x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Timp de sărbătoare în satele din Apuseni

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 17 Dec 2009 - 00:00
Timp de sărbătoare în satele din Apuseni
Vezi galeria foto

La Ampoiţa, pe Valea Arieşului, timpul curge la fel de domol şi de firesc ca şi acum o sută de ani. Oamenii au rămas la fel de blânzi, iar tradiţiile şi-au păstrat întrutotul puterea de a schimba, an de an, rostul oamenilor şi al pământului. Ca şi în urmă cu doi ani, atunci când poposeam tot în prag de sărbători în Ţara Apusenilor, încă din zorii Ajunului Crăciunului, gospodăriile răsfirate pe culmile sau pe coastele domoale ale dealurilor, se învăluie în rotocoale aromate de fum. Miroase a colaci aurii, a turte, a cozonaci şi pâine de casă.



E vremea colindelor!
Iar dincolo de trosnetul butucilor ce ard în vetre, răzbat glasurile vesele ale copiilor ce se pornesc prin sat cu "bizăreaua". Obicei vechi, colindul acesta poate să mute munţii din loc şi să alunge toate duhurile rele anuţând, de sute de ani, Naşterea Domnului. "Noi ieşim, Dumnezeu intră!", spun copiii după ce-şi strâng în trăistuţele cusute cu fir roşu sau albastru, câteva mere şi nuci, iar de la gospodinele vrednice şi câteva felii de cozonac umplute nu doar cu rahat sau nuci (după cum se fac la câmpie), ci şi cu gem de fructe de pădure (că doar aici e patria ursului cel lacom a pofti la dulce!). Spre lăsarea serii, creştinii deschid porţile pentru a-i primi în bătătură pe "crai", şapte tineri moţi care ştiu a colinda şi cânta, recompunând povestea magică a pruncului Iisus şi a celor trei magi de la răsărit.

Bucate din Apuseni
În ziua de Crăciun, după sfinţirea bucatelor la biserică, gospodinele pun masă mare, aşezând mâncăruri pe care nu le veţi mai regăsi în nici o altă parte a ţării.  Mămăliga toponită este o savuroasă reţetă de mămăligă în straturi, acestea fiind de fapt câte unul de brânză, untură, jumări şi cârnaţi prăjiţi, iar deasupra un strat generos de mămăligă peste care se unge smântână din aceea grasă. Răciturile sau piftiile poartă în Apuseni numele de "raci" şi se aduc la masă musai în castroane de lut şi presărate deasupra cu boia de ardei. Păstrăvii în coajă de brad, puşi la copt deasupra unei gropi acoperite cu cenuşă fierbinte, sunt poate unul dintre cele mai specifice preparate ale acestei zone.

Din porcii tăiaţi la Ignat se face ... caş. Stomacul porcului este umplut cu urechi, cap şi guşă de porc, tăiate foarte mărunt. Se mai presară piper, sare şi boia, se fierbe, iar apoi este numai bun de dat la afumat. Cu măruntaiele fierte şi tocate se umplu maţele pentru a pregăti "muietic", un preparat la fel de vechi precum "unsoarea râncedă" - cu felii de slăninuţă se învelesc osânza şi untura, pentru ca mai apoi să se coase straşnic şi să se afume -, numai bună de pus în mâncărurile de peste an, după cum crede de cuviinţă fiecare gospodină.

În loc de pâine albă, la mesele moţilor vei fi omenit cu "mălai", tot un fel de pâine, dar făcută din făină de porumb foarte fin cernută. Se mai adaugă drojdie, sare şi zer (cu atât mai bun cu cât aici, la munte, oile au laptele cel mai gras şi bun), şi gata aluatul! Se pune pâinea în cuptor şi se frânge în felii. Moţii spun că mălaiul acesta face ca sarmalele să fie mai bune, iar "racii" mai gustoşi. Merită să încercaţi!

Pentru copiii de moţi
Cei mici sunt chemaţi prin case pentru a gusta poroniu, sau "tarta moţilor", considerată a fi cea mai veche reţetă de prăjitură care se ştie a se mai pregăti astăzi. Se face o foaie din aluat fraged (din făină, untură, smântână, ouă şi zahăr) şi se lasă la rece. După ce s-a rumenit în cuptor, se scoate şi se unge cu dulceaţă, gem sau brânză de casă amestecată cu mirodenii. Se face deasupra un grilaj din aluat şi se mai ţine niţel în cuptor. Plăcintele pe lespede de piatră (înlocuite însă pe la unele gospodării cu cercuri de metal), nu lipsesc în vreme de sărbătoare. Sunt umplute cu brânză sau gem, iar pe deasupra se ung cu smântână sau unt.

De la munte
De pe masa de Crăciun, oricât de săracă ar fi, nu trebuie să lipsească sarmalele făcute din trei feluri de carne: porc, oaie şi viţel. În această umplutură se mai adaugă sare, piper, boia, morcov ras, ceapă tocată, câteva frunze de pătrunjel, ţelină şi ingredientul minune - "unsoarea râncedă". Carnea se înveleşte în frunze de varză murată şi se lasă la fiert, în cuptor, în vase de lut, ca să le păstreze intacte gustul şi aroma. Cârnaţii şi toba sunt alte preparate demne de o masă de sărbătoare.

Afumături
În Ampoiţa, până şi carnea se afumă după alte datini. Mai întâi slănina se lasă să se "hodinească" la murat în sare timp de două săptămâni. Se scoate şi se scufundă în altă baie, de această dată din lapte amestecat cu zeamă de usturoi pisat. După câteva zile este numai bună de a fi dusă la afumătoare şi lăsată la foc de fag, ca să capete acea aromă de fum de pădure. Slănina aceasta merge foarte bine alături de un păhărel de pălincă, înainte de a se trece la degustarea bucatelor.

Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii
Galerie Foto Vedete, proprietari de mari afaceri, dar și foarte mulți oameni obișnuiți, care au simțit că au posibilitatea să doneze bani pentru a ajuta dotarea sistemului sanitar din România, au contribuit la strângerea,...

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...
Serviciul de email marketing furnizat de