x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Timp de sărbătoare în satele din Apuseni

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 17 Dec 2009 - 00:00
Timp de sărbătoare în satele din Apuseni
Vezi galeria foto

La Ampoiţa, pe Valea Arieşului, timpul curge la fel de domol şi de firesc ca şi acum o sută de ani. Oamenii au rămas la fel de blânzi, iar tradiţiile şi-au păstrat întrutotul puterea de a schimba, an de an, rostul oamenilor şi al pământului. Ca şi în urmă cu doi ani, atunci când poposeam tot în prag de sărbători în Ţara Apusenilor, încă din zorii Ajunului Crăciunului, gospodăriile răsfirate pe culmile sau pe coastele domoale ale dealurilor, se învăluie în rotocoale aromate de fum. Miroase a colaci aurii, a turte, a cozonaci şi pâine de casă.



E vremea colindelor!
Iar dincolo de trosnetul butucilor ce ard în vetre, răzbat glasurile vesele ale copiilor ce se pornesc prin sat cu "bizăreaua". Obicei vechi, colindul acesta poate să mute munţii din loc şi să alunge toate duhurile rele anuţând, de sute de ani, Naşterea Domnului. "Noi ieşim, Dumnezeu intră!", spun copiii după ce-şi strâng în trăistuţele cusute cu fir roşu sau albastru, câteva mere şi nuci, iar de la gospodinele vrednice şi câteva felii de cozonac umplute nu doar cu rahat sau nuci (după cum se fac la câmpie), ci şi cu gem de fructe de pădure (că doar aici e patria ursului cel lacom a pofti la dulce!). Spre lăsarea serii, creştinii deschid porţile pentru a-i primi în bătătură pe "crai", şapte tineri moţi care ştiu a colinda şi cânta, recompunând povestea magică a pruncului Iisus şi a celor trei magi de la răsărit.

Bucate din Apuseni
În ziua de Crăciun, după sfinţirea bucatelor la biserică, gospodinele pun masă mare, aşezând mâncăruri pe care nu le veţi mai regăsi în nici o altă parte a ţării.  Mămăliga toponită este o savuroasă reţetă de mămăligă în straturi, acestea fiind de fapt câte unul de brânză, untură, jumări şi cârnaţi prăjiţi, iar deasupra un strat generos de mămăligă peste care se unge smântână din aceea grasă. Răciturile sau piftiile poartă în Apuseni numele de "raci" şi se aduc la masă musai în castroane de lut şi presărate deasupra cu boia de ardei. Păstrăvii în coajă de brad, puşi la copt deasupra unei gropi acoperite cu cenuşă fierbinte, sunt poate unul dintre cele mai specifice preparate ale acestei zone.

Din porcii tăiaţi la Ignat se face ... caş. Stomacul porcului este umplut cu urechi, cap şi guşă de porc, tăiate foarte mărunt. Se mai presară piper, sare şi boia, se fierbe, iar apoi este numai bun de dat la afumat. Cu măruntaiele fierte şi tocate se umplu maţele pentru a pregăti "muietic", un preparat la fel de vechi precum "unsoarea râncedă" - cu felii de slăninuţă se învelesc osânza şi untura, pentru ca mai apoi să se coase straşnic şi să se afume -, numai bună de pus în mâncărurile de peste an, după cum crede de cuviinţă fiecare gospodină.

În loc de pâine albă, la mesele moţilor vei fi omenit cu "mălai", tot un fel de pâine, dar făcută din făină de porumb foarte fin cernută. Se mai adaugă drojdie, sare şi zer (cu atât mai bun cu cât aici, la munte, oile au laptele cel mai gras şi bun), şi gata aluatul! Se pune pâinea în cuptor şi se frânge în felii. Moţii spun că mălaiul acesta face ca sarmalele să fie mai bune, iar "racii" mai gustoşi. Merită să încercaţi!

Pentru copiii de moţi
Cei mici sunt chemaţi prin case pentru a gusta poroniu, sau "tarta moţilor", considerată a fi cea mai veche reţetă de prăjitură care se ştie a se mai pregăti astăzi. Se face o foaie din aluat fraged (din făină, untură, smântână, ouă şi zahăr) şi se lasă la rece. După ce s-a rumenit în cuptor, se scoate şi se unge cu dulceaţă, gem sau brânză de casă amestecată cu mirodenii. Se face deasupra un grilaj din aluat şi se mai ţine niţel în cuptor. Plăcintele pe lespede de piatră (înlocuite însă pe la unele gospodării cu cercuri de metal), nu lipsesc în vreme de sărbătoare. Sunt umplute cu brânză sau gem, iar pe deasupra se ung cu smântână sau unt.

De la munte
De pe masa de Crăciun, oricât de săracă ar fi, nu trebuie să lipsească sarmalele făcute din trei feluri de carne: porc, oaie şi viţel. În această umplutură se mai adaugă sare, piper, boia, morcov ras, ceapă tocată, câteva frunze de pătrunjel, ţelină şi ingredientul minune - "unsoarea râncedă". Carnea se înveleşte în frunze de varză murată şi se lasă la fiert, în cuptor, în vase de lut, ca să le păstreze intacte gustul şi aroma. Cârnaţii şi toba sunt alte preparate demne de o masă de sărbătoare.

Afumături
În Ampoiţa, până şi carnea se afumă după alte datini. Mai întâi slănina se lasă să se "hodinească" la murat în sare timp de două săptămâni. Se scoate şi se scufundă în altă baie, de această dată din lapte amestecat cu zeamă de usturoi pisat. După câteva zile este numai bună de a fi dusă la afumătoare şi lăsată la foc de fag, ca să capete acea aromă de fum de pădure. Slănina aceasta merge foarte bine alături de un păhărel de pălincă, înainte de a se trece la degustarea bucatelor.

Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda

Ce note a luat Selly la Bacalaureat. Are cu ce se lăuda
Vlogger-ul Selly se numără printre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat de anul acesta. Imediat după aflarea notelor, Selly a publicat rezultatele pe contul său de Instagram. Astfel, notele obținute...

Cetățile care spun istoria Dobrogei

Cetățile care spun istoria Dobrogei
Galerie Foto Frumusețea sălbatică a peisajelor din Delta Dunării este completată de unicitatea peisajelor de la Capul Doloșman, acolo unde cetatea Argamum veghea corăbiile venite de pe Marea Neagră și unde astăzi oferă...

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului

Vacanța perfectă, în mijlocul naturii: minunile din Munţii Măcinului
Galerie Foto Departe de aglomerație, o vacanță sau o excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, poate fi alegerea ideală pentru cei care vor să se relaxeze în siguranță, în această perioadă. Rangerii care pot gh...

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19

Un nou protocol în Grecia. Turiștii vor primi cod de bare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19
Turiştii care vor merge în Grecia de la 1 iulie vor completa un chestionar online, cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, şi vor primi un cod de bare, în urma căruia vor fi sau nu...
Serviciul de email marketing furnizat de