x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tigara si mobilul

Tigara si mobilul

de Jospeh Hadad    |    16 Mai 2006   •   00:00

Fumatorii ar trebui sa stie ca fiecare tigara schimba gustul mancarii, papilele gustative nemaireactionand in acelasi fel.

Astazi vreau sa va adresez o intrebare: ce parere aveti despre restaurantele in care intri si fumul de tigara te izbeste de la intrare? In multe dintre statele occidentale fumatul este interzis in locurile publice si restaurantul este unul dintre ele. Cei care fumeaza in restaurante nu respecta nici locatia si nici ceilalti clienti aflati in aceeasi incinta. Stiu ca dupa ce servesc felul de baza, fumatorii se simt foarte bine daca aprind o tigara, din care trag cu nesat, dar ar trebui sa existe si in restaurantele de la noi zone pentru nefumatori foarte bine delimitate. Si mai mult de atat, spatiile care sunt rezervate pentru fumatori ar trebui sa fie echipate cu mancatoare de fum, pentru ca mirosul de tigara sa nu se raspandeasca in tot localul. Parerea mea este ca la restaurant nu trebuie sa se fumeze deloc. Cred ca in aceste conditii atmosfera ar fi alta si, bineinteles, si starea de sanatate a oamenilor s-ar imbunatati vizibil. Generalizez, pentru ca nu este vorba numai despre fumatori, ci si despre cei care, fara sa vrea, inhaleaza fumul de tigara. Efectul nociv asupra acestora poate fi chiar mai mare decat asupra fumatorilor. Si cel mai rau este ca aici se poate fuma oriunde. Sper ca in viitor sa existe o lege prin care sa se impiedice fumatul, cel putin in locurile publice. Ma gandesc, ca daca in timpul unui film la cinematograf sau in timpul zborului cu avionul fumatorii se pot controla sa nu isi aprinda tigara, se pot abtine si la restaurant.

Fumatorii ar trebui sa stie ca fiecare tigara schimba gustul mancarii, papilele gustative nemaireactionand in acelasi fel. Pierd foarte mult. Nu mai simt gusturile naturale, au in gura doar o combinatie de mancare cu fum. Iar pentru doamnele si domnisoarele cu parteneri nefumatori este cu atat mai rau, pentru ca mirosul de tigara le va face sa aiba mirosul specific unei scrumiere.

O alta problema in restaurante sunt cei care vorbesc la telefonul mobil, foarte tare. Imaginati-va ca va asezati la masa cu partenerul sau partenera si langa tine, la o distanta de aproximativ un metru si jumatate sta un alt client care vorbeste la telefon foarte tare. Auzi involuntar ce probleme are cu banii, cu soacra, cu medicii. Din cauza acestor probleme, pentru a respecta intimitatea tuturor clientilor, in lume sunt restaurante in care este interzis vorbitul la telefon.

×
Subiecte în articol: gastronomie tigara