, calcan, crevete, calamar sau caracatiţă ar fi doar cîteva dintre ele. Esenţial este însă că a găti specialităţi marine, în adevăratul stil spaniol, nu presupune cine ştie ce tehnică. Deşi totul este simplu, rezultatul este uluitor. Fie că sînt pregătite la cuptor, pe grătar, pe pat de cărbuni, mai suculente sau îmbinîndu-şi aroma cu cea a legumelor sau a condimentelor locale, rezultatul este mereu acelaşi: îţi lasă gura apă!

Spre exemplu, “Suquets de peix”. Nu este altceva decît o mîn­care înăbuşită, folosindu-se diferite tipuri de peşte, al cărei sos este foarte bine condimentat cu usturoi presat şi migdale zdrobite. Pentru a pre­găti “Cassolas” trebuie să tai mărunt ceapa, roşiile şi usturoiul, să le căleşti uşurel şi apoi să aşezi dea­supra fileurile de peşte. “Peş­te cu sare” este unul dintre pre­pa­ra­tele a căror vechime ajunge pînă în perioada fenicienilor (de altfel, pe teritoriul unde astăzi se întinde oraşul Benidorm, în Antichitate era un spaţiu ideal pentru negustorii din Roma, Fenicia sau Cartagina). Ca şi atunci, peste peşte se presară multă sare, fiind apoi lăsat la cuptor, fără a-i adăuga alte condimen­te, acesta frăgezindu-se în propriul suc. Peştele sărat şi uscat poate fi, de asemenea, unul dintre ingredientele salatelor.

Gambas en gabardina con salsa - Crevete “înfăşat”, cu sos

Ingrediente: 3 linguri de făină de grîu, un vîrf de cuţit de şofran, 200 g crevete, ulei de măsline, sifon, o lingură de vin de Madera, sare; sosul: un pahar de maioneză ­(pregătită dintr-un ou), un ardei roşu (mic).

Preparare: Într-un castron, amestecă făina de grîu cu sarea şi vinul de Ma­dera, după care adaugi sifon, puţin cîte puţin, “cît cere făina” (pasta ­tre­buie să rămînă suficient de ­con­sistentă încît să poată fi ţinută între degete). Adaugă şi şofranul şi omogenizează. Spală şi curăţă crevetele de carcase, lăsîndu-le numai coada; apoi înfăşoară-le în ­aluatul pregătit, lăsîndu-le coada afară. Frige creve­tele în ulei fierbinte, pînă se rume­neşte “îmbrăcămintea” de aluat. ­Pentru sos, amestecă maioneza cu ardeiul roşu (tocat foarte mărunt cu cuţitul) şi pune-l alături de crevete în momentul servirii.

Rodaballo con verdures - Calcan cu legume

Ingrediente: 1,2 kg de calcan, zeama de la o portocală, 400 g sparanghel verde, 300 g morcovi, o frunză de praz, o lingură de ardei roşu (tăiat cubuleţe), o linguriţă de amestec de ierburi aromatice, 4 crevete, sare şi piper.

Preparare: Spală peştele, curăţă-l şi taie-l fileuri cu un cuţit cu lamă subţire şi flexibilă; dă deoparte pielea. ­Condimentează fileurile de calcan cu sare, piper şi suc de portocale. Pregăteşte şi fileurile de peşte, la aburi, timp de 15 minute. Curăţă sparanghelul şi taie din el beţişoare lungi de 12-15 cm. Procedează la fel cu morcovii. Pune ­bastonaşele de sparanghel şi ­morcovi în apă cu sare (trebuie să rămînă “al dente”). Din frunza de praz, taie fîşii subţiri şi lungi şi lasă-le să fiarbă de asemenea puţin în apă cu sare. Cînd sînt aproape gata, adaugă în vas şi cubuleţele de ardei roşu şi presară ierburile aromatice. Condimentează cu sare şi piper şi trage vasul deoparte, păstrîndu-l la cald. Crevetele se fierbe aparte, în apă cu sare şi ierburi condimentate.

Pentru montare, se iau cu grijă fileurile de calcan şi se rulează în ele cîteva bastonaşe de sparanghel şi ­morcovi, după care se leagă cu fîşii de praz. Se aşază în farfurie unul sau două astfel de rulouri, cîte un crevete şi se stropeşte cu sosul obţinut la prepararea legumelor.

Pulpo al horno - Caracatiţă la cuptor

Ingrediente: o caracatiţă mijlocie (proaspătă), un kg de cartofi, 150 ml ulei de măsline, 100 g ardei verde capia, 200 g roşii cherry, două cepe verzi, o lingură de pătrunjel verde tocat, sare şi piper după gust, zeama de la o jumătate de lămîie.

Preparare: Curăţă caracatiţa şi porţio­neaz-o. Pune apă la fiert şi, cînd e clocotită, scufundă bucăţile de caracatiţă în ea, trage de pe foc şi se lasă pînă cînd apa devine călduţă. Scoate bucă­ţile de caracatiţă, încălzeşte din nou apă şi scufundă-le iar, de data aceasta lăsîndu-le să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. (Dacă foloseşti o caracatiţă congelată, atunci fierbe-o doar cîteva minute, în apă clocotită). Curăţă cartofii, dă-le o formă ovală cît mai re­gulată şi aşază-i într-un vas de Jena, turnînd peste ei 50 ml ulei de măsline. Presară sare şi piper şi dă-i la cuptor pentru 15 minute. Scoate vasul din cuptor, adaugă bucăţile de caracatiţă, presară sare şi piper, toarnă deasupra restul de ulei de măsline şi dă din nou la cuptor, pentru încă 15 minute. Cu cinci minute înainte de a fi gata, adaugă ardeiul verde, roşiile cherry şi cepele (curăţate şi spălate) şi dă la cuptor, să se finalizeze coacerea. După ce ai aşe­zat pe farfurie caracatiţa şi legu­me­le, stoarce deasupra zeamă de lămîie şi presară pătrunjelul verde tocat.

Tiras de pescado con espinacas - Peşte tras la tigaie cu spanac

Ingrediente: o legătură de frunze de spanac, două rămurele de frunze de ţelină, 4 morcovi, 650 g fileuri de peşte alb (merluciu, cod), 50 ml ulei de susan, o linguriţă de sos de stridii, 50 ml vin de orez, sare şi piper după gust; garnitura: 150 g orez, sare, o frunză de pătrunjel.

Preparare: Curăţă bine frunzele de spanac, spală-le şi pune-le deoparte. Rupe separat şi spală, de asemenea, frunzele de ţelină, iar tijele spală-le şi taie-le în bastonaşe lungi de 10-12 cm. Curăţă, spală şi taie în bastonaşe morcovii. Încinge uleiul într-o tigaie adîncă (tip wok) şi “trage” în ea fileurile de peşte, întorcîndu-le pe ambele părţi. Adaugă morcovii, ţelina şi frunzele de spanac, presară sare şi piper. Saltă din cînd în cînd tigaia, pentru ca ingredientele să se amestece. Toarnă vinul de orez peste ele, apoi mai lasă tigaia pe foc 10-12 minute. Fierbe separat orezul, numai cu apă şi puţină sare. Serveşte peştele şi legumele montate pe farfurie, iar orezul alături, într-un bol, decorat cu o frunză de pătrunjel.

Gambas al ajillo - Crevete cu usturoi

Ingrediente: 600 g crevete ­decorticate, 6 căţei de usturoi, un ardei iute (mic), 100 ml ulei de măsline, pătrunjel verde, sare.

Preparare: Într-un mojar, zdrobeşte usturoiul şi ardeiul iute, apoi ames­tecă-l cu uleiul de măsline. Pune această compoziţie într-o tigaie adîncă, iar cînd s-a înfierbîntat, adaugă crevetele şi ­pu­ţină sare, amestecînd cu o lingură de lemn. Mai lasă puţin pe foc (avînd grijă să nu se frigă prea tare crevetele), apoi presară pătrunjel tocat şi dă deoparte tigaia.

Citeşte mai multe despre:   sare,   peste,   minute,   apă,   ulei,   piper,   cuptor,   presara,   caracatita,   caiet de retete,   crevete,   caracati

 



Mai multe titluri din categorie

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă

Cele mai elegante modele de brățări cu pietre semiprețioase pentru damă
Galerie Foto Bijuteriile au capacitatea de a-ți pune în valoare frumusețea și de a-ți schimba în bine starea de spirit. Cu atât mai valabilă este această afirmație atunci când vine vorba despre brățări pietre...

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent

(P) Sisteme de ventilație centralizată cu recuperare de căldură pentru casa ta. Alege de la Altecovent
Locuințele moderne necesită sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea trebuie să fie izolate corespunzător, pentru a nu permite pierderea căldurii. În general, optarea pentru sistemele de...

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...
Serviciul de email marketing furnizat de